Desfasurarea luarii in evidenta de catre O.N.V.P.V. a vinurilor apte pentru evolutie DOC/IG/varietal

Desfasurarea luarii in evidenta de catre ONVPV a vinurilor apte pentru evolutie DOC-IG-varietalControlul vinurilor reprezinta o etapa obligatorie in asigurarea trasabilitatii vinurilor cu DOC/IG/varietale produse in Romania iar O.N.V.P.V. in calitate de autoritate responsabila asigura aplicarea si respectarea prevederilor legale in ce priveste producerea si comercializarea vinurilor DOC/IG/varietale prin personalul de specialitate.

In vederea producerii vinurilor DOC/IG/varietale care se obtin din strugurii proveniti din recolta anului 2016, recoltati din plantatiile de vita-de-vie care sunt inregistrate in Registrul Plantatiilor Viticole (R.P.V.) gestionat la nivel national de catre O.N.V.P.V., plantatii care au fost autorizate pentru producerea strugurilor destinati obtinerii vinurilor DOC/IG in conformitate cu procedurile in vigoare de autorizare, caietele de sarcini corespunzatoare DOC/IG si procedurile pentru vinul varietal, se deruleaza la nivelul autoritatii, actiunea de luare in evidenta in scopul certificarii, a loturilor de vin potential apte de a evolua pe directia de calitate DOC/IG/varietal si de a fi comercializate ca vinuri DOC/IG/varietal.

O.N.V.P.V. deruleaza actiuni impreuna cu reprezentantii asociatiilor de profil de pe filiera de productie vitivinicola si cu sprijinul Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania (ADAR) pentru a duce la indeplinire aceste atributii.

Pentru luarea in evidenta in urma evalurii organoleptice si fizico-chimica (in baza buletinelor de analiza eliberate de laboratoare autorizate) a loturilor de vinuri potential apte de a evolua ca vinuri DOC/IG/varietale in cadrul comisiilor constituite la nivel de inspectorat teritorial, se parcurg etapele:

    • in cadrul comisiilor de luare in evidenta se vor prezenta probe din loturile de vin prelevate si prezentate de catre producatori (preferabil conditionate si filtrate).
    • ordinea de degustare va cuprinde vinurile albe, vinurile roze si vinurile rosii ordonate pe soiuri, in functie de continutul in zaharuri.
    • pentru a putea fi incadrate la categoria solicitata, vinurile notate conform fisei de degustare, trebuie sa se incadreze in punctajul minim, dupa cum urmeaza:
          • pentru vinurile cu DOC -75;
          • pentru vinurile cu IG -70;
          • pentru vinurile varietale - 65.
    • vinurile care in urma evaluarii, nu se incadreaza in categoria pentru care au fost prezentate pot sa fie:
          • incadrate, cu acordul solicitantului, la categoria pentru care s-au calificat;
          • reevaluate, la cererea solicitantului, intr-o sedinta viitoare;
          • reevaluate, in urma contestatiei depusa de catre solicitant in termen de 15 zile de la comunicarea rezultatelor, de catre Comisia de Contestatii de la sediul central al O.N.V.P.V.
    • pentru vinurile rosii este recomandat ca fermentatia malolactica sa fie incheiata.
    • ulterior momentului incheierii fermentatiei alcoolice si stabilizarii vinului, cel putin o data pe trimestru, la cererea producatorilor (conform Anexa nr.1 la prezenta procedura) se realizeaza evaluarea calitativa a loturilor de vin pentru luarea in evidenta ca vinuri apte de a evolua ca vinuri cu DOC/IG/varietale, prin analize organoleptice si analize fizico-chimice.
    • in cazul in care se solicita luarea in evidenta si certificarea vinurilor inainte de depunerea declaratiilor obligatorii, se vor depune declaratii de recolta si de productie partiale, semnate pe proprie raspundere de catre solicitant.
    • declararea recoltei si a productiei cu destinatie de producere a vinurilor DOC/IG/varietale (intocmirea declaratiei de recolta si a declaratiei de productie conform legislatiei in vigoare, dupa terminarea vinificarii, dar nu mai tarziu de data de 10 decembrie a fiecarui an).
    • probele de vin prelevate de catre producator, se sigileaza de catre fiecare inspector, avand in vedere procedura de prelevare (lot omogen, sticle cu capac. 0,75 l, inchise ermetic si sigilate); dupa efecturea acestei etape, inspectorul intocmeste procesul verbal in 2 exemplare, semnate si stampilate de catre ambele parti (O.N.V.P.V. si producator) din care un exemplar ramane la producator;probele vor fi sigilate cu banda de hartie semnata si stampilata de catre inspector. Se vor prezenta din fiecare lot cate 5 butelii de 0.75 l din fiecare proba de vin propus pentru luarea in evidenta, astfel: 2 butelii pentru laboratorul de analize fizico-chimice, 1 butelie ramane la producator, ca proba-martor, 2 butelii pentru O.N.V.P.V. (1 butelie pentru analiza senzoriala si 1 butelie contra-proba, care se va pastra la inspectorat minim 90 de zile).
    • tabelul centralizator al probelor prezentate, completat conform model Anexa nr. 3 va fi trimis cu minim 2 zile inainte la sediul central de catre inspectorul de specialitate pe adresa de e-mail office@onvpv.ro, raluca.ion@onvpv.ro pentru a putea fi incarcat in tabletele utilizate la degustare.
    • analiza fizico-chimica a loturilor de vin se realizeaza in laboratoare autorizate in scopul determinarii parametrilor fizico-chimici: taria alcoolica dobandita, continutul in zaharuri totale (exprimate ca glucoza plus fructoza), aciditatea totala, extract sec nereducator, aciditatea volatila, continutul in dioxid de sulf liber, continutul in dioxid de sulf total. Este recomandabil ca, la rubrica de concluzii a buletinului de analize, sa fie specificata categoria de calitate () si tipul de vin dupa continutul in zaharuri.
    • analiza senzoriala a vinurilor lotizate se realizeaza de catre comisiile de degustare constituite prin decizie a directorului general pentru fiecare inspectorat teritorial O.N.V.P.V.
    • comisiile de degustare care se intrunesc in vederea evaluarii senzoriale a vinurilor, se constituie la nivelul fiecarui Inspectorat teritorial. Aceste comisii suntalcatuite dintr-un numar impar de membri, minim 5 – maxim 9 (cu unul-trei membri rezerva) si vor avea in componenta cel mult 3 inspectori de specialitate din alte inspectorate, cel mult 4 membri ADAR, un reprezentant al asociatiei profesionale de producatori reprezentativa pentru arealul din care provin vinurile si un reprezentant al producatorilor, care este preferabil sa fie tehnolog, oenolog sau sa aiba studii de specialitate horti-viticole/ industrie alimentara.
    • prezentarea probelor oarbe in vederea degustarii (aranjare pe soiuri, continut in zaharuri, an recolta, etc.) se realizeaza de catre inspectorul teritorial si cel putin un membru al comisiei.
    • se intocmeste Procesul-verbal de degustare si luare in evidenta a vinurilor propuse a fi incadratec a vinuri (conform Anexa nr.2 semnata de catre comisie), cu anexa situatia probelor de vin (conform Anexa nr. 2.1 semnata de catre inspectorul de specialitate).
    • rezultatele comisiilor se aduc la cunostinta producatorului in maxim 15 de zile de la intrunirea acesteia prin notificare scrisa (conform Anexa nr. 4) si prin predarea procesului verbal de degustare si luare in evidenta a vinurilor propuse a fi incadrateca vinuri si a anexei acestuia.

Pentru detalii suplimentare: consulta Procedura de atestare, control si verificare in vederea certificarii vinurilor DOC/IG/varietale

O.N.V.P.V.
Oficiul National al Viei si Produselor Vitivinicole

    

 

Noutati

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

25-01-2024 Struguri / vita de vie

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

Smart Technology de la BASF este noua tehnologie pentru protectia culturilor de vita de vie care ii ajuta pe fermieri sa scape de pierderile de productie si infectiile greu de controlat. Mai multe>>

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

24-01-2024 Pomi fructiferi

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

Proiectul Corinei Oprea s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru imbunatatirea dinamicii afacerii de familie, introducand o linie de mere deshidratate in facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului. Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum si cunostintele dobandite in cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis sa implementeze initiativa „La cules pe Taramul Craitei”. Mai multe>>

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

23-01-2024 Pomi fructiferi

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

Descopera noul tau aliat pentru culturile de mar: Smart Technology de la BASF! Fermierii se confrunta des cu pierderi de productie, aparitia formelor de rezistenta la fungicide sau calitatea scazuta a fructelor. Ei bine, cu Smart Technology pentru culturile de mar aceste probleme sunt mai usor de rezolvat. Mai multe>>

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

23-12-2023 Vinuri

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

Conform datelor colectate de Wines of Romania, platforma dedicata in exclusivitate promovarii vinului romanesc, vinurile autohtone au obtinut la concursurile internationale desfasurate anul acesta peste 500 de medalii, dintre care mai mult de 300 de aur, dublu aur sau diamant. Producatorii romani si-au inscris vinurile si au reusit sa impresioneze juratii din peste 40 de competitii din Europa, America de Nord si Asia. Mai multe>>