Romania detine o treime din exploatatiile viticole din UE | Industria vinului a revenit pe crestere in 2017

Romania pe locul 13 in topul global al producatorilor de vin si detine o treime din exploatatiile viticole din Uniunea EuropeanaRomania detine o treime din exploatatiile viticole din Uniunea Europeana. Piata vinului romanesc va depasi 385 de milioane de euro, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani. Romania se situeaza pe locul 13 in topul celor mai mari producatori de vin din lume, iar alaturi de Portugalia (6,6 mhl), Ungaria (2,9 mhl) si Austria (2,4 mhl), este printre putinele state europene care inregistreaza o crestere fata de 2016, arata datele din studiul realizat de KeysFin.


Daca in 2012, piata vinului realiza o cifra de afaceri de 336,2 milioane euro, in 2016 a ajuns la 377 milioane euro, pe fondul investitiilor semnificative realizate de producatori si ca urmare a cresterii consumului.

Astfel ca, dupa rezultatul negativ al industriei de anul trecut, de 26 de milioane de euro, industria vinului va reveni pe profit in 2017, iar sarbatorile vor avea un cuvant decisiv.

Vinul este una dintre bauturile preferate de romani, iar de Craciun si Revelion, acesta nu lipseste de la mesele de sarbatori. Toti jucatorii din piata si-au pus mari sperante in aceasta perioada a anului, iar perspectivele sunt extrem de favorabile. Avansul consumului, stimulat de cresterea salariilor si sezonalitate, vor imbunatati semnificativ balantele comerciale ale majoritatii jucatorilor din piata”, afirma expertii de la KeysFin.

Potrivit acestora, “dupa doua recolte slabe, Romania a revenit la un nivel ridicat de productie a vinului. 2018 se anunta inca un an de crestere, insa evolutia trebuie pusa in context cu imprevizibilitatea cadrului fiscal si a deciziilor macro-economice. Un alt aspect important il reprezinta cel meteorologic, evolutia vremii urmand sa joace un rol semnificativ in nivelul afacerii. Vestea buna este ca investitiile semnificative au facut ca acest sector sa isi diminueze semnificativ factorul meteosensibil”.

Productia mondiala de vin este estimata in acest an sa ajunga la 246,7 mhl, dupa o scadere de 8,2% fata de anul 2016 potrivit Organizatiei Internationale a Viei si Vinului. Productia scazuta, in special in Europa de Vest, se datoreaza conditiilor climatice nefavorabile.

 

TOPUL JUCATORILOR DIN PIATA VINULUI

Potrivit studiului KeysFin, in piata vinului activau, anul trecut, 559 companii ( CAEN 1121 - productia de vin din struguri si CAEN 0121 - cultivarea strugurilor).

Cea mai mare parte a pietei (61%) a fost generata anul trecut de companiile mijlocii (29 de firme, cu afaceri intre 10 si 30 milioane de euro). In piata activau doua companii mari (cu afaceri de peste 30 mil.euro), 88 de companii mici (mai putin de 10 milioane de euro) si 440 de microintreprinderi (cu o cifra de afaceri anuala mai mica de doua milioane de euro).

Datele financiare oficiale, comunicate la Ministerul Finantelor, arata ca Jidvei este liderul pietei cu o cota de 8,8% si este urmat de Cotnari SA, Cramele Recas cu 8,1% si respectiv 7%. Primii 10 producatori de vin din Romania au avut o cifra de afaceri cumulata de 192 milioane de euro anul trecut, ceea ce reprezinta 51% din piata. Cel mai profitabil jucator de pe piata este, de departe, Cramele Recas cu un rezultat pozitiv care reprezinta mai mult de o cincime din profitul industriei. Cotnari, Jidvei, Zarea si Carama Ceptura SRL urmeaza in clasament, primele doua firme inregistrand 15% respectiv 9,5% din profitul total al industriei.

Din perspectiva geografica, firmele din judetul Vrancea reprezinta 14,5% din piata si sunt urmate de cele din Bucuresti, Alba, Prahova si Iasi (cu cate 10-15% fiecare). Impreuna, acestea genereaza peste 61% din productia interna de vin.

Din punct de vedere al fortei de munca, numarul mediu de salariati a scazut cu 5% in ultimii 5 ani, la 6.170 in 2016, iar tendinta este foarte probabil sa continue pe termen mediu datorita investitiilor, mai ales in automatizarea proceselor de productie.

In functie de tipul de companie, companiile medii au angajat 45% din forta de munca in 2016, in timp ce in microintreprinderi existau doar 737 de angajati (11% din total).

 

FALIMENTUL MURFATLAR, STUDIU DE CAZ PRIVIND RISCUL AFACERILOR

Falimentul Murfatlar, unul dintre jucatorii importanti din piata vinului, doveste faptul ca industria este in continuare plina de provocari.

Dupa ce, in 2016, a ocupat locul 6 in clasamentul industriei, cu o cifra de afaceri de 15 milioane de euro si o pierdere neta de 18 milioane de euro, compania a emis o notificare oficiala de intrare in faliment in 2017.

Puse cap la cap, pierderile Murfatlar din ultimii patru ani s-au ridicat la aproape 50 de milioane de euro.

Piata vinului se confrunta, ca multe alte sectoare, cu blocajul financiar. Platile se fac greu, datoriile se achita la termene indepartate, iar multe companii ajung astfel in dificultate sau chiar in faliment”, afirma expertii de la KeysFin.

Datoriile comerciale de peste 760 de milioane de euro in 2016 au reprezentat anul trecut 54% din totalul datoriei companiilor din sector. Finantarea bancara a reprezentat numai 9,2% din totalul datoriilor ceea ce arata o dependenta crescuta de creditul furnizor.

In aceste conditii, informarea constanta privind evolutia companiilor a ajuns sa reprezinte o componenta esentiala in dezvoltarea unui business predictibil si sanatos.

Sa emiti o factura fara sa te informezi despre sanatatea financiara a partenerului reprezinta o adevarata misiune imposibila, cu consecinte direct la nivel financiar”, au mai declarat expertii.

Un alt studiu KeysFin arata, recent, ca valoarea facturilor restante din economia romaneasca a crescut semnificativ in ultimii ani si a depasit nivelul de 56,7 miliarde de lei la finalul lui 2015, fata de 53,4 miliarde lei in 2010. Cele mai multe facturi neachitate au peste 1 an (61%), urmate de cele cu intarzieri de peste noua luni (20%).

Potrivit analistilor de la KeysFin, pentru a preintampina problemele financiare, firmele trebuie sa se informeze din timp in privinta situatiei partenerilor cu care lucreaza. In acest sens, se recomanda tuturor jucatorilor din piata care lucreaza cu facturi cu plata la termen sa apeleze la servicii specializate de management al riscului comercial.

De asemenea, o analiza a sectorului din care fac parte este esential a fi facuta anual pentru a-si face o idee cat mai clara despre evolutia acestuia si potentialele provocari viitoare. Adesea, in urma studiilor si analizelor de sector facute pentru diverse sectoare de activitate, s-au putut explica anumite probleme cu care se confrunta firmele si s-au putut face diverse actiuni care sa stabilizeze domeniul.

Romania - producatori de vin - piata vinului 2017

Romania - producatori de vin - piata vinului


Informatiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare privind societatile comerciale si PFA-urile active din Romania. KeysFin ofera servicii de business information si credit management dedicate mediului de afaceri, de la rapoarte de credit, monitorizare, analiza competitiei, la studii si analize de sector necesare companiilor care doresc sa dezvolte un business sanatos pe piata romaneasca. Detalii aflati de pe de 
wwww.keysfin.com. KeysFin detine si aplicatia KeysFin Mobile, prin intermediul careia utilizatorul poate accesa usor si rapid informatii de contact, situatii financiare, indicatori si informatii juridice de la peste un milion de companii si PFA-uri active din Romania. Informatiile pot fi salvate si vizualizate in format PDF si trimise via e-mail sau SMS oricarui contact din agenda.

Doriti sa analizati o afacere, un grup sau un sector de activitate din Romania? Luati legatura acum cu unul dintre consultantii nostri pe office@keysfin.com

Noutati

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

25-01-2024 Struguri / vita de vie

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

Smart Technology de la BASF este noua tehnologie pentru protectia culturilor de vita de vie care ii ajuta pe fermieri sa scape de pierderile de productie si infectiile greu de controlat. Mai multe>>

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

24-01-2024 Pomi fructiferi

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

Proiectul Corinei Oprea s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru imbunatatirea dinamicii afacerii de familie, introducand o linie de mere deshidratate in facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului. Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum si cunostintele dobandite in cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis sa implementeze initiativa „La cules pe Taramul Craitei”. Mai multe>>

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

23-01-2024 Pomi fructiferi

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

Descopera noul tau aliat pentru culturile de mar: Smart Technology de la BASF! Fermierii se confrunta des cu pierderi de productie, aparitia formelor de rezistenta la fungicide sau calitatea scazuta a fructelor. Ei bine, cu Smart Technology pentru culturile de mar aceste probleme sunt mai usor de rezolvat. Mai multe>>

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

23-12-2023 Vinuri

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

Conform datelor colectate de Wines of Romania, platforma dedicata in exclusivitate promovarii vinului romanesc, vinurile autohtone au obtinut la concursurile internationale desfasurate anul acesta peste 500 de medalii, dintre care mai mult de 300 de aur, dublu aur sau diamant. Producatorii romani si-au inscris vinurile si au reusit sa impresioneze juratii din peste 40 de competitii din Europa, America de Nord si Asia. Mai multe>>