Situatia sectorul vitivinicol la nivel mondial in 2020: principalele tendinte observate

Situatia viei si vinului la nivel mondial in 2020In cadrul conferintei de presa care a avut loc la sediul Organizatiei Internationale a Viei si Vinului - OIV din Paris, in 20 aprilie 2021, Directorul General al OIV, PAU ROCA, a prezentat informatii referitoare la anul 2020 cu privire la productia de vin, consumul si comertul international cu vin.


In 2020, anul crizei Covid-19, a scazut volumul consumului de vin cu 3%, iar productia de vin a fost usor sub medie pentru al doilea an consecutiv. Ultimele date despre China evidentiaza finalul imprevizibil al cresterii sale rapide in sectorul vinului. Cu toate acestea, apar noi oportunitati.
 

 

2020 – Cifre cheie pentru sectorul vitivinicol

    • suprafata viticola mondiala este estimata la 7,3 mha, stabila din 2017.
    • productia mondiala de vin, cu exceptia sucurilor si musturilor, este estimata la 260 mhl (+ 1% / 2019), un nivel usor sub medie pentru al doilea an consecutiv.
    • consumul mondial de vin este estimat la 234 mhl, marcand o scadere de 3% fata de 2019 si atingand cea mai mica valoare ca nivel de consum din 2002 incoace.
    • piata mondiala de export a vinului s-a contractat usor, volumul ei ajungand la 105,8 mhl (-1,7% / 2019), dar a inregistrat o scadere relativa considerabila a valorii, cu 29,6 miliarde EUR (-6,7% / 2019).


Primele estimari ale productiei de vin in emisfera sudica indica, pentru 2021, obtinerea unor volume mari in majoritatea tarilor, cu exceptia Argentinei si Noii Zeelande:

Situatia viei si vinului la nivel mondial in 2020 - tabel

Revizuiri semnificative ale datelor descendente in suprafata viticola, productia si consumul de vin in China, impreuna cu scaderea drastica a importurilor de vin, indica sfarsitul probabil al unei tendinte de crestere rapida care a inceput acum 20 de ani.

 

Impactul Covid-19 privind sectorul vitivinicol, principalele tendinte observate

    • Comportamente eterogene de consum in 2020 in diferite tari, in functie de factori precum: obiceiurile nationale de consum (ponderea vinului in bauturile alcoolice totale, ponderea canalului de distributie Horeca, etc.), durata si strictetea masurilor de restrictie (lockdown) si asocierea lor unor politici, precum interdictiile de vanzare si importanta turismului in consumului de vin la nivel national.
    • Schimbarea canalului de distributie. Inchiderea totala sau partiala a canalului Horeca a provocat o prabusire valorica a vanzarilor si intr-o masura mai mica, partiala, a volumului acestora, scadere compensata de cresterea vanzarilor de vin prin comertul electronic si prin marile lanturi de comercianti cu amanuntul.
    • Volum vs valoare. Vinul premium a suferit cel mai mult din inchiderea restaurantelor si salilor de degustare, in timp ce producatorii de vinuri, care au avut de la inceput canale de distributie cu parteneri mari angrosisti nu au inregistrat pierderi semnificative.
    • Cu exceptia Prosecco, vinul spumant este categoria vin care a suferit cel mai mult in 2020. Dimpotriva, la vinul bag-in-box vanzarile au cunoscut o crestere brusca, desi in general volumele raman mici.
    • Modificari ale modelelor comerciale globale datorate combinatiei dintre scaderea asteptata a cererii globale din cauza crizei Covid-19 si impunerea de noi bariere comerciale (tarife de represalii ale SUA, tarife din China pe vinul australian, Brexit).

 

Situatia viei si vinului la nivel mondial in anul 2020


Un moment de noi oportunitati. In interventia sa, directorul general al OIV a reamintit ca pentru producatorii de vin a existat si va continua sa existe o nevoie de adaptare la diversificarea pietelor si a canalelor de distributie. Aceasta situatie a adaugat dificultati unei situatii deja complexa si numai cei care incorporeaza continuu comportamentul adaptiv se va ridica. „Sectorul este foarte concentrat si, prin urmare, riscant, ceea ce inseamna ca diversificarea este necesara, incepand cu consumul”, a subliniat directorul general al OIV.

Printre alte obiective, OIV lucreaza pentru a face vinul mai mult produs universal de consum. „Asia, ca un continent consumator in crestere, este una dintre principalele provocari pentru lumea vinului”, a considerat Pau Roca.

 

Despre OIV (Organizatia Internationala a Viei si Vinului)

OIV (Organizatia Internationala a Viei si Vinului) este organizatia interguvernamentala de natura stiintifica si tehnica, a carei competenta este recunoscuta pentru activitatea sa referitoare la vita de vie, vin, bauturi pe baza de vin, struguri de masa, stafide si alte produse pe baza de struguri sau vin.

OIV are in componenta 48 de state membre si are urmatoarele obiective:

    • sa isi informeze membrii cu privire la masurile prin care preocuparile producatorilor, consumatorilor si ale altor jucatori in sectorul viticulturii si al produselor vitivinicole pot fi afectate, pozitiv sau negativ;
    • sa asiste alte organizatii internationale, atat interguvernamentale, cat si neguvernamentale in special cele care desfasoara activitati de standardizare;
    • sa contribuie la armonizarea internationala a practicilor si standardelor existente si, dupa caz, la pregatirea de noi standarde internationale in scopul imbunatatirii conditiilor de productie si comercializare de produse vitivinicole si vinicole, pentru a contribui la asigurarea ca se iau in considerare interesele consumatorilor.

* Abrevieri utilizate: kha: mii de hectare; mha: milioane de hectare; khl: mii de hectolitri; mhl: milioane de hectolitri; m: milioane; bn: miliarde; EUR: euro; Prov .: provizoriu; Prel .: preliminar

O.N.V.P.V.
Oficiul National al Viei si Produselor Vitivinicole

  

Noutati

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

25-01-2024 Struguri / vita de vie

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

Smart Technology de la BASF este noua tehnologie pentru protectia culturilor de vita de vie care ii ajuta pe fermieri sa scape de pierderile de productie si infectiile greu de controlat. Mai multe>>

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

24-01-2024 Pomi fructiferi

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

Proiectul Corinei Oprea s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru imbunatatirea dinamicii afacerii de familie, introducand o linie de mere deshidratate in facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului. Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum si cunostintele dobandite in cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis sa implementeze initiativa „La cules pe Taramul Craitei”. Mai multe>>

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

23-01-2024 Pomi fructiferi

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

Descopera noul tau aliat pentru culturile de mar: Smart Technology de la BASF! Fermierii se confrunta des cu pierderi de productie, aparitia formelor de rezistenta la fungicide sau calitatea scazuta a fructelor. Ei bine, cu Smart Technology pentru culturile de mar aceste probleme sunt mai usor de rezolvat. Mai multe>>

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

23-12-2023 Vinuri

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

Conform datelor colectate de Wines of Romania, platforma dedicata in exclusivitate promovarii vinului romanesc, vinurile autohtone au obtinut la concursurile internationale desfasurate anul acesta peste 500 de medalii, dintre care mai mult de 300 de aur, dublu aur sau diamant. Producatorii romani si-au inscris vinurile si au reusit sa impresioneze juratii din peste 40 de competitii din Europa, America de Nord si Asia. Mai multe>>