MFE - Analiza programelor sectoriale actuale si viitoare

Intalnire MFE CEMinistrul Eugen Teodorovici s-a aflat joi, 12 septembrie, la Bruxelles, pentru a face impreuna cu oficialii Comisiei Europene (CE) o analiza detaliata a tuturor programelor sectoriale actuale si viitoare.

 

 

 

 

Deblocarea Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), elaborarea primei variante a Acordului de Parteneriat, legislatia din domeniul achizitiilor publice si masurile intreprinse de Guvernul Romaniei pentru crearea unui sistem de lucru cu bani europeni mult mai eficient au fost principalele subiecte aflate pe agenda de discutii a ministrului Teodorovici cu Johannes Hahn, comisar pentru politica regionala, cu reprezentantii Directiei Generale Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune, Peter Stub Jorgensen si Francisco Merchan Cantos, si cu Juaquim Nunes de Almeida, director in cadrul Directiei Generale Piata Interna si Servicii.

Un subiect important in cadrul intrevederii cu comisarul pentru politica regionala Johannes Hahn a fost Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice. POS CCE este ultimul program aflat inca in perioada de pre-suspendare, pentru care autoritatile romane fac eforturi de reluare a platilor de catre Comisie din aceasta toamna.

”Salut eforturile clare si considerabile realizate de autoritatile romane, nu doar pentru a corecta trecutul, ci si pentru a asigura un sistem de management mai eficient. Sunt prudent pentru ca trebuie sa asteptam evaluarea autoritatii romane de audit, ce va trimite un raport la inceputul saptamanii viitoare. Am cerut deja echipei mele de audit sa mearga la Bucuresti pentru a lucra in paralel si a nu pierde timpul. Trebuie sa spun ca este o abordare exceptionala, pentru ca de obicei asteptam evaluarea raportului national si abia apoi mergem la fata locului. Dar, avand in vedere situatia speciala, am decis sa urmam aceasta abordare foarte flexibila”, a declarat comisarul Hahn referindu-se la situatia POS CCE.

Urmatoarea misiunea de audit pentru programul de crestere a competitivitatii economice este programata a avea loc in intervalul 16-20 septembrie a.c.

"Speram sa primim deblocarea POS CCE curand, dupa ce misiunea de audit care isi va incepe saptamana viitoare verificarile in Romania va exprima o opinie favorabila. Partea romana a continuat eforturile sale de a indeplini toate actiunile care sa raspunda acelor cerinte, acelor recomandari facute de auditor de-a lungul timpului. Ceea ce facem astazi este un pas important pentru ceea ce vom cladi pentru viitorul cadru financiar", a declarat ministrul Eugen Teodorovici in cadrul conferintei comune de presa cu comisarul Johannes Hahn.

Executivul a luat deja o serie de masuri pentru a indeplini recomandarile CE, un exemplu in acest sens fiind inceperea in luna august a.c. a evaluarii tehnico-financiare a circa 4.000 de cereri de finantare, depuse incepand cu anul 2011. Evaluarile sunt realizate de experti independenti, cooptati de Ministerul Fondurilor Europene prin contracte subsecvente de colaborare. Pana in prezent, ca urmare a evaluarii proiectelor mentionate, au fost semnate aprox. 200 de contracte de finantare, in valoare de 40 mil. euro. Tot in scopul ridicarii presuspendarii POS CCE a fost desfiintat Organismul Intermediar pentru IMM, atributiile sale fiind delegate catre sapte din cele opt Agentii de Dezvoltare Regionala.

O alta tema de interes pusa in discutie la intrevederea cu comisarul Johannes Hahn a fost si prima varianta a Acordului de Parteneriat pentru perioada 2014-2020, aflata in curs de elaborare. Subiectul a fost dezbatut si cu reprezentantii Directiei Generale Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune, Peter Stub Jorgensen si Francisco Merchan Cantos. Documentul va fi lansat in dezbatere publica in cursul lunii septembrie a.c., dupa care va avea loc o noua reuniune a Comitetului Interinstitutional pentru Acordul de Parteneriat 2014-2020, iar apoi, in aceasta toamna, el va fi transmis informal Comisiei Europene.

”Acordul de Parteneriat este un document extrem de important pentru Romania, pentru ca va arata modul in care se vor finanta - speram noi cat mai eficient in urmatorii ani de zile - principalele prioritati. Este un document care necesita si va necesita in continuare o lunga dezbatere cu toti actorii implicati, astfel incat sa raspunda tuturor comentariilor primite in iulie de la Comisia Europeana. Intentionam sa trimitem CE pana la sfarsitul lunii septembrie-inceputul lunii octombrie prima versiune de Acord de Parteneriat”, a adaugat ministrul.

Eugen Teodorovici a mai spus ca Acordul de Parteneriat pentru 2014-2020 va arata foarte clar si modul in care va fi gandit mecanismul de implementare a fondurilor europene in Romania: ”mai simplu, mai eficient si cu mai putine structuri implicate!”. El va fi proiectat astfel incat sa se obtina un nivel de absorbtie mai ridicat decat in actualul cadru financiar, inca din primii ani de implementare. Totodata, tara noastra va trimite Comisiei si o propunere de utilizare a banilor ramasi disponibili prin Programul Operational de Asistenta Tehnica (POAT), pentru a incepe sa pregateasca deja proiectele ce vor fi finatate in urmatoarea perioada de programare.

In cadrul intrevederilor de la Bruxelles a fost tratat si subiectul achizitiilor publice, domeniu in care Romania, trebuie sa transpuna in legislatia nationala prevederile viitoarei Directive europene in materie, pe de o parte, si pe de alta parte sa isi adapteze sistemul la propriile nevoi de buna functionare. Reamintim ca pentru evitarea greselilor din trecut a fost publicat ”Ghidul privind principalele riscuri identificate in domeniul achizitiilor publice si recomandarile Comisiei Europene”. Ghidul, pus la dispozitia autoritatilor publice si a beneficiarilor, asigura o interpretare unitara a principalelor spete din cadrul procedurilor de achizitii publice si are rolul de a contribui la evitarea de noi pierderi de bani europeni in viitor.


Ministerul Fondurilor Europene

 

Noutati

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>