Regionalizarea si absorbtia fondurilor europene

Regionalizarea si fondurile europeneModelul polonez de descentralizare si de regionalizare, influenta asupra gradului de absorbtie a fondurilor europene in Republica Polona, fondurile europene din Romania in contextul procesului de regionalizare - descentralizare si perspective pentru perioada 2014-2020, studii de caz ale unor regiuni administrative poloneze si descentralizarea din perspectiva Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania.

Acestea au fost principalele teme prezentate in 27 septembrie a.c., la seminarul romano-polonez cu tema 'Impactul procesului de regionalizare-descentralizare asupra absorbtiei fondurilor europene'.

Seminarul, organizat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si UNCJR la Palatul Parlamentului, a fost prezidat de viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, si de Elżbieta Bieńkowska, ministrul dezvoltarii regionale din Polonia.

Evenimentul si-a propus sa faciliteze dialogul si schimbul de experienta si de bune practici, intre reprezentantii autoritatilor publice centrale si locale din Romania si Polonia, in ceea ce priveste implementarea procesului de regionalizare-descentralizare si modul in care un astfel de sistem administrativ poate imbunatati rata de absorbtie a fondurilor europene.

Polonia reprezinta un model de succes in privinta trecerii de la un sistem administrativ marcat de o birocratie greoaie, de sorginte sovietica, catre o administratie publica moderna, adaptata la exigentele economiei de piata si la standardele Uniunii Europene.

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea a sustinut o prezentare cu privire la stadiul pregatirilor pentru procesul de regionalizare-descentralizare din Romania. 'In aceasta perioada proiectul este finalizat, toate structurile asociative l-au primit in studiu si ii invitam sa trimita la minister observatiile lor. Vom organiza o intalnire cu toate structurile asociative, reprezentative pentru autoritatile publice locale ca sa luam o hotarare finala cu privire la acest proiect', a declarat ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice.

'Ca sa va dau un exemplu legat de finantarea investitiilor locale: eu, personal, nu mai vreau sa decid, daca se finanteaza sau nu o alimentare cu apa intr-o comuna; consider ca nu e de competenta ministrului sa hotarasca asta, ci de competenta autoritatii locale. Nu putem determina un transfer serios de competente catre autoritatile locale fara sa avem nivelul intermediar al regiunilor. Impreuna cu dumneavoastra trebuie sa realizam acest concept de integrare-dezvoltare', a adaugat Liviu Dragnea, adresandu-se participantilor la seminar.

Tot astazi a fost semnat 'Memorandumul de intelegere pentru cooperarea in domeniile dezvoltarii regionale si administratiei publice intre Ministerul Dezvoltarii Regionale din Polonia si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice din Romania'.

'Sper ca ceea am prezentat azi este inceputul unei frumoase colaborari la nivel regional si local. Ma bucur sa putem impartasi din experienta noastra, continuand astfel traditia colaborarii romano-polone, care are peste 20 de ani. Cred ca descentralizarea e calea potrivita, iar experienta Poloniei demonstreaza acest lucru. La noi, a fost evident ca trebuie sa cream mai putine voievodate, pentru ca cele care existau erau imposibil de administrat, nu aveau nicio putere financiara. Toate acestea, si nivelul de absorbtie, si cresterea economica, sunt rezultatul reformelor pe care le-am derulat in anii trecuti', a afirmat ministrul Elżbieta Bieńkowska.

La seminar au luat cuvantul: Marek Szczygieł, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Polone in Romania, Elżbieta Bieńkowska, Ministrul dezvoltarii regionale, Republica Polona, Jerzy Miller, Voievod al Regiunii Małopolska, Republica Polona, Jacek Kozłowski, Voievod al Regiunii Mazowsze, Republica Polona, Tadeusz Truskolaski, Primar al orasului Białystok, Adam STRUZIK, Maresal al regiunii Mazowsze, Liviu Dragnea, Viceprim-ministru, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, Eugen Teodorovici, Ministrul fondurilor europene,si Marian Oprisan, Presedintele Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania.

In cadrul intalnirii Presedintele UNCJR, domnul Marian Oprisan a declarat ca 'in procesul de descentralizare trebuie sa avem siguranta lucrului bine facut, atat pentru azi cat si pentru maine, trebuie gandit obiectiv si nu ne putem lasa influentati de conjuncturile politice pe care le stim cu totii versatile intrucat acest proces are un caracter durabil'.

Marian Oprisan a amintit ca incepand cu 2013 s-au realizat 'progrese vizibile in domeniile educatiei, tineret si sport, sanatate, agricultura si cultura, fiind deja in consultare publica actul normativ care reglementeaza definitiv transferul atributiilor in aceste domenii de la nivel central catre nivelul local.'

'Noi, presedintii consiliilor judetene vom fi cei care, de maine, vom gestiona indeproape activitatea noilor structuri create pentru a surprinde in timp real si nemijlocit nevoile populatiei din comunitatile pastorite, noi vom fi nevoiti sa identificam solutii in termene record pentru satisfacerea intereselor acestora fara a mai trebui sa apelam la 'centru' si tot noi vom fi cei care vor purta raspunderea totala a banilor cheltuiti si a obiectivelor ratate', a mai aratat liderul UNCJR.

Acesta a subliniat si importanta modelelor pozitive de descentralizare, cum este cel polonez, insa a aratat ca Romania are obligatia 'sa adapteze sistemele preluate la caracteristicile si specificul poporului roman in context geografic si istoric'.

'Trebuie sa avem in vedere diferentele de dezvoltare economica, realitatile istorice ale fiecarui tinuta si diferentele cultural', a explicat Marian Oprisan, subliniind ca in acest proces un rol important il are sprijinul popular.

Liderul UNCJR a mai aratat ca in procesul de descentralizare 'este necesar ca primarul si presedintele de consiliu judetean sa dobandeasca mai multe competente, prin transferul unui plus de atributii in sarcina acestora, etapizat si dand ragazul necesar implementarii si constientizarii de catre populatie a acestor competente'.

In concluzie, presedintele UNCJR a subliniat faptul ca 'administratia locala si regionala trebuie sa fie exercitata de organe alese in mod democratic, responsabile fata de cei al caror vot l-au primit, iar apropierea fata de cetateni a unei astfel de politici reprezinta valoarea adaugata a democratiei locale si regionale', a conchis Marian Oprisan care si-a exprimat convingerea ca, in contextul actual, procesul descentralizarii va fi unul de succes in Romania.

Seminarul a urmarit sa faciliteze dialogul si schimbul de experienta la nivelul autoritatilor publice din Romania si Polonia, cu privire la implementarea procesului de regionalizare-descentralizare si la modul in care un sistem administrativ descentralizat poate imbunatati rata de absorbtie a fondurilor europene.

MDRAP & UNCJR

 

Noutati

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

29-04-2025 Alimentatie sanatoasa

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Românii NU vor pesticide

27-04-2025 Pesticide

Românii NU vor pesticide

În plină campanie electorală, tema sănătății și securității alimentare ia avânt. 89% dintre românii cu drept de vot afirmă că nu vor să consume alimente produse cu pesticide și nu vor ca fermierii români să folosească pesticide interzise în UE Mai multe>>

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

25-04-2025 Erbicide

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>