Intalnire cu asociatiile crescatorilor de animale din Sibiu

Intalnire crescatori de animale Sibiu 2In cursul zilei de 4 noiembrie 2013, la sediul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Sibiu, s-a desfasurat o intalnire intre reprezentantii serviciilor sanitare veterinare si ai asociatilor crescatorilor ovine si caprine din judetul Sibiu.

 

 

 

Intalnirea a fost initiata si coordonata de Directorul Executiv al D.S.V.S.A Sibiu, Dr. Tichindelean Serban, care a supus dezbaterii o serie de probleme de interes comun cu care se confrunta crescatorii de animale si in special proprietarii cu ovine, precum si personalul sanitar veterinar, avand ca scop consolidarea colaborarii intre cele doua segmente pentru eficienta activitatii in aceste domenii de activitate, in interesul crescatorului de animale si cu efect in ansamblul economic al judetului nostru.

Temele supuse dezbaterii au fost urmatoarele:

    • Gestionarea efectivelor de animale existente si stadiul reactualizarii bazei de date cu animalele identificate in exploatatiile nonprofesionale din judetul Sibiu.
    • Responsabilitati in implementarea O.U.G. nr. 23/2010, privind actiunea de identificare si inregistrare a animalelor in judetul nostru.
    • Regimul inregistrarii exploatatiilor (Ord 16 si 112 / 2010)
    • Masuri pentru respectarea legislatiei referitoare la circulatia animalelor pe teritorul judetului, national, intracomunitar, import, export.
    • Modalitatile de efectuare a actiunilor sanitare veterinare obligatorii, prevazute pentru aceasta perioada a anului 2013 si propuneri pentru programul strategic al anului 2014.
    • Discutii cu alte teme specifice, respectiv de organizare si asociere in domeniul cresterii animalelor, solutii pentru valorificarea cat mai rentabila a animalelor vii si a produselor obtinute de la acestea.
    • Valorificarea ovinelor reforma din aceasta toamna.
    • Obligatii ale proprietarilor de animale pentru a beneficia de spijinul acordat de Guvernul Romaniei prin suventii, premii, despagubiri pentru animale bolnave, actiuni pentru supravegherea bolilor si pentru activitatea de identificarea si inregistrarea animalelor.


Principala tema supusa discutiilor de catre dr. Tichindelean Serban, s-a referit la gestionarea efectivelor de animale si reactualizarea bazei de date care sa corespunda cu realitatea din fiecare exploatatie, zona in care s-au identificat unele necomformitati legate de existenta de animale neidentificate, de substituirea de crotalii, sau de faptul ca nu se comunica medicului veterinar arondat in termen legal miscarile de animale efectuate in exploatatie.


Aceste necomformitati ii responsabilizeaza pe detinatorii de animale care nu au prezentat detinatorului bazei de date (respectiv medicul veterinar de libera practica arondat) documentele justificative pentru animalele intrate sau iesite din exploatatie, la data stabilita desi aveau, conform legislatiei, aceasta obligatie.

S-a stabilit ca pana la 30 noiembrie 2013, cu ocazia efectuarii inspectiilor in exploatatiile nonprofesionale ale agricultorilor, proprietarii de animale sa dovedeasca o atitudine activa si corecta fata de personalul sanitar veterinar, implicat, scopul actiunii fiind calificarea si mentinerea statusului exploatatiilor sub raportul starii de sanatate a animalelor, corelat cu activitatea de identificare si inregistrare a exploatatiilor si animalelor, inregistrarea evenimentelor care nu au fost notificate de proprietar conform prevederilor legale in vigoare si care au fost declarate de acesta la momentul inspectiei, in vederea corelarii efectivelor existente in exploatatie cu cele inregistrate in baza nationala de date informatice.

S-a precizat ca prin respectarea si implementarea legislatiei in vigoare din acest segment, crescatorii de animale pot beneficia de o suma de avantaje incepand cu posibilitatea de a valorifica animale vii, produse obtinute de la acestea, precum si insemnate fonduri banesti acordate de Guvernul Romaniei, sau din programele europene din domeniul agricol.

De asemenea conducerea D.S.V.S.A. Sibiu, cu asentimentul participantiilor a evidentiat necesitatea organizarii unor asociatii de profil bine definite din punct de vedere juridic si material care sa cuprinda toti crescatorii de animale si care in baza unui program de management care sa cuprinda gestionarea intregii activitati de la cresterea animalelor la producerea, procesarea pana la valorificarea produselor finite, program prin care sa se obtina venituri financiare necesare pentru fiecare membru din asociatie, dar si pentru un fond de dezvoltare prin aplicarea unor tehnologii moderne in domeniul producerii si distributiei produselor animaliere.

Directorul D.S.V.S.A. Sibiu a solicitat ca prin Presedintii de asociatii sa se transmita crescatorilor de animale asociati, ca pentru a prevenii comiterea unor abateri de la legislatia din domeniu in vigoare, precum si reducerea platilor sau excluderea de la plata a suventiilor sau a a altor facilitati financiare oferite de statul roman sau de fonduri europene, restrictii de a comercializa animale sau produse obtinute de la acestea, dupa caz, le revine obligatia: 

    • Sa solicite medicului veterinar de libera practica imputernicit inregistrarea exploatatiei in Registrul National al Exploatatiilor si sa isi achizitioneze crotalii pentru identificarea animalelor;
    • Sa respecte prevederilor din Legea nr. 191 / 2012 pentru aprobarea O.U.G. nr. 23/2010 privind identificarea si inregistrarea animalelor cu modificarile si completarile ulterioare
    • Sa comunice medicului veterinar arondat orice eveniment de nastere, sacrificare pentru consum propriu, moarte, pierdere crotalie, disparitie, sau regasire animal;
    •  Sa solicite medicului veterinar imputernicit arondat, eliberarea formularului de miscare, in cazul mutarii animalelor intre doua exploatatii diferite sau sa ii predea acestuia exemplarul negru al documentului de miscare in cazul achizitionarii ori vanzarii animalelor de la mijlocitori de afaceri cu animale vii sau exploatatii comerciale;
    • Sa predea medicului veterinar imputernicit crotalia animalului sacrificat pentru consum propriu si sa solicite eliberarea formularului de declarare eveniment;
    • Sa pastreze si sa arhiveze in ordine cronologica toata formularistica ce ii este remisa de medicul veterinar imputernicit (aceasta constituindu-se in registrul de exploatatie);
    • Sa isi achizitioneze crotalia duplicat in cazul pierderii crotaliei si sa solicite medicului veterinar imputernicit aplicarea acesteia.
    • Fiecare asociatie constituita sa asigure asistenta sanitara veterinara realizata de un medic veterinar de libera practica, imputernicit de D.S.V.S.A Sibiu;
    • Pentru valorificarea productiei primare, sau a produselor alimentare obtinute prin procesarea productiei primare sa solicite D.S.V.S.A. Sibiu documentul de Inregistrare Sanitara Veterinara pentru Vanzare Directa, sau dupa caz de Vanzare cu Amanuntul si sa aplice toate masurile necesare pentru evitarea oricarui risc de contaminare a produselor de origine animala in timpul obtinerii, transportului si a comercializarii.


S-a recomandat ca o parte din fondurile obtinute din suventiile acordate de stat pe cap de animal, sa fie folosite pentru imbunatatirea activitatii zootehnice si pentru plata unor actiuni de prevenire a bolilor la animale.


De asemenea s-au facut propuneri pentru cresterea calitatii umane si profesionale a personalului care activeaza in acest sector.

Desi, cu regret, s-a constatat ca unii presedinti de asociatii de ovine si caprine nu au onorat cu prezenta aceasta importanta (ca tematica) intalnire fiind invitati din timp, exista convingerea ca sunt asigurate premizele unei colaborari eficiente intre servicile sanitare veterinare si toti crescatorii de animale, prin informare si comunicare corecta a problematicii curente si de perspectiva.

Dr. Pentea Ioan
Compartiment comunicare DSVSA Sibiu

  

Noutati

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

Când vine vorba de izolarea casei tale, eliminarea punților termice este esențială pentru a asigura o eficiență energetică maximă și un confort termic optim. Un material izolator care poate asigura o izolare continuă și eficientă fără punți termice este lâna de lemn (obținută din fibre naturale de lemn, provenit din specii de rășinoase). Această opțiune oferă numeroase beneficii și soluții pentru diversele nevoi de izolare ale locuinței tale, în special în mansardă, pe tavan/pod, între grinzi. Mai multe>>

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

Oțelul inoxidabil este un element indispensabil în ferma modernă, din cauza versatilității și durabilității sale de neîntrecut. Structura sa unică, formată în principal din crom și nichel, îi garantează o rezistență excepțională la coroziune și rugină, ceea ce îl face să fie ideal pentru o gamă largă de aplicații agricole. Țevile inoxidabile, de exemplu, joacă un rol primordial în sistemele de transport al lichidelor, asigurând transportul eficient al apei, al substanțelor chimice și al gazelor ... Mai multe>>

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>