Deschiderea Conferintei Regionale FAO

Conferinta Regionala FAO 2014Conferinta regionala FAO este principalul forum si organism de conducere care convine asupra prioritatilor comune in regiunea noastra in domeniul agriculturii, silviculturii, pescuitului si dezvoltarii rurale. In data de 2 aprilie 2014, domnul Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a deschis lucrarile Conferintei Regionale pentru Europa a FAO, in prezenta domnului Victor Ponta, Primul Ministru al Romaniei si a domnului Director General FAO, José Graziano da Silva.

 

 

"Risipa de alimente nu este un concept abstract, ci este un fenomen care ne afecteaza pe noi toti; il intalnim oriunde exista alimente: in retele de magazine, restaurante, in propriile noastre locuinte, in scoli, in fermele de productie, si chiar pe filiera de transport a marfurilor alimentare" a declarat in deschidere ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

"Una din solutiile posibile vine din zona fermelor de familie, in special in tarile emergente: este dovedit ca acestea pot raspunde provocarilor legate de penuria de alimente si subdezvoltarea mediului rural, dar, in acelasi timp, pot fi incurajate sa practice o agricultura responsabila, raspunzand astfel dezideratului de a atinge o dezvoltare integrata si durabila. Este la latitudinea noastra sa gasim instrumentele prin care sa incurajam dezvoltarea acestora, iar rezultatele pe care le vom obtine vor fi vizibile de-a lungul timpului, pe mai multe generatii.

Desi risipa alimentelor este una dintre marile probleme ale lumii moderne insa aceasta poate fi redusa cu pana la 60% prin educatie si tehnologie. Ne-am adunat aici pentru a gasi modalitatile de a disemina rezultatele cercetarilor si a le implementa la nivel global. Trebuie sa depunem toate eforturile pentru a face ca aceste resurse sa lucreze in beneficiul nostru!

Cercetarile Uniunii Europene arata ca gospodariile sunt responsabile pentru 42% din cantitatea totala de deseuri alimentare, producatorii de produse alimentare pentru 39%, retailerii pentru 5%, iar sectorul de catering, pentru 14% din total. In medie, fiecare dintre noi arunca jumatate de kilogram de mancare zilnic!" a completat Daniel Constantin.


Solutii de reducere a risipei de alimente

    • In Romania ultimilor ani s-au facut demersuri considerabile pentru trasarea unor planuri si strategii de reducere a risipei de alimente, iar prin Programul National de Dezvoltare Rurala au fost sprijinite peste 60.000 de ferme mici. Acest sprijin si-a facut simtite efectele la nivelul intregii comunitati rurale. Este important, asadar, sa continuam in aceasta directie si sa gasim noi instrumente de sprijin.
    • Ministerul Agriculturii a inceput in 2012, impreuna cu Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorului o campanie 'Romania - o noua atitudine', care vine in sensul de a combate risipa de alimente la nivel national.
    • Comisia Europeana si Consiliul European au declarat 2014 anul european de lupta impotriva risipei alimentare. Ca raspuns la apelul lansat de Uniunea Europeana pentru reducerea risipei de alimente, Ministerul Mediului a lansat, in vara trecuta, programul “Gandeste. Mananca. Economiseste”- program care se afla in plin proces de implementare.
    • Pe fondul impactului crizei economice mondiale si al cresterii preturilor la produsele alimentare, Crucea Rosie Romana, in vederea indeplinirii misiunii sale, a demarat in 2009 proiectul Banca de Alimente a Crucii Rosii Romane, care reprezinta o solutie imediata de ajutorare a persoanelor fara venituri sau cu venituri foarte mici si care sufera de pe urma acestui flagel.


Intalnirea bilaterala a ministrului Agriculturii cu José Graziano da Silva, directorul FAO

MADR FAODaniel Constantin, Viceprim-ministru, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a avut in dimineata zilei de 2 aprilie 2014 o intalnire bilaterala cu José Graziano da Silva, directorul general al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite.

Intalnirea a avut loc inaintea deschiderii lucrarilor celei de-a 29-a Conferinte Regionale pentru Europa (ERC) a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura/ FAO, care are loc la Bucuresti in perioada 2-4 aprilie 2014, la Palatul Parlamentului.

Directorul general, José Graziano da Silva, a salutat implicarea Romaniei in cadrul FAO, precum si eforturile intreprinse de tara noastra pentru organizarea evenimentelor de la Bucuresti. La randul sau, ministrul Daniel Constantin si-a exprimat determinarea pentru o si mai puternica contributie a Romaniei la demersurile FAO, precum si pentru sprijinirea proiectelor FAO din Republica Moldova. De asemenea, si la nivel de experti, Romania doreste sa contribuie la actiunile derulate de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura.

Totodata, José Graziano da Silva a apreciat interesul Romaniei pentru fermele de familie si faptul ca acestea constituie o prioritate pentru Ministerul Agriculturii. In acelasi timp, domnia sa si-a exprimat intentia FAO de a sprijini promovarea sesiunii de proiecte pe Masura 121/ Ferma de familie, care va fi lansata in vara anului 2014.


Anul international al Fermei de Familie

Ferma de familie 2014Familiile impart totul. Ele impart spatiul de locuit si momentele petrecute in timpul meselor. Impart aspiratiile, visele, realizarile si esecurile. In lumea dezvoltata sau in curs de dezvoltare familiile de fermieri beneficiaza si de avantajele impartirii sarcinilor de munca in cadrul gospodariei. In fapt, cu mai mult de 500 de milioane de ferme de familie in intreaga lume, aceasta este cea mai predominanta forma de agricultura pe care o cunoastem, iar acest lucru este legat in mod indiscutabil de securitatea alimentara la nivel mondial.

In mod ideal, atat barbatii cat si femeile ar trebui sa aiba accesul si sprijinul necesar pentru a gestiona si a desfasura activitati agricole si de procesare a hranei, iar copiii lor ar contribui la munca din gospodarie prin activitati adecvate varstei lor, numai dupa timpul petrecut la scoala si la joaca.

Fermele de familie au un rol esential in asigurarea durabilitatii mediului inconjurator si in conservarea biodiversitatii. Ele sunt integrate in retelele teritoriale si in culturile locale si stimuleaza economia locala prin cheltuirea veniturilor lor, mai ales in pietele locale si regionale.

Cu toate acestea, mai mult de 70% din populatia care se confrunta cu insecuritatea alimentara este formata din fermele de familie din zone rurale precum Africa, Asia, America Latina si Orientul Apropiat. Aceste familii nu isi pot atinge potentialul maxim de productie pentru ca nu au acces la resurse naturale, credit, politici si tehnologiile moderne de care au nevoie.

De aceea anul 2014 a fost declarat Anul International al Fermei de Familie. Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura a fost invitata sa faciliteze implementarea acestui program, in colaborare cu Guvernele tarilor, Agentii de Dezvoltare Internationala, organizatii de fermieri si alte organizatii relevante ale Natiunilor Unite precum si alaturi de organizatiile non-guvernamentale (ONG-uri). Aplicand politicile agricole, de mediu si sociale corecte, fermele de familie pot contribui substantial la eradicarea foametei si saraciei protejand in acelasi timp mediul inconjurator si asigurand dezvoltarea durabila.

Pe durata sesiunii de la Bucuresti din aprilie 2014, problema risipei de alimente si a deseurilor alimentare va fi un subiect central al agendei. Informatiile prezentate tarilor membre vor ameliora intelegerea cauzelor ce conduc la pierderea produselor alimentare in regiune. Rezultate preliminare arata faptul ca principalul motiv in producerea deseurilor alimentare sunt consumatorii care cumpara produse alimentare cu termen de valabilitate mare. Acest lucru conduce la o crestere a marfii nevandute si astfel la alimente irosite care ar fi fost de altfel perfect comestibile. Multe campanii de sensibilizare pentru reducerea risipei alimentare in aceste tari au fost lansate pentru a aborda conditiile locale specifice, care contribuie la risipa de alimente.



MADR

 

Noutati

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

29-04-2025 Alimentatie sanatoasa

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Românii NU vor pesticide

27-04-2025 Pesticide

Românii NU vor pesticide

În plină campanie electorală, tema sănătății și securității alimentare ia avânt. 89% dintre românii cu drept de vot afirmă că nu vor să consume alimente produse cu pesticide și nu vor ca fermierii români să folosească pesticide interzise în UE Mai multe>>

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

25-04-2025 Erbicide

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>