Evenimentul “Romania – ca o paine” dedicat sarbatoririi Uniunii Europene

MADR-Romania ca o paineIn cadrul discursul domnului Daniel Constantin, Viceprim-ministru, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, sustinut in data de 9 mai 2014 cu prilejul celebrarii Zilei Europei, acesta a prezentat producatorilor si invitatilor subiecte de interes precum Politica Agricola Comuna, actualul Program de Dezvoltare Rurala, dar si Programul Viticol al Romaniei.

 

 

 

"Politica Agricola Comuna este una din cele mai vechi si cea mai integrata si importanta politica strategica Europeana. In 2012 s-au celebrat 50 de ani de cand PAC a asigurat securitatea alimentara a cetatenilor europeni si dezvoltarea mediului rural.

Obiectivele sale initiale inscrise in Tratat – hrana de calitate la preturi rezonabile si pentru fermieri un venit decent – sunt inca valabile.

In timp, obiectivele politicii s-au extins, inclusiv cu protejarea mediului, bunastarea animalelor si o interventie mai activa in sustinerea comunitati rurale viabile. Reforma Comisarului roman Dacian Ciolos permite o mai buna adaptare la conditiile si nevoile specifice producatorilor nostri, dar si la cele din celelalte noi State membre.

Sarbatorind 9 mai aici, la MADR, recunoastem astfel inca o data importanta agriculturii in economia Uniunii Europene si mondiale si aportul dezvoltarii rurale la crearea de locuri de munca, de conditii de viata sporite, la mentinerea traditiilor si protejarea naturii.

Acum 10 ani, in 2004, Romania a incheiat negocierile de aderare, Capitolul 7 – Agricultura fiind inchis provizoriu inca din 2002. Tot acum 10 ani, prin Legea nr. 1 s-a infiintat Agentia de Plati si Interventie in Agricultura. Doresc sa multumesc Comisiei Europene si Statelor membre pentru sprijinul acordat in toata perioada de pre-aderare si ulterior, prin programele Phare, de peste 60 milioane euro, prin care ne-am instruit administratia si beneficiarii, am dotat institutiile si am invatat cum sa descifram multele norme europene, care se si modificau din mers, si care trebuiau adaptate la realitatile noastre.

Franta, Germania, Olanda, Danemarca, Marea Britanie, Austria, Italia, Spania, Polonia, Ungaria - sunt principalele tari care ne-au acordat expertiza prin programele de infratire – legandu-se astfel si trainice colaborari si prietenii intre specialistii nostri. Putem spune astazi ca aderarea si integrarea Romaniei la UE a urmat un curs firesc de adaptare si acomodare a spiritului si valorilor strabune la realitatile economice, politice si sociale ale Europei contemporane. Sunt 12 ani de cand Romania a primit fonduri europene pentru agricultura si dezvoltarea mediului rural prin programul SAPARD. Cele 1,34 miliarde euro din SAPARD se regasesc mai ales in dotarea exploatatiilor cu utilaje performante, in modernizarea industriei alimentare si infrastructura rurala si forestiera.

Actualul Program de Dezvoltare Rurala – cu 8 miliarde euro finantare FEADR - are mai multe masuri, care au fost menite sa acopere nevoile de dezvoltare a spatiului rural. Realitatile din teren insa ne-au determinat sa adaptam de destule ori PNDR-ul – si astfel am construit impreuna cu beneficiarii masuri mai bine focalizate si finantate, in ultima perioada acestea fiind adresate cu precadere pentru sectorul zootehnic si de irigatii. Nu doresc sa enumar realizarile sau lectiile mai grele invatate pe parcurs, important este ca avem o contractare a fondurilor de peste 108%, precum si multe proiecte finalizate care inseamna locuri de munca si dezvoltarea economica si sociala a mediului rural.

Prin Agentia de Plati si Interventie in Agricultura am invatat noi si fermierii ce inseamna digitizarea parcelelor, blocurile fizice, depunerea cererilor on-line, complicatele cerinte legale in materie de gestionare (vestitele SMR) si de bunastare animala. Platile SAPS in perioada 2007-2013 au insumat 5,6 miliarde euro, iar pentru 2014-2020 alte 12,393 miliarde euro vor ajunge la producatori.

O mandrie pentru noi este programul viticol, care prin cele 252 milioane euro cheltuite 100% pana in 2013 au realizat 25.000 ha plantatii nou infiintate si programe de promovare a vinurilor in China, Rusia, Japonia, SUA. Alte 238,5 milioane euro sunt disponibile pentru anii 2014-2018. Prin Decizia Comisiei recent adoptata in 29 aprilie 2014, s-a aprobat un nou program de promovare a vinurilor in Azerbaidjan si Belarus. Agricultura ecologica este o alta mandrie a Romaniei si le multumesc fermierilor si procesatorilor care s-au dedicat acestui sector, dezvoltat an de an, atat in productia cerealiera, dar si zootehnica. El reprezinta o prioritate si in politica noastra viitoare. Participarea Romaniei ca tara partenera in 2013 la Targul International Biofach a dat o noua amploare relatiilor in domeniu si a confirmat interesul partenerilor pentru produsele noastre.

Noul PNDR 2014-2020, cu o finantare de 8 miliarde euro fonduri comunitare, transmis in martie Comisiei Europene inglobeaza obiectivele de dezvoltare viitoare stabilite in relatie stransa cu partenerii nostri, viitorii beneficiari, discutat si dezbatut in 8 conferinte regionale, in cadrul carora am invatat la fata locului ce isi doresc fermierii si cum sa ne atingem tintele. In 20 mai, peste 13 zile, lansam primele 2 masuri finantate din alocarea 2014-2020, investitii in ferme si bunastarea animalelor.

Nu in ultimul rand, potentialul de bogatie fantastic si identitatea produselor noastre sunt “ambasadori” ai agriculturii romanesti. Expozitia de produse traditionale o dovedeste din plin!

Painea are o semnificatie aparte in intreaga lume, dar pentru romani a insemnat dintotdeauna avutia impartasita cu prietenie si pretuire. Mai mult decat atat, painea simbolizeaza legatura omului cu munca.

Evenimentul de astazi dedicat sarbatoririi Uniunii Europene se intituleaza “Romania – ca o paine".

Daniel Constantin
Viceprim-ministru, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale



Participarea secretarului de stat Radu Podgorean la inaugurarea expozitiei de produse traditionale si ecologice romanesti organizata cu ocazia Zilei Europei

Viceprim-ministrul si ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Daniel Constantin si secretarul de stat pentru analiza politica si relatia cu Parlamentul din Ministerul Afacerilor Externe, Radu Podgorean au inaugurat astazi expozitia de produse traditionale si ecologice romanesti, organizata la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Expozitia deschide seria de evenimente dedicate informarii asupra diversitatii si unitatii Uniunii Europene, organizate de Ministerul Afacerilor Externe cu ocazia Zilei Europei.

Secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe a subliniat, in discursul de deschidere, modul in care viziunea celor care au pus bazele Uniunii Europene a fost confirmata de evolutia organizatiei. 'Una dintre cele mai importante semnificatii ale zilei de 9 mai se refera la proiectul unitatii europene, un ideal cu adanci radacini in istoria continentului, generator de pace, stabilitate si prosperitate. Viziunea parintilor fondatori ai Uniunii Europene nu a fost un ideal pur teoretic, ci un proiect cu rezultate concrete, care a pus accentul asupra institutiilor si economiei, si care si-a avut radacinile in valorile democratiei, drepturilor omului, libertatilor fundamentale si pluralismului', a spus oficialul MAE.

Uniunea Europeana aniverseaza, in acest an, 64 ani de la pronuntarea Declaratiei Schuman de catre ministrul de externe francez de la acea vreme, Robert Schuman, ajungand sa reuneasca in prezent 28 de state europene si sa promoveze drepturile si libertatile a peste jumatate de miliard de cetateni.

In acelasi timp, tara noastra marcheaza in 2014 o dubla aniversare: 10 ani de la incheierea negocierilor de aderare la UE si 7 ani de cand Romania, alaturi de Bulgaria, se alatura marii familii europene, in completarea celui de-al cincilea val al extinderii, cel mai de anvergura, care debuta in 2004.

'In toti acesti ani, Romania a contribuit activ la consolidarea proiectului european prin promovarea si participarea efectiva la politicile si proiectele definitorii pentru avansarea constructiei comunitare. In acest sens, un element specific, de o deosebita actualitate, al contributiei Romaniei la constructia europeana este reprezentat de potentialul agricol si dezvoltarea constanta a agriculturii ecologice, in conformitate cu noile politici agricole ale Uniunii' a subliniat secretarul de stat Radu Podgorean.

Expozitia de produse traditionale si ecologice romanesti a fost organizata cu participarea membrilor Asociatiei BIO — Romania si ai Federatiei Nationale de Produse Traditionale. Cu aceasta ocazie, va avea loc o parada a costumelor populare din opt regiuni ale tarii, prezentata de elevii de la cercul de folclor 'Dor si dor cu mine calator' al Liceului Teoretic 'Dimitrie Bolintineanu' din Bucuresti.


MAE

 

Noutati

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>