In cadrul discursul domnului Daniel Constantin, Viceprim-ministru, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, sustinut in data de 9 mai 2014 cu prilejul celebrarii Zilei Europei, acesta a prezentat producatorilor si invitatilor subiecte de interes precum Politica Agricola Comuna, actualul Program de Dezvoltare Rurala, dar si Programul Viticol al Romaniei.
"Politica Agricola Comuna este una din cele mai vechi si cea mai integrata si importanta politica strategica Europeana. In 2012 s-au celebrat 50 de ani de cand PAC a asigurat securitatea alimentara a cetatenilor europeni si dezvoltarea mediului rural.
Obiectivele sale initiale inscrise in Tratat – hrana de calitate la preturi rezonabile si pentru fermieri un venit decent – sunt inca valabile.
In timp, obiectivele politicii s-au extins, inclusiv cu protejarea mediului, bunastarea animalelor si o interventie mai activa in sustinerea comunitati rurale viabile. Reforma Comisarului roman Dacian Ciolos permite o mai buna adaptare la conditiile si nevoile specifice producatorilor nostri, dar si la cele din celelalte noi State membre.
Sarbatorind 9 mai aici, la MADR, recunoastem astfel inca o data importanta agriculturii in economia Uniunii Europene si mondiale si aportul dezvoltarii rurale la crearea de locuri de munca, de conditii de viata sporite, la mentinerea traditiilor si protejarea naturii.
Acum 10 ani, in 2004, Romania a incheiat negocierile de aderare, Capitolul 7 – Agricultura fiind inchis provizoriu inca din 2002. Tot acum 10 ani, prin Legea nr. 1 s-a infiintat Agentia de Plati si Interventie in Agricultura. Doresc sa multumesc Comisiei Europene si Statelor membre pentru sprijinul acordat in toata perioada de pre-aderare si ulterior, prin programele Phare, de peste 60 milioane euro, prin care ne-am instruit administratia si beneficiarii, am dotat institutiile si am invatat cum sa descifram multele norme europene, care se si modificau din mers, si care trebuiau adaptate la realitatile noastre.
Franta, Germania, Olanda, Danemarca, Marea Britanie, Austria, Italia, Spania, Polonia, Ungaria - sunt principalele tari care ne-au acordat expertiza prin programele de infratire – legandu-se astfel si trainice colaborari si prietenii intre specialistii nostri. Putem spune astazi ca aderarea si integrarea Romaniei la UE a urmat un curs firesc de adaptare si acomodare a spiritului si valorilor strabune la realitatile economice, politice si sociale ale Europei contemporane. Sunt 12 ani de cand Romania a primit fonduri europene pentru agricultura si dezvoltarea mediului rural prin programul SAPARD. Cele 1,34 miliarde euro din SAPARD se regasesc mai ales in dotarea exploatatiilor cu utilaje performante, in modernizarea industriei alimentare si infrastructura rurala si forestiera.
Actualul Program de Dezvoltare Rurala – cu 8 miliarde euro finantare FEADR - are mai multe masuri, care au fost menite sa acopere nevoile de dezvoltare a spatiului rural. Realitatile din teren insa ne-au determinat sa adaptam de destule ori PNDR-ul – si astfel am construit impreuna cu beneficiarii masuri mai bine focalizate si finantate, in ultima perioada acestea fiind adresate cu precadere pentru sectorul zootehnic si de irigatii. Nu doresc sa enumar realizarile sau lectiile mai grele invatate pe parcurs, important este ca avem o contractare a fondurilor de peste 108%, precum si multe proiecte finalizate care inseamna locuri de munca si dezvoltarea economica si sociala a mediului rural.
Prin Agentia de Plati si Interventie in Agricultura am invatat noi si fermierii ce inseamna digitizarea parcelelor, blocurile fizice, depunerea cererilor on-line, complicatele cerinte legale in materie de gestionare (vestitele SMR) si de bunastare animala. Platile SAPS in perioada 2007-2013 au insumat 5,6 miliarde euro, iar pentru 2014-2020 alte 12,393 miliarde euro vor ajunge la producatori.
O mandrie pentru noi este programul viticol, care prin cele 252 milioane euro cheltuite 100% pana in 2013 au realizat 25.000 ha plantatii nou infiintate si programe de promovare a vinurilor in China, Rusia, Japonia, SUA. Alte 238,5 milioane euro sunt disponibile pentru anii 2014-2018. Prin Decizia Comisiei recent adoptata in 29 aprilie 2014, s-a aprobat un nou program de promovare a vinurilor in Azerbaidjan si Belarus. Agricultura ecologica este o alta mandrie a Romaniei si le multumesc fermierilor si procesatorilor care s-au dedicat acestui sector, dezvoltat an de an, atat in productia cerealiera, dar si zootehnica. El reprezinta o prioritate si in politica noastra viitoare. Participarea Romaniei ca tara partenera in 2013 la Targul International Biofach a dat o noua amploare relatiilor in domeniu si a confirmat interesul partenerilor pentru produsele noastre.
Noul PNDR 2014-2020, cu o finantare de 8 miliarde euro fonduri comunitare, transmis in martie Comisiei Europene inglobeaza obiectivele de dezvoltare viitoare stabilite in relatie stransa cu partenerii nostri, viitorii beneficiari, discutat si dezbatut in 8 conferinte regionale, in cadrul carora am invatat la fata locului ce isi doresc fermierii si cum sa ne atingem tintele. In 20 mai, peste 13 zile, lansam primele 2 masuri finantate din alocarea 2014-2020, investitii in ferme si bunastarea animalelor.
Nu in ultimul rand, potentialul de bogatie fantastic si identitatea produselor noastre sunt “ambasadori” ai agriculturii romanesti. Expozitia de produse traditionale o dovedeste din plin!
Painea are o semnificatie aparte in intreaga lume, dar pentru romani a insemnat dintotdeauna avutia impartasita cu prietenie si pretuire. Mai mult decat atat, painea simbolizeaza legatura omului cu munca.
Evenimentul de astazi dedicat sarbatoririi Uniunii Europene se intituleaza “Romania – ca o paine".
Daniel Constantin
Viceprim-ministru, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
Viceprim-ministrul si ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Daniel Constantin si secretarul de stat pentru analiza politica si relatia cu Parlamentul din Ministerul Afacerilor Externe, Radu Podgorean au inaugurat astazi expozitia de produse traditionale si ecologice romanesti, organizata la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Expozitia deschide seria de evenimente dedicate informarii asupra diversitatii si unitatii Uniunii Europene, organizate de Ministerul Afacerilor Externe cu ocazia Zilei Europei.
Secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe a subliniat, in discursul de deschidere, modul in care viziunea celor care au pus bazele Uniunii Europene a fost confirmata de evolutia organizatiei. 'Una dintre cele mai importante semnificatii ale zilei de 9 mai se refera la proiectul unitatii europene, un ideal cu adanci radacini in istoria continentului, generator de pace, stabilitate si prosperitate. Viziunea parintilor fondatori ai Uniunii Europene nu a fost un ideal pur teoretic, ci un proiect cu rezultate concrete, care a pus accentul asupra institutiilor si economiei, si care si-a avut radacinile in valorile democratiei, drepturilor omului, libertatilor fundamentale si pluralismului', a spus oficialul MAE.
Uniunea Europeana aniverseaza, in acest an, 64 ani de la pronuntarea Declaratiei Schuman de catre ministrul de externe francez de la acea vreme, Robert Schuman, ajungand sa reuneasca in prezent 28 de state europene si sa promoveze drepturile si libertatile a peste jumatate de miliard de cetateni.
In acelasi timp, tara noastra marcheaza in 2014 o dubla aniversare: 10 ani de la incheierea negocierilor de aderare la UE si 7 ani de cand Romania, alaturi de Bulgaria, se alatura marii familii europene, in completarea celui de-al cincilea val al extinderii, cel mai de anvergura, care debuta in 2004.
'In toti acesti ani, Romania a contribuit activ la consolidarea proiectului european prin promovarea si participarea efectiva la politicile si proiectele definitorii pentru avansarea constructiei comunitare. In acest sens, un element specific, de o deosebita actualitate, al contributiei Romaniei la constructia europeana este reprezentat de potentialul agricol si dezvoltarea constanta a agriculturii ecologice, in conformitate cu noile politici agricole ale Uniunii' a subliniat secretarul de stat Radu Podgorean.
Expozitia de produse traditionale si ecologice romanesti a fost organizata cu participarea membrilor Asociatiei BIO — Romania si ai Federatiei Nationale de Produse Traditionale. Cu aceasta ocazie, va avea loc o parada a costumelor populare din opt regiuni ale tarii, prezentata de elevii de la cercul de folclor 'Dor si dor cu mine calator' al Liceului Teoretic 'Dimitrie Bolintineanu' din Bucuresti.
MAE
29-04-2025 Alimentatie sanatoasa
București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
27-04-2025 Pesticide
În plină campanie electorală, tema sănătății și securității alimentare ia avânt. 89% dintre românii cu drept de vot afirmă că nu vor să consume alimente produse cu pesticide și nu vor ca fermierii români să folosească pesticide interzise în UE Mai multe>>
25-04-2025 Erbicide
Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>