Intalnire a fermierilor din Regiunea de Nord-Est si Republica Moldova cu autoritatile, la Iasi

Clubul Fermierilor Agralim Iasi600 de fermieri și specialiști in agricultură din toată Moldova, directori ai directiilor pentru agricultura si dezvoltare rurala si ai ANARZ, reprezentanti ai GAL-urilor, primari, directori si reprezentanti APIA si APDRP, reprezentanti ai asociatiilor si federatiilor din regiunea de Nord-Est si Republica Moldova au participat in 16 mai la Intalnirea Anuala a Clubului AGRALIM.

 

 

 

Intalnirea Anuala a Clubului AGRALIM din 16 mai 2014 organizata de ABplus Events, cu participarea domnului Daniel Constantin, viceprim-ministru, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a adunat un numar de peste 600 de participanti din intreaga Moldova si Republica Moldova in aula „Haralamb Vasiliu” - Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad” din Iasi.

Structura participantilor la eveniment a fost urmatoarea:

37% fermieri cu exploatatii vegetale intre 50 si 500 ha
17% fermieri cu exploatatii vegetale intre 500 si 4000 ha
19% fermieri cu exploatatii zootehnice
27% reprezentanti Gal-uri, DADR-uri, CAJ-uri, primarii, asociatii profesionale


Evenimentul organizat de ABplus Events in parteneriat cu Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) din Iasi si Directia Agricola pentru Dezvoltare Rurala a judetului Iasi a fost onorat de prezenta domnului Daniel Constantin, Viceprim-Ministru, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Domnia sa a primit cu bucurie in cadrul intalnirii diploma de membru de onoare a Clubului Fermierilor AGRALIM, comunitate profesionala care se reuneste anual spre a oferi membrilor sai oportunitati de discutie cu autoritatile de la nivel central, noutati din sectorul agricol, schimb de experiente, dezbateri si networking.

„Apreciez activitatea pe care o desfasurati aici la Iasi in ceea ce priveste constructia impreuna cu mediul de cercetare si fermierii a celui mai important sector al economiei romanesti de acum si probabil si in viitor. Va multumesc pentru o noua invitatie pe care mi-ati adresat-o si in acest an, am venit in ultimii doi ani de fiecare data la evenimentele dumneavostra, mi-a facut mare placere si de fiecare data am plecat nu numai cu lucruri pe care le-am spus sau pe care le-am avut de transmis aici dar si cu multe lucruri pe care dumneavostra le-ati spus si pe care am incercat sa le transpunem in legislatie si in practica. Desigur ca vin de fiecare data cu placere sa vad daca sunteti multumiti de la un an la altul de ceea ce s-a facut in aceasta practica de care va spuneam. Voi sustine atat cat pot evenimentele agricole din regiune, aveti sprijinul meu si va incurajez sa aveti astfel de intalniri pentru discutii si parteneriate in care se constata o apropiere de cercetarea romaneasca de care avem cu totii nevoie”, a declarat domnul Daniel Constantin, Viceprim-Ministru, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Fermieri mici, medii si mijlocii cu activitate in sectorul vegetal, zootehnic, piscicultura, acvacultura si procesare au expuns in cadrul Intalnirii Anuale de Club problemele curente ale domeniului lor de activitate si au primit raspunsuri din partea reprezentantilor autoritatilor in domeniu. 


Fermierii din Republica Moldova, asteptati in vizita la AGRALIM

S-a remarcat prezenta la intalnire a asociatiilor si federatiilor invitate din Republica Moldova, fapt ce reprezinta un punct de diferentiere fata de evenimente de profil similare.

Evenimentul profesional a reconfirmat pozitionarea Targului pentru Fermieri AGRALIM in contextul regional si orientarea atat spre fermierii din Republica Moldova, cat si spre cei din regiunea de Nord-Est a Romaniei, in urma constatarii unei nevoi de sprijin si a necesitatii existentei unui schimb permanent de experienta intre acestia: „Apreciez aceste evenimente foarte importante pentru comunitatea fermierilor si care confirma solidaritatea si concentrarea eforturilor si a transferului de cunostinte. In acest fel, prin acest tip de intalniri, fermierii din Romania, la fel ca si cei din Republica Moldova, au o participare directa in ceea ce priveste stabilirea politicilor agrare si o pozitie ferma, sustinuta, in negocierea cu Guvernul. Vreau sa multumesc organizatorilor pentru parteneriatul incheiat pentru evenimentele din acest an si invitatia deschisa de participare la evenimentele din septembrie adresata tuturor membrilor asociatiei noastre”, a declarat Aurelia Bondari, Director Executiv al Federatiei Agricultorilor AGROinform din Republica Moldova.

„Sper ca parteneriatul cu Targul pentru Fermieri AGRALIM sa se rasfranga pozitiv asupra producatorilor din Republica Moldova si a celor din Romania, sa intareasca relatiile dintre parti. Productia agricola si producatorii din Republica Moldova au fost in ascensiune in ultima perioada, acest lucru se datoreaza si autoritatilor romane care au ajutat la elaborarea strategiei, in contextul aparitiei acordului de liber schimb cu Uniunea Europeana. Sunt convins ca experienta Romaniei in privinta accesarii si atragerii de fonduri europene ne va ajuta si pe viitor. Multumiri organizatorilor care ofera posibilitatea schimbului de experienta dintre fermierii din Regiunea de Nord-Est a Romaniei si cei din Republica Moldova, atat din perspectiva experientei Romaniei in cadrul Uniunii Europene, dar si pentru a facilita relatiile comerciale”, a declarat Nicolae Ciubuc, Director Adjunct al Agentiei de Interventie si Plati pentru Agricultura din Republica Moldova.


APIA si APDRP, reprezentate la nivel central, in discutie cu fermierii din Moldova

In prima parte a Intalnirii Anuale a Clubului AGRALIM din 16 mai au fost prezentate exemple de succes in managementul fermei de catre reprezentanti ai fermierilor din judetele Iasi, Bacau, Botosani, Neamt, Vaslui si Suceava. Ulterior, in cadrul unei ample sesiuni de intrebari si raspunsuri, fermierii interesati au avut un dialog deschis cu autoritatile privind masurile de sprijin si nevoile actuale ale agriculturii romanesti.

Problemele expuse de fermieri, cu focus pe agricultura regiunii de Nord-Est, au fost dezbatute impreuna cu reprezentantii institutiilor de la nivel central, Gheorghe Benu, director general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura si Eugen Popescu, director general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, acestia oferind raspunsuri la intrebarile tuturor celor interesati sa intre in dialog direct.

Fermierii din regiunea de Nord-Est au adresat o serie de intrebari si au ridicat probleme importante care au fost dezbatute in cadrul intalnirii precum: fiscalitatea in agricultura; masuri de sprijin pentru tinerii fermieri si modalitati de acces la fondurile europene; perspective de sprijinire a formarii fermierilor in liceele agricole; subventia pe cap de animal- perspective de viitor pentru micii fermieri; masuri pentru protectia antigrindina a culturilor; utilizarea in agricultura a apelor din ploi si zapada; procedurile privind subventia la sfecla de zahar si la celelalte culturi; legea pajistilor; reglementari privind preturile produselor agricole; sistemul de asigurari in agricultura.


Peste 10.000 de participanti asteptati la evenimentele agricole organizate la Iasi in septembrie

Intalnirea Anuala a Clubului Fermierilor AGRALIM va fi urmata in toamna de patru mari evenimente care marcheaza calendarul agricol in regiunea de Nord-Est si Republica Moldova, in perioada 18 – 21 septembrie 2014, la Ezareni – Statiunea didactica a USAMV Iasi: Targul pentru Fermieri AGRALIM, manifestare profesionala adresata fermierilor medii si mari; Festivalul Naturii, dedicat micilor producatori si publicului larg; Forumul Agricol al Regiunii de Nord-Est (18 septembrie); Gala premiilor de excelenta in agricultura pentru regiunea Nord-Est (20 septembrie).

Organizatorii si oficialitatile prezente la intalnire au oferit detalii despre evenimentele de referinta pentru sectorul agricol organizate la Iasi, la care anticipa participarea numeroasa a fermierilor din regiunea de Nord-Est si Republica Moldova, peste 10.000 de participanti in patru zile de evenimente.

Targul pentru Fermieri AGRALIM si Festivalul Naturii vor intregi un adevarat festival agrar adresat tuturor categoriilor de fermieri si publicului larg

„Avem ambitia de a reinvia traditia festivalului agrar care se organiza in perioada interbelica si care aducea la Iasi tot ce inseamna fermieri mici, mari si medii, iubitori de natura dar si multe persoane fizice, vizitatori din categoria publicului larg. Ne-am propus ca in perioada 18 – 21 septembrie, la Ezareni, foarte aproape de Iasi, pe o suprafata generoasa, de peste 10 hectare, sa creem un mare festival agrar. In cadrul intalnirii la care au participat in jur de 600 de fermieri din regiune am prezentat acest proiect ambitios care va cuprinde o zona de demonstratii de utilaje, loturi demonstrative, zona de zootehnie, un concurs de animale de rasa, pentru partea profesionala, si un festival la care micii producatori vin cu sarbatoarea recoltei, sectiune adresata publicului larg”, a declarat Florin Mindirigiu, CEO ABplus Events, organizator al Targului AGRALIM si Festivalul Naturii.

Targul pentru Fermieri AGRALIM si Festivalul Naturii vor reprezenta pentru fermierii din regiunea de Nord-Est si Republica Moldova prilejul de a se prezenta in cadrul unei sarbatori agrare de mare amploare.

„Ce se va face la Ezareni nu s-a facut niciodata, ce veti vedea in toamna acolo va fi ceva extraordinar chiar si daca vom privi numai din prisma faptului ca Iasul se va prezenta in fata tuturor ca un puternic judet agricol. Ceea ce veti vedea va fi rezultatul unui efort logistic si financiar deosebit din partea organizatorilor, doar daca ne gandim la prezentarile de utilaje, la loturile demonstrative, la sarbatoarea naturii, la parcarile care vor fi amenajate pentru vizitatori, iar Consiliul Judetean va face tot ce va putea pentru a viabiliza cele cateva zeci de hectare de acolo. Acest eveniment agricol deosebit din toamna merita macar o zi din viata dumneavostra ca sa il vizitati. E visul oricarui presedinte de Consiliu Judetean sa vada in judetul sau o asemenea desfasurare de forte, creatori de valoare adaugata, oameni care duc inainte comunitatile si evenimente pentru comunitate”, a declarat dr.ing. Cristian Adomnitei, Presedintele Consiliului Judetean Iasi.


Clubulul Fermierilor AGRALIM



Noutati

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

Când vine vorba de izolarea casei tale, eliminarea punților termice este esențială pentru a asigura o eficiență energetică maximă și un confort termic optim. Un material izolator care poate asigura o izolare continuă și eficientă fără punți termice este lâna de lemn (obținută din fibre naturale de lemn, provenit din specii de rășinoase). Această opțiune oferă numeroase beneficii și soluții pentru diversele nevoi de izolare ale locuinței tale, în special în mansardă, pe tavan/pod, între grinzi. Mai multe>>

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

Oțelul inoxidabil este un element indispensabil în ferma modernă, din cauza versatilității și durabilității sale de neîntrecut. Structura sa unică, formată în principal din crom și nichel, îi garantează o rezistență excepțională la coroziune și rugină, ceea ce îl face să fie ideal pentru o gamă largă de aplicații agricole. Țevile inoxidabile, de exemplu, joacă un rol primordial în sistemele de transport al lichidelor, asigurând transportul eficient al apei, al substanțelor chimice și al gazelor ... Mai multe>>

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>