Joi, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a participat, alaturi de presedintele Consiliului Judetean Tulcea, Horia Teodorescu, la o serie de dezbateri pe tema accesarii fondurilor europene disponibile pentru perioada 2014-2020. Intalnirea a fost structurata pe doua parti : incepand cu ora 10.00, la sala Mihail Kogalniceanu a Consiliului Judetean Tulcea, discutia s-a axat pe domeniul public, astfel ca ministrul Teodorovici a vorbit despre oportunitatile de accesare de fonduri pentru institutiile publice.
La ora 12.00, delegatia de la Bucuresti a discutat cu reprezentanti ai sistemului privat despre variantele de accesare de fonduri pentru dezvoltarea afacerilor din aceasta zona a tarii.
'Putem sa ne laudam ca am avut, la nivel de judet, reusite extrem de importante atunci cand vine vorba despre accesarea de fonduri europene. Pornind de la investitii deosebite pentru Tulcea si Delta Dunarii, cum ar fi proiectul de 30 de milioane de euro pentru gestionarea deseurilor, pana la proiecte ale unitatilor administrativ teritoriale, cred ca noi stam foarte bine la absorbtia fondurilor', a spus presedintele Teodorescu in cadrul intalnirii.
Seful administratiei judetene a prezentat, pe scurt, realizarile extrem de importante pentru judetul nostru. In acest sens, a discutat despre FLAG Delta Dunarii, un real succes pentru Tulcea: grupul de actiune locala pentru pescuit creat in judetul nostru (FLAG, asa cum este el cunoscut) a reusit deja sa aduca la Tulcea peste 3 milioane de euro, bani europeni.
Vorbim despre proiecte derulate atat de agenti privati, cat si de institutii ale administratiei publice, pentru care s-au semnat deja contractele de finantare. In total, valoarea proiectelor derulate prin FLAG la Tulcea se ridica la peste 20 de milioane de euro — avem, astfel, un procent de peste 100% absorbtie a fondurilor.
Cea mai mare realizare a judetului Tulcea ramane, totusi, acest instrument nou de plata, ITI. Judetul nostru este singurul beneficiar al instrumentului financiar ITI. Acordul de Parteneriat semnat recent intre Guvern si Comisia Europeana prevede faptul ca acest ITI va fi aplicat pe zona Deltei Dunarii. Vorbim despre un buget estimat la peste 1,2 miliarde de euro pentru perioada de programare 2014-2020, bani care vor fi directionati atat catre sistemul privat, cat si catre autoritatile publice.
'Sper ca toti presedintii de consilii judetene sa fie la fel de implicati in ceea ce priveste dezvoltarea judetelor, precum Horia Teodorescu', a spus, la inceputul discutiilor, ministrul Fondurilor Europene.
In ceea ce priveste alocarile prin ITI, Teodorovici spune ca este pentru prima data cand Guvernul ia o astfel de decizie, iar suma alocata este una foarte importanta. 'Vorbim despre o alocare de 1,2 miliarde, la care se adauga si partea de cofinantare a Romaniei. ITI demonstreaza faptul ca Guvernul acorda o importanta deosebita acestei zone. Sper sa incepeti sa scrieti proiecte, pentru a simti cat mai repede efectele concrete ale acestei alocari', le-a transmis ministrul Fondurilor Europene reprezentantilor administratiei publice din judetul Tulcea, prezenti la sala Mihail Kogalniceanu a Consiliului Judetean.
Pornind de la ideea ca beneficiarul trebuie sa fie cel in jurul caruia trebuie sa isi organizeze activitatea, ministrul Teodorovici a precizat ca 'Scopul nostru este simplificarea, iar una dintre masuri este transmiterea documentelor in format electronic'. Domnia sa a mai vorbit si despre faptul ca statul roman a preluat corectiile financiare din Romania, in suma de 1 miliard de euro. A fost un efort financiar destul de mare, pe care actualul guvern si l-a asumat, a sustinut ministrul Eugen Teodorovici.
Una dintre propunerile cu care vine actualul Cabinet este aceea a optimizarii POS DRU: in acest sens, exista un ghid pentru economii sociale (cu o valoare de peste 200 de milioane de euro), iar de saptamana viitoare se va deschide o noua sesiune de finantare. 'Vreau sa sprijinim satele, astfel ca am incurajat prin punctaj ca aceste proiecte sa dezvolte zona rurala. Ne dorim sa nu sustinem numai crearea unor poli de dezvoltare'.
De asemenea, sunt luate in calcul proiecte pentru sanatate. Una dintre idei este aceea a dotarii centrelor pentru copiii cu malformatii (banii ar putea fi directionati si spre operatii pentru micutii pacienti).
In plus, vor fi alocati bani pentru achizitionarea unor aparate medicale (angiograf) pentru dotarea spitalelor din Romania. Pentru Tulcea, discutia s-a purtat la inceputul lunii mai, atunci cand ministrul Teodorovici l-a insotit pe premierul Victor Ponta intr-o vizita in judetul Tulcea (respectiv la Spitalul Judetean de Urgenta).
Primarul comunei Mahmudia, Gherghina Vramulet, a adus in discutie posibilitatea asigurarii unor salarii mai mari pentru personalul din primarii (pentru cei care lucreaza pe fonduri europene), iar in acest sens ministrul Eugen Teodorovici a solicitat sa ii fie transmise documente prin care s fie prezentata, punctual, situatia de la Mahmudia.
Primarul din IC Bratianu, Viorel Chirita, a solicitat ca ajutoarele europene destinare persoanelor defavorizate sa fie distribuite in functie de anumite liste intocmite cu sprijinul primariilor. In acest sens, primarul Chirita a precizat ca ar exista, la nivelul comunei IC Bratianu, persoane cu venituri suficient de mari, dar care, ca urmare a unor proceduri birocratice, devin beneficiari ai acestui program. In alta ordine de idei, exista persoane cu probleme financiare care nu trec de selectia stabilita pentru intocmirea listelor de beneficiari.
Georgel Rosca, din cadrul GAL Delta Dunarii, a fost interesat de posibilitatea primariilor de a accesa fonduri atat pe ITI, cat si pe FLAG sau GAL. In acest sens, Anton Enachescu (expert in cadrul Ministerului Fondurilor Europene) a adus in discutie faptul ca accesarea fondurilor se va face in baza unei strategii, astfel ca nu va exista o dubla finantare. Sursele pot fi, insa, complementare.
'Important este sa atrageti cat mai multi bani pentru judetul dumneavoastra', a transmis ministrul Teodorovici.
Primarul comunei Luncavita si seful ACoR Tulcea, Stefan Ilie, a expus o parte din problemele cu care se confrunta primarii din judet atunci cand vine vorba despre fondurile europene : 'Daca avem un procent mic de absorbtie a fondurilor, nu este din cauza europenilor sau din cauza beneficiarilor. Este din cauza noastra, a tuturor, pentru ca asteptam cate doua luni pentru un aviz. (...) Daca vorbim de specii protejate in Delta, trebuie sa luam in calcul si oamenii. Pentru ca si ei merita protejati'.
Ministrul Eugen Teodorovici a discutat despre principalele directii de interes pentru accesarea de fonduri europene in perioada urmatoare: productia, respectiv exportul (atat in spatiul euro, cat si in spatiul non-european).
Suma destinata operatorilor privati pentru perioada 2014-2020 ajunge la aproximativ 4 miliarde de euro, a spus ministrul Teodorovici, dintre care 2-3 miliarde se vor duce spre IMM — uri.
Un lucru deosebit de important este ca platile sa fie facute la timp, iar procedurile sa fie simplificate.
'La nivelul ITI vor exista doua persoane care va vor sprijini pentru accesarea de fonduri. De asemenea, POR are un birou la Tulcea, iar reprezentantii lor va stau la dispozitie pentru orice informatii. Va putem ajuta cu date legate de directiile de abordat pentru proiecte, va putem spune unde sa va indreptati pentru atragerea de fonduri europene', le-a transmis presedintele Consiliului Judetean Tulcea, Horia Teodorescu, operatorilor privati prezenti la sala de sedinte. In acest sens, seful administratiei judetene a amintit faptul ca prin ITI vor vor fi alocati peste 100 de milioane de euro pentru domeniul privat.
Daniel Buhai, presedinte al FLAG Delta Dunarii si investitor local, i-a solicitat ministrului sa ia in calcul posibilitatea ca Delta Dunarii sa fie declarata zona periferica. Astfel, cotele de finantare pentru agentii economici ar creste foarte mult.
Eugen Teodorovici i-a transmis ca aceasta problema va fi discutata la Minister, pentru a afla care ar fi avantajele si care ar fi dezavantajele unui astfel de statut.
Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic, cel care a gandit proiectul Rowmania, a insistat asupra faptului ca Delta Dunarii ar trebui sa fie un brand, iar produsele locale sa aiba o valoare crescuta. 'Scopul este ca banii sa ramana aici, la Tulcea', a precizat Patzaichin.
Consiliul Judetean Tulcea
29-04-2025 Alimentatie sanatoasa
București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
27-04-2025 Pesticide
În plină campanie electorală, tema sănătății și securității alimentare ia avânt. 89% dintre românii cu drept de vot afirmă că nu vor să consume alimente produse cu pesticide și nu vor ca fermierii români să folosească pesticide interzise în UE Mai multe>>
25-04-2025 Erbicide
Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>