O noua lege pentru biomasa si biogaz inseamna: Energie termica cu 20 - 30% mai ieftina pentru cetateni si companii

Oportunitati afaceri Biomasa Biogaz BioEnergieARBIO FORUM: 20 speakeri de top din Romania si Europa au analizat evolutiile si granturile UE pentru sectorul biomasei si biogazului. Pentru prima data, 4 ministere, ANRE si ARBIO colaboreaza pentru a pregati noua Lege pentru sectorul biomasei si biogazului, in timp ce o comisie parlamentara lucreaza la noua Lege pentru energie termica. In acelasi timp, am intrat in perioada finala a discutiilor pentru sistemul Feed-in-Tariff si al patrulea certificat verde pentru proiectele de Bioenergie cu randament ridicat de cogenerare. De asemenea, o noua lege pentru culturile energetice este in discutie si granturi UE de 232 milioane de euro au fost asigurate exclusiv pentru sectorul nostru!

 

Asociatia Romana de Biomasa si Biogaz a organizat ARBIO Biomass & Biogas FORUM + Workshop-ul ARBIO dedicat culturilor energetice, pe 9 iunie, la Capital Plaza Hotel, Bucuresti, cu 164 de participanti, dintre care cel 87 (!) de investitori din Romania si din alte 11 tari. Investitorii prezenti in sala au confirmat ca "odata ce legislatia exista, suntem gata sa investim in zeci de proiecte, asa cum avem acorduri cu fermieri, fabrici cu deseuri etc.". La acest eveniment au fost prezentate cele mai recente informatii cu privire la evolutiile sectorului bioenergiei si au fost oferite referinte ale expertilor de top romani si europeni in ceea ce priveste sectorul cel mai promitator din anii urmatori. De asemenea, ARBIO a prezentat in detaliu principiile propunerii sale privind noua Lege de bioenergie.

 

Anca Bujor, Ministeriul Energiei: "Lucram impreuna sa gasim o solutie pentru Biomasa."

In mesajul sau la FORUM-ul ARBIO, Doamna Bujor, Consilier in Ministerul Energiei a confirmat faptul ca "statul roman considera Biomasa o prioritate pentru tara in anii care vor veni, de asemenea, in conformitate cu principiile noii Strategii de Energie pe care le elaboreaza. Evolutia acesteia pana in prezent nu a fost satisfacatoare si dorim sa schimbam acest lucru prin pregatirea si votarea unei noi legi pentru sectorul biomasei, sau prin alte solutii pe care le vom gasi impreuna".

 

Ilias Papageorgiadis: "Noua Lege pentru biomasa si biogaz inseamna mijloace mai ieftine pentru energie termica pentru cetateni si companii."

Presedintele Asociatiei Romane de Biomasa si Biogaz, domnul Ilias Papageorgiadis, a subliniat faptul ca noua Lege pentru biomasa si biogaz este extrem de importanta, nu numai pentru sectorul energetic, dar mai ales pentru Romania. "Prin a primi ceea ce meritam, un venit stabil si fara surprize, sectorul nostru va oferi Romaniei mult mai mult. Dorim sa folosim deseurile si culturile energetice pentru proiectele noastre. Noua Lege pentru biomasa si biogaz inseamna mijloace de energie termica mai ieftine pentru mii sau chiar milioane de cetateni, dar si pentru companiile cu unitati de productie. Estimam ca efectul va fi o reducere a facturii cetatenilor cu 20-30% si avem deja exemple concrete care confirma acest lucru.

 

De asemenea, mii de fermieri si companii cu deseuri vor evita sanctiunile de 80 Lei/tona (incepand cu 01.01.2017) si 120 lei/tona (incepand cu 01.01.2018), care vor fi taxati pentru fiecare tona de deseuri ce nu vor fi tratate in conformitate cu noile directive UE. Se poate adauga crearea de mii de noi locuri de munca, mediul va deveni mult mai curat, va fi produsa energie de baza, plus se vor economisi bani din importurile de combustibili fosili, vom deveni mai independenti din punct de vedere energetic. Avantajele biomasei si biogazului sunt peste 40 la numar. Oferim inapoi Romaniei mult mai mult decat primim.”

 

Secretarul general al COPA - COGECA, domnul Pekka Pesonen, a subliniat importanta biomasei si biogazului in sectorul agricol din intreaga Europa. "Acum este momentul ca Romania sa implementeze ceea ce restul Europei a facut in anii anteriori si vom fi aici pentru a sprijini acest progres, care ofera multe beneficii pentru toti cetatenii".

Oportunitati Biomasa Biogaz BioEnergie - Conferinta


Membrul consiliului Director al Asociatiei Europene de Biomasa, domnul Didzis Palejs
, a oferit un exemplu excelent referitor la ceea ce biomasa poate oferi unei tari: "In Letonia, suntem exportatori de biomasa si importatori de combustibili fosili. Dar am observat ca importam echivalentul a 7 TWh de gaze naturale pentru 55 euro/MWh si exportul lemnului de energie de 7 TWh pentru 13 Euro/ MWh. Acest lucru inseamna ca pierdem anual 280 de milioane de euro. Romania, cu un consum mult mai mare se confrunta cu siguranta cu aceeasi problema si o pierdere mai mare. Prin urmare, biomasa este solutia pentru eficienta energetica si pentru mai putine importuri. "

 

Membrul consiliului Director al Asociatiei Europene de Biogaz, domnul Attila Kovacs, a prezentat stadiul biogazului si biometanului in Europa, a analizat lista lunga de avantaje pentru agricultura si productie si s-a concentrat pe potentialul din Romania. "In Romania este o economie bazata pe agricultura si productie. Ambele au deseuri de gestionat si solutia este biogazul. Europa a luat deja directia catre biogaz si biometan, transformand o problema de mediu intr-o solutie. Exista mai mult de 7.900 MW de biogaz, raspandit in 14.600 de proiecte, care au creat 69.000 de locuri de munca. Romania are mai putin de 10 de proiecte, astfel ca puteti realiza potentialul existent aici ".

 

Bogdan Alecu, Director, Directia LEADER, Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala a prezentat optiuni de finantare pentru sector in cadrul noului PNDR.

 

Laurentiu Baciu, Presedinte LAPAR, a solicitat mai multe informatii si exemple pentru fermieri, inainte de a lua o decizie si a intrebat retoric: „Oare de ce in toata Europa sectorul este dezvoltat iar in Romania inca nu este?”

 

De asemenea, presedintii asociatiilor profesionale si federatiile s-au alaturat FORUM-ului ARBIO si au exprimat ca sustin sectorul Bioenergiei:

  • Costel Olteanu, co-Presedintele Confederatiei Patronale Business Romania

  • Emil - Florian Dumitru, noul presedinte al Federatiei Nationale PRO AGRO

  • Stefan Padure, Presedinte APAR

  • Catalin Dragostin, Presedinte ESCOROM

 

Investitorii si experti au fost de asemenea prezenti, dintre care:

 

  • Serban Tiganas, CEO al TEB Energy Business
  • Cristinel Popescu, Director de Genesis BioPartner
  • Loredana Mihailescu, Sef Departament Energie, CMS Cameron McKenna Romania, casa de avocatura cu care ARBIO colaboreaza pentru a elabora propunerea sa catre ministere pentru Legea Biomasei si Biogazului.
  • Gabriela Soare, Senior Manager, Departamentul fondurilor si subventiilor UE, Baker Tilly Romania

 

 

Dupa ARBIO Biomass & Biogas FORUM, ARBIO Workshop pentru Culturi Energetice a unit peste 60 de participanti interesati pentru sector, care au apreciat structura discutiei, cu 10 intrebari comune si raspunsuri, accelerate de catre cei 4 vorbitori, toti experti in sector. Moderatorul a fost Dna Speranta Lilian Neagu, Consilier pentru Afaceri Europene in cadrul Ministerului Agriculturii, iar speakerii au fost:

 

  • Sandor Benko, Kontrastwege
  • Andrei Apetrei, PFA Andrei Apetrei
  • Ruben Budau, I.I. Kopacz Nandor
  • Martin Bikfalvi, Paulownia Greene International

 

Dupa Workshop, impreuna cu expertii, multi participanti au vizitat culturi cu plante energetice.

 

Pentru mai multe informatii: mariana.godina@arbio.ro; +4 0752 137 414

 

Arbio logo

Noutati

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

Când vine vorba de izolarea casei tale, eliminarea punților termice este esențială pentru a asigura o eficiență energetică maximă și un confort termic optim. Un material izolator care poate asigura o izolare continuă și eficientă fără punți termice este lâna de lemn (obținută din fibre naturale de lemn, provenit din specii de rășinoase). Această opțiune oferă numeroase beneficii și soluții pentru diversele nevoi de izolare ale locuinței tale, în special în mansardă, pe tavan/pod, între grinzi. Mai multe>>

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

Oțelul inoxidabil este un element indispensabil în ferma modernă, din cauza versatilității și durabilității sale de neîntrecut. Structura sa unică, formată în principal din crom și nichel, îi garantează o rezistență excepțională la coroziune și rugină, ceea ce îl face să fie ideal pentru o gamă largă de aplicații agricole. Țevile inoxidabile, de exemplu, joacă un rol primordial în sistemele de transport al lichidelor, asigurând transportul eficient al apei, al substanțelor chimice și al gazelor ... Mai multe>>

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>