O noua lege pentru biomasa si biogaz inseamna: Energie termica cu 20 - 30% mai ieftina pentru cetateni si companii

Oportunitati afaceri Biomasa Biogaz BioEnergieARBIO FORUM: 20 speakeri de top din Romania si Europa au analizat evolutiile si granturile UE pentru sectorul biomasei si biogazului. Pentru prima data, 4 ministere, ANRE si ARBIO colaboreaza pentru a pregati noua Lege pentru sectorul biomasei si biogazului, in timp ce o comisie parlamentara lucreaza la noua Lege pentru energie termica. In acelasi timp, am intrat in perioada finala a discutiilor pentru sistemul Feed-in-Tariff si al patrulea certificat verde pentru proiectele de Bioenergie cu randament ridicat de cogenerare. De asemenea, o noua lege pentru culturile energetice este in discutie si granturi UE de 232 milioane de euro au fost asigurate exclusiv pentru sectorul nostru!

 

Asociatia Romana de Biomasa si Biogaz a organizat ARBIO Biomass & Biogas FORUM + Workshop-ul ARBIO dedicat culturilor energetice, pe 9 iunie, la Capital Plaza Hotel, Bucuresti, cu 164 de participanti, dintre care cel 87 (!) de investitori din Romania si din alte 11 tari. Investitorii prezenti in sala au confirmat ca "odata ce legislatia exista, suntem gata sa investim in zeci de proiecte, asa cum avem acorduri cu fermieri, fabrici cu deseuri etc.". La acest eveniment au fost prezentate cele mai recente informatii cu privire la evolutiile sectorului bioenergiei si au fost oferite referinte ale expertilor de top romani si europeni in ceea ce priveste sectorul cel mai promitator din anii urmatori. De asemenea, ARBIO a prezentat in detaliu principiile propunerii sale privind noua Lege de bioenergie.

 

Anca Bujor, Ministeriul Energiei: "Lucram impreuna sa gasim o solutie pentru Biomasa."

In mesajul sau la FORUM-ul ARBIO, Doamna Bujor, Consilier in Ministerul Energiei a confirmat faptul ca "statul roman considera Biomasa o prioritate pentru tara in anii care vor veni, de asemenea, in conformitate cu principiile noii Strategii de Energie pe care le elaboreaza. Evolutia acesteia pana in prezent nu a fost satisfacatoare si dorim sa schimbam acest lucru prin pregatirea si votarea unei noi legi pentru sectorul biomasei, sau prin alte solutii pe care le vom gasi impreuna".

 

Ilias Papageorgiadis: "Noua Lege pentru biomasa si biogaz inseamna mijloace mai ieftine pentru energie termica pentru cetateni si companii."

Presedintele Asociatiei Romane de Biomasa si Biogaz, domnul Ilias Papageorgiadis, a subliniat faptul ca noua Lege pentru biomasa si biogaz este extrem de importanta, nu numai pentru sectorul energetic, dar mai ales pentru Romania. "Prin a primi ceea ce meritam, un venit stabil si fara surprize, sectorul nostru va oferi Romaniei mult mai mult. Dorim sa folosim deseurile si culturile energetice pentru proiectele noastre. Noua Lege pentru biomasa si biogaz inseamna mijloace de energie termica mai ieftine pentru mii sau chiar milioane de cetateni, dar si pentru companiile cu unitati de productie. Estimam ca efectul va fi o reducere a facturii cetatenilor cu 20-30% si avem deja exemple concrete care confirma acest lucru.

 

De asemenea, mii de fermieri si companii cu deseuri vor evita sanctiunile de 80 Lei/tona (incepand cu 01.01.2017) si 120 lei/tona (incepand cu 01.01.2018), care vor fi taxati pentru fiecare tona de deseuri ce nu vor fi tratate in conformitate cu noile directive UE. Se poate adauga crearea de mii de noi locuri de munca, mediul va deveni mult mai curat, va fi produsa energie de baza, plus se vor economisi bani din importurile de combustibili fosili, vom deveni mai independenti din punct de vedere energetic. Avantajele biomasei si biogazului sunt peste 40 la numar. Oferim inapoi Romaniei mult mai mult decat primim.”

 

Secretarul general al COPA - COGECA, domnul Pekka Pesonen, a subliniat importanta biomasei si biogazului in sectorul agricol din intreaga Europa. "Acum este momentul ca Romania sa implementeze ceea ce restul Europei a facut in anii anteriori si vom fi aici pentru a sprijini acest progres, care ofera multe beneficii pentru toti cetatenii".

Oportunitati Biomasa Biogaz BioEnergie - Conferinta


Membrul consiliului Director al Asociatiei Europene de Biomasa, domnul Didzis Palejs
, a oferit un exemplu excelent referitor la ceea ce biomasa poate oferi unei tari: "In Letonia, suntem exportatori de biomasa si importatori de combustibili fosili. Dar am observat ca importam echivalentul a 7 TWh de gaze naturale pentru 55 euro/MWh si exportul lemnului de energie de 7 TWh pentru 13 Euro/ MWh. Acest lucru inseamna ca pierdem anual 280 de milioane de euro. Romania, cu un consum mult mai mare se confrunta cu siguranta cu aceeasi problema si o pierdere mai mare. Prin urmare, biomasa este solutia pentru eficienta energetica si pentru mai putine importuri. "

 

Membrul consiliului Director al Asociatiei Europene de Biogaz, domnul Attila Kovacs, a prezentat stadiul biogazului si biometanului in Europa, a analizat lista lunga de avantaje pentru agricultura si productie si s-a concentrat pe potentialul din Romania. "In Romania este o economie bazata pe agricultura si productie. Ambele au deseuri de gestionat si solutia este biogazul. Europa a luat deja directia catre biogaz si biometan, transformand o problema de mediu intr-o solutie. Exista mai mult de 7.900 MW de biogaz, raspandit in 14.600 de proiecte, care au creat 69.000 de locuri de munca. Romania are mai putin de 10 de proiecte, astfel ca puteti realiza potentialul existent aici ".

 

Bogdan Alecu, Director, Directia LEADER, Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala a prezentat optiuni de finantare pentru sector in cadrul noului PNDR.

 

Laurentiu Baciu, Presedinte LAPAR, a solicitat mai multe informatii si exemple pentru fermieri, inainte de a lua o decizie si a intrebat retoric: „Oare de ce in toata Europa sectorul este dezvoltat iar in Romania inca nu este?”

 

De asemenea, presedintii asociatiilor profesionale si federatiile s-au alaturat FORUM-ului ARBIO si au exprimat ca sustin sectorul Bioenergiei:

  • Costel Olteanu, co-Presedintele Confederatiei Patronale Business Romania

  • Emil - Florian Dumitru, noul presedinte al Federatiei Nationale PRO AGRO

  • Stefan Padure, Presedinte APAR

  • Catalin Dragostin, Presedinte ESCOROM

 

Investitorii si experti au fost de asemenea prezenti, dintre care:

 

  • Serban Tiganas, CEO al TEB Energy Business
  • Cristinel Popescu, Director de Genesis BioPartner
  • Loredana Mihailescu, Sef Departament Energie, CMS Cameron McKenna Romania, casa de avocatura cu care ARBIO colaboreaza pentru a elabora propunerea sa catre ministere pentru Legea Biomasei si Biogazului.
  • Gabriela Soare, Senior Manager, Departamentul fondurilor si subventiilor UE, Baker Tilly Romania

 

 

Dupa ARBIO Biomass & Biogas FORUM, ARBIO Workshop pentru Culturi Energetice a unit peste 60 de participanti interesati pentru sector, care au apreciat structura discutiei, cu 10 intrebari comune si raspunsuri, accelerate de catre cei 4 vorbitori, toti experti in sector. Moderatorul a fost Dna Speranta Lilian Neagu, Consilier pentru Afaceri Europene in cadrul Ministerului Agriculturii, iar speakerii au fost:

 

  • Sandor Benko, Kontrastwege
  • Andrei Apetrei, PFA Andrei Apetrei
  • Ruben Budau, I.I. Kopacz Nandor
  • Martin Bikfalvi, Paulownia Greene International

 

Dupa Workshop, impreuna cu expertii, multi participanti au vizitat culturi cu plante energetice.

 

Pentru mai multe informatii: [email protected]; +4 0752 137 414

 

Arbio logo

Noutati

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

29-04-2025 Alimentatie sanatoasa

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Românii NU vor pesticide

27-04-2025 Pesticide

Românii NU vor pesticide

În plină campanie electorală, tema sănătății și securității alimentare ia avânt. 89% dintre românii cu drept de vot afirmă că nu vor să consume alimente produse cu pesticide și nu vor ca fermierii români să folosească pesticide interzise în UE Mai multe>>

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

25-04-2025 Erbicide

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>