Prim-ministrul Dacian Ciolos a lansat ieri, in cadrul vizitei in judetul Alba, pachetul de masuri pentru 'Dezvoltarea clasei de mijloc la sate', impreuna cu viceprim-ministrul Vasile Dincu si ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu. Vizita a inceput cu o intalnire cu autoritatile locale, pe teme legate de administratia publica locala, modul in care pot fi folosite fondurile europene, si a continuat pe teren, la mici ferme, afaceri non-agricole si proiecte de infrastructura cu fonduri europene ce constituie exemple de buna practica in comuna Ciugud.
Proiectul de afacere non-agricola avand-o ca manager pe doamna Dusa este o mica afacere de familie, care a luat fiinta in 2010, prin accesarea de fonduri europene prin PNDR 2007-2013 — Masura 312 'Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro intreprinderi in spatiul rural'. In prima faza, firma a accesat 100.000 de euro, cu care s-au achizitionat utilaje si cele necesare demararii activitatii. Domeniul de activitate este cel de productie publicitara.
Datorita acestei investitii, trei dintre membrii familiei Dusa s-au intors din Spania. Gabriel Dusa este cel care se ocupa de bunul mers al firmei, accesand in urma cu doi ani inca 100.000 de euro, in cadrul schemei de ajutor de minimis pentru dezvoltarea firmei.
Firma a pornit la drum cu patru angajati. In acest moment, are noua angajati si in implementare un alt proiect, pentru constructia unui nou spatiu de productie. Prin acest proiect se vor crea noi locuri de munca.
Proiectul microferma din localitatea Limba a inceput in 2011, prin accesare de fonduri europene in valoare de 25.000 de euro, prin PNDR — Masura 112 'Instalarea tinerilor fermieri'. Ferma a inceput cu opt vaci, iar prin accesarea fondurilor europene s-a reusit mutarea acesteia in locatia actuala.
In prezent, ferma are un efectiv de 20 de vaci, cu timpul fermierul reusind sa achizitioneze si un tractor modern din fonduri europene.
De ferma se ocupa tanarul Dan Ioan si familia acestuia, care vor sa depuna un nou proiect prin care sa realizeze o mini linie de productie a produselor lactate.
Proiectul de drumuri agricole. Pe parcursul anului 2011, in parteneriat cu doua comune invecinate si tot in baza unui proiect cu finantare europeana (FEADR—Masura 125 din PNDR 2007-2013), in valoare totala de peste 2 milioane euro, s-au amenajat si s-au asfaltat 26 de km de drum agricol. Rezultatul: activitatea agricola din zona a crescut cu peste 80%, fiind infiintate 11 ferme agricole noi, iar terenul arabil din zona a ajuns sa fie cultivat aproape in intregime.
Modernizarea infrastructurii agricole cu finantare europeana a continuat si in perioada 2013-2015, cand au fost implementate prin Axa 4 — LEADER din PNDR alte doua proiecte, in valoare totala de peste 400 000 euro, ce au vizat modernizarea a peste 5 km de drum agricol, drum ce deserveste suprafete de exploatare din 3 sate apartinatoare comunei.
In acest moment, aceste drumuri agricole deservesc peste 1500 ha de teren agricol, usurand semnificativ munca agricultorilor din aceasta zona.
In aceeasi perioada, a fost implementat un alt proiect cu finantare din PNDR — LEADER, in valoare totala de aproximativ 100 000 euro, avand ca obiectiv modernizarea rigolelor, a santurilor pentru scurgerea apelor in satul Drimbar, sat, de asemenea, apartinator comunei Ciugud.
Proiectul noului sediu administrativ al comunei Ciugud este finantat prin programul FEADR — AXA 4 — LEADER si va fi dat in folosinta in cursul saptamanii viitoare. Valoarea proiectului este de 1.600.000 lei plus cofinantarea din bugetul local. Decizia de a construi un nou sediu administrativ s-a luat dupa ce s-a constatat ca actualul spatiu nu mai permite desfasurarea activitatii in conditii optime.
In cursul dupa-amiezei, la caminul cultural din satul Drimbar, comuna Ciugud, in cadrul conferintei, a fost prezentat continutul pachetului de masuri pentru 'Dezvoltarea clasei de mijloc la sate'.
'Ciugud este o comuna in care s-au intamplat multe lucruri cu fonduri europene in ultima perioada. Mi se pare un exemplu bun referitor la modul in care pot fi folosite integrat diferite masuri din programul de dezvoltare rurala, pentru a crea un concept de dezvoltare si nu doar pentru a finaliza un proiect, ici si colo. Avem nevoie de integrare la nivel local. Acest lucru nu se poate face din birou, de la Bucuresti; de aceea, mi se pare potrivit sa lansam 'Pachetul de masuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sat' intr-un loc unde s-au intamplat deja multe lucruri pozitive', a declarat prim-ministrul Dacian Ciolos referitor la alegerea comunei Ciugud ca loc de lansare a pachetului.
Pachetul isi propune sa vina cu solutii inovatoare de dezvoltare economica pentru clasa de mijloc la sate, prin valorificarea fondurilor europene, simplificarea legislativa, implementarea masurilor deja existente introduse de reforma Politicii Agricole Comune (orientate spre agricultura de mijloc) si implementarea unor masuri noi, cum ar fi: acordarea de vouchere pentru zilieri si mestesugari independenti (metoda simplificata de plata a taxelor); dezvoltarea invatamantului profesional si tehnic agricol, implementarea programul National 'Primul Utilaj Agricol'; constituirea unor instrumente de garantare si creditare din surse nationale (inclusiv microcreditare); dezvoltarea economiei rurale prin eco si agro-turism.
'Acum 6 ani, cand am inceput sa pregatim Reforma Politicii Agricole Comune, m-am gandit la un moment ca acesta. Ceea ce am facut acolo, la Bruxelles, imi doream sa se vada peste cativa ani de zile, in Romania. Ceea ce noi facem acum se bazeaza pe Reforma Politicii Agricole Comune si pe ceea ce a fost gandit de guvernul anterior care a inceput sa pregateasca Programul National de Dezvoltare Rurala pentru a implementa reforma. Prin acest pachet preluam masurile care au fost gandite si le adaptam, intarim si implementam efectiv.
De ce clasa de mijloc? Pentru ca, avem o agricultura bipolara de cativa ani. Avem ferme foarte mari in anumite zone, dar, din pacate, in zonele agricole mari avem si 'pungile de saracie' foarte mari, avand la extrema cealalta, fermele de subzistenta.
Nu exista tara care sa nu se bazeze pe ferma de familie — este exact ceea ce lipseste la noi si ceea ce-si propune acest pachet. De aceea ne-am fixat niste tinte clare si dorim sa demaram cateva proiecte concrete in acest an', a spus prim-ministrul in discursul de lansare a pachetului pentru 'Dezvoltarea clasei de mijloc la sate'.
Guvern
29-04-2025 Alimentatie sanatoasa
București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
27-04-2025 Pesticide
În plină campanie electorală, tema sănătății și securității alimentare ia avânt. 89% dintre românii cu drept de vot afirmă că nu vor să consume alimente produse cu pesticide și nu vor ca fermierii români să folosească pesticide interzise în UE Mai multe>>
25-04-2025 Erbicide
Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>