Guvernul lanseaza Pachetul de masuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate

Lansare Pachet  masuri dezvoltarea clasa de mijloc la satePrim-ministrul Dacian Ciolos a lansat ieri, in cadrul vizitei in judetul Alba, pachetul de masuri pentru 'Dezvoltarea clasei de mijloc la sate', impreuna cu viceprim-ministrul Vasile Dincu si ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu. Vizita a inceput cu o intalnire cu autoritatile locale, pe teme legate de administratia publica locala, modul in care pot fi folosite fondurile europene, si a continuat pe teren, la mici ferme, afaceri non-agricole si proiecte de infrastructura cu fonduri europene ce constituie exemple de buna practica in comuna Ciugud.


Proiectul de afacere non-agricola
avand-o ca manager pe doamna Dusa este o mica afacere de familie, care a luat fiinta in 2010, prin accesarea de fonduri europene prin PNDR 2007-2013 — Masura 312 'Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro intreprinderi in spatiul rural'. In prima faza, firma a accesat 100.000 de euro, cu care s-au achizitionat utilaje si cele necesare demararii activitatii. Domeniul de activitate este cel de productie publicitara.

Datorita acestei investitii, trei dintre membrii familiei Dusa s-au intors din Spania. Gabriel Dusa este cel care se ocupa de bunul mers al firmei, accesand in urma cu doi ani inca 100.000 de euro, in cadrul schemei de ajutor de minimis pentru dezvoltarea firmei.

Firma a pornit la drum cu patru angajati. In acest moment, are noua angajati si in implementare un alt proiect, pentru constructia unui nou spatiu de productie. Prin acest proiect se vor crea noi locuri de munca.

Proiectul microferma din localitatea Limba a inceput in 2011, prin accesare de fonduri europene in valoare de 25.000 de euro, prin PNDR — Masura 112 'Instalarea tinerilor fermieri'. Ferma a inceput cu opt vaci, iar prin accesarea fondurilor europene s-a reusit mutarea acesteia in locatia actuala.

In prezent, ferma are un efectiv de 20 de vaci, cu timpul fermierul reusind sa achizitioneze si un tractor modern din fonduri europene.

De ferma se ocupa tanarul Dan Ioan si familia acestuia, care vor sa depuna un nou proiect prin care sa realizeze o mini linie de productie a produselor lactate.

Proiectul de drumuri agricole. Pe parcursul anului 2011, in parteneriat cu doua comune invecinate si tot in baza unui proiect cu finantare europeana (FEADR—Masura 125 din PNDR 2007-2013), in valoare totala de peste 2 milioane euro, s-au amenajat si s-au asfaltat 26 de km de drum agricol. Rezultatul: activitatea agricola din zona a crescut cu peste 80%, fiind infiintate 11 ferme agricole noi, iar terenul arabil din zona a ajuns sa fie cultivat aproape in intregime.

Modernizarea infrastructurii agricole cu finantare europeana a continuat si in perioada 2013-2015, cand au fost implementate prin Axa 4 — LEADER din PNDR alte doua proiecte, in valoare totala de peste 400 000 euro, ce au vizat modernizarea a peste 5 km de drum agricol, drum ce deserveste suprafete de exploatare din 3 sate apartinatoare comunei.

In acest moment, aceste drumuri agricole deservesc peste 1500 ha de teren agricol, usurand semnificativ munca agricultorilor din aceasta zona.

In aceeasi perioada, a fost implementat un alt proiect cu finantare din PNDR — LEADER, in valoare totala de aproximativ 100 000 euro, avand ca obiectiv modernizarea rigolelor, a santurilor pentru scurgerea apelor in satul Drimbar, sat, de asemenea, apartinator comunei Ciugud.

Proiectul noului sediu administrativ al comunei Ciugud este finantat prin programul FEADR — AXA 4 — LEADER si va fi dat in folosinta in cursul saptamanii viitoare. Valoarea proiectului este de 1.600.000 lei plus cofinantarea din bugetul local. Decizia de a construi un nou sediu administrativ s-a luat dupa ce s-a constatat ca actualul spatiu nu mai permite desfasurarea activitatii in conditii optime.



In cursul dupa-amiezei, la caminul cultural din satul Drimbar, comuna Ciugud, in cadrul conferintei, a fost prezentat continutul pachetului de masuri pentru 'Dezvoltarea clasei de mijloc la sate'.

'Ciugud este o comuna in care s-au intamplat multe lucruri cu fonduri europene in ultima perioada. Mi se pare un exemplu bun referitor la modul in care pot fi folosite integrat diferite masuri din programul de dezvoltare rurala, pentru a crea un concept de dezvoltare si nu doar pentru a finaliza un proiect, ici si colo. Avem nevoie de integrare la nivel local. Acest lucru nu se poate face din birou, de la Bucuresti; de aceea, mi se pare potrivit sa lansam 'Pachetul de masuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sat' intr-un loc unde s-au intamplat deja multe lucruri pozitive', a declarat prim-ministrul Dacian Ciolos referitor la alegerea comunei Ciugud ca loc de lansare a pachetului.

Pachetul isi propune sa vina cu solutii inovatoare de dezvoltare economica pentru clasa de mijloc la sate, prin valorificarea fondurilor europene, simplificarea legislativa, implementarea masurilor deja existente introduse de reforma Politicii Agricole Comune (orientate spre agricultura de mijloc) si implementarea unor masuri noi, cum ar fi: acordarea de vouchere pentru zilieri si mestesugari independenti (metoda simplificata de plata a taxelor); dezvoltarea invatamantului profesional si tehnic agricol, implementarea programul National 'Primul Utilaj Agricol'; constituirea unor instrumente de garantare si creditare din surse nationale (inclusiv microcreditare); dezvoltarea economiei rurale prin eco si agro-turism.

'Acum 6 ani, cand am inceput sa pregatim Reforma Politicii Agricole Comune, m-am gandit la un moment ca acesta. Ceea ce am facut acolo, la Bruxelles, imi doream sa se vada peste cativa ani de zile, in Romania. Ceea ce noi facem acum se bazeaza pe Reforma Politicii Agricole Comune si pe ceea ce a fost gandit de guvernul anterior care a inceput sa pregateasca Programul National de Dezvoltare Rurala pentru a implementa reforma. Prin acest pachet preluam masurile care au fost gandite si le adaptam, intarim si implementam efectiv.

De ce clasa de mijloc? Pentru ca, avem o agricultura bipolara de cativa ani. Avem ferme foarte mari in anumite zone, dar, din pacate, in zonele agricole mari avem si 'pungile de saracie' foarte mari, avand la extrema cealalta, fermele de subzistenta.

Nu exista tara care sa nu se bazeze pe ferma de familie — este exact ceea ce lipseste la noi si ceea ce-si propune acest pachet. De aceea ne-am fixat niste tinte clare si dorim sa demaram cateva proiecte concrete in acest an', a spus prim-ministrul in discursul de lansare a pachetului pentru 'Dezvoltarea clasei de mijloc la sate'.

Guvern

  

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>