Forumul privind Viitorul Agriculturii 2017

Forumul privind Viitorul Agriculturii 2017Marti, 28 martie, delegatia membrilor Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), a facut o deplasare in capitala Belgiei pentru a participat la cea de-a X-a editie a "Forumului privind Viitorul Agriculturii", conferinta ce a avut loc la centrul de conferinte "The Square", amplasat in centrul Bruxelles. Evenimentul care urmareste an de an dezvoltarea continua a politicilor agricole si de mediu la nivel national si european.


Forumul este organizat de catre Organizatia Europeana a Proprietarilor de Teren (ELO), organizatie unde LAPAR este membra, in parteneriat cu compania Syngenta.

Printre invitatii de marca a ”Forumului privind Viitorul Agriculturii 2017” s-au numarat Kofi Annan, Fondatorul si Presedintele Fundatiei Kofi Annan, cel de-al saptelea Secretar General al Natiunilor Unite (1997-2006), Laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Phil Hogan, comisar european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala si Jyrki Katainen, vicepresedinte pentru locuri de munca, crestere economica, investitii si competitivitate, Comisia Europeana.

”Cresterea populatiei la nivel mondial si cresterea prosperitatii ar putea creste cererea de alimente cu 50% pana in 2050. Dar granitele noastre planetare si-au atins deja limitele lor. Terenuri si resursele de apa dulce, insasi baza productiei noastre de alimente, sunt sub stres si oceanele, padurile, si alte ecosisteme sunt degradate, la o scara fara precedent. Conflictele de resurse si efectele devastatoare ale riscului schimbarilor climatice imping milioane de oameni in saracie si foame. Si, ca intotdeauna, lumea cea mai saraca este cea care sufera cel mai mult. Vedem acest lucru acum in Yemen, Sudanul de Sud, Somalia si Nigeria de Nord, unde mai mult de 20 de milioane de oameni sunt in nevoie disperata de asistenta alimentara”, a declarat Kofi Annan, Fondatorul si Presedintele Fundatiei Kofi Annan, cel de-al saptelea Secretar General al Natiunilor Unite (1997-2006), Laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

Obiectivele de Dezvoltare durabila ONU (Sustainable Development Goals, SDGs) asa cum sunt definite in agenda 2030 a Natiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabila impreuna cu Acordul de la Paris privind Schimbarile Climatice COP21 stabilesc calendarul dezvoltarii durabile pentru viitor. Cu toate acestea, implementarea calendarului ramane principala provocare si reprezinta calea succesului in atingerea obiectivelor stabilite. Astfel, in contextul acestor Acorduri internationale importante, temele de discutie ale ”Forumul privind Viitorul Agriculturii 2017” s-au concentrat asupra modului in care Obiectivele de Dezvoltare durabila ONU incep sa fie aplicate in practica si ce impact au acestea deja in Europa si in lume.

Forumul privind Viitorul Agriculturii 2017 - LAPAR


Evenimentul din acest an dedicat identificarii acelor masuri necesare pentru dezvoltare durabila a marcat si cateva elemente de noutate, printre care si mesajul video transmis de Papa Francisc pentru fermieri.

”Odata am auzit ceva frumos: pamantul nu este o mostenire pe care am primit-o de la parintii nostri ci o indatorire pe care copiii nostri ne-au dat-o pentru ca noi sa il conservam si dezvoltam pentru ei. In mod paradoxal, agricultura nu mai este considerata un sector primar al economiei si totusi continua sa fie importanta pentru politicile de dezvoltare si pentru abordarea sigurantei alimentare si problemele din viata comunitatii rurale. Intr-adevar nu exista omenire fara cultivarea pamantului, nu exista viata buna fara mancarea care se produce pentru barbatii si femeile de pe fiecare continent. Prin urmare, agricultura isi arata rolul central. Opera celor care cultiva pamantul, dedicand cu generozitate timp si energie, pare a fi o adevarata vocatie, merita sa devina recunoscuta si adecvat valorificata si in politici economice concrete. Pamantul ne-a fost incredintat pentru ca poate fi ca o mama pentru noi capabila sa ne ofera cat avem nevoie fiecare pentru a trai. Este mancare pentru toti dar nu toti pot manca, in timp ce risipa, consumul excesiv si folosirea alimentelor in alte scopuri au fost mereu sub ochii nostri. Acesta este paradoxul! In fata acestor intrebari, lansez un apel si o propunere. Apelul este acela de a redescoperi dragostea pentru pamant, ca si ”mama” -ar fi spus Sfantul Francisc- , din care suntem facuti si la care suntem chemati in mod constant sa ne intoarcem. Si de aici apare si propunerea: sa protejam pamantul facand o alianta cu el ca sa poata fi in continuare, asa cum vrea Dumnezeu, o sursa de viata pentru intreaga familie umana”, a fost mesajul emotionant al Papei.

Un lucru de remarcat a fost acela ca, in cadrul mesajul video al Papei au fost inserate si imagini cu tarabele de legume ale taranilor din pietele romanesti.

In 2017, ”Forumul privind Viitorul Agriculturii” a marcat al zecelea an reinnoindu-si angajamentul de a cataliza si a urmari idei care sa sustina sustenabilitatea in cadrul lantului valoric alimentar, de la ferma la farfurie. Printre subiectele de maxim interes abordate in cadrul forumului se numara:

    • Importanta agriculturii pentru indeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabila; 
    • Impactul obiectivelor de dezvoltare durabila ale ONU privind elaborarea politicilor care sa permita schimbarea.
    • De asemenea, dezbaterile din cadrul evenimentului si-au propus sa gaseasca raspuns la urmatoarele intrebari:
        • Este politica agricola comuna (PAC) pregatita sa raspunda provocarilor legate de dezvoltarea sustenabila?
        • Tranzitia durabila a lantului alimentar: cum sa transforme provocarile in oportunitati?


Printre concluziile generale ale ”Forumului pentru Viitorul Agriculturii” se numara reducerea amprentei climatice a agriculturii si trecerea catre surse regenerabile de energie, actiune ce ajuta fermierii sa evite, pe de o parte catastrofe climatice, iar pe de alta parte creeaza noi oportunitati pentru investitii, crestere economica si ocuparea fortei de munca. In acelasi timp, trebuie consolidata rezistenta agricultorilor la socurile legate de clima, inclusiv prin intermediul sistemelor informatice meteorologice si de programe de asigurare a culturilor. Nu poate exista o dezvoltare pe termen lung fara pace si securitate. Si nici o societate nu poate prospera mult timp fara respectarea statului de drept si a drepturilor omului. Asa ca indemnul celor care au vorbit in cadrul forumului organizat in Capitala Belgiei, ii indeamna, pe cei implicati direct in procesul de productie, sa gandeasca obtinerea unui aliment sigur si durabil.

Cu stima,
Eugenia Dragnea
Director executiv - LAPAR

Noutati

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>