Conferinta internationala privind implementarea abordarii LEADER/CLLD, organizata de Federatia LEADER Romania, in colaborare cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, a debutat luni, 5 octombrie 2020, la Eforie Nord, temele de interes fiind dezvoltarea guvernantei la nivel local in contextul noilor politici de dezvoltare rurala.
Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Adrian Oros, a declarat ca, pentru viitoarea perioada de programare – post 2020, Grupurile de Actiune Locala vor fi in continuare sprijinite pentru elaborarea si implementarea Strategiilor de Dezvoltare Locala, tinand cont de nevoile identificate in teritoriul acoperit de GAL. „Mai mult, am convingerea ca vom avea aceeasi relatie fructuoasa si GAL-urile vor ramane un partener important al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru dezvoltarea zonelor rurale din Romania”, a adaugat ministrul Oros.
Alaturi de ministrul Oros, la eveniment au avut interventii online omologul sau bulgar, dna. Desislava Taneva, oficiali ai Uniunii Europene, iar membri ai Autoritatii de Management pentru PNDR, precum si reprezentanti ai Grupurilor de Actiune Locala si ai diverselor organisme, asociatii si organizatii europene implicate in dezvoltarea rurala au sustinut, de asemenea, prezentari.
Reprezentantii celor doua parti au convenit asupra importantei instrumentului LEADER in dezvoltarea locala, in crearea de locuri de munca, in sprijinirea unei economii verzi si digitale, subliniind totodata necesitatea colaborarii dintre state in incercarea de a proteja interesele fermierilor.
Evenimentul, menit sa intareasca si sa promoveze buna colaborare in domeniul dezvoltarii rurale dintre Romania si Bulgaria, prin facilitarea schimbului de experienta, de idei, informatii si bune practici se va desfasura in doua etape, participantii continuand lucrarile reuniunii la Albena (Bulgaria), in perioada 6-7 octombrie.
In a doua parte a zilei, ministrul Adrian Oros a avut o intalnire bilaterala cu secretarul de stat din Bulgaria, Lozana Vasileva. Cu aceasta ocazie, au fost abordate teme precum prioritatile viitorului Plan National Strategic, necesititatea mentinerii sprijinului cuplat voluntar si a ajutorului national tranzitoriu, aspecte despre Pactul verde european (Green Deal). Cei doi demnitari au cazut de acord ca atat Romania cat si Bulgaria prezinta aceleasi specificitati din punct de vedere agricol si este important sa isi sustina punctele de vedere comune, in beneficiul ambelor parti.
MADR - Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
Directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, Mihai MORARU, participa la Conferinta Internationala pentru implementarea LEADER/ CLLD - community-led local development (Dezvoltarea locala plasata sub responsabilitatea comunitatii), care se desfasoara atat in Romania, cat si in Bulgaria, in perioada 5 – 7 octombrie 2020. Evenimentul se bucura de o participare la nivel inalt, fiind prezent ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din tara noastra, Adrian OROS, ministrul Agriculturii din tara vecina, Desislava TANEVA, precum si alti oficiali ai celor doua ministere de resort.
Evenimentul organizat de catre AFIR, impreuna cu Federatia LEADER Romania, la Eforie Nord, se bucura de prezenta unor inalti oficiali ai Comisiei Europene. Alocutiunile de deschidere a Conferintei pentru implementarea LEADER au fost sustinute de catre Janusz WOJCIECHOWSKI, Comisarul european pentru Agricultura si de catre ministrii Agriculturii din cele doua tari.
„Despre LEADER stim cu totii ca este el insusi o abordare inovativa in cadrul Programului de Dezvoltare Rurala a Uniunii Europene. De asemenea, experienta a aratat ca LEADER poate juca un rol important in colectarea unor raspunsuri la problemele rurale vechi si noi, devenind cu soi de laborator pentru consolidarea capacitatilor locale si testarea unor modalitati noi de satisfacere a nevoilor comunitatilor rurale. In viitoarea perioada de programare financiara, post 2020, GAL-urile vor fi in continuare sprijinite pentru elaborarea si implementarea strategiilor de dezvoltare locale, tinand cont de nevoile identificate.” a declarat ministrul Agriculturii, Adrian OROS.
Intalnirea bilaterala este menita sa intareasca si sa promoveze buna colaborare in domeniul dezvoltarii rurale din zona Balcanilor, prin facilitarea schimbului de experienta, de idei, de informatii si de bune practici. In acelasi timp, scopul evenimentului este de a incuraja si de a sprijini autoritatile din statele membre participante sa creeze conditiile necesare pentru utilizarea in mod corect si eficient a instrumentelor specifice dezvoltarii locale in acordurile de parteneriat si de includere a acestora in cadrul programelor aferente.
LEADER (Liaison entre actions de développement de l'économie rurale), anume Legaturi intre actiunile de dezvoltare a economiei rurale este o initiativa a Uniunii Europene de sprijinire a proiectelor de dezvoltare rurala initiate la nivel local, in vederea revitalizarii zonelor rurale si crearii de locuri de munca. Programul LEADER reprezinta o abordare care ofera noi oportunitati de dezvoltare rurala punand bazele identificarii nevoilor locale, intaririi capacitatii de dezvoltare si implementarii strategiilor locale de dezvoltare in vederea conservarii patrimoniului rural si cultural, dezvoltarii mediului economic si imbunatatirii abilitatilor organizatorice ale comunitatilor locale.
Prezent la aceasta intalnire Directorul general al AFIR, Mihai MORARU, a tinut sa precizeze: „Atat Romania, cat si Bulgaria au un trecut comun de-a lungul istoriei si, chiar evenimentul de azi este dovada ca am pasit impreuna si in ceea ce priveste dezvoltarea rurala.
Mi-as dori ca, in viitoarea perioada de programare financiara, Strategiile de Dezvoltare Locala (SDL) sa fie mult mai aplicate catre nevoile reale ale comunitatilor. Grupurile de Actiune Locala trebuie sa devina un pivot pentru perioada urmatoare si sa contribuie la punerea in valoare a satului romanesc.”
Pe durata primei zile a evenimentului international au fost dezbatute in format bilateral teme de interes, precum: importanta LEADER in cadrul strategiei Form to Fork, Sate inteligente, unde va fi prezentat proiectul Smart Rural 21.
„A hrani o populatie atat de numeroasa in lume este o mare responsabilitate. Suntem intr-un punct critic, de inflexiune. Obiectivul Farm to fork (din ferma in farfurie), adica hrana de calitate, este o provocare foarte mare pentru noi toti.” a mai precizat Mihai MORARU, Directorul general al AFIR.
Totodata, subliniem importanta participarii la conferinta a mai multor Grupuri de Actiune Locala (GAL) din cele doua state membre, beneficiarii reali ai acestui eveniment international.
Un rol important in derularea evenimentului il au discutiile intre participanti cu privire la temele abordate, dezbateri organizate in trei grupuri tematice: Sate inteligente, Abordari inovatoare teritoriale, Elaborarea unor propuneri de catre Comisia Europeana cu privire la subiectele discutate.
Precizam faptul ca evenimentul este organizat in conformitate deplina cu normele in vigoare privind sanatatea publica din Romania si Bulgaria, in contextul pandemiei de COVID-19.
AFIR - Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale
29-04-2025 Alimentatie sanatoasa
București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
27-04-2025 Pesticide
În plină campanie electorală, tema sănătății și securității alimentare ia avânt. 89% dintre românii cu drept de vot afirmă că nu vor să consume alimente produse cu pesticide și nu vor ca fermierii români să folosească pesticide interzise în UE Mai multe>>
25-04-2025 Erbicide
Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>