Asociatia AGRICOLA – Neam de Gosdpodari, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Bacau, Institutia Prefectului si Gradinita Agricola, a organizat joi, 25 mai, la sediul companiei AGRICOLA, o Conferinta sub genericul Familia creste impreuna, dedicata constientizarii importantei adoptarii unui stil de viata sanatos in familie, in special referitor la cresterea sanatoasa si armonioasa a copiilor.
Temele in dezbatere au fost selectate ca urmare a subiectelor de mare interes pentru parinti, rezultate ca urmare a concluziilor unei cercetari in plan local efectuate in randul acestora cu sprijinul cadrelor didactice de la Gradinita Agricola, repectiv:
Demersul initiat de Asociatia AGRICOLA este unul de incurajare a invatarii din surse specializate si credibile despre principiile sanatoase de crestere si educare a copiilor, astfel incat la Conferinta Familia creste impreuna temele de interes au fost prezentate si lansate spre dezbatere de invitatii speciali ai organizatorilor: Alina Trifu – Consultant in nutritie, fondator iHealth, Dr. Andreea Manda, - Medic primar pediatru, fondator EAT-Telecare si binecunoscutul Chef Cezar Munteanu.
Cei trei invitati speciali care au dezbatut subiecte de interes in mijlocul celor 150 de parinti si cadre didactice de la Gradinita AGRICOLA si de la diverse alte unitati scolare din judetul Bacau sunt si partenerii Asociatiei AGRICOLA in proiectul de lansare a Ghidului de alimentatie echilibrata si dezvoltare armonioasa lansat anul trecut si recomandat tuturor ca instrument practic de invatare si insusire a unor principii relevante de adoptare a unui stil de viata sanatos si care poate fi descarcat de pe pagina companiei Agricola: https://agricola.ro/brosuri/ghidul-de-alimentatie-echilibrata-si-dezvoltare-armonioasa
Parintii si cadrele didactice prezenti la dezbateri au fost insotiti si de Inspectorul scolar general Ana-Maria Egarmin, in conditiile in care ISJ Bacau deruleaza pentru cadrele didactice Proiectul „Esti ceea ce mananci” privind constientizarea impactului unei alimentatii sanatoase asupra organismului.
Lucrarile Conferintei s-au incheiat cu o Tombola la care cinci norocosi din auditoriu au castigat cate un cos plin cu produse din gama BRAVITO dedicata in special familiilor cu copii.
Concluziile studiului local efectuat in randul parintilor releva cateva aspecte pe care le retinem aici, pe scurt:
Programul dedicat de Asociatia AGRICOLA invatarii si adoptarii unui stil de viata sanatos a continuat si dupa-amiaza urmatoare, 26 august, in livada din curtea Gradinitei AGRICOLA, unde peste 100 de copii prescolari insotiti de parintii lor, cadre didactice ale gradinitei si reprezentanti ISJ Bacau au sarbatorit Ziua Gradinitei Agricola gatind impreuna salate din legume sanatoase si carne de pui cu crestere lenta sub indrumarea pretioasa a renumitului Chef Cezar Munteanu.
Copii au gatit, s-au distrat, au mancat si au facut fotografii cu eroii Universal de desene animate care personalizeaza gama de produse BRAVITO lansata de Agricola anul trecut.
„Proiectele Asocitiei AGRICOLA vor continua prin lansarea unor alte ghiduri si actiuni de promovare a cresterii calitatii vietii. Proiectele noastre se nasc din emotie, un atribut al brandului AGRICOLA pe care oamenii, consumatorii il apreciaza. Gustul care face bine este un univers ofertant sub care vom imagina si pune in practica obiective care sa fie utile oamenilor, in ideea de a oferi ceva inapoi comunitatii din care facem parte. Noi consideram ca demersurile in educarea nutritiei si dezvoltarii armonioase dedicate celor mici este un lucru esential pentru viitoarele generatii, pentru ca acestea sa vina din urma mult mai puternice si mai sanatoase.” – Daniel Bitere, presedinte Asociatia AGRICOLA – Neam de Gospodari.
AGRICOLA – Neam de gospodari este o asociatie tanara si inca de la inceputurile sale, in 2019, foarte intentionata sa contribuie la imbunatatirea calitatii vietii in primul rand prin EDUCATIE, deoarece fara o educare continua nu putem vorbi de sanatate, mediu, cultura, angajati, integrare sociala si orice altceva mai afirma semenii nostri ca ar fi frumos si de dorit! Este o asociatie nonprofit, infiintata de cativa oameni cu specializari de comunicare care au alte joburi in sine si care, atragand diverse finantari inclusiv de la firmele Grupului Agricola au pornit cu domeniul cu care sunt familiari – alimentele si cu credinta ca a invata sa mananci sanatos constituie si calea optima prin care ei isi pot aduce contributia in comunitate. Asta in contextul in care viitorul cat si ceea ce ne «face bine» au drept componenta esentiala hrana si modul sanatos si educat in care alegem sa ne alimentam.
Proiectul de suflet al Asociatiei AGRICOLA este Gustul Viitorului care, investind in educatie, si-a propus sa trezeasca o vibratie aparte noii generatii, sa fie un motor inspirational pentru tineri si sustinatorul celor care creeaza gust viitorului!
Asociatia a oferit in 2019 (si va continua in vremuri nepandemice) un context in care tineri liceeni au putut sa practice, sa invete, sa gateasca si sa ajunga la produse finite lucrand in echipa, in bucataria unui restaurant si cu materii prime foarte diverse care nu le sunt disponibile in cadrul orelor de curs de la scoala si intr-un ritm catalizat de pasiune si know-how-ul Chef-ului Cezar Munteanu.
Copii au fost invatati, testati, premiati si trimisi ulterior la alte cursuri specializate de chefi bucatari.
Vremurile tulburi de la inceputul anului 2020, cand bacauanii nu aveau unde sa se testeze pentru Covid, au determinat Asociatia AGRICOLA – Neam de gospodari sa identifice aceast neajuns public, sa adune fonduri si sa finanteze cu 250.000 lei amenajarea la standarde impecabile a Laboratorului de microbiologie din cadrul Spitalului Judetean Bacau. Cand nu se gaseau masti si dezinfectanti, asociatia a donat catre ISU Bacau produse tehnico-sanitare in valoare de peste 63 000 lei. A sprijinit financiar un copil de 13 ani oferindu-i sansa de a se putea opera de cancer in Italia. A ajutat o persoana care si-a pierdut o mana si ambele picioare sa-si achizitioneze un fotoliu rulant electric. A oferit, de Craciun, produse alimentare copiilor dintr-un orfelinat. Toate aceste proiecte au fost finantate de Asociatia AGRICOLA intr-un an in care apropierea a vizat mai mult nevoi elementare ale semenilor nostri, iar comunicarea a fost preponderent digitala.
Distantarea sociala care a operat si in anul 2021 a inseamnat pentru Asociatia AGRICOLA lansarea Proiectului Gustul care face bine - un program educational parinti – gradinite/ scoli care sa armonizeze si consolideze parteneriatul social in ingrijirea copiilor si educatie prin incurajarea unei viziuni comun acceptate privind alimentatia optima, sanatoasa a prescolarilor si scolarilor.
Cu ajutorul D&D Research, Asociatia AGRICOLA a realizat o cercetare calitativa privind perceptia parintilor referitoare la nevoile alimentatiei copiilor 3-8 ani, insight-uri care au constituit baza realizarii unui Ghid de retete si solutii de incadrare intr-un buget practicat in piata specifica, incadrat legislatiei in vigoare si conceput in parteneriat cu Chef Cezar Munteanu, nutritionisti si medici pediatri cu diverse specializari.
Ghidul isi propune remedierea unei probleme actuale la nivel national: ingrijirea copiilor in baza unei viziuni comun acceptate privind alimentatia optima si sanatoasa a prescolarilor si scolarilor. „Gustul care face bine” este un program educational destinat parintilor si mai ales persoanelor care pregatesc hrana copiilor din gradinite cu program prelungit si after school, care pot invata astfel despre alimentatia potrivita celor mici, despre retete dedicate si modalitati in care pot face preparatele mai atractive si mai sanatoase pentru copii.
In cadrul proiectului au fost implicati specialisti din diverse arii de activitate care vizeaza alimentatia sanatoasa, dar si ingrijirea celor mici. Gandit ca un proiect pe termen lung, in sprijinul acestuia s-au alaturat oameni si specialisti care vor sa faca o schimbare in societate. Renumitul bucatar Cezar Munteanu este unul dintre cele mai cunoscute personalitati ale gastronomiei romanesti, cu peste 30 ani de activitate, si promoter al unei alimentatii sanatoase. Acesta a contribuit la realizarea meniurilor complete pentru gradinite cu program prelungit, pe o perioada de 10 zile formate din 30 retete (mic dejun, gustare si pranz) si la realizarea a 10 retete dedicate copiilor cu afectiuni oncologice.
In cadrul proiectului s-a alaturat si clinica KiloStop Junior, prima clinica de nutritie dedicata exclusiv copiilor si adolescentilor. KiloStop Junior a contribuit la redactarea principiilor privind alimentatia corecta a copiilor de gradinita. Alina Trifu, fondator iHealth si consultant in nutritie, s-a alaturat proiectului prin redactarea principiilor privind alimentatia corecta a copiilor cu afectiuni oncologice. In timp ce Catalin Hladi si Laura Matac sunt fotografii oficiali ai proiectului, specializati pe fotografia culinara si cei care dispun de un amplu portofoliu de colaborare cu o serie de branduri renumite la nivel national.
Ghidul este disponibil pe pagina web agricola.ro pentru toti cei care doresc sa diversifice alimentatia celor mici si, in acelasi timp, poate functiona si ca punct de start al unei conversatii atat de necesare despre alegeri sanatoase, educatie alimentara si resurse pe care copiii, dar si cei responsabili de ingrijirea lor le pot accesa pentru a creste oameni mari si sanatosi.
29-04-2025 Alimentatie sanatoasa
București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
27-04-2025 Pesticide
În plină campanie electorală, tema sănătății și securității alimentare ia avânt. 89% dintre românii cu drept de vot afirmă că nu vor să consume alimente produse cu pesticide și nu vor ca fermierii români să folosească pesticide interzise în UE Mai multe>>
25-04-2025 Erbicide
Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>