Conferinta "Familia creste impreuna" dedicata constientizarii unui stil de viata sanatos

Conferinta dedicata constientizarii unui stil de viata sanatosAsociatia AGRICOLA – Neam de Gosdpodari, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Bacau, Institutia Prefectului si Gradinita Agricola, a organizat joi, 25 mai, la sediul companiei AGRICOLA, o Conferinta sub genericul Familia creste impreuna, dedicata constientizarii importantei adoptarii unui stil de viata sanatos in familie, in special referitor la cresterea sanatoasa si armonioasa a copiilor.

 

Temele in dezbatere au fost selectate ca urmare a subiectelor de mare interes pentru parinti, rezultate ca urmare a concluziilor unei cercetari in plan local efectuate in randul acestora cu sprijinul cadrelor didactice de la Gradinita Agricola, repectiv:

 

    • Piramida stilului de viata sanatos: SOMN - MISCARE - HIDRATARE si.... MANCARE!;
    • Ce inseamna pentru copil sa manance sanatos. Principii;
    • Relatia parinte - copil. Cum si cand se formeaza comportamentul alimentar?;
    • Exemple concrete despre cum pregatesti simplu si sanatos pachetelul pentru scoala si alte gustari.

 

Demersul initiat de Asociatia AGRICOLA este unul de incurajare a invatarii din surse specializate si credibile despre principiile sanatoase de crestere si educare a copiilor, astfel incat la Conferinta Familia creste impreuna temele de interes au fost prezentate si lansate spre dezbatere de invitatii speciali ai organizatorilor: Alina Trifu – Consultant in nutritie, fondator iHealth, Dr. Andreea Manda, - Medic primar pediatru, fondator EAT-Telecare si binecunoscutul Chef Cezar Munteanu.

Cei trei invitati speciali care au dezbatut subiecte de interes in mijlocul celor 150 de parinti si cadre didactice de la Gradinita AGRICOLA si de la diverse alte unitati scolare din judetul Bacau sunt si partenerii Asociatiei AGRICOLA in proiectul de lansare a Ghidului de alimentatie echilibrata si dezvoltare armonioasa lansat anul trecut si recomandat tuturor ca instrument practic de invatare si insusire a unor principii relevante de adoptare a unui stil de viata sanatos si care poate fi descarcat de pe pagina companiei Agricola: https://agricola.ro/brosuri/ghidul-de-alimentatie-echilibrata-si-dezvoltare-armonioasa 

Parintii si cadrele didactice prezenti la dezbateri au fost insotiti si de Inspectorul scolar general Ana-Maria Egarmin, in conditiile in care ISJ Bacau deruleaza pentru cadrele didactice Proiectul „Esti ceea ce mananci” privind constientizarea impactului unei alimentatii sanatoase asupra organismului.

Lucrarile Conferintei s-au incheiat cu o Tombola la care cinci norocosi din auditoriu au castigat cate un cos plin cu produse din gama BRAVITO dedicata in special familiilor cu copii.

Concluziile studiului local efectuat in randul parintilor releva cateva aspecte pe care le retinem aici, pe scurt:

    • 94% dintre parintii chestionati sunt in cautarea de informatii cu privire la o alimentatie sanatoasa, iar mai bine de jumatate dintre acestia aleg ca principala sursa de informare websiteuri din domenii cum ar fi: retete culinare, lifestyle, parenting. Intr-un procent semnificativ acestia aleg sa-si ia informatiile de la specialisti in domeniu (ex: medici, nutritionisti, etc);
    • Alimentatia si miscarea sunt considerate cele mai importante doua activitati pentru formarea unui stil de viata sanatos pentru 81% din respondenti;
    • Ca subiecte de interes pentru parinti s-au detasat semnificativ: alimentatia sanatoasa a copilului, sanatatea emotionala a acestuia si activitatile in familie;
    • Peste 65% au raspuns ca fructele si legumele sunt consumate la ei in casa zilnic, iar 60% din respondenti au recunoscut faptul ca dulciurile din comert si produsele de panificatie sunt consumate zilnic sau de mai multe ori pe saptamana;
    • De asemenea, carnea alba (pui, peste) este preferata si consumata cu o incidenta mai mare in familii, in detrimentul carnii rosii (porc, vita);
    • Activitatile recreationale preferate in familie sunt activitatile in natura (drumetie, mers cu bicicleta) si calatoriile/ excursiile;
    • 78% din respondenti arunca mancare la gunoi (frecvent sau uneori), in special mancarea gatita si produsele de panificatie, principalele cauze ale risipei alimentare fiind cumparaturile in exces si consumul inconstant al unor categorii de alimente;
    • Majoritatea respondentilor-parinti obisnuiesc sa gateasca zilnic sau cand se termina mancarea.

 

Programul dedicat de Asociatia AGRICOLA invatarii si adoptarii unui stil de viata sanatos a continuat si dupa-amiaza urmatoare, 26 august, in livada din curtea Gradinitei AGRICOLA, unde peste 100 de copii prescolari insotiti de parintii lor, cadre didactice ale gradinitei si reprezentanti ISJ Bacau au sarbatorit Ziua Gradinitei Agricola gatind impreuna salate din legume sanatoase si carne de pui cu crestere lenta sub indrumarea pretioasa a renumitului Chef Cezar Munteanu.

Copii au gatit, s-au distrat, au mancat si au facut fotografii cu eroii Universal de desene animate care personalizeaza gama de produse BRAVITO lansata de Agricola anul trecut.

„Proiectele Asocitiei AGRICOLA vor continua prin lansarea unor alte ghiduri si actiuni de promovare a cresterii calitatii vietii. Proiectele noastre se nasc din emotie, un atribut al brandului AGRICOLA pe care oamenii, consumatorii il apreciaza. Gustul care face bine este un univers ofertant sub care vom imagina si pune in practica obiective care sa fie utile oamenilor, in ideea de a oferi ceva inapoi comunitatii din care facem parte. Noi consideram ca demersurile in educarea nutritiei si dezvoltarii armonioase dedicate celor mici este un lucru esential pentru viitoarele generatii, pentru ca acestea sa vina din urma mult mai puternice si mai sanatoase.”Daniel Bitere, presedinte Asociatia AGRICOLA – Neam de Gospodari.

 

Conferinta Familia creste impreuna - Asociatia Agricola

 

Conferinta Familia creste impreuna - Asociatia Agricola 2

 

Conferinta Familia creste impreuna - Asociatia Agricola 3

 

 

Despre Asociatia Agricola

AGRICOLA – Neam de gospodari este o asociatie tanara si inca de la inceputurile sale, in 2019, foarte intentionata sa contribuie la imbunatatirea calitatii vietii in primul rand prin EDUCATIE, deoarece fara o educare continua nu putem vorbi de sanatate, mediu, cultura, angajati, integrare sociala si orice altceva mai afirma semenii nostri ca ar fi frumos si de dorit! Este o asociatie nonprofit, infiintata de cativa oameni cu specializari de comunicare care au alte joburi in sine si care, atragand diverse finantari inclusiv de la firmele Grupului Agricola au pornit cu domeniul cu care sunt familiari – alimentele si cu credinta ca a invata sa mananci sanatos constituie si calea optima prin care ei isi pot aduce contributia in comunitate. Asta in contextul in care viitorul cat si ceea ce ne «face bine» au drept componenta esentiala hrana si modul sanatos si educat in care alegem sa ne alimentam.

 

Elevii de la clasele de bucatari au simtit Gustul Viitorului

Proiectul de suflet al Asociatiei AGRICOLA este Gustul Viitorului care, investind in educatie, si-a propus sa trezeasca o vibratie aparte noii generatii, sa fie un motor inspirational pentru tineri si sustinatorul celor care creeaza gust viitorului!

Asociatia a oferit in 2019 (si va continua in vremuri nepandemice) un context in care tineri liceeni au putut sa practice, sa invete, sa gateasca si sa ajunga la produse finite lucrand in echipa, in bucataria unui restaurant si cu materii prime foarte diverse care nu le sunt disponibile in cadrul orelor de curs de la scoala si intr-un ritm catalizat de pasiune si know-how-ul Chef-ului Cezar Munteanu.

Copii au fost invatati, testati, premiati si trimisi ulterior la alte cursuri specializate de chefi bucatari.

 

Amenajare Laborator COVID 19 la SJU Bacau

Vremurile tulburi de la inceputul anului 2020, cand bacauanii nu aveau unde sa se testeze pentru Covid, au determinat Asociatia AGRICOLA – Neam de gospodari sa identifice aceast neajuns public, sa adune fonduri si sa finanteze cu 250.000 lei amenajarea la standarde impecabile a Laboratorului de microbiologie din cadrul Spitalului Judetean Bacau. Cand nu se gaseau masti si dezinfectanti, asociatia a donat catre ISU Bacau produse tehnico-sanitare in valoare de peste 63 000 lei. A sprijinit financiar un copil de 13 ani oferindu-i sansa de a se putea opera de cancer in Italia. A ajutat o persoana care si-a pierdut o mana si ambele picioare sa-si achizitioneze un fotoliu rulant electric. A oferit, de Craciun, produse alimentare copiilor dintr-un orfelinat. Toate aceste proiecte au fost finantate de Asociatia AGRICOLA intr-un an in care apropierea a vizat mai mult nevoi elementare ale semenilor nostri, iar comunicarea a fost preponderent digitala.

 

Gustul care face bine copiilor

Distantarea sociala care a operat si in anul 2021 a inseamnat pentru Asociatia AGRICOLA lansarea Proiectului Gustul care face bine - un program educational parinti – gradinite/ scoli care sa armonizeze si consolideze parteneriatul social in ingrijirea copiilor si educatie prin incurajarea unei viziuni comun acceptate privind alimentatia optima, sanatoasa a prescolarilor si scolarilor.

Cu ajutorul D&D Research, Asociatia AGRICOLA a realizat o cercetare calitativa privind perceptia parintilor referitoare la nevoile alimentatiei copiilor 3-8 ani, insight-uri care au constituit baza realizarii unui Ghid de retete si solutii de incadrare intr-un buget practicat in piata specifica, incadrat legislatiei in vigoare si conceput in parteneriat cu Chef Cezar Munteanu, nutritionisti si medici pediatri cu diverse specializari.

Ghidul isi propune remedierea unei probleme actuale la nivel national: ingrijirea copiilor in baza unei viziuni comun acceptate privind alimentatia optima si sanatoasa a prescolarilor si scolarilor. „Gustul care face bine” este un program educational destinat parintilor si mai ales persoanelor care pregatesc hrana copiilor din gradinite cu program prelungit si after school, care pot invata astfel despre alimentatia potrivita celor mici, despre retete dedicate si modalitati in care pot face preparatele mai atractive si mai sanatoase pentru copii.

 

Viata sanatoasa insemna alegeri sanatoase

In cadrul proiectului au fost implicati specialisti din diverse arii de activitate care vizeaza alimentatia sanatoasa, dar si ingrijirea celor mici. Gandit ca un proiect pe termen lung, in sprijinul acestuia s-au alaturat oameni si specialisti care vor sa faca o schimbare in societate. Renumitul bucatar Cezar Munteanu este unul dintre cele mai cunoscute personalitati ale gastronomiei romanesti, cu peste 30 ani de activitate, si promoter al unei alimentatii sanatoase. Acesta a contribuit la realizarea meniurilor complete pentru gradinite cu program prelungit, pe o perioada de 10 zile formate din 30 retete (mic dejun, gustare si pranz) si la realizarea a 10 retete dedicate copiilor cu afectiuni oncologice.

In cadrul proiectului s-a alaturat si clinica KiloStop Junior, prima clinica de nutritie dedicata exclusiv copiilor si adolescentilor. KiloStop Junior a contribuit la redactarea principiilor privind alimentatia corecta a copiilor de gradinita. Alina Trifu, fondator iHealth si consultant in nutritie, s-a alaturat proiectului prin redactarea principiilor privind alimentatia corecta a copiilor cu afectiuni oncologice. In timp ce Catalin Hladi si Laura Matac sunt fotografii oficiali ai proiectului, specializati pe fotografia culinara si cei care dispun de un amplu portofoliu de colaborare cu o serie de branduri renumite la nivel national.

Ghidul este disponibil pe pagina web agricola.ro pentru toti cei care doresc sa diversifice alimentatia celor mici si, in acelasi timp, poate functiona si ca punct de start al unei conversatii atat de necesare despre alegeri sanatoase, educatie alimentara si resurse pe care copiii, dar si cei responsabili de ingrijirea lor le pot accesa pentru a creste oameni mari si sanatosi.

 

Noutati

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>