Etichetele de calitate a produselor alimentare: norme mai simple pentru agricultori, mai multa claritate pentru clientii

           Comitetul pentru Agricultura a modificat normele de etichetare pentru a reduce timpul necesar inregistrarii etichetei, împuternicind producatorii sa faca mai mult pentru protejarea produselor lor. Deasemenea se va permite o noua eticheta pentru produsele montane. Etichete pentru produsele insulare si cele pentru vanzari la poarta fermei pot urma în curand.



Pentru a ajuta producatorii de produse alimentare din UE sa concureze cu importurile din tarile terte, etichetelor de calitate pentru produsele agricole se vor face mai usor de înregistrat si folosit de producatori pentru a putea explica valoare adaugata clientilor.

Legislatia propusa privind noua etichetare a calitatii pentru produsele agricole, pe care Parlamentul European o co-decide împreuna cu Consiliul, va oferi un set unic de norme pentru sistemele de etichetare a calitatii produselor alimentare, cum ar fi carne proaspata, branza, bere, fructe, legume, uleiuri, paine si produse de patiserie, etc - care îsi au originea într-o anumita zona geografica sau au fost produse sau prelucrate în conformitate cu o practica traditionala.

Noile norme aprobate de Comitetul pentru Agricultura s-ar aplica, de asemenea, ciocolatei neagre si pentru sare. produsele "Light" si "low-fat" ar fi eligibile pentru etichetare facultativa introdusa de catre statul membru pe baza de voluntariat. Vinurile si bauturile spirtoase, ar continua sa fie excluse.

Simplificarea si consolidarea normelor actuale

Pentru a încuraja mai multi producatori sa-si înregistreze produsele agricole, piscicole, de acvacultura si produsele alimentare, dar si pentru a permite clientilor sa faca alegeri în cunostinta de cauza, întreaga procedura trebuie sa fie intuitiva si scurtatata, cu norme simplificate si cu protectia marita a produselor înregistrate, sustin membrii Parlamentului European.

Noile reguli ar reduce timpul alocat Comisiei pentru a raspunde la o solicitare de a înregistra o eticheta de la 12 la doar 6 luni. Comitetul a scurtat, de asemenea, timpul alocat pentru propunerea unor obiectii.

Descrierea sistemelor de etichetare a calitatii

Exista trei sisteme de etichetare a calitatii utilizate în prezent la nivelul UE.

"Denumire de origine protejata" (DOP), eticheta este folosita pentru produsele fabricate, prelucrate si pregatite într-o anumita zona - cum ar fi Parmigiano Reggiano, Mielul Shetland, Feta si Roquefort.

"Indicatie geografica protejata" (IGP), eticheta poate fi folosita pentru produsele si produsele alimentare pentru care cel putin o etapa de productie are loc în regiunea determinata, de exemplu, Starobrněnské pivo, Schwarzwälder Schinken, sau Castana de Galicia.

Producatorii care utilizeaza o metoda traditionala recunoscuta de a face de exemplu, Vieille Kriek, Liptovská saláma, Kalakukko, sau Prekmurska gibanica, pot continua sa utilizeze o eticheta "specialitate traditionala garantata" (STG).

Un rol mai puternic pentru producatori

Grupurile de producatori de alimente - adica orice asociatie de producatori, procesatori sau producatori/procesatori – va fi împuternicita sa ia masuri pentru a proteja numele lor de proprietate, pentru a îmbunatati performanta sistemului si sa-si promoveze autenticitatea si renumele produselor lor.

Pentru a îmbunatati functionarea pietei, aceste grupuri ar fi, de asemenea, împuternicite sa stabileasca, în colaborare cu si dupa aprobarea din statul lor membru, un sistem de gestionare a productiei produselor protejate, cu alte cuvinte - pentru a "ajusta" cererea si oferta. Cu toate acestea, deputatii europeni au subliniat ca astfel de acorduri nu trebuie în nici un fel sa dauneze concurenta pe piata unica sau sa duca la situatii in care micii producatori sa fie afectati în mod negativ.

Sigla UE – Obligatorie

Simbolurile UE asociate cu etichetele DOP, IGP si STG trebuie sa fie obligatorii pentru toate produsele originare din UE înregistrate, a declarat Comisia. Aceste etichete vor trebui sa apara pe produs cu numele/simbolul etichetei utilizate si numele produsului înregistrat. În cazul sistemelor DOP si IGP, e necesara o reprezentare pe eticheta a zonei geografice de origine sau un simbol care sa faca trimitere fie la statul membru fie la regiune.

Utilizarea logo-urilor UE va continua sa fie voluntara pentru produsele originare din tarile terte.

Ce înseamna "traditional"?

Noile norme prevad o revizuire completa a etichetei "specialitatilor traditionale". Din acest moment, deputatii europeni au modificat sistemul STG (specialitate traditionala garantata), astfel încat sa protejeze nu numai metodele traditionale de productie, dar si retetele. Pentru aplicarea unei etichete STG producatorii de produse si produse alimentare vor trebui sa dovedeasca utilizarea pe o piata interna timp de cel putin doua generatii, si anume 50 de ani - comparativ cu o generatie (25 ani) care era regula aplicata pana astazi. Comitetul introduce scutirile pentru produsele vechi si retetele care au fost "redescoperite" doar recent. În astfel de cazuri, regula de 25 de ani va continua sa se aplice. Produsele aplicate pentru înregistrare înainte de intrarea în vigoare a noii legislatii, vor fi înregistrate, chiar daca acestea nu sunt conforme cu regula pe doua generatii.

Inregistrarea fara nume nu mai este posibila

Practica de a înregistra un produs pentru o eticheta STG fara a rezerva un nume, lucru care a permis publicitatea fara protectia numelui, trebuie sa fie desfiintata la nivel european, au precizat deputatii europeni. Produsele care sunt conforme cu regula pe doua generatii vor fi transferate la un nou registru, la cererea statului membru în cauza, printr-o procedura introdusa de catre comisie, dar altii pot continua sa fie înregistrati pana la 31 decembrie 2017.

Etichete de produs pentru munte si zone insulare

Noi etichete optionale de calitate (care urmeaza sa fie introduse de catre statele membre, pe baza de voluntariat) ar trebui sa fie puse la dispozitie, a spus comisia, pentru a permite producatorilor de la munte si în viitor cei insulari si fermierii locali, pentru a certifica valoarea adaugata pe care acestea o au pe piata unica. Deputatii europeni a aprobat, prin urmare, propunerea Comisiei de a realiza o eticheta produsului montan, disponibila imediat pentru produsele prelucrate în zonele de munte sau în zone apropiate de acestea.

De asemenea, Comitetul a solicitat Comisiei Europene sa elaboreze un studiu de impact pana la 30 septembrie 2012, pentru alte doua etichete: "produs agricol insular" si o noua schema pentru fermierii locali ale caror produse sunt destinat pentru vanzarile directe. O propunere legislativa poate urma, in cazul in care se considera necesar.

Urmatorii pasi

Raportul, redactat de Iratxe García Pérez (S&D, ES) si aprobat în cadrul comisiei cu 33 de voturi pentru si 4 abtineri, va fi supuse la vot de catre Parlamentul European, la sedinta din septembrie, la Strasbourg (26 - 29 septembrie) .

Comitetul de Agricultura va vota cu privire la a doua propunere legislativa, a calitatii alimentare - regulamentul privind standardele de comercializare, în cadrul reuniunii sale extraordinare la Strasbourg, la 4 iulie.

Comitetul pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala

 

Sursa: Europa.eu

 

 

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>