Crestere cu jumatate de miliard de euro in 2019 pentru agricultura romaneasca | Analiza KeysFin

Crestere cu jumatate de miliard de euro in 2019 pentru agricultura romaneasca - Analiza KeysFinCifra de afaceri a companiilor locale care activeaza in sectorul agriculturii va creste cu aproape jumatate de miliard de euro in 2019, plasand agricultura printre sectoarele strategice ale economiei romanesti, conform estimarilor specialistilor KeysFin. Cu toate acestea, rezultatele ar fi putut fi mai bune, in cazul in care conditiile meteo ar fi fost mai prielnice. Astfel, daca in 2018 productia agricola a Romaniei atingea maxime istorice, inregistrand recorduri la grau si porumb, anul acesta statisticile arata o scadere fata de anul precedent, nu numai in cazul agriculturii autohtone, ci si la nivel european, ca urmare a conditiilor climatice extreme.


Romania ocupa un loc de frunte in ierarhia clasamentului european la productia agricola, iar cifra de afaceri si profitul companiilor locale reprezinta un barometru la fel de bun pentru reusitele agriculturii romanesti. Chiar daca nu toate companiile din domeniu folosesc drone si alte tehnologii moderne pentru a supraveghea si proteja culturile agricole, investitiile si programele derulate in acest sector, atat de autoritati, cat si de entitati private, au vizat schimbari utile, care au contribuit din plin la dezvoltarea agriculturii romanesti, asa ca echipa noastra de experti prevede o crestere a acestui sector si in 2019, cu aproximativ 5% fata de totalul cifrei de afaceri din 2018 a companiilor din domeniu” a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin, unul din cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania.

In 2018, cifra de afaceri a companiilor locale din domeniul agriculturii a atins 43 miliarde lei, inregistrand o crestere de 14,7% comparativ cu rezultatele din 2014, conform celor mai recente date analizate de specialistii KeysFin.

In topul celor mai mari companii cu profil agricol s-a situat REGIA NATIONALA A PADURILOR ROMSILVA cu o cifra de afaceri de 2,3 miliarde lei (5,3% din total) in 2018. Clasamentul este completat de SMITHFIELD ROMANIA SRL (868 milioane lei), urmat de PROMAT COMIMPEX SRL (715 milioane lei), AGRO-CHIRNOGI SA (698 milioane lei) si TRANSAVIA SA (597 milioane lei).

Cei mai importanti 10 jucatori din agricultura au realizat afaceri insumate in valoare de 6,8 miliarde lei, concentrand 16% din totalul cifrei de afaceri a acestui sector in 2018.

Agricultura in Romania 2018 KeysFin

 

 

ROMANIA CONTINUA SA BATA RECORDURI IN AGRICULTURA

Productia vegetala din Romania a crescut in ultimii cinci ani cu 26%, ajungand la 13,9 miliarde de euro, clasandu-se astfel pe locul al 6-lea in UE, in 2018, cu aproape 6% din total.

Conform datelor Institutului National de Statistica, in ciuda fenomenelor hidro-meteorologice periculoase , anul trecut Romania ocupa primul loc la porumb in randul statelor membre ale Uniunii Europene atat in ceea ce priveste suprafata cultivata cat si la productia realizata, de 18,7 milioane de tone.

Mai mult, Romania a raportat anul trecut cea mai mare productie de floarea soarelui din UE, de 3 milioane de tone, fiind urmata in clasament de tari precum Bulgaria, Ungaria, Franta si Spania.

De asemenea, Romania a inregistrat 7,3% din totalul productiei de grau la nivelul UE, adica 10,1 milioane de tone, clasandu-se astfel pe locul al 4-lea, dupa Franta, Germania si Marea Britanie.

In cazul productiei de soia boabe, Romania ocupa pozitia a doua atat din punctul de vedere al suprafetei cultivate cat si din cel al productiei, realizand peste 16% din totalul UE.

 

PESTE 50% DIN COMPANIILE DIN DOMENIU INREGISTREAZA PROFIT

In ciuda provocarilor care tin de conditiile meteorologice impredictibile sau de accesul dificil la finantare, din cele peste 23.500 de companii care activeaza in sectorul agricol, aproximativ 13.600 (58%) au inregistrat profit, 7.200 (30,5%) au fost in pierdere, restul inregistrand un rezultat nul in 2018.

Desi profitul net insumat al sectorului a fost de 4,9 miliarde lei, cu 61% mai mare decat in 2014, acesta a scazut in comparatie cu anul precedent, fiind cu 14% sub nivelul din 2017.

In plus, agricultura devine un sector din ce in ce mai stabil, lucru demonstrat prin scaderea numarului insolventelor cu 18% fata de 2017 si cu 46% fata de 2014. Totusi, in contextul tendintei de incetinire a economiei globale, specialistii KeysFin preconizeaza pentru 2019 o stabilizare a numarului insolventelor a companiilor cu profil agricol din Romania la putin peste 300.

 

LUCRATORII IN AGRICULTURA LA MARE CAUTARE

In ultimii ani, accelerarea procesului de migrare pentru o remuneratie net superioara celei din tara si absenta unor masuri consistente pentru a-i motiva pe muncitorii din agricultura sa ramana acasa au dus la un deficit major al fortei de munca in agricultura, care este acoperit cu greu de angajatori.

Astfel, forta de munca in sectorul agricol a scazut cu 7,4% fata de 2017 si cu 2,8% comparativ cu 2014, pana la 121.400 angajati. In acest context, dar si ca urmare a deciziilor de majorare a salariului minim, costul mediu pentru un angajat in agricultura a crescut in ultimii cinci ani cu 74%Cresterea este de 4 ori mai rapida decat cea inregistrata la nivelul productivitatii muncii, evolutie ce trebuie interpretata ca un risc pe termen mediu, cu impact asupra competitivitatii, in opinia analistilor KeysFin.

Un alt semnal de alarma este dat si de faptul ca peste 9.700 de companii agricole (aproape 42%) nu au avut angajati in 2018.

 

HARTA AGRICULTURII ROMANESTI

Potrivit datelor KeysFin, in 2018, lider in topul judetelor cu cea mai mare cifra de afaceri din domeniul agriculturii a fost Bucuresti (9% din total). Companiile inregistrate in capitala au insumat 3,9 miliarde lei, urmate de Timis (7,2%), Calarasi (5,3%), Constanta (5%) si Satu Mare (4,4%).

Cele cinci judete au generat impreuna o cifra de afaceri de 13,3 miliarde lei, reprezentand 30,9% din cifra de afaceri locala a companiilor din sectorul agricol, in 2018.

Agricultura distributie geografica KeysFin

 

 

TRENDURI IN AGRICULTURA

Desi agricultura traditionala este inca preferata metodelor moderne, Romania se aliniaza directivelor europene si implementeaza de ani buni masuri care incep sa schimbe fata agriculturii autohtone si care o fac sa ramana un contributor constant si performant la nivel european.

La baza acestor schimbari au stat o serie de masuri realizate prin intermediul programului PNDR 2014-2020, care a avut la baza acordarea de fonduri nerambursabile agricultorilor romani in vederea modernizarii si extinderii exploatatiilor agricole, dar si sprijinirea instalarii tinerilor fermieri, marirea suprafetelor irigate sau implementarea unor masuri de protectie antigrindina, contribuind astfel la cresterile raportate in domeniul agricol, in ciuda unor fenomene mai mult sau mai putin predictibile.

Pe de alta parte, organizarea unor evenimente precum INDAGRA, care aduc in prim-plan agricultura, dar si noutatile in materie de tehnologii agricole, il conecteaza pe agricultorul roman mai mic sau mai mare la realitatile internationale, dar si la evolutiile din acest sector.

Este de remarcat totodata si tendinta agricultorilor de a acorda din ce in ce mai multa atentie mecanismelor de promovare a produselor locale, vizibila atat la nivelul parteneriatelor cu marile lanturi de magazine cat si al atestatelor de recunoastere internationala.

*Definim sectorul agricol ca fiind format din toate companiile care au ca domeniu principal de activitate unul dintre urmatoarele coduri CAEN: Cultivarea plantelor si cresterea animalelor - 011, 012, 013, 014, 015, 016, 017 ; Piscicultura – 031, 03; Silvicultura - 021, 022, 023, 024.

 

DESPRE KEYSFIN

KeysFin ofera informatii despre firmele din Romania si din strainatate prin intermediul unor instrumente dedicate. Cu un portofoliu de peste 500 de clienti, KeysFin este unul dintre cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania.

KeysFin detine si aplicatia KeysFin Mobile, prin intermediul careia utilizatorul poate accesa usor si rapid informatii de contact, situatii financiare, indicatori si informatii juridice de la peste un milion de companii active din Romania. Informatiile pot fi salvate si vizualizate in format PDF si trimise via e-mail sau SMS oricarui contact din agenda.

 


 

Noutati

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>

Finalizarea Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025

16-06-2025 APIA

Finalizarea Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 13 iunie a.c. s-a încheiat Campania de primire a Cererilor de plată aferente anului 2025. Astfel, în perioada 03 martie  – 13 iunie 2025, au fost depuse 708.012 cereri de plată pentru o suprafață de 9.875.710,11 milioane hectare. Mai multe>>

Artesana desemnată „Artisan Dairy Innovator of the Year” la Global Brand Awards 2025

16-06-2025 Stiri agricole

Artesana desemnată „Artisan Dairy Innovator of the Year” la Global Brand Awards 2025

Brandul românesc Artesana a fost distins cu titlul de „Artisan Dairy Innovator of the Year” în cadrul prestigioasei competiții internaționale Global Brand Awards 2025, organizată de Global Brands Magazine, cu sediul în Marea Britanie. Ceremonia de decernare a avut loc în seara zilei de 13 iunie, la The Grand Hyatt Dubai, și a reunit lideri ai industriei din întreaga lume. Mai multe>>