Cifra de afaceri a companiilor locale care activeaza in sectorul agriculturii va creste cu aproape jumatate de miliard de euro in 2019, plasand agricultura printre sectoarele strategice ale economiei romanesti, conform estimarilor specialistilor KeysFin. Cu toate acestea, rezultatele ar fi putut fi mai bune, in cazul in care conditiile meteo ar fi fost mai prielnice. Astfel, daca in 2018 productia agricola a Romaniei atingea maxime istorice, inregistrand recorduri la grau si porumb, anul acesta statisticile arata o scadere fata de anul precedent, nu numai in cazul agriculturii autohtone, ci si la nivel european, ca urmare a conditiilor climatice extreme.
„Romania ocupa un loc de frunte in ierarhia clasamentului european la productia agricola, iar cifra de afaceri si profitul companiilor locale reprezinta un barometru la fel de bun pentru reusitele agriculturii romanesti. Chiar daca nu toate companiile din domeniu folosesc drone si alte tehnologii moderne pentru a supraveghea si proteja culturile agricole, investitiile si programele derulate in acest sector, atat de autoritati, cat si de entitati private, au vizat schimbari utile, care au contribuit din plin la dezvoltarea agriculturii romanesti, asa ca echipa noastra de experti prevede o crestere a acestui sector si in 2019, cu aproximativ 5% fata de totalul cifrei de afaceri din 2018 a companiilor din domeniu” a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin, unul din cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania.
In 2018, cifra de afaceri a companiilor locale din domeniul agriculturii a atins 43 miliarde lei, inregistrand o crestere de 14,7% comparativ cu rezultatele din 2014, conform celor mai recente date analizate de specialistii KeysFin.
In topul celor mai mari companii cu profil agricol s-a situat REGIA NATIONALA A PADURILOR ROMSILVA cu o cifra de afaceri de 2,3 miliarde lei (5,3% din total) in 2018. Clasamentul este completat de SMITHFIELD ROMANIA SRL (868 milioane lei), urmat de PROMAT COMIMPEX SRL (715 milioane lei), AGRO-CHIRNOGI SA (698 milioane lei) si TRANSAVIA SA (597 milioane lei).
Cei mai importanti 10 jucatori din agricultura au realizat afaceri insumate in valoare de 6,8 miliarde lei, concentrand 16% din totalul cifrei de afaceri a acestui sector in 2018.
Productia vegetala din Romania a crescut in ultimii cinci ani cu 26%, ajungand la 13,9 miliarde de euro, clasandu-se astfel pe locul al 6-lea in UE, in 2018, cu aproape 6% din total.
Conform datelor Institutului National de Statistica, in ciuda fenomenelor hidro-meteorologice periculoase , anul trecut Romania ocupa primul loc la porumb in randul statelor membre ale Uniunii Europene atat in ceea ce priveste suprafata cultivata cat si la productia realizata, de 18,7 milioane de tone.
Mai mult, Romania a raportat anul trecut cea mai mare productie de floarea soarelui din UE, de 3 milioane de tone, fiind urmata in clasament de tari precum Bulgaria, Ungaria, Franta si Spania.
De asemenea, Romania a inregistrat 7,3% din totalul productiei de grau la nivelul UE, adica 10,1 milioane de tone, clasandu-se astfel pe locul al 4-lea, dupa Franta, Germania si Marea Britanie.
In cazul productiei de soia boabe, Romania ocupa pozitia a doua atat din punctul de vedere al suprafetei cultivate cat si din cel al productiei, realizand peste 16% din totalul UE.
In ciuda provocarilor care tin de conditiile meteorologice impredictibile sau de accesul dificil la finantare, din cele peste 23.500 de companii care activeaza in sectorul agricol, aproximativ 13.600 (58%) au inregistrat profit, 7.200 (30,5%) au fost in pierdere, restul inregistrand un rezultat nul in 2018.
Desi profitul net insumat al sectorului a fost de 4,9 miliarde lei, cu 61% mai mare decat in 2014, acesta a scazut in comparatie cu anul precedent, fiind cu 14% sub nivelul din 2017.
In plus, agricultura devine un sector din ce in ce mai stabil, lucru demonstrat prin scaderea numarului insolventelor cu 18% fata de 2017 si cu 46% fata de 2014. Totusi, in contextul tendintei de incetinire a economiei globale, specialistii KeysFin preconizeaza pentru 2019 o stabilizare a numarului insolventelor a companiilor cu profil agricol din Romania la putin peste 300.
In ultimii ani, accelerarea procesului de migrare pentru o remuneratie net superioara celei din tara si absenta unor masuri consistente pentru a-i motiva pe muncitorii din agricultura sa ramana acasa au dus la un deficit major al fortei de munca in agricultura, care este acoperit cu greu de angajatori.
Astfel, forta de munca in sectorul agricol a scazut cu 7,4% fata de 2017 si cu 2,8% comparativ cu 2014, pana la 121.400 angajati. In acest context, dar si ca urmare a deciziilor de majorare a salariului minim, costul mediu pentru un angajat in agricultura a crescut in ultimii cinci ani cu 74%, Cresterea este de 4 ori mai rapida decat cea inregistrata la nivelul productivitatii muncii, evolutie ce trebuie interpretata ca un risc pe termen mediu, cu impact asupra competitivitatii, in opinia analistilor KeysFin.
Un alt semnal de alarma este dat si de faptul ca peste 9.700 de companii agricole (aproape 42%) nu au avut angajati in 2018.
Potrivit datelor KeysFin, in 2018, lider in topul judetelor cu cea mai mare cifra de afaceri din domeniul agriculturii a fost Bucuresti (9% din total). Companiile inregistrate in capitala au insumat 3,9 miliarde lei, urmate de Timis (7,2%), Calarasi (5,3%), Constanta (5%) si Satu Mare (4,4%).
Cele cinci judete au generat impreuna o cifra de afaceri de 13,3 miliarde lei, reprezentand 30,9% din cifra de afaceri locala a companiilor din sectorul agricol, in 2018.
Desi agricultura traditionala este inca preferata metodelor moderne, Romania se aliniaza directivelor europene si implementeaza de ani buni masuri care incep sa schimbe fata agriculturii autohtone si care o fac sa ramana un contributor constant si performant la nivel european.
La baza acestor schimbari au stat o serie de masuri realizate prin intermediul programului PNDR 2014-2020, care a avut la baza acordarea de fonduri nerambursabile agricultorilor romani in vederea modernizarii si extinderii exploatatiilor agricole, dar si sprijinirea instalarii tinerilor fermieri, marirea suprafetelor irigate sau implementarea unor masuri de protectie antigrindina, contribuind astfel la cresterile raportate in domeniul agricol, in ciuda unor fenomene mai mult sau mai putin predictibile.
Pe de alta parte, organizarea unor evenimente precum INDAGRA, care aduc in prim-plan agricultura, dar si noutatile in materie de tehnologii agricole, il conecteaza pe agricultorul roman mai mic sau mai mare la realitatile internationale, dar si la evolutiile din acest sector.
Este de remarcat totodata si tendinta agricultorilor de a acorda din ce in ce mai multa atentie mecanismelor de promovare a produselor locale, vizibila atat la nivelul parteneriatelor cu marile lanturi de magazine cat si al atestatelor de recunoastere internationala.
*Definim sectorul agricol ca fiind format din toate companiile care au ca domeniu principal de activitate unul dintre urmatoarele coduri CAEN: Cultivarea plantelor si cresterea animalelor - 011, 012, 013, 014, 015, 016, 017 ; Piscicultura – 031, 03; Silvicultura - 021, 022, 023, 024.
KeysFin ofera informatii despre firmele din Romania si din strainatate prin intermediul unor instrumente dedicate. Cu un portofoliu de peste 500 de clienti, KeysFin este unul dintre cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania.
KeysFin detine si aplicatia KeysFin Mobile, prin intermediul careia utilizatorul poate accesa usor si rapid informatii de contact, situatii financiare, indicatori si informatii juridice de la peste un milion de companii active din Romania. Informatiile pot fi salvate si vizualizate in format PDF si trimise via e-mail sau SMS oricarui contact din agenda.
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>