Cooperativele agricole din Romania: stadiul actual si obiective 2027

Cooperativele agricole din Romania - stadiul actual si obiective 2027In cursul zilei de marti, 22 iunie a.c., a avut loc evenimentul ,,Cooperativele in dezvoltarea mediului rural in Romania – Politici si exemple de buna practica in context european’’, la sediul Senatului si in sistem de videoconferinta. Dezbaterea a fost organizata de Laboratorul de Solidaritate in parteneriat cu Comisia pentru Agricultura, Industrie alimentara si Dezvoltare Rurala, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Bucuresti si Uniunea de Ramura a Cooperativelor din Sectorul Vegetal din Romania (U.N.C.S.V.).


La eveniment, au participat experti din Germania, Spania, reprezentanti a 31 de cooperative agricole functionale, parlamentari din Comisia de Agricultura de la Senat si Camera Deputatilor, precum si reprezentanti ai directiilor agricole judetene.

Subiectele de discutie au vizat dezvoltarea si sprijinirea cooperativelor agricole infiintate pe principii sanatoase, cu orientare spre competitivitate si eficienta.

Evenimentul a inceput cu un cuvant de bun venit, din partea coordonatorului Cooperformances, Ancuta VAMESU, fiind un profesionist cu experienta, cu un portofoliu semnificativ in sectorul civic si social, care desfasoara activitati de cercetare, formare, consolidare, calificat in societatea civila, organizatii non-profit (ONG-uri), intreprinderi sociale, cooperative agricole si economie sociala.

In cadrul acestui eveniment, senatorul Lucian TRUFIN a declarat ca legiuitorul a creat cadrul legal, introducand in lege, stimulente atractive tocmai pentru ca fermierii sa se asocieze, beneficiind de o serie importanta de facilitati fiscale, atat membrii cooperativei agricole, cat si cooperativa in sine, daca respecta principiile cooperatiste.
Totodata, senatorul a subliniat ca statul trebuie sa se implice nu doar prin crearea unui cadru legislativ optim, acordand facilitati fiscale, ci si prin educarea populatiei, in special din mediul rural, astfel: ,,Cooperatia nu este numai despre productie – este si despre respect reciproc, sanse egale si sprijin real pentru fiecare membru de a se dezvolta la el acasa si in acelasi timp sa nu aiba grija zilei de maine in ceea ce priveste viitorul muncii sale!”
 
De asemenea, Raluca DUMITRESCU, reprezentantul Comisiei de Agricultura a Camerei Deputatilor, considera ca ,,doar impreuna putem construi si reusi!” si spera sa fie gasite solutii la toate problemele cu care se confrunta cooperativele agricole din Romania, asftel incat asocierea sa aduca rezultate profitabile fermierilor.
Viziunea M.A.D.R. privind eficientizarea activitatii cooperativelor agricole din Romania, a fost prezentata de Secretarul de Stat, Marius Mihai MICU, sustinand ca Ministerul promoveaza asocierea fermierilor in cooperative agricole active si le incurajeaza prin stimularea acestora, prin accesarea investitiilor prin PNS 2021-2027, pentru a adauga valoarea productiei primare a membrilor actionari: ,,Avem nevoie de o strategie pentru dezvoltarea si consolidarea cooperativelor agricole din Romania pentru a contribui vizibil la echilibrarea balantei comerciale cu produse alimentare si o vom realiza si implementa, impreuna cu reprezentantii cooperativelor de succes si experti in domeniu.”
 
Prof. dr. Markus HANISCH, reprezentantul Institutului de Studii ale Cooperativelor din Berlin, a sustinut o prezentare privind Indrumarile pentru politici publice favorabile cooperativelor agricole din Romania”. Cele mai importante aspecte prezentate,analizand diferentele dintre cooperativele agricole din Romania si cele din UE, sunt urmatoarele:
  • Cea mai mare cooperativa agricola din Romania, este de 100 de ori mai mica decat cea mai mica cooperativa din Germania, cu cifra de afaceri cuprinsa intre 5000 si 8000 milioane EURO.
  • Numarul mediu al membrilor din cooperativele romanesti, este de 100 pana la 1000 de ori mai mic decat numarul mediu al cooperativelor agricole din UE-27, fiind intre 5000 si 9000 de membri.
  • Ponderea cooperativelor care realizeaza profit pe piata sau sunt profitabile este foarte mica.
  • Cooperativele din Romania au nevoie de programe de sprijinire a investitiilor, menite sa incurajeze investitiile in furnizarea de infrastructuri de servicii rurale, cum ar fi aprovizionarea cu intrari, depozitare, servicii post-recoltare, servicii logistice si de marketing, necesare dezvoltarii si profesionalizarii fermierilor mici si mijlocii, in special.
  • In multe dintre tarile membre ale UE, asociatiile profesionale de profil, urmaresc procesul de dezvoltare ale cooperativelor, cu verificari ale actelor constitutive, planului de afaceri si documente standard pentru functionarea in optim;
 
Prof. dr. Marina Aguilar RUBIO, a prezentat cadru legal si fiscal al cooperativerlor agricole din Spania, cele mai importante aspecte transmise, fiind urmatoarele:
  • Cifra de afaceri medie a cooperativelor agricole din Spania, este de 8 milioane de Euro, in timp ce in Romania este de 1030 de Euro.
  • Sunt necesare stimulentele membrilor cooperatori, care fac cooperativismul modern atractiv, dar mai ales competitiv pe piata.
  • In Spania, cooperativele agricole sunt foarte serios luate in calcul, fiind prevazute si in Constitutie (Legea 27/1999 din 16 iulie 1999, art 129.2). Mandatul cooperativelor, ordoneaza autoritatilor publice sa promoveze prin legislatie adecvata, societatile cooperatiste, motiveaza legiuitorul sa ia in considerare necesitatea de a oferi un mod echivalent pentru a canaliza initiativele colective ale cetatenilor care dezvolta activitati care genereaza bogatie si stabilizarea muncii, promoveaza cooperativismului ca o formula care faciliteaza integrarea economica si profesionala a Spaniei pe piata, face ca cerintele de rentabilitate si competitivitate din cele mai dezvoltate economii, sa fie perfect compatibile cu evaluarile care au format cooperativele de peste o suta cincizeci de ani;
 
Florentin BERCU, directorul executiv U.N.C.S.V., a prezentat un raport de tara privind starea cooperativelor si a politicilor privind sectorul agricol in Romania, concluzia prezentarii fiind urmatoarea:,,Este nevoie de insanatosirea sistemului cooperativelor agricole prin legislatie, pentru a da o sansa reala dezvoltarii si consolidarii acestora in interesul tuturor membrilor pe termen mediu si lung.Totodata este nevoie destimularea cooperativelor agricole din Romania prin PNS 2021-2027, sa se dezvolte si consolideze pentru a fi sustenabile, durabile pe termen lung si competitive in piata cu actorii similari din lume si multinationalele de profil, pentru a putea pune umarul vizibil sa dezvolte brand-uri puternice care sa reziste pe piata, sa creeze, mentina si creasca cota de piata pentru principalele produse alimentare ”.
 
Evenimentul a fost incheiat de Presedintele Uniunii de Ramura a Cooperativelor din Sectorul Vegetal, Mircea-Paul BALUTA, facand urmatoarele mentini:
  • ,,Avem cu totii de invatat din sistemul si legislatia sistemului cooperatist din UE, noi fiind singurii care putem decide cum ne croim drumul si viitorul.
  • Noi, cei din UNCSV, suntem oamenii care vrem sa ne batem pentru sistemul cooperatist din Romania, am venit intotdeauna cu solutii, am fost si vom ramane parteneri de dialog si vrem sa ne mentinem in continuare pe aceiasi lungime de unda.
  • Desi am pornit tarziu fata de tarile din vestul Europei, acest lucru fiind vazut in legislatie si rezultate, trebuie sa credem in cooperative agricole, putand avea rezultate foarte bune, doar daca punem cu totii umar langa umar, la construirea unui drum durabil al cooperativelor din Romania.
  • Doar impreuna putem reusi, moto-ul UNCSV fiind: IMPREUNA PENTRU VIITOR! ”

Persoanele interesate de prezentarile si documentele realizate pe acest subiect, pot accesa link-ul:
https://www.transfernow.net/dl/20210624nitnAcQ2/bke4gZeT 
 
 
Cooperativele agricole din Romania - stadiul actual si obiective 2027 - foto 1
 
Cooperativele agricole din Romania - stadiul actual si obiective 2027 - foto 2

 

U.N.C.S.V.
Uniunea de Ramura a Cooperativelor din Sectorul Vegetal din Romania
  

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>