Cooperativele agricole din Romania: stadiul actual si obiective 2027

Cooperativele agricole din Romania - stadiul actual si obiective 2027In cursul zilei de marti, 22 iunie a.c., a avut loc evenimentul ,,Cooperativele in dezvoltarea mediului rural in Romania – Politici si exemple de buna practica in context european’’, la sediul Senatului si in sistem de videoconferinta. Dezbaterea a fost organizata de Laboratorul de Solidaritate in parteneriat cu Comisia pentru Agricultura, Industrie alimentara si Dezvoltare Rurala, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Bucuresti si Uniunea de Ramura a Cooperativelor din Sectorul Vegetal din Romania (U.N.C.S.V.).


La eveniment, au participat experti din Germania, Spania, reprezentanti a 31 de cooperative agricole functionale, parlamentari din Comisia de Agricultura de la Senat si Camera Deputatilor, precum si reprezentanti ai directiilor agricole judetene.

Subiectele de discutie au vizat dezvoltarea si sprijinirea cooperativelor agricole infiintate pe principii sanatoase, cu orientare spre competitivitate si eficienta.

Evenimentul a inceput cu un cuvant de bun venit, din partea coordonatorului Cooperformances, Ancuta VAMESU, fiind un profesionist cu experienta, cu un portofoliu semnificativ in sectorul civic si social, care desfasoara activitati de cercetare, formare, consolidare, calificat in societatea civila, organizatii non-profit (ONG-uri), intreprinderi sociale, cooperative agricole si economie sociala.

In cadrul acestui eveniment, senatorul Lucian TRUFIN a declarat ca legiuitorul a creat cadrul legal, introducand in lege, stimulente atractive tocmai pentru ca fermierii sa se asocieze, beneficiind de o serie importanta de facilitati fiscale, atat membrii cooperativei agricole, cat si cooperativa in sine, daca respecta principiile cooperatiste.
Totodata, senatorul a subliniat ca statul trebuie sa se implice nu doar prin crearea unui cadru legislativ optim, acordand facilitati fiscale, ci si prin educarea populatiei, in special din mediul rural, astfel: ,,Cooperatia nu este numai despre productie – este si despre respect reciproc, sanse egale si sprijin real pentru fiecare membru de a se dezvolta la el acasa si in acelasi timp sa nu aiba grija zilei de maine in ceea ce priveste viitorul muncii sale!”
 
De asemenea, Raluca DUMITRESCU, reprezentantul Comisiei de Agricultura a Camerei Deputatilor, considera ca ,,doar impreuna putem construi si reusi!” si spera sa fie gasite solutii la toate problemele cu care se confrunta cooperativele agricole din Romania, asftel incat asocierea sa aduca rezultate profitabile fermierilor.
Viziunea M.A.D.R. privind eficientizarea activitatii cooperativelor agricole din Romania, a fost prezentata de Secretarul de Stat, Marius Mihai MICU, sustinand ca Ministerul promoveaza asocierea fermierilor in cooperative agricole active si le incurajeaza prin stimularea acestora, prin accesarea investitiilor prin PNS 2021-2027, pentru a adauga valoarea productiei primare a membrilor actionari: ,,Avem nevoie de o strategie pentru dezvoltarea si consolidarea cooperativelor agricole din Romania pentru a contribui vizibil la echilibrarea balantei comerciale cu produse alimentare si o vom realiza si implementa, impreuna cu reprezentantii cooperativelor de succes si experti in domeniu.”
 
Prof. dr. Markus HANISCH, reprezentantul Institutului de Studii ale Cooperativelor din Berlin, a sustinut o prezentare privind Indrumarile pentru politici publice favorabile cooperativelor agricole din Romania”. Cele mai importante aspecte prezentate,analizand diferentele dintre cooperativele agricole din Romania si cele din UE, sunt urmatoarele:
  • Cea mai mare cooperativa agricola din Romania, este de 100 de ori mai mica decat cea mai mica cooperativa din Germania, cu cifra de afaceri cuprinsa intre 5000 si 8000 milioane EURO.
  • Numarul mediu al membrilor din cooperativele romanesti, este de 100 pana la 1000 de ori mai mic decat numarul mediu al cooperativelor agricole din UE-27, fiind intre 5000 si 9000 de membri.
  • Ponderea cooperativelor care realizeaza profit pe piata sau sunt profitabile este foarte mica.
  • Cooperativele din Romania au nevoie de programe de sprijinire a investitiilor, menite sa incurajeze investitiile in furnizarea de infrastructuri de servicii rurale, cum ar fi aprovizionarea cu intrari, depozitare, servicii post-recoltare, servicii logistice si de marketing, necesare dezvoltarii si profesionalizarii fermierilor mici si mijlocii, in special.
  • In multe dintre tarile membre ale UE, asociatiile profesionale de profil, urmaresc procesul de dezvoltare ale cooperativelor, cu verificari ale actelor constitutive, planului de afaceri si documente standard pentru functionarea in optim;
 
Prof. dr. Marina Aguilar RUBIO, a prezentat cadru legal si fiscal al cooperativerlor agricole din Spania, cele mai importante aspecte transmise, fiind urmatoarele:
  • Cifra de afaceri medie a cooperativelor agricole din Spania, este de 8 milioane de Euro, in timp ce in Romania este de 1030 de Euro.
  • Sunt necesare stimulentele membrilor cooperatori, care fac cooperativismul modern atractiv, dar mai ales competitiv pe piata.
  • In Spania, cooperativele agricole sunt foarte serios luate in calcul, fiind prevazute si in Constitutie (Legea 27/1999 din 16 iulie 1999, art 129.2). Mandatul cooperativelor, ordoneaza autoritatilor publice sa promoveze prin legislatie adecvata, societatile cooperatiste, motiveaza legiuitorul sa ia in considerare necesitatea de a oferi un mod echivalent pentru a canaliza initiativele colective ale cetatenilor care dezvolta activitati care genereaza bogatie si stabilizarea muncii, promoveaza cooperativismului ca o formula care faciliteaza integrarea economica si profesionala a Spaniei pe piata, face ca cerintele de rentabilitate si competitivitate din cele mai dezvoltate economii, sa fie perfect compatibile cu evaluarile care au format cooperativele de peste o suta cincizeci de ani;
 
Florentin BERCU, directorul executiv U.N.C.S.V., a prezentat un raport de tara privind starea cooperativelor si a politicilor privind sectorul agricol in Romania, concluzia prezentarii fiind urmatoarea:,,Este nevoie de insanatosirea sistemului cooperativelor agricole prin legislatie, pentru a da o sansa reala dezvoltarii si consolidarii acestora in interesul tuturor membrilor pe termen mediu si lung.Totodata este nevoie destimularea cooperativelor agricole din Romania prin PNS 2021-2027, sa se dezvolte si consolideze pentru a fi sustenabile, durabile pe termen lung si competitive in piata cu actorii similari din lume si multinationalele de profil, pentru a putea pune umarul vizibil sa dezvolte brand-uri puternice care sa reziste pe piata, sa creeze, mentina si creasca cota de piata pentru principalele produse alimentare ”.
 
Evenimentul a fost incheiat de Presedintele Uniunii de Ramura a Cooperativelor din Sectorul Vegetal, Mircea-Paul BALUTA, facand urmatoarele mentini:
  • ,,Avem cu totii de invatat din sistemul si legislatia sistemului cooperatist din UE, noi fiind singurii care putem decide cum ne croim drumul si viitorul.
  • Noi, cei din UNCSV, suntem oamenii care vrem sa ne batem pentru sistemul cooperatist din Romania, am venit intotdeauna cu solutii, am fost si vom ramane parteneri de dialog si vrem sa ne mentinem in continuare pe aceiasi lungime de unda.
  • Desi am pornit tarziu fata de tarile din vestul Europei, acest lucru fiind vazut in legislatie si rezultate, trebuie sa credem in cooperative agricole, putand avea rezultate foarte bune, doar daca punem cu totii umar langa umar, la construirea unui drum durabil al cooperativelor din Romania.
  • Doar impreuna putem reusi, moto-ul UNCSV fiind: IMPREUNA PENTRU VIITOR! ”

Persoanele interesate de prezentarile si documentele realizate pe acest subiect, pot accesa link-ul:
https://www.transfernow.net/dl/20210624nitnAcQ2/bke4gZeT 
 
 
Cooperativele agricole din Romania - stadiul actual si obiective 2027 - foto 1
 
Cooperativele agricole din Romania - stadiul actual si obiective 2027 - foto 2

 

U.N.C.S.V.
Uniunea de Ramura a Cooperativelor din Sectorul Vegetal din Romania
  

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>