Industria berii din Romania va atinge un nou nivel record, de 4,6 miliarde de lei, in 2021

Estimare KeysFin - piata de bere din Romania din nou in crestere in anul 2021Cifra de afaceri a producatorilor de bere din Romania a crescut in anul 2019 cu 5,2% fata de anul anterior si cu 51% comparativ cu anul 2010, atingand un nivel record de 4,5 miliarde de lei, potrivit analistilor KeysFin. Cu toate acestea, pentru 2020 specialistii KeysFin estimeaza o scadere de aproximativ 1,6%, in baza datelor de la INS, insa, in 2021, trendul este unul ascendent. Astfel, analiza KeysFin, Piata berii din Romania, arata ca aceasta industrie va atinge un nou nivel record, de 4,6 miliarde de lei, in 2021.


Piata berii din Romania a reusit sa treaca peste pandemia de COVID-19, inregistrand o mica scadere in contextul anului trecut, comparativ cu alte industrii care au fost puternic afectate de criza sanitara. Mai mult, in ciuda scaderii dramatice din sectorul HoReCa, jucatorii prezenti pe plan local au mizat pe cresterea consumului domestic, iar planurile lor s-au dovedit realiste avand in vedere cresterea estimata pentru anul curent. In continuare, potentialul pietei este unul de crestere, mai ales odata cu relaxarea masurilor anti-pandemie din aceasta vara, iar rezultatele aferente anului in curs au toate sansele sa contribuie nu numai la revenirea la cifrele de dinainte de martie 2020, ci chiar la depasirea acestora.”,a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin, unul din cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania.

Evolutia CA a producatorilor de bere din Romania


In anul 2019, principalii 10 jucatori de pe piata locala au realizat afaceri de aproximativ 4,5 miliarde de lei, reprezentand 99,6% din totalul cifrei de afaceri.

Din totalul de 4455 de angajati din acest sector, 3963 (89%) isi desfasoara activitatea in cadrul unuia dintre cei 10 principali jucatori ai industriei.

De asemenea, in anul 2019 rezultatul net la nivelul sectorului a fost de aproximativ 344 milioane de lei, cu 85% mai mult decat anul precedent.

 

PIATA LOCALA DE BERE, CONTROLATA IN CONTINUARE DE ACEEASI 3 INVESTITORI STRAINI

In anul 2019, in Romania isi desfasurau activitatea 100 de producatori de bere, cu 17,6% mai multi decat in 2018 si cu 317% mai multi decat in anul 2010.

Cu toate acestea, 86% din piata locala de bere este controlata de aceleasi 3 companii, toate cu actionariat preponderent strain.

Piata de bere din Romania


Conform datelor de la Ministerul Finantelor, liderul acestui sector este inca o data compania URSUS BREWERIES S.A. care detine, printre altele, marcile Timisoreana, Ursus, Grolsch, Peroni Nastro Azzurro, Pilsner Urquell, Ciucas, Stejar si Azuga. Parte a grupului japonez ASAHI BREWERIES, compania a realizat in 2019 o cifra de afaceri de aproape 2 miliarde lei, ajungand la o cota de piata de 44%.

Locul secund este ocupat de firma olandeza HEINEKEN ROMANIA S.A., care comercializeaza pe plan local marcile Heineken, Silva, Ciuc, Golden Brau, Bucegi, Neumarkt, Harghita, Hategana, Gambrinus, Affligem, Edelweiss, Birra Moretti, Amstel si Desperados. In anul 2019, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 1,2 miliarde lei, aferenta unei cote de piata de 27%, aceasta reusind sa marcheze trecerea de la cea mai mare pierdere neta din piata producatorilor de bere, de 33,8 milioane de lei in 2018, la al doilea cel mai mare profit din piata, de 117,5 milioane de lei in 2019, conform analistilor KeysFin.

In continuare, locul 3 este completat de compania BERGENBIER S.A., cu afaceri de 651 milioane lei in 2019, respectiv o cota de piata de 15%. BERGENBIER S.A. este controlata de olandezii de la MOLSON COORS NETHERLANDS BV si comercializeaza pe piata locala marcile Bergenbier, Staropramen, Stella Artois, Beck's, Noroc, Corona si Lowenbrau.

Conform cifrei de afaceri inregistrate in anul 2019, urmatoarele pozitii sunt ocupate de UNITED ROMANIAN BREWERIES BEREPROD S.R.L. (465,5 milioane lei), ALBRAU PROD S.A. (39 milioane de lei), LIXID PROJECT S.R.L. (34,8 milioane de lei), BERMAS S.A. (32,8 milioane lei), MARTENS S.A. (21,6 milioane lei), FABRICA DE BERE BUNA S.R.L. (5,7 milioane lei) si nu in ultimul rand HB TRADITIONAL BREWERY S.R.L. (4,2 milioane lei).

Principalii producatori de bere din Romania


Mai mult, comparativ cu cifra de afaceri inregistrata in anul 2018, primele 8 companii si-au pastrat pozitia in clasament, ceea ce reflecta stabilitatea preferintelor consumatorilor de bere din Romania.

In ceea ce priveste distributia geografica, Bucurestiul este lider cu 83% din cifra de afaceri a producatorilor de bere din Romania, urmat de judetele Ilfov (14,5%) si Harghita (0,8%). Mai mult, acestea concentreaza aproximativ 98% din totalul national.

 

IN CIUDA CONTEXTULUI PANDEMIC, ROMANII AU CHELTUIT CU 6,5% MAI MULT PE ALCOOL IN ANUL 2020

Conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica, in anul 2020 un roman a cheltuit in medie aproximativ 290 lei pe luna pentru cumpararea produselor agroalimentare, cu 4% mai mult fata de anul precedent. De asemenea, romanii au cheltuit cu 6,5% mai mult pe bauturile alcoolice si cu 6% mai mult pentru bere, ponderea acesteia din totalul cheltuielilor cu bauturile alcoolice fiind de 53% ajungand astfel la 2,2% din totalul cheltuielilor pentru produse agroalimentare din anul 2020.

Evolutia cheltuielilor


In ceea ce priveste dinamica cheltuielilor medii lunare cu produsele agroalimentare, fata de anul 2010, in anul 2020 se observa o crestere cu 72%, in timp ce un roman plateste cu 130% mai mult pentru bauturile alcoolice, ceea ce reflecta o dublare a cheltuielilor cu berea in acelasi interval de timp.

Conform Asociatiei Berarii Romaniei, Romania ocupa locul sapte in clasamentul tarilor producatoare de bere din Europa, in timp ce peste 97% din berea consumata la nivel local este produsa in Romania, iar 50% din ingrediente sunt de asemenea locale.

In ceea ce priveste cantitatea de bere produsa la nivelul anului 2020, volumul pietei de bere a ajuns la 16,75 milioane hectolitri, cu +0,5% fata de anul precedent.

Astfel, sectorul berii continua sa aiba o contributie semnificativa la economia tarii datorita celor peste 61 mii de locuri de munca pe care industria le asigura atat direct, cat si indirect.

Nota: Analiza KeysFin are la baza datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finantelor (la sfarsitul perioadei) si care au ca domeniu principal de activitate codul CAEN 1105 – Fabricarea berii.

DESPRE KEYSFIN

KeysFin ofera solutii de reducere a riscului comercial utilizand date despre companiile din Romania si din strainatate prin intermediul unor instrumente dedicate. Cu un portofoliu de peste 500 de clienti, KeysFin este unul dintre cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania. KeysFin detine si aplicatia KeysFinder, prin intermediul careia utilizatorii pot accesa usor si rapid situatii financiare, indicatori si informatii juridice de la peste 4 milioane de entitati economice din Romania.

  

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>