Romanian Agrifood Tech Startups Overview 2022: 50 de startupuri tech locale de urmarit

RAPORT Romanian Agrifood Tech Startups Overview 2022 - 50 de startupuri tech locale de urmarit - Interes pronuntat pentru biotehnologie precision farming relatia dintre fermieri si consumatori si wellbeingNevoia critica pentru inovatie si tehnologizarea agriculturii, mai ales in contextul schimbarilor climatice si al crizei pandemice, ocupa un loc important pe agendele institutiilor locale si internationale si ale organizatiilor care sprijina ecosistemele de business. Pandemia a determinat guvernele europene sa-si reevalueze strategiile si sa acorde mai multa atentie industriei alimentare locale si sustenabilitatii resurselor in general. Agrifood Innovation Summit 2022 a reunit reprezentanti ai ecosistemului local si regional si institutii publice, pentru a descoperi tendintele care contureaza viitorul agrifood.


Conferinta a inclus si o discutie despre gestionarea gazelor cu efect de sera in agricultura si lansarea editiei 2022 a maparii ecosistemului local de agritech si foodtech. Raportul realizat de Impact Hub Bucharest si Activize.Tech, in parteneriat cu EIT Food si Microsoft, include startupurile care inoveaza la nivel local, tendintele emergente din domeniu si informatii practice de la reprezentantii locali. EIT Food este sustinut de European Institute of Innovation and Technology (EIT), un organism al Uniunii Europene.

Raportul lansat in 2022 arata un ecosistem local agritech si foodtech in stadiu incipient, atat din punct de vedere al numarului de startupuri, cat si al sistemului de sprijin pentru acestea, prin programe locale nisate, fonduri de investitii dedicate etc., dar si initiative si interes in crestere pentru inovatie. Pentru accelerarea ecosistemului, este nevoie de colaborare si de crearea unei legaturi mai stranse intre startupurile tech si asociatiile si companiile din agricultura cu experienta solida in domeniu. Acest lucru ar sustine si mai puternic startupurile sa inteleaga nevoile clientilor, sa isi testeze produsele si sa creasca.

„Noi, la EIT Food Hub Romania, ne propunem sa conectam reprezentantii ecosistemului local si regional si sa cream contexte pentru ca acestia sa colaboreze si sa impartaseasca din propria expertiza. Cea de-a doua editie Agrifood Innovation Summit este una dintre aceste ocazii si momentul in care lansam alaturi de partenerii nostri o noua editie a maparii ecosistemului local de agritech si foodtech – o resursa valoroasa pentru toti profesionistii din domeniu sau din domenii conexe”, spune Georgiana Ion, Programs Manager Impact Hub Bucharest si reprezentant national EIT Food Hub.

„Problemele legate de agricultura sunt de multe ori majore si critice pentru omenire, fiind unul dintre domeniile de baza la nivel global. Potentialul Romaniei in acest domeniu e solid la nivel regional si vrem sa incurajam inovatia locala prin prezentarea startupurilor active bazate pe software. Speram la mai multa colaborare in domeniu si la implicarea jucatorilor importanti in procesele inovatoare, de aceea vrem sa continuam imboldul in aceasta directie”, declara Mircea Vadan, manager in cadrul Activize.

„Pe plan local nivelul de digitalizare este destul de limitat si departe de potentialul pe care utilizarea solutiilor din sfera colaborarii, a inteligentei artificiale precum si a solutiilor predictive le-ar putea aduce domeniului. Modul in care Microsoft Romania se implica si sustine in mod activ digitalizarea sectorului de agricultura este prin investitii in cresterea gradului de competente digitale, sustinerea mediului antreprenorial in dezvoltarea de solutii care sa deserveasca nevoile fermierilor si operatorilor agricoli, precum si prin popularizarea solutiilor de tehnologie ce conduc la o crestere a randamentului si a eficientelor de natura economica a sectorului”, spune Andreea Bulisache, Chief National Technology Officer, Microsoft Romania.

 

Ce cuprinde Romanian Agrifood Tech Startups Overview Report 2022

Maparea realizata in Romanian Agrifood Tech Startups Overview Report 2022 include o analiza macro a domeniului agrifood din Europa, cum ar fi tendintele la nivel european, initiativele de sustinere regionala pentru agricultura si domeniile conexe, dar si evolutia investitiilor in astfel de startupuri. Din 2018 si pana la finalul lui 2021, in Europa au fost incheiate 857 de runde de finantare in agritech si agrifood, ce totalizeaza 4,5 miliarde de dolari. Dupa stagnarea investitiilor in 2020, finalul lui 2021 arata o revenire a acestora.

Sectiunea dedicata situatiei locale include date despre investitii, tendinte locale, harta celor peste 50 de startupuri care inoveaza domeniul, prezentarea initiativelor pe subverticale si informatii practice din partea reprezentantilor locali. Raportul complet poate fi descarcat pe site-ul Impact Hub Bucharest si de pe site-ul Activize

 

Informatii practice de la antreprenorii romani: digitalizare, date statistice si intermedierea relatiei dintre startupuri si fermieri

In cadrul raportului sunt cuprinse si o serie de informatii practice de la fondatorii de startupuri locale, care dezvolta solutii pentru aceasta verticala.

Din perspectiva nevoilor si a oportunitatilor, antreprenorii romani semnaleaza necesitatea digitalizarii si automatizarii accelerate a domeniului, alaturi de adoptarea unor practici sustenabile in agricultura. Acestia mai subliniaza si importanta rolului autoritatilor in facilitarea relatiei dintre startupuri si fermieri. In plus, exista si o nevoie urgenta pentru date granulare si actualizate legate productia interna din agricultura, asa incat atat fermierii, cat si fondatorii de startupuri tech sa poata avea acces la informatii complete care sa ii ghideze.

In ceea ce priveste dezvoltarea unui astfel de startup, fondatorii pun accentul pe derularea unor interviuri cu viitorii clienti, asa incat sa poata intelege cat mai corect si complet nevoile acestora sau posibile bariere in adoptarea solutiei respective - pas cu atat mai important cu cat viteza de adoptare a acestora este mica in tara noastra.

 

Cinci tendinte din agricultura locala

Printre principalele tendinte evidentiate in cadrul conferintei de anul acesta, s-a conturat necesitatea unei legaturi mai stranse intre producatorii locali si consumatori, pe fondul pandemiei, care a determinat un interes pronuntat pentru achizitia de produse alimentare de la producatori si fermieri locali, facilitat de grabirea digitalizarii micilor afaceri.

In plus, folosirea IoT in agricultura, cu ajutorul unor softuri si dispozitive hardware care previn si minimizeaza risipa, isi consolideaza importanta in domeniu, alaturi de precision farming (agricultura de precizie), care foloseste tehnologii data-based, teledetectie si internetul pentru gestionarea culturilor, reducerea utilizarii ingrasamintelor, pesticidelor si a apei.

Biotehnologia, cu rol important in cresterea productiei si ingrijirea si protejarea recoltelor, dar si nutritia si wellbeing-ul, prin preocuparea pentru rolul alimentatiei in mentinerea unui stil de viata sanatos si un interes sporit pentru produse provenite din culturi bio, se numara si in acest an pe lista tendintelor importante.

Oportunitatile din agricultura deschise de EIT Food Hub Romania sunt disponibile antreprenorilor pe website-ul EIT Food Hub Romania si pe pagina de Facebook a Impact Hub Bucharest, organizatie care este punct de contact pentru reprezentantii locali din sectorul agroalimentar.

RAPORT Romanian Agrifood Tech Startups Overview 2022

 

Despre EIT Food

Agrifood Innovation Summit este un proiect sustinut de EIT Food. EIT Food este cea mai dinamica si vasta comunitate de inovare in sectorul agroalimentar. Acceleram inovatia pentru a construi un sistem alimentar potrivit pentru viitor, care produce alimente sanatoase si sustenabile pentru noi toti.

Sustinut de Institutul European de Inovare si Tehnologie (European Institute of Innovation and Technology – EIT), EIT Food investeste in proiecte, organizatii si persoane care impartasesc obiectivele pentru un sistem alimentar sanatos si sustenabil. Eliberam potentialul de inovare in mediul de afaceri si in universitati si cream si scalam startupuri agrifood pentru a aduce noi tehnologii si produse pe piata. Echipam antreprenorii cu abilitatile necesare pentru a transforma sistemul alimentar si punem consumatorii in centrul a tot ceea ce facem, ajutand in acelasi timp sa devina mai increzatori prin reconecarea lor cu sursa alimentelor pe care le consuma.

EIT Food este una dintre cele opt comunitati fondate de European Institute for Innovation & Technology (EIT), un organism independent al UE, fondat in 2008 pentru a sustine inovatia si antreprenoriatul in Europa. Poti afla mai multe despre noi pe site-ul www.eitfood.eu  

 

Despre Impact Hub Bucharest

Impact Hub Bucharest este spatiul dinamic in care profesionisti si antreprenori lucreaza pentru dezvoltarea proiectelor si initiativelor de business. Inca din 2012, Impact Hub Bucharest este primul spatiu de coworking din Romania, cu o comunitate de aproximativ 2.000 de membri in 2 locatii centrale din Bucuresti, iar la nivel global organizatia este prezenta in peste 100 de locatii din peste 50 de tari. Misiunea Impact Hub Bucharest este de a sustine ecosistemul antreprenorial oferind programe de accelerare a startup-urilor si finantare directa, precum si cea mai mare platforma online de educatie antreprenoriala.

 

Despre Activize

Activize este o retea de profesionisti, ce lucreaza cu startupuri, acceleratoare, corporatii si fonduri de investitii cu scopul a transparentiza informatia in ecosistemul de startupuri din Europa de Est prin rapoarte, articole si conexiuni cu startupuri. Iar pe baza cunostintelor, informatiilor si conexiunilor pe care le avem, oferim programe de accelerare, workshopuri, hackathoane, analize de startupuri si sustinere in procesul de finantare.

  

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>