Romanian Agrifood Tech Startups Overview 2022: 50 de startupuri tech locale de urmarit

RAPORT Romanian Agrifood Tech Startups Overview 2022 - 50 de startupuri tech locale de urmarit - Interes pronuntat pentru biotehnologie precision farming relatia dintre fermieri si consumatori si wellbeingNevoia critica pentru inovatie si tehnologizarea agriculturii, mai ales in contextul schimbarilor climatice si al crizei pandemice, ocupa un loc important pe agendele institutiilor locale si internationale si ale organizatiilor care sprijina ecosistemele de business. Pandemia a determinat guvernele europene sa-si reevalueze strategiile si sa acorde mai multa atentie industriei alimentare locale si sustenabilitatii resurselor in general. Agrifood Innovation Summit 2022 a reunit reprezentanti ai ecosistemului local si regional si institutii publice, pentru a descoperi tendintele care contureaza viitorul agrifood.


Conferinta a inclus si o discutie despre gestionarea gazelor cu efect de sera in agricultura si lansarea editiei 2022 a maparii ecosistemului local de agritech si foodtech. Raportul realizat de Impact Hub Bucharest si Activize.Tech, in parteneriat cu EIT Food si Microsoft, include startupurile care inoveaza la nivel local, tendintele emergente din domeniu si informatii practice de la reprezentantii locali. EIT Food este sustinut de European Institute of Innovation and Technology (EIT), un organism al Uniunii Europene.

Raportul lansat in 2022 arata un ecosistem local agritech si foodtech in stadiu incipient, atat din punct de vedere al numarului de startupuri, cat si al sistemului de sprijin pentru acestea, prin programe locale nisate, fonduri de investitii dedicate etc., dar si initiative si interes in crestere pentru inovatie. Pentru accelerarea ecosistemului, este nevoie de colaborare si de crearea unei legaturi mai stranse intre startupurile tech si asociatiile si companiile din agricultura cu experienta solida in domeniu. Acest lucru ar sustine si mai puternic startupurile sa inteleaga nevoile clientilor, sa isi testeze produsele si sa creasca.

„Noi, la EIT Food Hub Romania, ne propunem sa conectam reprezentantii ecosistemului local si regional si sa cream contexte pentru ca acestia sa colaboreze si sa impartaseasca din propria expertiza. Cea de-a doua editie Agrifood Innovation Summit este una dintre aceste ocazii si momentul in care lansam alaturi de partenerii nostri o noua editie a maparii ecosistemului local de agritech si foodtech – o resursa valoroasa pentru toti profesionistii din domeniu sau din domenii conexe”, spune Georgiana Ion, Programs Manager Impact Hub Bucharest si reprezentant national EIT Food Hub.

„Problemele legate de agricultura sunt de multe ori majore si critice pentru omenire, fiind unul dintre domeniile de baza la nivel global. Potentialul Romaniei in acest domeniu e solid la nivel regional si vrem sa incurajam inovatia locala prin prezentarea startupurilor active bazate pe software. Speram la mai multa colaborare in domeniu si la implicarea jucatorilor importanti in procesele inovatoare, de aceea vrem sa continuam imboldul in aceasta directie”, declara Mircea Vadan, manager in cadrul Activize.

„Pe plan local nivelul de digitalizare este destul de limitat si departe de potentialul pe care utilizarea solutiilor din sfera colaborarii, a inteligentei artificiale precum si a solutiilor predictive le-ar putea aduce domeniului. Modul in care Microsoft Romania se implica si sustine in mod activ digitalizarea sectorului de agricultura este prin investitii in cresterea gradului de competente digitale, sustinerea mediului antreprenorial in dezvoltarea de solutii care sa deserveasca nevoile fermierilor si operatorilor agricoli, precum si prin popularizarea solutiilor de tehnologie ce conduc la o crestere a randamentului si a eficientelor de natura economica a sectorului”, spune Andreea Bulisache, Chief National Technology Officer, Microsoft Romania.

 

Ce cuprinde Romanian Agrifood Tech Startups Overview Report 2022

Maparea realizata in Romanian Agrifood Tech Startups Overview Report 2022 include o analiza macro a domeniului agrifood din Europa, cum ar fi tendintele la nivel european, initiativele de sustinere regionala pentru agricultura si domeniile conexe, dar si evolutia investitiilor in astfel de startupuri. Din 2018 si pana la finalul lui 2021, in Europa au fost incheiate 857 de runde de finantare in agritech si agrifood, ce totalizeaza 4,5 miliarde de dolari. Dupa stagnarea investitiilor in 2020, finalul lui 2021 arata o revenire a acestora.

Sectiunea dedicata situatiei locale include date despre investitii, tendinte locale, harta celor peste 50 de startupuri care inoveaza domeniul, prezentarea initiativelor pe subverticale si informatii practice din partea reprezentantilor locali. Raportul complet poate fi descarcat pe site-ul Impact Hub Bucharest si de pe site-ul Activize

 

Informatii practice de la antreprenorii romani: digitalizare, date statistice si intermedierea relatiei dintre startupuri si fermieri

In cadrul raportului sunt cuprinse si o serie de informatii practice de la fondatorii de startupuri locale, care dezvolta solutii pentru aceasta verticala.

Din perspectiva nevoilor si a oportunitatilor, antreprenorii romani semnaleaza necesitatea digitalizarii si automatizarii accelerate a domeniului, alaturi de adoptarea unor practici sustenabile in agricultura. Acestia mai subliniaza si importanta rolului autoritatilor in facilitarea relatiei dintre startupuri si fermieri. In plus, exista si o nevoie urgenta pentru date granulare si actualizate legate productia interna din agricultura, asa incat atat fermierii, cat si fondatorii de startupuri tech sa poata avea acces la informatii complete care sa ii ghideze.

In ceea ce priveste dezvoltarea unui astfel de startup, fondatorii pun accentul pe derularea unor interviuri cu viitorii clienti, asa incat sa poata intelege cat mai corect si complet nevoile acestora sau posibile bariere in adoptarea solutiei respective - pas cu atat mai important cu cat viteza de adoptare a acestora este mica in tara noastra.

 

Cinci tendinte din agricultura locala

Printre principalele tendinte evidentiate in cadrul conferintei de anul acesta, s-a conturat necesitatea unei legaturi mai stranse intre producatorii locali si consumatori, pe fondul pandemiei, care a determinat un interes pronuntat pentru achizitia de produse alimentare de la producatori si fermieri locali, facilitat de grabirea digitalizarii micilor afaceri.

In plus, folosirea IoT in agricultura, cu ajutorul unor softuri si dispozitive hardware care previn si minimizeaza risipa, isi consolideaza importanta in domeniu, alaturi de precision farming (agricultura de precizie), care foloseste tehnologii data-based, teledetectie si internetul pentru gestionarea culturilor, reducerea utilizarii ingrasamintelor, pesticidelor si a apei.

Biotehnologia, cu rol important in cresterea productiei si ingrijirea si protejarea recoltelor, dar si nutritia si wellbeing-ul, prin preocuparea pentru rolul alimentatiei in mentinerea unui stil de viata sanatos si un interes sporit pentru produse provenite din culturi bio, se numara si in acest an pe lista tendintelor importante.

Oportunitatile din agricultura deschise de EIT Food Hub Romania sunt disponibile antreprenorilor pe website-ul EIT Food Hub Romania si pe pagina de Facebook a Impact Hub Bucharest, organizatie care este punct de contact pentru reprezentantii locali din sectorul agroalimentar.

RAPORT Romanian Agrifood Tech Startups Overview 2022

 

Despre EIT Food

Agrifood Innovation Summit este un proiect sustinut de EIT Food. EIT Food este cea mai dinamica si vasta comunitate de inovare in sectorul agroalimentar. Acceleram inovatia pentru a construi un sistem alimentar potrivit pentru viitor, care produce alimente sanatoase si sustenabile pentru noi toti.

Sustinut de Institutul European de Inovare si Tehnologie (European Institute of Innovation and Technology – EIT), EIT Food investeste in proiecte, organizatii si persoane care impartasesc obiectivele pentru un sistem alimentar sanatos si sustenabil. Eliberam potentialul de inovare in mediul de afaceri si in universitati si cream si scalam startupuri agrifood pentru a aduce noi tehnologii si produse pe piata. Echipam antreprenorii cu abilitatile necesare pentru a transforma sistemul alimentar si punem consumatorii in centrul a tot ceea ce facem, ajutand in acelasi timp sa devina mai increzatori prin reconecarea lor cu sursa alimentelor pe care le consuma.

EIT Food este una dintre cele opt comunitati fondate de European Institute for Innovation & Technology (EIT), un organism independent al UE, fondat in 2008 pentru a sustine inovatia si antreprenoriatul in Europa. Poti afla mai multe despre noi pe site-ul www.eitfood.eu  

 

Despre Impact Hub Bucharest

Impact Hub Bucharest este spatiul dinamic in care profesionisti si antreprenori lucreaza pentru dezvoltarea proiectelor si initiativelor de business. Inca din 2012, Impact Hub Bucharest este primul spatiu de coworking din Romania, cu o comunitate de aproximativ 2.000 de membri in 2 locatii centrale din Bucuresti, iar la nivel global organizatia este prezenta in peste 100 de locatii din peste 50 de tari. Misiunea Impact Hub Bucharest este de a sustine ecosistemul antreprenorial oferind programe de accelerare a startup-urilor si finantare directa, precum si cea mai mare platforma online de educatie antreprenoriala.

 

Despre Activize

Activize este o retea de profesionisti, ce lucreaza cu startupuri, acceleratoare, corporatii si fonduri de investitii cu scopul a transparentiza informatia in ecosistemul de startupuri din Europa de Est prin rapoarte, articole si conexiuni cu startupuri. Iar pe baza cunostintelor, informatiilor si conexiunilor pe care le avem, oferim programe de accelerare, workshopuri, hackathoane, analize de startupuri si sustinere in procesul de finantare.

  

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>