Proiectele castigatoare in cadrul Premiului European pentru Inovare Cooperativa - COGECA 2022

Proiectele castigatoare in cadrul Premiului European pentru Inovare Cooperativa - COGECA 2022Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sector Vegetal (UNCSV), a participat la Ceremonia Finala a celui de-al 5-lea premiu european pentru inovare cooperativa organizat de COGECA in data de 27 aprilie 2022, in calitate de reprezentant al cooperativelor din Romania. Evenimentul de la Bruxelles a fost dedicat dezvoltarii cooperativelor la nivel european si recunoasterii inovatiilor extraordinare ale cooperativelor agricole europene in domeniul durabilitatii.


Ceremonia a fost deschisa de Presedintele COGECA, Ramon Armengol, care a transmis ca este o onoare sa prezinte ce-a de-a cincea editie a acestui eveniment, mai ales ca in spatele fiecaruia dintre cele 10 proiecte premiate se ascund eforturi deosebite ca este important ca fiecare dintre cooperativele membre sa impartaseasca informatii si cunostinte, dar in acelasi timp sa impartaseasca si impedimentele intampinate. Toate cele peste 100 de proiecte depuse meritau sa fie premiate, mai ales ca inovatia este cheia viitorului si ceea ce asteapta membrii de la cooperative. Acest eveniment este o oportunitate deosebita de a veni in intampinarea fermierilor membri cu solutii concrete la probleme reale. Este un mod minunat de a recunoaste eforturile si realizarile cooperativelor din U.E. Inovarea este cheia pentru sustenabilitatea cooperativelor si producerii hranei de calitate la preturi accesibile. Incurajez toate cooperativele sa urmeze acest cod de conduita prioritizand inovarea.

Importanta cooperativelor este vitala, ele stimuleaza permanent progresul si consolideaza legatura dintre producatori si consumatori.

A fost urmat de discursul Sefului de cabinet pentru al Comisarului pentru Agricultura Janusz Wojciechowski, domnul Maciej Golubiewski prin care a transmis ca in aceste momente securitatea alimentara trebuie sa primeze. Contextele actuale au adus provocari care necesita inovatie. Rezilienta sistemelor alimentare este pe primul loc, iar aceasta face ca inovatia sa fie esentiala. Pentru aceasta au fost alocate fonduri de milioane de euro, cu precadere prin programul Horizon, cu simpla menire de a aduce inovarea si cercetarea acolo unde este necesara: la nivelul cooperativelor si fermelor. Acesta este momentul zero, iar cooperativele trebuie sa se ridice la nivelul asteptarilor.

De asemenea, dna Claire Bury, Director General Adjunct responsabil pentru durabilitatea alimentara la Directoratul General „Sanatate si Siguranta Alimentara” (SANTE) a transmis in cadul evenimentului ca felicita toate cooperativele pentru proiectele si munca depusa. Pentru a face fata provocarilor actuale, este nevoie de mult curaj, iar fiecare dintre participanti a demonstrat ca prin perseverenta si ingeniozitate se pot gasi solutiile corecte. Insasi proiectele castigatoare demonstreaza ca se poate.

Elsi Katainen, eurodeputata, Vicepresedinta a Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala (COMAGRI) a Parlamentului European a desemnat premiile pentru sectiunile:

    • Premiul pentru „Produse inovative”
    • Premiul pentru „Trasabilitate si informatii pentru consumatori”

 

Herbert Dorfmann, eurodeputat, membru al Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala (COMAGRI) a Parlamentului European a inmanat premiile pentru:

    • Premiul pentru „Resurse naturale si biodiversitate”
    • Premiul pentru „Bioeconomie si economie circulara”.

 

Clara Aguilera, eurodeputata, membra a Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala (COMAGRI) a Parlamentului European a desemnat ultima runda de proiecte castigatoare, pentru:

    • Premiul pentru „Sprijin pentru membrii fermei”
    • Premiul pentru „Crearea de valoare sociala”.


Detalii privind cooperativele si a activitatii inovative premiate gasiti aici

In incheierea evenimentului, Eduardo Baamonde Noche, presedintele Cajamar Caja Rural a transmis un mesaj de incurajare pentru cooperative, sublinand ca acestea sunt singurele care pot aduce impreuna cele trei componente importante pentru progresul agriculturii: componenta mediu, componenta financiara si componenta sociala. Am trecut prin pandemie si razboi. Acum cativa ani nu se mai vorbea de alimente. Acum ne-am dat seama ca ambitiile europene sunt prea ridicate, pur comerciale si nu duc la durabilitate. Globalizarea nu este un sistem perfect. Este foarte important sa atingem un nivel ridicat de autosuficienta, indiferent de gradul de ecologizare. Nu cred ca exista un sistem agricol mai durabil decat cel european. Cogeca este actorul principal in sustinerea hranei traditionale si al dezvoltarii sustenabile si durabile a cooperativelor si implicit a fermelor si mediului rural.

Avem nevoie de Cogeca sa fie in continuare un intermediar puternic pentru cooperativele europene. Trebuie sa luptam mai mult, inclusiv pentru a aduce reprezentantii institutiilor europene pe teren pentru a vedea ce se intampla asa cum si reprezentantii cooperativelor si fermierii trebuie sa ajunga la Brusseles sa vada cum se iau deciziile.

Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sector Vegetal - UNCSV este o organizatia profesionala umbrela a cooperativelor din sectorul vegetal infiintata in 2017, care raspunde provocarilor cu care se confrunta membrii sai din cele 40 de cooperative agricole. Aceasta reprezinta si apara interesele cooperativelor agricole din sectorul vegetal in relatiile cu administratia publica, autoritatile statului, alte persoane fizice sau juridice, publice ori private, organisme nationale si internationale si cu asociatii internationale echivalente, pentru sustinerea si promovarea principiilor cooperatiste, precum si de a asigura, prin cooperare, serviciile necesare menite sa contribuie la dezvoltarea si modernizarea mijloacelor si metodelor de crestere a eficientei economice a membrilor si de specializare si concentrare a activitatii cooperativelor agricole ce activeaza in Romania.

U.N.C.S.V.

  

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>