Fermieri romani propun un plan de actiuni pentru situatia dificila creata de deciziile UE privind importurile de cereale din Ucraina

Fermieri romani propun un plan de actiuni pentru situatia dificila creata de deciziile UE privind importurile de cereale din UcrainaClubul Fermierilor Romani propune forurilor europene si reprezentantilor Romaniei la Bruxelles un plan de actiuni imediate si pe termen mediu pentru compensarea pierderilor fermierilor, asigurarea stabilitatii financiare si mentinerea competitivitatii fermelor din tara noastra si tarile afectate din proximitatea razboiului, in contextul crizei generate de deciziile UE privind importurile de cereale din Ucraina.


O delegatie a Clubului Fermierilor Romani, formata din membri Consiliului Director si 30 de tineri fermieri - absolventi ai Programului Tineri Lideri pentru Agricultura - a efectuat o vizita la Bruxelles, in perioada 27-30 martie, pentru actiuni de promovare europeana a realizarilor obtinute prin programele Clubului dedicate schimbului de generatii in agricultura, precum si pentru prezentarea situatiei economice dificile a fermierilor romani, generata de razboiul din Ucraina.

Reprezentantii Clubului au avut intalniri cu conducerea DG AGRI, europarlamentari romani (inclusiv din Comisia pentru Agricultura), conducerea Reprezentantei Romaniei la UE, precum si conducerea ELO (European Landowners Organization), organizatie europeana la care Clubul Fermierilor este afiliat.

Au fost prezentate si sustinute elemente de analiza ale impactului razboiului din Ucraina asupra fermierilor romani, elaborate de Club si transmise autoritatilor pe tot parcursul perioadei 2022-2023, evidentiind masuri imediate si pe termen mediu, la Bruxelles si Bucuresti, pentru gestiunea acestei crize care are tendinta sa devina extrem de negativa.

Cea mai importanta masura pe care decidentii de la Bruxelles trebuie sa si-o asume urgent este re-punerea pietei cerealelor intr-o forma reglementata – asa cum obliga si Politica Agricola Comuna - corectarea perturbarilor extrem de puternice generate de eliminarea oricaror conditii privind accesul cerealelor din Ucraina pe piata comuna si tranzitarea tarilor membre UE. Solidaritatea fata de Ucraina nu trebuie sa creeze prejudicii pentru fermierii europeni. Eliminarea aspectelor de concurenta neloiala sa fie o prioritate de actiune imediata.

Aceasta situatie complexa, necesita un raspuns rapid si concentrat, elaborat pe mai multe planuri, atat din partea autoritatilor de la Bruxelles, cat si a celor de la Bucuresti.

Clubul a propus o abordare sistemica de raspuns la criza, pentru reducerea daunelor si riscurilor fermierilor romani, pe fondul razboiului din Ucraina, a prejudicierii competitivitatii afacerilor agricole autohtone si a slabirii pozitiei Romaniei de exportator pe piata cerealelor la nivel global.

In ce priveste actiunile imediate ale autoritatilor de la Bucuresti, Clubul a solicitat, alaturi de masurile de compensare si cele de acordarea de facilitati financiare:

    • Reintroducerea obligativitatii certificatului fito-sanitar la frontiera, demers care trebuie realizat in scopul respectarii standardelor inalte pe care si fermierii romani le respecta.
    • Supravegherea fluxurilor prin segregare, in sensul mentionarii indicatiei TRANZIT in cadrul documentelor aferente si depunerea unei copii a acestora la autoritatile competente.


In cadrul acestor intalniri, Clubul Fermierilor Romani a propus un plan de actiuni imediate – transmise cu putin timp in urma Guvernului Romaniei - pentru limitarea pierderilor fermierilor si pentru protejarea competitivitatii si pozitiei Romaniei pe piata regionala si europeana a cerealelor.

Clubul a semnalat necesitatea unui raspuns coerent si sistemic din partea autoritatilor competente la crizele cumulate in ultimii trei ani in sectorul agroalimentar (pandemia COVID-19, seceta pedologica, razboiul din Ucraina), cu masuri diplomatice la nivel inalt la Bruxelles si un plan de stabilitate si redresare financiara pentru fermele aflate la risc, cuprinzand masuri imediate si pe termen mediu.

Clubul Fermierilor Romani reafirma angajamentul sau de a promova un model romanesc de agricultura performanta, care sa valorifice specificul national in contextul geopolitic actual si isi exprima disponibilitatea de a colabora cu toti factorii de decizie interesati pentru identificarea si implementarea de solutii eficiente in vederea protejarii intereselor fermierilor romani si a competitivitatii afacerilor agricole autohtone.

 

Despre Clubul Fermierilor Romani

Clubul Fermierilor Romani pentru Agricultura Performanta este o asociatie non-profit si neguvernamentala a fermierilor din Romania. Membrii asociatiei sunt fermieri performanti care au modele de afaceri bazate pe inovatie, tehnologie si bunele practici in agricultura, pentru cresterea competitivitatii si a valorii adaugate create in acest domeniu.

Obiectivul principal al Clubului Fermierilor Romani este sa asigure implicarea activa a membrilor sai in procesul de consultare si elaborare a reglementarilor europene si nationale in domeniul agricol, cu scopul de a creste performanta fermierilor din Romania.

Activitatea asociatiei este organizata pe proiecte, bazate pe nevoile fermierilor, aprobate de Consiliul Director si puse in practica de unitatea executiva a Clubului. Proiectele vizeaza domeniile legislativ, fiscal, tehnologie si resurse umane si isi propun sa identifice solutii care sa raspunda in mod real, concret, problemelor cu care se confrunta fermierii.

Clubul Fermierilor Romani lanseaza si deruleaza programe si proiecte concrete pe patru directii strategice de actiune: reprezentare, consiliere si consultanta, formare si leadership, informare si comunicare. www.cfro.ro  

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>