Politica Agricola Comuna 2014-2020: Investind in agricultura romaneasca

CAP - Agricultura RomaniaIn urmatorii 7 ani, PAC va investi aproape 20 de miliarde de euro in sectorul agricol si in zonele rurale din Romania. Prioritatile politice esentiale, definite la nivelul UE, includ: locuri de munca, sustenabilitate, modernizare, inovare si calitate. In acelasi timp, Romania dispune de flexibilitate in ceea ce priveste adaptarea atat a platilor directe, cat si a programelor de dezvoltare rurala la necesitatile sale specifice.

 

 

 

Politica agricola comuna (PAC) reprezinta raspunsul Europei la nevoia de a avea standarde decente de viata pentru 12 milioane de fermieri si o oferta stabila, variata si sigura de produse alimentare pentru cei 500 de milioane de cetateni ai sai. Ea consolideaza competitivitatea si sustenabilitatea agriculturii din UE, prin acordarea de plati directe fermierilor si prin masuri de piata, si finanteaza programele de dezvoltare a zonelor rurale din Uniune.

 

Plati directe mai echitabile si ecologice

Noile plati directe vor fi distribuite intr-un mod mai echitabil intre statele membre, regiuni si fermieri. In consecinta, totalizand aproape 12 miliarde de euro, bugetul disponibil pentru plati directe in Romania va creste, chiar daca pe ansamblul sau, la nivel european, el a fost redus cu 3,2%. Ele vor continua sa fie distribuite sub forma "platilor unice pe suprafata" pana in 2020.

Doar fermierii activi in prezent vor beneficia de schemele de sprijinire a veniturilor, iar tinerii fermieri vor fi incurajati sa porneasca afaceri, prin introducerea unui ajutor suplimentar de 25% in primii 5 ani, in plus fata de masurile deja existente. Noua "Schema pentru micii fermieri" este introdusa pentru a simplifica gestionarea solicitantilor de dimensiuni reduse.

Fermierii romani vor putea lua masuri simple, deja verificate pentru a promova sustenabilitatea si pentru a combate schimbarile climatice cu sprijinul PAC. 30% din totalul platilor directe vor fi legate de trei practici agricole favorabile protectiei mediului: diversificarea recoltelor, mentinerea de pasuni permanente si conservarea a 5% din ariile de interes ecologic sau, respectiv, masuri considerate a avea cel putin beneficii de mediu echivalente.


Masuri de piata pentru a consolida locul fermierilor in lantul de aprovizionare cu produse alimentare

Pentru a imbunatati echilibrul lantului de aprovizionare cu produse alimentare in Romania, noi instrumente vor fi dedicate fermierilor, permitandu-le acestora sa fie mai bine organizati si sa isi comercializeze produsele mai bine. Organizatiile profesionale si interprofesionale vor fi si ele consolidate.


Sprijin pentru prioritatile-cheie de dezvoltare rurala ale Romaniei

In perioada 2014-2020, Romaniei i-au fost alocati in jur de 8 miliarde de euro pentru investitii rurale, suma ce urmeaza a fi cheltuita in concordanta cu prioritatile bine-definite incluse in programele de dezvoltare rurala. Noul program se va concentra pe trei obiective principale:

  • Imbunatatirea competitivitatii sectorului agricol,
  • Conservarea ecosistemelor si o utilizare eficienta a resurselor naturale,
  • Crearea conditiilor pentru revitalizarea economica si sociala a zonelor rurale.

Noul program de dezvoltare rurala (PDT) are in vedere:

  • Sprijinirea schimbarilor structurale si a competitivitatii in sectorul agroalimentar,
  • Promovarea mai bunei gestionari a resurselor naturale,
  • Realizarea unei dezvoltari rurale echilibrate.

 


Principale realizari: 2007 - 2013

Incepand cu 2007, PAC a investit aproape 10 miliarde de euro in sectorul agricol si in zonele rurale ale Romaniei, avand ca obiectiv stabilizarea veniturilor fermierilor, modernizarea si cresterea sustenabilitatii fermelor romanesti si asigurarea aprovizionarii cu produse alimentare sigure, accesibile si de calitate pentru cetatenii sai.


Fermierii romani beneficiaza de pe urma platilor directe

In ultimii ani, platile directe au reprezentat, in mod esential, o plasa de siguranta; acest lucru este cu atat mai important in Romania, unde sectorul primar reprezinta 30.6% din locurile de munca.

In 2012, Romania a cheltuit peste 906 milioane de euro pentru plati directe, sprijinind in jur de 1,1 milioane de beneficiari, 95% dintre ei primind sume mai mici de 1.250 de euro.


Activarea potentialului sectoarelor-cheie din domeniul agriculturii

In 2012, UE a cheltuit in jur de 114 milioane de euro pentru masuri de piata in Romania. Cea mai importanta parte a fondurilor a mers catre sectoarele vinicol si de legume-fructe.


Stimularea cresterii economice si crearii de locuri de munca in zonele rurale ale Romaniei

Injectarea de resurse publice in sectorul agricol si forestier a avut importante efecte de multiplicare si a jucat un rol esential in atenuarea celor datorate crizei economice in Romania. Din 2007, prin intermediul primului program de dezvoltare rurala post-aderare, fondurile UE au ajutat Romania sa:

  • Permita instalarea a peste 9.400 de tineri fermieri, cu un sprijin in valoare de peste 86 milioane de euro, pentru a imbunatati structura de varsta in sectorul agricol;
  • Modernizeze peste 2.000 de exploatatii agricole, generand o investitie totala (publica si privata) de 1,87 miliarde de euro pentru sprijinirea dezvoltarii potentialului agricol al Romaniei;
  • Furnizeze sprijin pentru in jur de 47.000 de ferme de semi-subzistenta, asistandu-le in restructurarea si transformarea lor in exploatatii viabile, orientate spre piata;
  • Investeasca in aproximativ 800 de comune, ce au beneficiat astfel de foarte necesarele investitii pentru modernizarea infrastructurii rurale si pentru furnizarea accesului la serviciile de baza, avand ca scop crearea premizelor necesare pentru cresterea economica. Aceste investitii au avut ca rezultat 3.827,69 km de infrastructura rutiera, 2.789,06 km de infrastructura pentru apa potabila si 4.210,75 km de infrastructura de canalizare ce au fost construiti sau reabilitati.


Fondurile de dezvoltare rurala au sprijinit, de asemenea, conservarea peisajelor naturale deosebite din Romania si au promovat
practici agricole durabile. 276.399 exploatatii au primit sprijin pentru angajamente voluntare in domeniul agriculturii si mediului ce depaseau cerintele minime stabilite in legislatia UE, rezultand in:

  • Mentinerea biodiversitatii pe 1.609.064 hectare;
  • Sprijinirea agriculturii organice pe 37.607,54 hectare.

 

Exemple de masuri de piata sprijinite de PAC

Programe de sprijin pentru cresterea competitivitatii vinurilor romanesti

Productia de vin a Romaniei este de aproximativ 6 milioane de hl, transformand-o astfel in cel mai mare producator de vinuri din regiunea Europei centrale si de est si al 6-lea ca volum din Europa, imediat dupa Franta, Italia, Spania, Germania si Portugalia.

In perioada 2009-2013, Romania a primit 210,5 milioane de euro pentru finantarea masurilor de stimulare a competitivitatii in ceea ce priveste vinurile romanesti. A fost acordata prioritate restructurarii si reconversiei podgoriilor, precum si promovarii pe pietele din tarile terte si asigurarii recoltelor.

Masurile de restructurare si reconversie au avut cel mai semnificativ impact in sectorul viti-vinicol, rezultand in aproximativ 25.500 ha de podgorii restructurate sau modernizate pana in 2013, totalizand 14% din suprafata Romaniei plantata cu vita-de-vie (181.770 ha).

Programele de promovare a avut ca rezultat accesul pe noi piete din tari terte, incheierea de contracte de comercializare ferme, cresterea exporturilor si consolidarea prezentei vinurilor romanesti cu eticheta DOP (denumire de origine protejata) si IGP (indicatie geografica protejata) pe pietele traditionale. Pietele avute in vedere au fost in principal China, Japonia, Statele Unite si Rusia. Volumul total al vinurilor exportate in 2013 a reprezentat o crestere de 10% comparativ cu media ultimilor 3 ani.

Romania a aratat un interes deosebit pentru continuarea punerii in practica a masurilor avand ca scop stimularea competitivitatii sectorului sau vinicol. In perioada 2014-2018, vinurile romanesti vor continua sa beneficieze de programe de sprijin, cu un buget crescut de 238,5 milioane de euro.


Promovarea sectorului agricol romanesc

De la aderarea Romaniei, sectorul sau agricol a beneficiat de fonduri UE pentru sprijinirea productiei si comercializarii mierii. Sprijinul direct al UE este furnizat prin programele nationale de apicultura, ce sunt cofinantate in proportie de 50% de Uniunea Europeana.

Au fost cheltuiti 26,4 milioane de euro pentru sprijinirea sectorului apiculturii din Romania incepand cu 2008, din care 13,2 milioane au fost finantate de Uniunea Europeana.

Cu ajutorul acestui sprijin, Romania a crescut productia de miere cu 55% (de la 16.700 de tone in 2007 la 25.900 de tone in 2012) si este, in prezent, pe locul doi din UE, ca producator. Sectorul apicol romanesc a continuat sa se dezvolte: numarul stupilor a crescut cu in jur de 40% (de la aproximativ 1,1 milioane de stupi in 2007 la 1,55 milioane in 2013).


Exemple de proiecte de dezvoltare rurala sprijinite de PAC

Revitalizarea patrimoniului si turismului rural in situl UNESCO de la Viscri

Multumita cofinantarii UE si sprijinului oferite de ONG-urile locale, familia Gligor a putut dezvolta o afacere sustenabila si de succes in domeniul turismului rural, o afacere ce respecta valoarea localitatii Viscri, ca parte a patrimoniului cultural UNESCO si arie naturala protejata NATURA 2000. Viziunea familiei Gligor este de a dezvolta activitati turistice profitabile, astfel incat patrimoniul rural sa devina un mijloc de sprijinire a comunitatii rurale si a modului ei traditional de viata. Obiectivul acestei familii a fost de a transforma fermele familiale saxone in spatii de cazare, pastrand in acelasi timp arhitectura lor traditionala si aspectul de ferma, precum si de a furniza facilitati pentru reuniuni cu numar redus de participanti si de a-si impartasi experienta in domeniul preparatelor culinare vizitatorilor.

Investitia totala: 400.000 € (contributia UE: 200.000 €)

 

Producerea de paine in mod traditional pentru comunitatea locala (Agropan)

Echipa de proiect a folosit fonduri UE pentru a extinde si moderniza capacitatea de productie de panificatie, aprovizionand in prezent cu paine si alte produse de panificatie peste 85.000 de persoane din zonele rurale ale judetelor Cluj si Bistrita. Proiectul a avut ca scop: i) cresterea productivitatii si competitivitatii prin mai buna utilizare a resurselor umane si a factorilor de productie; ii) diversificarea gamei de produse oferite comunitatilor locale; si iii) extinderea ariei geografice acoperite, prin aducerea produselor Agropan in marea majoritate a magazinelor alimentare din regiune. Video

Investitia totala: 2.647.068 € (contributia UE: 920.107 €)

 

Modernizarea unei ferme de crestere a pasarilor in vederea implementarii unui sistem integrat de crestere si comercializare a acestora

Detinatorii unei afaceri din domeniul cresterii pasarilor din Rosiesti (nord-estul Romaniei), avand in dotare deja un abator modern, au dorit sa dezvolte un sistem total integrat de productie si comercializare. Fondurile UE au contribuit la reabilitarea a 8 unitati de productie, creandu-se astfel 26 de noi locuri de munca si marindu-se atat productia, cat si cifra de afaceri.

Investitia totala: 2.000.000 € (contributia UE: 1.000.000 €)

 

Tinerii fermieri produc ecologic in Transilvania (Ferma Topa, Transilvania)

Acest proiect a sprijinit doi tineri fermieri care au decis sa duca mai departe visul lor de a dezvolta un model de mici dimensiuni de agricultura ecologica, ajutandu-i sa se extinda pe noi piete. Proiectul a avut ca scop modernizarea facilitatilor existente din cadrul fermei, prin cumpararea de noi echipamente agricole si animale. Video

Investitia totala: 25.000 € (contributia UE: 9.357 €)

 

Modernizarea gestionarii fondului forestier in nordul Transilvaniei (Oct Trans)

UE a sprijinit eforturile unui grup de ingineri silvici din nordul Transilvaniei de a obtine echipamente moderne. Gestionarea fondului forestier a devenit astfel mai eficienta si cu un impact mai redus asupra mediului. Scopul a fost de a reduce timpul pentru productia cherestelei si de a proteja mediul prin reducerea deseurilor si pierderilor de ulei in padure. Asigurarea de conditii mai bune de lucru pentru membrii echipei a constituit si ea un obiectiv.

Investitia totala: 514.598 € (contributia UE: 216.217 €)


AGRICULTURA IN ROMANIA PE SCURT

Sectorul primar reprezinta 6.5% din economia tarii (total VAB) si 30.6% din totalul fortei de munca ocupate. Ambii indicatori sunt peste media europeana, atat in cazul economiei (1.7% in UE-27), cat si al ocuparii (5.2% in UE-28).

Cele 3.859.030 exploatatii din Romania sunt in mod predominant mici: intr-adevar, 74% dintre ele au sub 2 ha.

Structura de varsta a comunitatii agricole este, in medie, mai inaintata decat in UE-28: in Romania, doar 7.3% dintre fermieri au sub 35 de ani (7.5% in UE-28), in timp ce 37.9% au peste 64 de ani (30% in UE-28).

CAP - Agricultura Romania-grafic


Ce parere au romanii despre PAC?

Potrivit celui mai recent Eurobarometru, de la sfarsitul anului 2013, mai bine de trei sferturi dintre romani considera ca sprijinul financiar furnizat de UE prin intermediul PAC este fie prea scazut, fie aproape cat ar fi necesar. Principalele explicatii date referitor la motivul pentru care UE aloca resurse importante PAC includ nevoia de a "garanta productia de alimente protejand in acelasi timp si mediul" (40%), precum si faptul ca "sprijinul financiar pentru fermieri face posibila garantarea aprovizionarii cu alimente" (39%) si ca "agricultura are nevoie de investitii serioase de capital uman si financiar" (30%). Sursa: Eurostat si Raportul privind dezvoltarea rurala 2013.


Comisia Europeana

 

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>