CommodiCarbon promoveaza agricultura conservativa si este o potentiala sursa de venit pentru fermierii romani

CommodiCarbon - un nou pas in evolutia agriculturii conservative si o potentiala sursa suplimentara de venit pentru fermierii romani - Fermierii romani pot deveni eroii din prima linie in protejarea mediului inconjuratorCommoditrader, platforma digitala de comert cu produse agricole, lanseaza in Romania CommodiCarbon, un program de certificare a CO2e care incurajeaza si recompenseaza tranzitia fermierilor spre o agricultura conservativa. Pe langa beneficiile majore aduse mediului inconjurator, se asteapta ca aceasta initiativa sa diversifice sursele de venit ale fermierilor si sa le ridice marja de profit cu pana la 70%.


Agricultura este unul dintre cele mai afectate sectoare de schimbarile climatice si totodata, una dintre industriile care pot face cea mai mare diferenta prin absorbtia de CO2 din atmosfera si il pot stoca in sol prin fotosinteza plantelor. Solutia in ambele cazuri este agricultura conservativa, care se bazeaza pe retinerea resturilor vegetale de la culturile anterioare, lucrarile minime ale solului si rotatia adecvata a culturilor. De asemenea, este cunoscut faptul ca incalzirea globala este determinata si de emisiile gazelor cu efect de sera, motiv pentru care este necesar un management rational al solului si al culturilor agricole, ceea ce transforma fermierii in eroii din prima linie in protejarea mediului inconjurator.

Agricultura conservativa, denumita si carbon farming, a fost inclusa printre principalele masuri agricole din Politica Agricola Comuna (PAC) post 2020, precum si in strategia pentru dezvoltarea sectorului agroalimentar pe termen mediu si lung, orizont 2020 – 2030, a MADR.

Cele 27 de tari ale UE emit anul 4.4 miliarde de gaze cu efect de sera (GHG), in timp ce solurile agricole din UE contin in jur de 14 miliarde de tone de carbon in solul superior, un impact incontestabil in lupta cu incalzirea globala (sursa Euractiv).

Dezbaterile privind schimbarile climatice sunt in plina desfasurare, atat in planul cercetarii agricole, cat si la nivel politic, simtindu-se o presiune si un accent mai apasat decat oricand pe agricultura conservativa. Metodele de productie si de cultivare sunt cheia unei reduceri semnificative a emisiilor de gaze cu efect de sera si se estimeaza ca o restructurare totala a intregii agriculturi europene poate duce la o micsorare cu 11-23% a nivelului de GES in atmosfera”, mentioneaza Ida Boesen, fondator Commoditrader.

CommodiCarbon - Ida Boesen Founder Commoditrader

Ida Boesen, fondator Commoditrader

 

CommodiCarbon va permite fermierilor sa planifice o conversie completa sau partiala catre agricultura conservativa, prin care se capteaza carbonul in sol si se reduc emisiile de CO2. Evaluarea conversiei si cuantificarea emisiilor reduse de CO2 se realizeaza in fiecare an, avand in vedere ca CO2 se stocheaza anual atunci cand se implementeaza agricultura conservativa. In urma acestora se elibereaza certificatele de carbon, care pot fi vandute mai departe organizatiilor cu obiective climatice ambitioase, iar fermierii sunt recompensati anual.

Fiecare hectar de teren agricol are un potential mediu de stocare anuala de la 3 pana la 7 tone de CO2 , ca rezultat al implementarii in totalitate a practicilor agriculturii conservative. Cu alte cuvinte, un fermier cu 100 de hectare poate inregistra si stoca amprenta de carbon a 25 de gospodarii - in fiecare an, timp de 15-20 de ani. Agricultura are astfel posibilitatea de a face o mare diferenta in lupta climatica si, in acelasi timp, de a obtine sprijin financiar pentru tranzitia in sine,” continua Ida Boesen.

Valoarea certificatului este estimata la 10-15 euro, insa variaza in functie de masurile aditionale adoptate de fermier de la an la an, in procesul agriculturii conservative. Comparativ cu alte tari europene, potentialul Romaniei de a face agricultura conservativa este mai mare, datorita solului inalt calitativ si climei favorabile din tara noastra.

 

Beneficii ale agriculturii conservative

Certificatele de carbon pot fi considerate ca un plus de recolta, care este valorificata la sfarsitul sezonului de productie si, la fel ca in cazul culturilor obisnuite, beneficiile incep sa apara pe masura ce se dezvolta plantele. Pe langa veniturile de pe urma vanzarii certificatelor de carbon, se obtin si alte castiguri, prin diminuarea semnificativa a cheltuielilor de productie, deoarece prin metodele agriculturii conservative se diminueaza costurile cu combustibilul, cu forta de munca si cu intretinerea utilajelor, cu pana la 50%. Totodata, retinerea resturilor vegetale la suprafata solului duce la sporirea cantitatii de nutrienti benefici si apa inmagazinata in sol. Un avantaj major considerand seceta de anul acesta, un dezastru pentru agricultura Romaniei, ce a condus la o scadere de 14,5% a recoltei de cereale fata de anul anterior (date comisia Europeana).

Inspiratia pentru aceasta initiativa vine din SUA, unde legatura dintre agricultura conservativa si un comert activ cu certificate de carbon provenite de la fermele locale functioneaza excelent. Marele avantaj al certificatelor de acest fel este trasabilitatea directa si, deci, marea lor credibilitate din perspectiva tranzactionarii. Metoda si algoritmii de calcul din spatele CommodiCarbon se bazeaza pe cercetarile recunoscute la nivel international, ghidurile IPCC (ONU Climate Panel) si modelele dezvoltate de universitati europene de varf.

 

Fermierii din spatele initiativei

Fermier si investitor in Commoditrader, Kim Kjær Knudsen a facut parte, in ultimii ani, din echipa Commoditrader si a fost primul fermier care a sprijinit in mod activ dezvoltarea companiei si, mai mult decat atat, a facut investitii si intr-o mare ferma din Romania, JD Agro Cocora. El considera ca proiectul ajuta la deschiderea drumului catre un viitor durabil pentru agricultura.

In opinia mea, nu mai trebuie sa fim „numai” producatori de alimente pentru o populatie mondiala in crestere, ci trebuie sa fim, de asemenea, o piesa centrala in rezolvarea provocarilor climatice. CommodiCarbon este un mare pas in aceasta directie si, ca fermieri, il sustinem!, spune Kim Kjær Knudsen.

 

Colaborarea cu Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania

Commoditrader a incheiat un parteneriat strategic cu Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania pentru proiectul CommodiCarbon, prin care sa ofere fermierilor sprijinul si suportul necesar in tranzitia spre o agricultura conservativa, oferindu-le consultanta in adoptarea noilor practici agricole.

Suntem incredintati ca, prin colaborarea cu Commoditrader, vom putea oferi beneficii suplimentare membrilor nostri, punandu-le la dispozitie un model de afaceri mai adaptat nevoilor lor, dar totodata aliniat la exigentele societatii, declara Cristina Cionga, director pentru afaceri europene al APPR. PAC ar putea juca un rol major in recompensarea practicilor agricole durabile, inclusiv C-farming.

 

Despre Commoditrader ApS

Commoditrader ApS este un start-up fintech danez infiintat in 2018 de Julie Koch Fahler si Ida Boesen si un grup de fermieri danezi. Lansand platforma de comert online www.commoditrader.com, compania isi asuma misiunea de a sprijini comertul transparent si deschis si sa creeze conexiuni mai bune la nivel de ferme, folosind digitalizarea.

Commoditrader a fost premiat ca fiind “Cea mai inovatoare companie din industria Agro” de catre Danish Agriculture & Food Council si YARA si “Start-up-ul nordic fintech nr. 1 in 2019” de catre Copenhagen Fintech si The Danish Industry Foundation.

  

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>