Producatorii de legume, fructe si alimente traditionale din programul Food Hub isi pot dubla vanzarile in 2020

O idee de agricultura dupa model american - vanzari aproape duble in 2020 comparativ cu 2019 - Comenzile online aduc pana la 80 la suta din venituri - Starea de urgenta a adus vanzari de patru ori mai mariProducatorii de legume, fructe si produse traditionale din Food Hub, un program lansat de Romanian American - Foundation pentru sustinerea micilor antreprenori din agricultura, vor inregistra anul acesta vanzari de aproximativ 600.000 de dolari, aproape dublu comparativ cu 2019. Cresterea este data de avansul comenzilor online ca urmare a pandemiei de Covid-19, dar si de schimbarea strategiei de vanzari si marketing.


Food Hub este un program lansat de Romanian American-Foundation (RAF) in 2017 dupa modele similare din zonele Philadelphia si New York. Programul consta in sustinerea prin finantare si training a patru centre (food hub-uri) care colecteaza si comercializeaza produsele micilor antreprenori agricoli din patru zone: Bucuvina, Cluj-Napoca, Iasi si Odorheiul Secuiesc. Fiecare din cele patru hub-uri este o intreprindere sociala si este coordonat de cate un ONG, iar intregul program este sub indrumarea Fundatiei Civitas pentru Societatea Civila din Cluj-Napoca. Cele patru hub-uri se numesc Nod Verde (Cluj-Napoca), Cumsecade / Helyénvaló (Odorheiu Secuiesc), Roade si Merinde (Iasi) si Nord Natural (Bucuvina).

 

Colecteaza produse de la aproximativ 1.200 de antreprenori

Reteaua de hub-uri a inregistrat anul trecut vanzari totale de aproximativ 325.000 de dolari, iar pentru anul acesta estimarile sunt in jurul a 600.000 de dolari.

De asemenea, cele patru food hub-uri integreaza aproximativ 1.200 de producatori: cultivatori de fructe si legume, producatori de alimente traditionale pe baza de lapte, carne, fructe si legume. Majoritatea sunt antreprenori tineri, pana in 45 - 50 de ani, care isi doresc dezvoltarea afacerii.

RAF - Oleg MoraruAm gandit proiectul ca pe o oportunitate economica pe termen lung pentru producatorii mici din zona rurala. Sustinerea noastra nu consta doar in finantarea food hub-urilor, ci si in pregatirea producatorilor pentru a-i conecta cu cerintele consumatorilor.

Ne dorim cu totii ca food hub-urile sa devina sustenabile pentru ca fiecare food hub ajuta producatorii mici sa isi actualizeze retetele, ii invata sa se promoveze, le asigura consultanta si training astfel incat, la randul sau, fiecare producator sa fie sustenabil pe termen lung. Astfel putem crea un model de afacere care poata fi scalat la nivelul intregii tari pentru a putea sprijini si alti producatori mici care au nevoie de o astfel de colaborare”
afirma Oleg Moraru, coordonator al programelor de economie rurala ale Romanian American-Foundation.

 

Investitie de 1,5 milioane de dolari

Produsele cel mai bine vandute variaza in functie de zona si de anotimp. In timp ce vara cel mai bine se vand fructele si legumele, in restul anului predomina alimentele traditionale (produse din carne, branza, dulceata miere, zacusca, etc.).

Majoritatea clientilor sunt femei cu varsta intre 25 si 45 de ani, cu copii si care sunt interesate de calitatea alimentatiei familiei. Odata cu cresterea numarului de comenzi online, se observa o diversificare a clientilor pe categorii de varsta.

Investitia RAF in acest program este de aproximativ 1,5 milioane de dolari: 1,1 milioane de dolari au fost alocati in perioada 2017-2019, in timp ce pentru anii 2020-2022 sunt alocati circa 0,4 milioane de dolari. RAF nu finanteaza direct fermierii sau afacerile mici, ci fundatiile care coordoneaza hub-urile, conform unui plan de afaceri agreat. Toate food hub-urile sunt intreprinderi sociale, functionand ca SRL-uri, cu actionari unic ONG-urile care le-au infiintat.

De anul acesta fiecare food hub are si magazin online si fizic, mai putin centrul de la Cluj care ia in considerare deschiderea unui magazin fizic in perioada urmatoare.

 

Starea de urgenta a crescut vanzarile online cu 400%

Pana anul acesta doar doua food hub-uri aveau vanzari online semnificative la nivel national, iar pandemia le-a adus acestora o crestere de patru ori a comenzilor in timpul starii de urgenta, ceea ce ne-a facut sa reasezam modelul de afaceri din retea. Am facut ajustari in strategia de marketing si vanzari, iar din vara magazinele online ale centrelor din Cluj si Odorheiu Secuiesc si-au extins distributia la nivel national. Totodata, centrele din Iasi si Campulung Moldovenesc si-au deschis cate un magazin local. Acest pas a fost unul esential pentru antreprenori pentru ca le permite sa isi vanda si sa isi promoveze produsele pe noi canale de business, le ofera acces la o sursa suplimentara de venit ceea ce este extrem de important mai ales in aceasta perioada complicata si cu decizii fluctuante in privinta desfasurarii comertului”, a afimat Anna Sargov, coordonator proiect retea food huburi in cadrul Fundatiei Civitas pentru Societatea Civila Cluj.

RAF estimeaza ca mediul online va reprezenta anul acesta 80% din vanzari, comparativ cu 70% in 2019, cresterea venind chiar si in contextul in care reteaua offline a crescut de la un magazin fizic la trei.

 

O noua linie de dezvoltare: pachete cadou cumparate de companii

Avand in vedere cererea tot mai mare de produse locale, RAF si Civitas isi doresc sa dezvolte o noua linie de business pentru toata reteaua de food hub-uri, mai exact sa atraga si clienti din randul companiilor prin crearea de pachete standard care pot fi oferite cadou angajatilor si partenerilor. Acestea pot contine produse traditionale precum siropuri, miere, alimente din carne sau branza, ciocolata de casa, ierburi aromatice, bere artizanala, palinca, produse secuiesti, bucovinene sau din Transilvania.

Vrem sa replicam modelul lansat de Nord-Natural, centrul din zona Bucuvinei care in ultimii doi ani s-a extins si catre zona corporate prin crearea de pachete standard care pot fi oferite cadou. Un pachet costa in medie 100-150 de lei. Aceasta linie de business pe care o desfasoara Nord Natural are un potential mare de dezvoltare si poate contribui la cresterea vanzarilor mai ales in perioada sarbatorilor traditionale. Avem deja clienti care au peste 100 de angajati si care cumpara aceste pachete pentru a le oferi cadou de aniversarile angajatilor sau de sarbatori. Estimam ca anul urmator zona de clienti corporate poate reprezenta in jur de 10% din vanzarile totale ale retelei”, adauga Oleg Moraru.

Cele mai mari provocari pentru majoritatea producatorilor sunt distributia rapida a produselor (maximum 24-48 de ore), diversificarea portofoliului si asigurarea permanenta a calitatii produselor.

RAF - Producatori de alimente traditionale din programul Food Hub

 

Despre Food Hub

Food Hub este un program lansat in 2017 pentru sprijinirea producatorilor agricoli. Programul a fost creat cu finantarea Romanian-American Foundation si sub coordonarea Fundatiei Civitas pentru Societatea Civila – Filiala Cluj-Napoca. Din retea fac parte patru food hub-uri care reunesc aproximativ 1.200 de producatori. Cele patru hub-uri sunt: Nod Verde (Cluj-Napoca), Cumsecade (Odorheiu Secuiesc), Roade si Merinde (Iasi) si Nord Natural (Bucovina).

 

Noutati

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>

Auchan organizeaza prima Conventie Nationala a Filierelor de produse

29-02-2024 Intalniri si conferinte

Auchan organizeaza prima Conventie Nationala a Filierelor de produse

Cu ocazia primei editii a Conventiei Filierelor Auchan, eveniment ce a reunit marti, 27 februarie, zeci de producatori agroalimentari romani, retailerul a prezentat evolutia proiectului de filiere din ultimii 5 ani, principalii piloni ai acestuia, precum si planurile de dezvoltare pe termen lung. In cadrul evenimentului, au fost discutate atat beneficiile oferite producatorilor loc, ali colaboratori, precum si consumatorilor care pot regasi pe rafturile magazinelor Auchan produse autohtone, cu t... Mai multe>>