Distributia si promovarea produselor agricole

 

 

Prin distributie se achizitioneaza produsul dorit, la locul potrivit, la timpul potrivit, in cantitatea, calitatea si la pretul corespunzator puterii de cumparare.

.

Distribuţia se interpune intre producţie şi consum prin: actul de vânzare cumpărare; transportul, stocarea, condiţionarea şi livrarea produselor.

Canalele de distribuţie cuprind toate firmele care participă prin acte de vânzare-cumpărare la transferul unui produs de la producător până la destinaţie.

„Canalul de distributie este ales intotdeauna de producator”

Exemple de canale de de distribuţie:

·         canal scurt (producător-consumator);

·         canal mediu (producător-intermediar-consumator);

·         canal lung (producător – angrosist – detailist - consumator)

Intermediarii sunt angrosiştii şi detailişti care se înterpun între consumatori şi producători. Tipuri de intermediari:

  • Cei ce lucrează în numele şi pe contul altora: brokeri, reprezentanţi, agenţi.
  • Cei ce lucrează în numele lor şi pe contul altora-comisionarii.
  • Cei ce lucrează în numele lor şi pe cont propriu: firme en gros, firme en detail, firme specializate, organizaţii cooperatiste

Organizatiile cooperatiste sunt formate din producatori si dupa cum am vazut mai sus sunt intermediari. Pentru a vedea cum sunt organizate dam mai jos exemple de organizaţiile cooperatiste în Franţa

  • Cooperativele de depozitare si comercializare a cerealelor fac parte din Organizatia Nationala Interprofesionala a Cerealelor (ONIC), si sint foarte puternice in prezent. In acest sector sint 550 cooperative, cu 8000 de centre de colectare si 32 de unitati cooperatiste.
  • Cooperativele de colectare a laptelui colecteaza 47% din productia totala de lapte. Ele produc de asemenea brinzeturi, unt si iaurt. Cele mai cunoscute cooperative sunt: SODIMA, U.L., GAMMA.
  • Cooperativele de marketing-comercializare (inclusiv prelucrareza materia prima) sint raspindite in productia uleiurilor comestibile, in sectorul viniviticol, in comercializarea carnii, a legumelor si fructelor.
  • Cooperativele prestatoare de servicii create mai tirziu se ocupa de aprovizionarea cu animale de reproductie, de insamintarile artificiale, si de colecterea si vinzarea produselor.
  • Cooperativele de Utilizare in Comun a Masinilor Agricole (CUMA) au fost create din 1908. CUMA se constituie prin asocierea a minim patru agricultori. Membrii sai subscriu parti sociale si utilizeaza masinile in comun. Finantarea se realizeaza din inprumuturi cu dobinzi bonificate, pe baza unui program multilateral de investitii. Numarul acestor cooperative depaseste 12 000.

Prezentam in continuare cateva date statistice privind cooperativele agricole din UE:

  • Cele mai multe cooperative sunt în: Italia 8 850; Grecia 6 919; Spania 4 350; Germania 3 950; Franta 3 618.
  • Cei mai multi membri sunt în: Finlanda 7,12 milioane; Germania 3,28 milioane; Austria 2,18 milioane membri .
  • Cifra de afaceri cea mai mare a cooperativelor: Franta 52 miliarde EURO; Germania  39 miliarde EURO; Olanda 22miliarde EURO.
  • Cote de piata a sectorului cooperatist: cereale (Suedia cu 75%); sfecla de zahar (Austria cu 100%); fructe (Danemarca cu 80%); legume (Belgia cu 85%); carne de porc (Danemarca cu 91%); carne de bovina (Suedia cu 76%); lapte (Irlanda cu 99,5%).

 

Promovarea produselor agricole.

Scopul şi obiectivele promovării produselor agroalimentare sunt: sporirea vânzărilor şi convingerea consumatorilor: creşterea poziţiei pe piaţă; crearea unei imagini pozitive a produsului; crearea unui climat favorabil pentru vânzările viitoare, educarea şi informarea pieţei.

Campania publicitară este destinată creşterii volulmului de vânzări şi de atragere de clienţi prin: mesaj publicitar, broşură, catalog, pliant.

Esenta publicitatii este sa ofere produsul oportun clientului oportun cu argumentul oportun.

Publicitatea se poate face la locul de vânzare prin presă, radio-tv, sau în cartea telefonică.

Vînzarea prin efort personal constă: în alegera clienţilor; în abordarea clienţilor; atragerea atenţiei; trezirea interesului; prezentarea şi demonstrarea folosirii produsului, depăşirea obiecţiilor; încheierea tranzacţiei şi asigurarea clientului în legătură cu justeţea deciziei şi alegerii sale.

Relaţiile publice crează un climat de încredere în rândul clienţilor potenţiali utilizând comunicaţiile înterne şi externe, internetul, lobbyul şi consultanţa de specialitate în domeniul marketing.

Metodele speciale de promovare care urmăresc sporirea imediată a vânzărilor sunt: participarea la târguri şi expoziţii, vizite la clienţi, vânzări cu anunţuri de oferte…

 

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>