Securizarea activitatii agricole - Furturile de produse agricole direct din teren

Furturile de produse agricoleDe departe cea mai mare si mai ignorata problema a agriculturii romanesti o reprezinta infractionalitatea - furturile de produse agricole direct din teren. In cazul marilor exploatatii agricole, paza are un cost care ajunge deseori la un procent cu doua cifre din total. Aceasta este insa cea mai mica dintre probleme pentru ca macar acest cost este asumat si supracompensat de costurile locale mult mai mici la achizitia terenurilor sau cu forta de munca.



Problema mai putin vizibila, dar mult mai grava, este decizia de oportunitate - antreprenorii agricoli sunt obligati sa se orienteze catre culturi cu rentabilitate mica (sau chiar nerentabile pe suprafetele mici disponibile), dar cu rezilienta mai mare la furturi.


Orice incercare de a infiinta culturi mai rentabile - legume, livezi etc. prezinta un risc urias, intrucat proaspata afacere devine „premium-target” pentru toti hotii din zona. Situatia este demonstrata de structura exporturilor (defalcata in tabel), care sunt alcatuite cu preponderenta din materii prime sau cu grad redus de prelucrare.


Structura exporturilor in 2013

 

mii tone

mil. Euro

valoare

Grau

4.773,3

977,7

19,2

Porumb

3.233,4

731,0

14,3

Seminte de floarea-soarelui

1.420,2

550,7

10,8

Tigari de foi, tigarete

32,8

506,0

9,9

Orz

1.132,9

223,6

4,4

Seminte de rapita

471,9

192,6

3,8

Ulei de floarea-soarelui

197,7

166,4

3,3

Animale vii din specia ovine sau caprine

64,5

149,7

2,9

Carne de pasare

69,6

138,2

2,7

Animale vii din specia bovine

51,5

131,4

2,6

Turte din extr. grasimilor vegetale

415,2

88,1

1,7

Produse de brutarie, patiserie

44,5

75,4

1,5

Preparate alimentare

14,6

70,0

1,4

Preparate si conserve din carne

19,6

64,4

1,3

Turte si alte reziduuri de soia

117,1

52,0

1,0

Zahar

79,9

49,7

1,0

Ape minerale care contin zahar

112,2

48,6

1,0

Miere

12,6

40,9

0,8

Fructe cu coaja

8,7

38,8

0,8

Ciocolata

8,3

36,6

0,7

Branzeturi

11,0

35,0

0,7

Carne de porc

14,5

31,9

0,6

Carnati

8,9

31,5

0,6

Legume

6,1

26,3

0,5

Margarina

24,6

25,2

0,5

Alte produse

 

616,4

12,1

Sursa MADR: "Analiza comparativa a schimburilor comerciale cu produse agroalimentare in anul 2013 fata de anul 2012"

 

Pentru rezolvarea situatiei este nevoie de un set de politici complexe, care vor fi detaliate intr-un viitor policy-brief SAR, insa pasul preliminar necesar este garantarea securitatii productiei pentru fermieri. Una dintre barierele care ar trebui depasite este confuzia dintre cele doua metode principale de calculare a productivitatii din agricultura.

Productivitatea angajatilor este in mod cert favorizata de mecanizare, dar care presupune cultivarea unor suprafete cat mai mari cu cereale. Un singur angajat cu o combina agricola performanta poate lucra 100 de hectare sau chiar mai mult. Acest mod de lucru a fost singura modalitate fezabila de continuare a agriculturii in Vestul Europei (sau in SUA), unde populatia rurala redusa si productivitatea industriala au facut ca ferma traditionala, familiala (sau „de subzistenta” cum i se spune mai nou), sa fie nefezabila. Insa acesta a fost un proces natural, indelungat, care in Romania nu s-a intamplat nici pana astazi.

Productivitatea terenului este, in schimb, net favorizata de culturile intensive in munca, pe suprafete mici dar cu produse de valoare adaugata mare - fructe, legume etc. Aici este nevoie de un angajat pentru fiecare hectar insa valoarea recoltei poate fi de pana la 10 ori mai mare sau uneori chiar mai mult. Puse intr-un sistem, cele doua ecuatii arata cam asa: un angajat care cultiva cereale pe 100 de hectare produce aceeasi suma de bani ca zece angajati care cultiva legume pe zece hectare. In primul caz, productivitatea resursei umane este de 10 ori mai mare, dar in al doilea caz productivitatea terenului este de 10 ori mai mare.

Pentru tari ca Franta sau Germania, ajunse in postura din care populatia ocupata in agricultura este oricum minuscula, prima varianta este si singura (desi exista si acolo mici ferme familiale care reusesc sa obtina venituri decente din ferme care la noi sunt considerate „de subzistenta”). In Romania, populatia rurala este aproape jumatate, iar cea ocupata in agricultura depaseste un sfert. Iar structura ocupationala este oglindita de structura fermelor – avem aproape cea mai mica suprafata medie per exploatatie agricola din UE: doar 7,6% din suprafata agricola are 3,67 milioane de ferme, adica 31,5% din total (conform Eurostat).

Pentru ca resursa umana disponibila sa obtina o productivitate maxima, solutia o reprezinta nu exploatatiile mari, ci tocmai fermele mici, care sa produca legume sau fructe. Ele pot asigura venituri decente chiar si de pe suprafete de subzistenta, dar cu conditia sa dispara factorul inhibator al potentialelor furturi.

Sunt si in Romania exemple de succes, chiar daca acum ele sunt mai degraba exceptii - comunitati intregi care prospera din agricultura facuta inteligent, chiar si pe suprafete mici: fie ca este vorba de detinatorii de solarii din Matca/Galati (sau cei din sudul judetului Ilfov), fie de cultivatorii de mere din Voinesti/Dambovita, de capsune din Albesti/Arges, de pepeni din Dabuleni/Dolj si alte cateva zeci de astfel de cazuri. Sunt exceptii pentru ca au reusit sa se impuna in ciuda tuturor politicilor agricole care le-au stat impotriva. Dar daca ar exista protectie, satele prospere au toate sansele sa devina regula.

Asa se face ca, desi statistic infractionalitatea agricola poate parea neglijabila, episoadele de furt ramase nepedepsite inhiba orice potential de dezvoltare. La nivelul intregii economii, s-ar putea spune ca infractionalitatea din agricultura are un efect nociv aproape comparabil cu marea coruptie.

In acest caz, Politica Agricola Comuna are foarte putine instrumente fezabile, iar rezolvarea decisiva poate veni doar din directia Politiei si a Justitiei. Propunem instituirea unei politici de „toleranta zero” fata de furturile agricole, cu mobilizare speciala de resurse umane (cu responsabilitati clare pana la nivelul sefilor, dar si cu mobilizare speciala din randurile Jandarmeriei) si tehnologice (drone, camere cu infrarosu etc.).

Complementar, probabil ca este nevoie si de o masura administrativa care sa responsabilizeze statul sa-si faca treaba, respectiv un fond de reasigurare pentru asiguratorii care incheie polite contra furturilor agricole, dupa urmatorul principiu: asiguratul isi incheie o polita la un pret rezonabil si plateste daunele tot la un nivel rezonabil. Insa daca, de exemplu, intr-o comuna furturile sunt atat de sus incat riscul este prea scump sau de-a dreptul neasigurabil, inseamna ca autoritatea publica nu isi face treaba, prin urmare este cazul ca statul sa scoata din buzunar diferenta.


Societatea Academica din Romania (SAR)

Raport Anual de Analiza si Prognoza – Romania 2015


 

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>