De la samanta la raft | Inovatiile IBM transforma lantul de aprovizionare cu alimente in urmatorii cinci ani

De la samanta la raft - Tehnologiile digitale in agricultura - Inovatiile IBM transforma lantul de aprovizionare cu alimente in urmatorii cinci aniIn urmatorii cinci ani, numarul populatiei Pamantului va depasi pentru prima data opt miliarde. Lantul nostru alimentar complex - deja suprasolicitat din cauza schimbarilor climatice si a resurselor de apa limitate - va fi pus la incercare intr-o masura si mai mare. Pentru a raspunde cerintelor acestui viitor suprapopulat, vom avea nevoie de noi tehnologii si dispozitive, de descoperiri stiintifice si de modalitati complet noi de a gandi siguranta si securitatea alimentelor.

Cercetatorii IBM din intreaga lume lucreaza deja la solutii dedicate fiecarei etape a lantului alimentar. Acestia ajuta fermierii sa maximizeze randamentele culturilor si sa dezvolte modalitati de reducere a epidemiei de risipa a hranei care distruge 45% din rezerva noastra de alimente. Savantii nostri lucreaza pentru a crea o plasa de siguranta care sa captureze agentii patogeni si contaminantii inainte ca acestia sa imbolnaveasca oamenii. Si inventeaza modalitati de a tine plasticul departe de gropile de gunoi si de oceane.

Pe parcursul acestei saptamani, va vom prezenta oamenii de stiinta din spatele programului „5 in 5” din acest an, in cadrul concursului Science Slam din cadrul celui mai mare eveniment IBM dedicat clientilor, al anului: Think 2019 din San Francisco. Urmariti acest program live miercuri, 13 februarie, de la 20:00 – 21:00 ora locala (UTC/GMT+2), sau urmariti reluarea aici. Concursurile Science Slam le ofera cercetatorilor nostri ocazia de a transmite importanta muncii lor unei audiente generale, intr-o perioada foarte scurta - aproximativ cinci minute. Am descoperit ca acest lucru este un exercitiu extrem de util, care face inovarea mai accesibila, reducand-o la elementele sale esentiale.

Cercetatorii nostri ne inspira sa ne imaginam ce altceva ar mai putea fi posibil in urmatorii cinci ani. Cand persoana cu numarul opt miliarde se va naste pe pamant, aceasta va intra intr-o lume mai conectata, mai interdependenta si mai receptiva la schimbare decat cea pe care parintii sai si-au imaginat-o vreodata. Acesta este viitorul care ne asteapta.

De la samanta la raft - Inovatiile IBM



Iata un rezumat al predictiilor pe care savantii IBM le vor prezenta in acest an.

 

De la Samanta…

Tehnologiile digitale in agricultura vor contribui la hranirea unei populatii in crestere, utilizand mai putine resurse

Cum ii oferi acces la credit unui fermier care nu a pus niciodata piciorul intr-o banca? Prin digitalizare si surprinderea tuturor aspectelor legate de agricultura, de la calitatea solului, la abilitatile conducatorului tractorului si pana la pretul pepenilor comercializati pe piata. Acest lucru este cunoscut drept Digital Twin, iar in urmatorii cinci ani, cu ajutorul AI, vom putea folosi cu totii aceste date pentru a prognoza cu precizie randamentele culturilor, furnizand bancilor si institutiilor financiare punctele de date de care au nevoie pentru a oferi credite care sa ajute fermierii sa se extinda -- poate ca, pana la urma, banii chiar cresc in copaci.

 

La Recolta…

Tehnologia blockchain va impiedica risipa alimentara

In cinci ani,vom elimina o mare parte dintre necunoscutele costisitoare ale lantului de aprovizionare cu alimente. De la fermieri pana la furnizorii de produse alimentare, fiecare participant din lantul de aprovizionare va sti exact cat de mult sa planteze, sa comande si sa expedieze. Risipa alimentara se va reduce semnificativ, iar produsele care ajung in carucioarele consumatorilor vor fi mai proaspete - atunci cand tehnologia blockchain, dispozitivele IoT si algoritmii AI isi vor uni fortele.

 

La Raft…

Cartografierea microbiomului ne va proteja de bacteriile rele

In termen de cinci ani, inspectorii pentru siguranta alimentelor din intreaga lume vor obtine o noua superputere: capacitatea de a folosi milioane de microbi pentru a proteja ceea ce mancam. Acesti microbi - unii potriviti pentru consumul uman, altii nu - sunt introdusi in mod regulat in alimente in ferme, fabrici si magazine alimentare. Datorita unei tehnici noi care ne permite sa analizam in mod rentabil compozitia genetica a acestora, microbii ne vor spune multe despre siguranta alimentelor pe care le consumam. 

 

La Masa…

Senzorii AI vor detecta agentii patogeni alimentari acasa

In termen de cinci ani, fermierii, procesatorii de alimente si bacanii din intreaga lume - impreuna cu miliardele de persoane care gatesc acasa - vor putea detecta fara efort substantele contaminante periculoase din produsele alimentare. Vor avea nevoie doar de un telefon mobil sau de un blat de lucru cu senzori AI. Cercetatorii IBM creeaza senzori AI puternici, mobili, care pot detecta agentii patogeni alimentari oriunde ar putea aparea. Acesti senzori mobili pentru bacterii ar putea creste dramatic viteza unui test pentru un agent patogen de la cateva zile la cateva secunde, permitand persoanelor de pe parcursul lantului alimentar sa detecteze existenta agentilor daunatori E. coli sau Salmonella inainte de aparitia unui focar.

 

La Gunoi...

Un proces nou si radical de reciclare va da o noua viata plasticului vechi

In cinci ani, eliminarea deseurilor si crearea de noi materiale plastice vor fi complet transformate. Toate obiectele, de la cutiile de lapte pana la cutiile pentru biscuiti, la pungile pentru alimente si ambalajele pentru branzeturi, vor fi reciclabile, iar companiile de productie a poliesterului vor putea sa preia deseurile si sa le transforme in ceva util. Aceasta tranzitie va fi sustinuta de inovatii cum ar fi VolCat, un proces chimic catalitic care digera anumite materiale plastice (numite poliesteri) intr-o substanta care poate fi alimentata direct in masinile de fabricat plastic pentru a crea noi produse.

Arvind Krishna
SVP, IBM Cloud si Cognitive Software

  

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>