Cum poti aduce un client din Iad in Rai in 60 de secunde



Sectorul de prestari servicii din Romania inca sufera cumplit in ceea ce priveste "grija fata de client".











Customer Service nu inseamna doar zambet si un "Buna ziua!" spus cu amabilitate, asa cum este inteles in prezent, ci reprezinta o intreaga strategie de vanzare si comunicare. Neglijarea acestui domeniu poate avea consecinte economice serioase pentru compania ta. Daca in perioadele de avant si crestere economica multi isi imaginau ca se poate trai si fara clienti fideli "pentru ca oricum sunt destui care bat la usa", pastrarea acestora in perioadele de criza poate insemna salvarea afacerii.


Constienti sau nu, in fiecare zi suntem "clientii" a zeci de prestatori si furnizori de servicii diferiti, de la apa calda de acasa, pana la hotelul unde ne cazam atunci cand mergem in vacanta. Serviciile cu clientii sunt principalul element care face diferenta intre un furnizor si altul, cel putin cand vorbim despre perceptiile clientilor, adica ale celor care fac ca businessul sa functioneze. Este un domeniu strategic pentru ca este vorba despre o batalie, nu pentru banii clientului, cat pentru decizia acestuia de cumparare.



"Majoritatea companiilor nu inteleg ca lucreaza in domeniul serviciilor, implicit nu inteleg importanta clientului in derularea propriei afaceri. Majoritatea companiilor nu se intreaba daca clientul a fost multumit de serviciile pentru care le-au oferit si nu le pasa daca clientul revine", a spus John Tschohl, presedintele Service Quality Institute, in cadrul unui seminar pe tema "Customer Service". Acesta a explicat ca atragerea unui nou client este de cel putin zece ori mai scumpa decat gestionarea si fidelizarea unuia deja existent.



Ce trebuie sa faci pentru a-ti pastra clientii?


"In actualul context economic nimenu nu-si mai permite sa piarda clienti. In calitate de client nu voi plati servicii neadecvate sau sub asteptarile mele", a explica Tschohl. Din acest motiv, in cazul in care ai de-a face cu un client care se plange de serviciile prestate, trebuie sa actionezi rapid. "Cand vorbim de actionat rapid ne referim la 60 de secunde. Angajatul care preia solicitarea sau plangerea clientului trebuie sa aiba rapiditate in rezolvarea problemei, sa-i asume resonsabilitatea si sa gaseasca cea mai buna formula, atat pentru companie cat si pentru client".


In primul rand, trebuie sa angajati persoanele potrivite, carora sa le explicati importanta clientului pentru afacerea dumneavoastra. "Nu angajati persoane care urasc sa interactioneze cu clientii, carora nu le place munca pe care o presteaza si care nu suporta compania in care activeaza", i-a sfatuit Tschohl pe antreprenorii romani, prezenti la seminar. Tschohl a mai spus ca daca vreti ca angajatii vostri sa aiba performante bune trebuie sa-i faceti sa creada in ei insisi, sa aiba incredere in capacitatea lor de a comunica cu clientii.


In al doilea rand, asemenea unor atleti, angajatii ar trebui antrenati sa actioneze rapid atunci cand lucreaza cu clientii dumneavoastra. Acestia trebuie sa decida in numele firmei, sa gaseasca cele mai bune solutii si sa satisfaca cerintele si nevoile clientului.


John Tschohl a oferit antreprenorilor romani cateva ponturi pentru a imbunatati relatiile cu clienti:

  • Nu va tratati clientii cu indiferenta. "Clientii isi dau seama din primele 10 secunde daca iti pasa de ei si daca ii simpatizezi. Atunci vor sti daca vor sa faca afaceri cu tine. Cu toate ca piata economica instarita din zilele noastre e dominata de indiferenta, consumatorii isi manifesta nevoia de afectiune."

  • Spuneti-le pe nume. "Nimanui nu-i place sa-si repete numele de trei ori atunci cand se afla la un ghiseu bancar, de exemplu, mai ales daca a prezentat un document unde este scris numele sau. Oamenilor le place sa le zici pe nume si vor sa faca afaceri doar cu cei cunoscuti. Dar ai grija sa il pronunti corect. E un sfat simplu, dar magic", considera Tschohl.

  • Actionati repede. "Trebuie sa actionati rapid, iar rapid in seamna cel mult 60 de secunde. Daca vrei ca acesti clientii sa ramana alaturi de tine, vei invata sa lucrezi intr-un ritm mai alert", sustine Tschohl.

  • Respectati-va promisiunile. “Nerespectarea unei promisiuni este principalul motiv pentru care te refuza clientii. Daca le promiti ca rezolvi o problema pana a doua zi, asigura-te personal ca problema e rezolvata la timp sau chiar mai repede".

  • Asigura-te ca membrii echipei cu care lucrezi au urmat un curs de pregatire. “Nu e suficient ca doar reprezentantul de vanzari sa cunoasca regulile. Toti membrii echipei tale trebuie sa aiba cel putin cunostinte primare si putina experienta.”


John Tschohl a oferit ca exemplu compania Southwest Airlines, un business dedicat in totalitate satisfacerii clientilor. "
In cei peste 40 de ani de existenta, Southwest Airlines nu a avut niciodata o greva, angajatii sunt cunoscuti ca fiind printre cei mai competenti, iar clientii sunt multumiti. De ce? Afacerea se invarte in jurul clientilor si a serviciilor oferite acestora. Compania utilizeaza eficient resursele, fara sa faca risipa, si se foloseste de tehnologie ca sa creasca calitatea serviciilor, rapiditatea cu care isi servesc clientii, dar sa pastreze in acelasi timp costurile reduse".


Cum sa iesi dintr-un impas cu un client?

Abilitatile bune de relationare cu clientii te pot ajuta nu numai sa ii atragi si sa ii pastrezi, ci si sa ii "impaci" cand sunt nemultumiti, lucru care ii va fideliza. Tschohl da exemplul unei iesiri in oras, in care tu si prietenii tai ajungeti la un restaurant in care nu este nicio masa libera. Un sef de sala nepasator v-ar putea trimite pur si simplu la plimbare, insa unul constient de importanta relatiilor cu clientii v-ar putea oferi un loc la bar si un rand de bauturi din partea casei, cat asteptati sa se elibereze o masa. Costul bauturilor, spune Tschohl, este infim, insa impresionarea unor clienti conteaza enorm, pentru ca, pe langa faptul ca vor deveni fideli, acestia vor povesti si altora experienta cu firma ta.

Mai mult, John Tschohl spune ca firmele ar trebui sa isi incurajeze clientii sa depuna plangeri cand sunt nemultumiti, pentru ca acest lucru va arata ca firmele sunt deschise si demne de incredere.

"Este util pentru o companie sa primeasca reclamatii din partea clientilor, deoarece acestea sunt constructive. Insa, potrivit statisticilor, aproximativ 90% din clientii nemultumiri nu fac reclamatii pe motiv ca plangerile lor nu sunt luate in considerare - o mentalitate gresita. Prefera sa nu se mai intoarca prin urmare la a apela la serviciul respectiv. Fiecare situatie in care un client este nemultumit si/sau face reclamatie reprezinta o oportunitate de a transforma o experienta negativa intr-una pozitiva si implicit, o oportunitate extraordinara pentru o companie de a-si crea un avantaj major in fata competitorilor", apreciaza Tschohl



Autor: C.Marin, A. Enache


www.newschannel.ro/galerii-video/atelierul-de-afaceri-ep-17-cum-poti-aduce-un-client-din-iad-in-rai-in-60-de-secunde-secretele-relatiilor-cu-clientii

Noutati

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>