Necesitatea asigurarilor agricole in contextul schimbarilor climatice

Necesitatea asigurarilor agricole in contextul schimbarilor climaticeIn perioada mai-august 2023, Romania a resimtit cu intensitate efectele schimbarilor climatice, manifestate prin fenomene meteorologice extreme, generand daune semnificative in diferite regiuni ale tarii. Cresterea temperaturilor a fost evidenta, cu perioade prelungite de canicula, afectand mediul urban, si in special mediul rural, unde agricultura este principala activitate economica. In paralel, s-au inregistrat evenimente meteorologice extreme, precum ploi torentiale si furtuni violente, fenomene ce au condus la inundatii si alunecari de teren in anumite zone vulnerabile.


In comparatie cu anul 2022, cand fenomene precum canicula sau furtunile au avut o intensitate si frecventa moderata, anul 2023 a venit cu temperaturi mai ridicate si perioade prelungite de canicula. Toate aceste evenimente au adus o presiune suplimentara in asigurarea resurselor de apa necesare, punand in pericol dezvoltarea culturilor agricole. De asemenea, alte fenomene extreme, precum inundatiile si alunecarile de teren, au fost mai frecvente in 2023, generand daune semnificative in agricultura. Aceasta crestere a frecventei si intensitatii evenimentelor climatice extreme sugereaza o tendinta de accentuare a impactului incalzirii globale.

 

Evolutia climei in ultimii 10 ani

Conform Administratiei Nationale de Meteorologie, in perioada mai-august a anilor 2022 si 2023, Romania a experimentat variatii semnificative ale temperaturilor medii lunare. Cea mai mare valoare a temperaturii din luna mai a fost 17,3°C, inregistrata la Gura Portitei. In ultimii doi ani, iunie a fost o luna caracterizata de temperaturi ridicate, ce au depasit 22,5°C in majoritatea regiunilor. Abaterea temperaturii medii a aerului din luna iulie 2023 fata de mediana intervalului de referinta standard (1991-2020) a fost pozitiva in toata tara, inregistrandu-se o medie de peste 26,7°C. Luna august a inregistrat temperaturi peste normalul perioadei in ambii ani, cu ploi rare la nivel national, temperatura medie fiind de 26,8°C.

Comparand temperaturile medii ale lunilor analizate (mai - august) din anul 2014 si cele din 2023, schimbarile climatice devin extrem de evidente. Luna mai a anului 2014 nu a depasit o temperatura medie mai mare de 16°C, iar temperatura medie a lunii iunie 2014 a avut valori cuprinse intre 3,4°C la Vf. Omu si 21,2°C la statia meteorologica Gura Portitei. Cele mai ridicate temperaturi medii lunare, respectiv peste 20,0°C, s-au semnalat in vest, sud si pe areale extinse din sud-estul tarii. Lunile iulie si august ale anului 2014 au inregistrat o temperatura medie constanta de 24°C.

Asadar, incalzirea globala poate fi resimtita in mod evident prin cresterea accelerata a temperaturilor medii lunare in decursul a cativa ani. Intr-un interval de mai putin de un deceniu, temperaturile au inregistrat o crestere semnificativa, de aproape doua unitati pentru fiecare luna mentionata. Fenomenele meteorologice extreme au devenit mai frecvente, iar mediul inconjurator si agricultura sunt supuse unor schimbari dramatice, fiind necesare actiuni urgente de adoptare a unor masuri de limitare a consecintelor negative generate de schimbarile climatice.

 

Impactul schimbarilor climatice in agricultura romaneasca

Necesitatea asigurarilor agricole in contextul schimbarilor climatice 2

 

Agricultura este unul dintre sectoarele economice cele mai afectate de schimbarile climatice, existand culturi distruse de temperaturile ridicate si absenta precipitatiilor sau, dimpotriva, recolte compromise de inundatii. Conditiile meteorologice imprevizibile au avut un impact direct asupra productiei alimentare, generand pierderi economice semnificative pentru fermieri. Conform datelor Agra Asigurari, judetul Timis a fost afectat in iulie 2023 de o serie de evenimente meteorologice extreme, inclusiv grindina, precipitatii abundente si furtuni, care au provocat pagube majore. Compania estimeaza ca daunele inregistrate la nivel regional au depasit suma de 15.000.000 de lei, fiind afectate peste 25.000 de hectare de teren agricol au fost afectate, cu consecinte semnificative asupra culturilor, in special asupra celor de floarea-soarelui, grau si rapita.

“Perioada mai-august 2023 a fost marcata de multiple fenomene meteo extreme in regiunea de Sud-Vest. Spre exemplu, grindina din luna mai a afectat cu precadere culturile de cereale si rapita, iar furtunile violente din lunile de vara au avut un impact negativ asupra dezvoltarii cerealelor, alaturi de culturile de porumb si floarea soarelui. 70% dintre avizarile de dauna din aceasta perioada au fost pentru riscul de furtuna, iar din acest procent, floarea soarelui a inregistrat pagubele cele mai insemnate, fermierii fiind afectati puternic la nivel financiar. Comparand contextul climatic actual cu cel de acum 9-10 ani, efectele negative s-au accentuat. Spre exemplu, ne confruntam anual cu un dezechilibru atmosferic, care conduce catre o instabilitate a ciclurilor agricole si a modului de lucru, precum si cu o dinamica a pietei si a factorilor economici. Fermierii au ajuns intr-un punct critic, iar neavand siguranta climatica, acest context ii determina pe tot mai multi sa abandoneze afacerile. Cred ca viitorul agriculturii prospere din Romania sta in adaptarea periodica la schimbarile economice si de mediu, alaturi de optimizarile tehnologice, digitalizare, investitiile in sanatatea solului si in sisteme de irigatii performante”, a declarat Paul Alexandru Radulescu, Manager Regional Sud-Vest.

De asemenea, regiunea de Centru - Sud a tarii a fost sever afectata de aceleasi fenomene imprevizibile, iar furtuna a fost cel mai avizat fenomen, in special la cultura de floarea soarelui. Concomitent, seceta a influentat puternic evolutia culturilor, iar fluctuatiile economice s-au resimtit si la nivelul fermelor din Romania. Cheltuielile din cadrul fermelor au crescut semnificativ, in special la nivelul inputurilor si combustibilului, dand peste cap planurile fermierilor.

“Ultimii 10-12 ani au fost decisivi pentru dinamica schimbarilor climatice, iar temperatura medie anuala este in continua crestere. Spre exemplu, pe atunci fronturile atmosferice erau mult mai mari, iar perioadele de canicula mai izolate. In prezent, nu mai exista o dispersie omogena a fronturilor atmosferice si ne confruntam cu o inconsistenta a anotimpurilor. De asemenea, lipsa lichiditatilor isi face simtita prezenta la nivel de industrie, iar fermierii sunt nevoiti sa se repozitioneze, sa isi regandeasca strategia sau sa se orienteze catre culturi mai reziliente. Vedem fermieri care nu mai prioritizeaza asigurarea culturilor sau micsoreaza sumele asigurate, insa observam o tendinta ascendenta pentru investitiile in sistemele de irigatii”, a declarat Cosmin Vlad, Manager Regional Centru - Sud.

Facand o retrospectiva a fenomenelor extreme din Romania, estul si nordul tarii au fost de asemenea zone afectate puternic. In luna iulie 2023, judetul Neamt a fost marcat de grindina, care a afectat o suprafata extinsa de 2.300 ha de teren arabil. Culturile principale afectate au fost porumbul, floarea soarelui si sfecla de zahar, generand o dauna totala estimata la 1.400.000 de lei. Situatia a fost similara si in judetul Galati, unde grindina a afectat o zona de 6.200 Ha, avand impact asupra culturilor de porumb si floarea soarelui. Aceasta calamitate a produs daune in valoare de 2.400.000 de lei.

In paralel, judetul Bacau a suferit consecinte severe din cauza grindinei, afectand o suprafata de 4.800 Ha de teren arabil. Culturile afectate au inclus porumbul, floarea soarelui si legumele, iar dauna totala s-a ridicat la 2.900.000 de lei. Aceste evenimente evidentiaza vulnerabilitatea agriculturii locale la schimbarile climatice si subliniaza impactul negativ asupra economiei regionale.

De asemenea, grindina a cauzat distrugeri semnificative, iar alte culturi, inclusiv cele horticole, au suferit pierderi importante. Infrastructurile destinate protectiei culturilor, precum serele si solariile, au fost afectate in mod evident. Aceasta situatie subliniaza vulnerabilitatea agriculturii locale la schimbarile climatice si necesitatea unei abordari proactive pentru a contracara efectele negative ale acestor fenomene meteorologice extreme.

 

Romania, tot mai vulnerabila in fata dezastrelor naturale

Necesitatea asigurarilor agricole in contextul schimbarilor climatice 3

 

Potrivit raportului de tara realizat de Banca Mondiala, privind clima si dezvoltarea, Romania se confrunta cu o vulnerabilitate semnificativa la diverse dezastre naturale, accentuata pe fondul schimbarilor climatice. Teritoriul este expus la riscuri majore in ceea ce priveste seceta si inundatiile, ceea ce poate conduce la consecinte macroeconomice substantiale. Raportul indica si faptul ca pierderile anuale medii cauzate de inundatii ar putea atinge suma de 1,7 miliarde de euro. De asemenea, seceta din 2022 a adus in atentie provocarile iminente, evidentiate de necesitatea utilizarii cisternelor pentru a furniza apa in sute de localitati.

Conform Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene (JRC), peste 660.000 de locuitori din Romania se afla in situatia expunerii la riscul de furtuna, iar costurile anuale estimate ale pagubelor se ridica la 83 milioane de euro.

In plus, Romania se confrunta cu o disponibilitate limitata a resurselor de apa la aproximativ jumatate din media UE si se apropie de pragul de stres hidric. O evaluare a riscurilor la nivel national, realizata in 2016 de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta din Romania, a evidentiat ca 48% din terenurile agricole ale tarii sunt vulnerabile la seceta, in special in regiunile din sud si sud-est.

Astfel, pe langa nivelul ridicat de vulnerabilitate la schimbarile climatice, Romania nu dispune de suficiente resurse astfel incat sa fie pregatita sa raspunda sau sa se adapteze la aceste fenomene.

 

Asigurarile agricole - solutia pentru stabilitate financiara in cadrul fermelor

Necesitatea asigurarilor agricole in contextul schimbarilor climatice 4

 

Schimbarile imprevizibile ale climei au devenit o realitate cu care agricultorii se confrunta anual, impunand necesitatea de a-si proteja culturile impotriva riscurilor meteorologice. Fluctuatiile extreme ale temperaturilor, ploile abundente sau seceta accentuata reprezinta provocari constante, iar aceste variabile pot avea consecinte asupra recoltelor, a veniturilor fermierilor si implicit asupra securitatii alimentare la nivel national si global.

In acest context, asigurarea culturilor devine o componenta esentiala pentru gestionarea riscurilor in agricultura. Agra Asigurari, liderul national in domeniul asigurarilor agricole, depune eforturi sustinute pentru a sprijini fermierii din Romania in fata acestor provocari.

“Prin politele de asigurare, sprijinim fermierii sa-si continue afacerea in cazul pierderilor produse de fenomenele meteorologice extreme. Acest demers nu numai ca asigura stabilitatea financiara in cadrul fermei, dar contribuie totodata la cresterea rezilientei intregului sector agricol in fata schimbarilor climatice, asigurand continuitatea productiei si siguranta alimentara a comunitatilor locale”, a declarat Horia-Adrian Lupu, Director General Agra Asigurari Romania.

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>