Infiintarea de perdele forestiere cu fonduri europene

Beneficiarii Masurii 221 - “Prima impadurire a terenurilor agricole”, din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), pot primi finantare nerambursabila pentru infiintarea de perdele forestiere cu rol de protectie.

 



Investitiile de acest tip se aplica pe suprafetele de teren agricol, de cel putin 0,5 hectare, pe care se infiinteaza plantatia forestiera. Important de retinut este faptul ca padurea trebuie pastrata pana la atingerea varstei exploatabilitatii, aceasta putand ajunge si la 40 de ani.

 

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) acorda in primul an sprijinul financiar pentru infiintarea plantatiei, pentru lucrari de intretinere, dar si compensatii pentru pierderea de venit. In anii doi, trei, patru si cinci, beneficiarul va primi fonduri nerambursabile numai pentru lucrarile de intretinere si pentru compensatiile de pierdere a venitului. Dupa trecerea celui de-al cincilea an de la infiintarea padurii, beneficiarul va continua sa primeasca numai compensatiile de pierdere a venitului pentru inca zece ani.

 

In urma realizarii acestor perdele forestiere vom avea pe viitor mai multe zone protejate de zapada viscolita, evitand in mare parte evenimentele dramatice produse in acest an. Totodata, perdelele forestiere sunt utile atat in iernile cu viscole puternice, cat si in timpul verilor, culturile fiind astfel aparate de vanturile uscate.” a declarat Directorul General al APDRP, Mihai Gavril Vadan.

 

Pentru pierderea de venit agricol sunt oferite prime compensatorii, diferentiate in functie de tipul beneficiarilor. Acestia se impart in „fermieri” si „alti detinatori de terenuri agricole” (non – fermieri).

 

Compensatiile se acorda pe o perioada de 15 ani incepand cu anul infiintarii plantatiei forestiere, fiind reprezentate de sume standard, exprimate in euro pe an si pe hectar. Astfel, se acorda 80% pe an si pe hectar pentru fermieri si 50% din nivelul primei compensatorii pentru pierderea de venit agricol acordata fermierilor, pe an si pe hectar, pentru non-fermieri.

 

Cei 80% inseamna 209,5 euro + PD, unde PD reprezinta plata directa pe suprafața acordata in cadrul schemei de plata implementata in anul de campanie.

 

De exemplu, pe o perioada de 5 ani, pentru un hectar de teren agricol la campie, un fermier poate sa primeasca 6.140 euro, fonduri nerambursabile. Aceasta suma este compusa din 1.330 euro prima de infiintare a plantatiei, plus 1.336 euro pentru lucrarile de intretinere, la care se vor adauga 3.474 euro compensatiile de pierdere a venitului.

 

Aceste compensatii pentru pierderea de venit sunt actualizate pe perioada de implementare a proiectului, in conformitate cu modificarile Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

 

Sumele pentru intretinerea plantatiilor pe o perioada de pana la 5 ani si cele pentru compensarea pierderilor de venit agricol, vor fi acoperite in proportie de 100% din fonduri publice.

 

Perdelele forestiere de protectie sunt formatiuni paduroase cu lungimi diferite si latimi relativ inguste, amplasate la o anumita distanta fata de un obiectiv, cu scopul de a-l proteja impotriva unor factori naturali daunatori. Astfel, perdelele forestiere ajuta la protectia terenurilor agricole contra factorilor climatici daunatori si pentru ameliorarea conditiilor climaterice din perimetrul aparat, la protectia cailor de comunicatie si de transport, in special impotriva inzapezirilor. De asemenea, sunt utilizate pentru protejarea digurilor si a malurilor contra curentilor, viiturilor, ghetii, dar si pentru protejarea localitatilor si a diverselor obiective economice si sociale.

 

In acceptiunea acestei Masuri, “padure” reprezinta o suprafata de teren acoperita cu arbori a caror inaltime este de cel putin 5 m la maturitate si a carei consistenta, exprimata prin indicele de acoperire, este de minimum 10%. In privinta perdelelor de protectie, acestea trebuie sa aiba o latime de cel putin 20 m.

 

Ponderea padurilor in suprafata totala a Romaniei este de 26,8% fata de media europeana de aproximativ 32%. In Romania, suprafata de padure care ar reveni fiecarui locuitor, este de 0,28 hectare, fiind cu putin sub media europeana, de 0,32 hectare. Pentru spatiul geografic romanesc, 35% de suprafata de padure ar reprezenta valoarea optima, pentru asigurarea echilibrului ecologic, pe termen mediu.

 

Suprafata de padure si alte terenuri acoperite de vegetatie forestiera ocupa 6,7 milioane de hectare (conform raportarilor INS din 2006).

 

In perioada 2007-2013, prin contributia Masurii 221, se doreste cresterea acestei suprafete cu 1,32%.


 

Serviciul Relatii Mass-media al APDRP

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>