Proiectul Praxis

Proiectul PRAXIS - antreprenoriat rural a cautat sa se adreseze lipsei curente de oportunitati si de angajare in zonele rurale ale Europei. Perceptia generala negativa asupra zonelor rurale face ca acestea sa nu fie privite ca locuri unde afacerile se pot dezvolta. Aceasta conduce la faptul ca generatiile tinere si calificate abandoneaza zonele rurale pentru cele urbane, rezultand un deficit de calificare care va constrange in viitor noi angajatori in a infiinta afaceri.

 

 

 

Obiectiv general

PRAXIS – a expus toturor partenerilor noilor idei si abordari asupra antreprenoriatului in zonele rurale. Parteneriatul si-a asumat si diseminat rezultatele unor cercetari care au investigat experienta partenerilor PRAXIS in sprijinirea afacerilor din mediul rural pentru a inova cu succes si a devenii mai competitive.

Din partea Oficiului Judetean de Consultanta Agricola Arad, la proiectul PRAXIS, a participat directorul institutiei, Ing. Malaies Ioan.

Rezultatele studiilor au ghidat activitatile a patru proiecte pilot, care au testat eficacitatea diferitelor cai de a implementa politici de dezvoltare rurala.

Durata proiectului a fost din Octombrie 2004 - Septembrie 2007.

 

Rezultate asteptate

PRAXIS a identificat bune practici, a facilitat dezvoltarea de strategii si parteneriate privind antreprenoriatul rural, a sprijinit afacerile inovative si a promovat cultura antreprenoriala in zonele rurale.

De asemenea a asigurat faptul ca activitatile antreprenoriale rurale sa fie eligibile pentru finantarile din Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala precum si din cele de Cooperare Teritoriala din Fondurile Structurale.

Proiectul a avut patru proiecte pilot si a produs o serie de instrumente pentru a comunica rezultatele obtinute: un website, un plan de comunicare, doi fluturasi de informare, newsletter, o metodologie pentru dezvoltarea strategiilor regionale, recomandari pentru elaborarea politicilor, un ghid pentru infiintarea micro intreprinderilor, o analiza finala si o evaluare cuprinsa intr-o lucrare despre initiativele antreprenoriale rurale inovative de succes din Europa.

In cadrul proiectul sa organizat o serie de intalniri si seminarii in care partenerii au putut face schimb de idei si experienta.

 

Rezultate obtinute

Proiectul PRAXIS a fost aprobat conditionat in 12 Iulie 2004. Dupa îndeplinirea conditiilor au fost stabilite structurile de coordonare si conducere. Acordul de parteneriat a fost transmis partenerilor subliniind rolul si responsabilitatile in cadrul proiectului.

Studiul referitor la parteneriatul si strategiile rurale a fost finalizat de catre toti partenerii in primavara anului 2005 si rezultatele acestuia au oferit o privire asupra capacitatii partenerilor de crea si sustine parteneriate rurale astfel incat serviciile de asistenta pentru dezvoltarea de afaceri in mediul rural sa fie furnizate intr-un mod coordonat si eficient antreprenorilor existenti si potentiali.

Primul proiect pilot dezvoltat în cadrul PRAXIS „Innovation Development Amongst Rural Entrepreneurs” (I DARE) (imaginea de sus) a fost condus de Parteneriatul Rural Essex si a oferit sprijin unui numar de 25 IMM – uri rurale trans-sectoriale prin intermediul unui program de mentorat in vederea sustinerii unor abordari inovative.

Cel de al doilea proiect pilot „Micro Enterprise Start-ups in Rural Areas” (MESURA) a fost condus de Agenti de Dezvoltare Heraklion, Creta, Grecia si a avut ca obiective, facilitarea infiintarii de micro-intreprinderi individual sau de catre grupuri.

Al treilea proiect pilot „Virtual Community of Entrepreneurs in the Rural World” (VICOR) a fost condus de Institutul Tehnologic Aragon, Spania si a avut ca obiectiv dezvoltarea unui forum si a unei baze de date on line pentru partenerii din reteaua PRAXIS.

Al patrulea proiect pilot a fost condus de Provincia Flandra de Vest si a avut ca obiectiv dezvoltarea unui pachet de sprijin pentru diversificarea productiei fermelor.

Prin intermediul retelei PRAXIS, partenerii sau intrunit in vederea efectuarii de schimburi de idei, cunostinte si bune practici. Aceasta este cea mai eficienta cale de a influenta politica regionala prin intermediul schimburilor de experienta si idei, care sa ajute la aplicarea strategiilor rurale si sprijinirea antreprenorilor din zonele rurale.

 

A doua conferinte a retelei Praxis sa organizat la Arad

Prin acordul de colaborare Arad - Flandra de Vest, Belgia, a fost posibila implicarea judetului Arad în cadrul PRAXIS. La nivelul judetului Arad a fost tradus si diseminat Strategiei de Dezvoltare Rurale Essex si Ghidul practic pentru stimularea antreprenoriatului in zonele rurale.

Oficiului Judetean de Consultanta Agricola Arad prin intermediul proiectului Praxis a diseminat in judet, bunele practici in ceea ce priveste antreprenoriatul rural.

Diseminarea informatilor relevante au avut loc si in cadrul unui seminar organizat cu Asociatia Viticola din Podgoria Minis – Maderat, Arad.

La Arad a fost organizat seminarului transnational PRAXIS in luna septembrie 2007.


Vedere din Maderat (ulita mare)

Noutati

Două noi Ghiduri informative pentru sectorul viti-vinicol

22-05-2025 APIA

Două noi Ghiduri informative pentru sectorul viti-vinicol

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari cu privire la publicarea pe site-ul instituției www.apia.org.ro a două noi ghiduri informative pentru implementarea intervențiilor din sectorul viti-vinicol, respectiv:- Ghidul informativ pentru implementarea intervenției IS-V-02 „Investiții în active corporale și necorporale” din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027;- Ghidul informativ pentru implementarea intervenției IS-V-07 „Investiții în active c... Mai multe>>

AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025

21-05-2025 Targuri si expozitii

AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025

Fii parte din evoluția care definește agricultura de mâine!AgriPlanta Show este mai mult decât un eveniment - este o experiență!Imaginează-ți un eveniment dinamic, în câmp, la scenă deschisă, un concept inedit pentru agricultura românească, în care mașinile agricole sunt prezentate într-o nouă abordare, tehnologia și inovațiile sunt la un pas distanță, iar culturile și solul sunt în centrul atenției, toate fiind puse în valoare prin demonstrații live coordonate de experți. Mai multe>>

FieldBee pornește la drum: Reperele turneului european 2025

21-05-2025 Stiri agricole

FieldBee pornește la drum: Reperele turneului european 2025

●  FieldBee aduce inovația pe teren ●  Demonstrații practice ale soluțiilor de agricultură de precizie ●  Conectare cu fermieri, parteneri și profesioniști din agricultură la evenimente cheie Mai multe>>

În atenția tuturor fermierilor din România, cultivatori de cereale păioase

20-05-2025 Stiri agricole

În atenția tuturor fermierilor din România,  cultivatori de cereale păioase

Viitorul produsului unic TRINITY, erbicid cu aplicare de toamnă, cu trei substanțe active, cea mai lungă perioadă de protecție și spectru complet de buruieni combătute. Mai multe>>

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>