Modalitatile de sustinere a satului romanesc, discutate la "Forum de Bun si Bine"

Modalitatile de sustinere a satului romanesc discutate la Forum de Bun si BineIeri seara s-a incheiat la Bucuresti Forum de Bun si Bine, primul eveniment CSR integrat dedicat de PROFI atat organizatiilor care fac bine, cat si producatorilor locali, punand in discutie modalitati de sustinere a satului romanesc si a identitatii acestuia.


Am invitat alaturi de noi ministri, secretari de stat, rectori, directori ai unor agentii nationale guvernamentale, autoritati locale, ong-uri si membri ai mediului de afaceri deoarece avem convingerea ca doar cautand impreuna putem gasi solutii viabile la numeroasele probleme care confrunta azi societatea romaneasca in gneral si satul in particular” declara Calin Costinas, director general adjunct al lantului de magazine PROFI.

Pe parcursul zilei mai bine de 500 de persoane au participat la evenimentele noastre, iar Forumul a reunit peste 30 de organizatii nonguvernamentale, mai bine de 50 de producatori locali, peste 50 de persoane publice, care in cadrul a patru paneluri au explorat teme precum sanatatea, educatia, producatorii locali si valorile traditionale, cultura si intreprinderile sociale”, adauga Gabriela Sirbu, director de sustenabilitate PROFI, organizatorul evenimentului.

Participantii la panelul Producatori locali au discutat despre protejarea si stimularea traditiilor si inovatiilor producatorilor locali, masuri de sustinere a acestora si de crestere a consumului de produse romanesti. Ei s-au oprit si asupra importantei pe care sustinerea acestor producatori si a nevoilor alimentare in continua crestere o reprezinta pentru economia tarii.

Apreciez in primul rand faptul ca Profi, un retailer, se preocupa si de partea asta calitativ sociala a productiei agricole, incercand sa promoveze produse locale cu toate dificultatile pe care inca le avem in unele zone din Romania,” a declarat la finalul panelului Dacian Ciolos, fost prim ministru al Romaniei si Comisar European pentru agricultura si dezvoltare rurala. “Dincolo de faptul ca Profi are o platforma nationala pe care poate pune in valoare produsele locale, produsele traditionale, cred ca mai e o dimensiune importanta: Profi poate sa ajute la schimb de bune practici, pentru ca nu mai trebuie sa ne uitam in afara tarii la exemple pozitive, le avem in tara deja, dar unii sunt mai avansati decat altii in diferite zone din Romania. Profi s-a angajat la nivel national in procesul de a descoperi acesti jucatori si de a-i ajuta sa ajunga la raft; dincolo de ajutorul dat consumatorului poate sa-i ajute si pe producatori sa invete unii de la altii si sa capitalizeze aceasta experienta”.

 

Modalitatile de sustinere a satului romanesc - Forum de Bun si Bine - foto eveniment


Dr. Ioan Oleleu, vicepresedinte al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, si domnia sa participant la acest panel, a afirmat: Proiectul Profi de sustinere a micilor producatori s-a bucurat inca de la inceput de apreciere si din partea consumatorilor si din partea celor care proceseaza cantitati mici de produse alimentare, fie ca vorbim de produse alimentare de origine animala sau de origine non-animala; este o gura de oxygen, un exemplu care obligatoriu trebuie multiplicat la nivel national. Intalnirea de azi este foarte importanta pentru ca un parteneriat corect intre institutiile statului si mediul de afaceri este cheia succesului.

La randul sau, Deputatul Daniel Constantin, fost ministru al agriculturii, a spus: “Initiativa este laudabila mai ales ca Romania trebuie sa faca eforturi, nu doar autoritatile, cu totii trebuie sa facem eforturi astfel incat produsele romanesti sa ajunga pe rafturi. Asa cum am spus si in interventia mea, Romania produce suficient astfel incat sa ne asiguram consumul national. Numai ca importam, din pacate, si deficitul ajunge la 3 mld de euro din cauza ca multe produse nu au sansa sa ajunga pe raftul magazinelor. Si aici apreciez efortul pe care il face Profi. Ar trebui si noi sa venim in intampinarea, mult mai mult decat am facut-o, acelor producatori ca sa poata sa-si desfaca marfa si sa faca fata competitiei pana la urma. Asta inseamna piata unica la care avem acces, sa fim competitivi ii relatia cu alte produse care vin.”

In panelul intitulat Comunitate – Sanatate, onorat de participarea fondatoarei Fundatiei Renasterea, doamna Mihaela Geoana. discutiile s-au axat pe grija pentru sanatatea si bunastarea comunitatii, pe conectarea comunitatilor si rolul CSR in initiativele de sanatate.

Ma bucur foarte mult ca am participat la acest eveniment cu totul deosebit pentru ca arata o fata frumoasa a Romaniei, niste oameni deosebiti care isi dedica timpul, energia, priceperea si banii pentru a ajuta semenii aflati in nevoie, in suferinta. Este acea comunitate care arata ca este mare si da speranta pentru viitorul Romaniei deoarece energia pozitiva a acestor oameni reprezinta o baterie extraordinara care sa asigure functionarea, resuscitarea, renasterea acestei tari,” afirma Prof. dr. Sandesc Dorel, Presedintele Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva. Ca om implicat in voluntariat, cred ca a ajuta semenii tai neconditionat, fara niciun interes personal, reprezinta cea mai buna investitie in aceasta viata, pentru ca ea iti da in sine o satisfactie cu totul speciala”.

Panelul Comunitate – Cultura a dezbatut aspecte legate de antreprenoriatul cultural, fiind prezentate proiecte de succes care sarbatoresc si promoveaza artele, mestesugurile si traditiile locale, contribuind atat la conservarea culturala, cat si la cresterea economica. Participantii au discutat totodata despre diversitatea culturala si incluziune, respectiv despre rolul CSR in construirea de comunitati armonioase.

“Am avut prilejul sa intalnesc aici unul dintre exemplele demne de urmat de responsabilitate sociala al unei mari companii, compania Profi, care si-a stabilit un program de comercializare a produselor autohtone, mai ales din zona mestesugurilor si a traditiei rurale. E un exemplu care merita urmat. Dincolo de asta, discutia despre patrimoniu a fost extrem de interesanta,” a spus Varujan Vosganian, prim-vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania “Eu cred ca trebuie facut un adevarat masterplan, asa cum am facut pe infrastructura, in care sa inventariem tot patrimonial care trebuie consolidat, restaurat.”

In final, panelul Comunitate – Educatie si Intreprinderi sociale a abordat teme de acuta actualitatea precum intreprinderile sociale, punct vital in dezvoltarea comunitatilor locale; digitalizarea scolilor, fundamentul modernizarii societatii; si nu in ultimul rand, increderea, fundamentul soli al ineractiunilor in societate.

Pentru mine, si am simtit ca si pentru ceilalti participanti, intalnirea a fost sa ne arate ca se poate sa facem in Romania lucruri bune cand punem suflet si, atunci cand punem suflet, primim suflet, ceea ce e extraordinar!”, a afirmat Ruxandra Mercea, fondatoarea proiectului Scoala increderii si participant la acest ultim panel.

Cu sediul la Timisoara, PROFI este o companie romaneasca ce functioneaza exclusiv in aceasta tara. In prezent numara peste 1650 de magazine integrate si Partener, in mai bine de 830 de localitati, clasandu-se printre primii trei mari retaileri de la noi ca cifra de afaceri si drept cel mai mare angajator privat, cu peste 28.000 de angajati. Peste 94% din sortimentul retelei este achizitionat din tara si mai mult de 96% dintre partenerii sai de afaceri ei sunt din Romania: producatori si furnizori de alimente, firme de constructii si transport, furnizori de servicii, etc. PROFI este un puternic motor al economiei romanesti.

Modalitatile de sustinere a satului romanesc - Forum de Bun si Bine

  

Noutati

EWA Bootcamp deschide înscrierile pentru antreprenoarele din domeniul agrifood

17-07-2024 Afaceri agricole

EWA Bootcamp deschide înscrierile pentru antreprenoarele din domeniul agrifood

Impact Hub Bucharest împreună cu Raiffeisen Bank România organizează EWA Bootcamp, un workshop de două zile dedicat proiectelor dezvoltate de antreprenoare din domeniul agrifood. Înscrierile se derulează între 17 iulie – 16 septembrie 2024 și se adresează femeilor care au o idee de business sau un startup funcțional cu o vechime mai mică de doi ani. În acest an, EWA Bootcamp se va desfășura în trei orașe din România, respectiv București (23-24 septembrie), Cluj-Napoca (7-8 octombrie) și Iaș... Mai multe>>

Peste 41% dintre asigurați au raportat pagube în acest sezon agricol

17-07-2024 Asigurari agricole

Peste 41% dintre asigurați au raportat pagube în acest sezon agricol

Agra Asigurări, liderul național în domeniul asigurărilor agricole, anunță cifre record în în privința avizărilor de daună pentru anul agricol 2023-2024. În total, 2400 de daune au fost avizate ca rezultat al fenomenelor meteorologice extreme cu care s-a confruntat România în ultima perioadă. Luna iunie a acestui an marcat un record din perspectiva totalului de avize înregistrate într-o lună. Peste 1000 de fermieri asigurați de companie au raportat daune semnificative asupra culturilor agri... Mai multe>>

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

17-07-2024 Asociatii agricole

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>

Colaborările între retaileri și producătorii ecologici, în centrul dezbaterilor naționale dedicate sectorului bio

17-07-2024 Agricultura ecologica

Colaborările între retaileri și producătorii ecologici, în centrul dezbaterilor naționale dedicate sectorului bio

Inițiativa Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de a organiza, în perioada 8-10 iulie a.c., la Sinaia, un seminar ad-hoc privind relansarea consumului de produse bio din România și rolul marilor rețele de distribuție în acest proces, a fost bine apreciată de producătorii și procesatorii din sectorul bio. Structurile asociative și producătorii prezenți consideră că acest eveniment își va realiza obiectivul central doar dacă va fi începutul unui dialog structurat și al unor colaborări s... Mai multe>>

Hidrogenul din surse regenerabile în UE: Obiectivele fixate pentru 2030 au fost mult prea ambițioase

17-07-2024 Energie regenerabila

Hidrogenul din surse regenerabile în UE: Obiectivele fixate pentru 2030 au fost mult prea ambițioase

UE a reușit și nu prea să pună bazele unei piețe emergente a hidrogenului din surse regenerabile, potrivit unui raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană. Comisia Europeană a luat unele măsuri care s-au dovedit de succes, dar drumul, mai precis lanțul valoric al hidrogenului, rămâne presărat cu obstacole. Există puține șanse ca UE să își atingă până în 2030 obiectivele pentru producția și importul de hidrogen din surse regenerabile. Mai multe>>

Agricultura sustenabila: ISPRO acorda un credit companiei Ultragreens

17-07-2024 Credite agricultura

Agricultura sustenabila: ISPRO acorda un credit companiei Ultragreens

Intesa Sanpaolo Bank, subsidiara locală a Grupului Intesa Sanpaolo, continuă să sprijine dezvoltarea agriculturii sustenabile în România, acordând recent un credit de capital de lucru în valoare de 1,35 milioane RON companiei Ultragreens. Finanțarea este acordata pe o periodă de 36 de luni și este garantată prin Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), în cadrul programului IMM Plus. Mai multe>>

Cel mai complex program de accelerare pentru startupuri greentech deschide înscrierile etapa Seed Stage

17-07-2024 Eco / Bio

Cel mai complex program de accelerare pentru startupuri greentech deschide înscrierile etapa Seed Stage

Impact Hub Bucharest, alături de Raiffeisen Bank România, lansează etapa Seed Stage, parte din cel mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Antreprenorii se pot înscrie în această etapă în perioada 10 iulie – 13 septembrie 2024. Romania ClimAccelerator oferă sprijin pentru accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantec... Mai multe>>

Se depun cererile pentru motorina (trimestrul II 2024)

12-07-2024 Ajutor de stat

Se depun cererile pentru motorina (trimestrul II 2024)

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează beneficiari că până la data de 31 iulie 2024 inclusiv, primește Cereri de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului II 2024 (01.04.2024 – 30.06.2024), în conformitate cu HG nr.1174/2014 și OMADR 1727/2015 cu modificările și completările ulterioare. Mai multe>>

Mobilă lemn masiv pentru un design unic

11-07-2024 Dezvoltare rurala

Mobilă lemn masiv pentru un design unic

Mobilă lemn masiv oferă eleganță și durabilitate oricărei locuințe. Dacă dorești să aduci un aer sofisticat și natural în casa ta, acest articol îți va oferi informațiile necesare pentru a alege și integra corect mobilă lemn masiv. Vei descoperi beneficiile, sfaturile de poziționare și cum să îmbini armonios aceste piese în diverse camere. Mai multe>>

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

08-07-2024 Invatamant agricol

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante ... Mai multe>>

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

08-07-2024 Floarea soarelui

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

Protecția eficientă a semințelor este esențială pentru recolte de succes, de aceea este fundamentală în etapele timpurii ale culturilor. Prin investirea în semințe tratate cu produse de înaltă calitate, fermierii își pot spori semnificativ șansele de a obține o productivitate optimă. Mai multe>>