Pentru a ajuta potentialii solicitanti in accesarea fondurilor si in implementarea unor proiecte de calitate, noul PNDR ofera si posibilitatea ca serviciile de consultanta sa fie rambursate, respectiv consultanta pentru beneficiar este acum o cheltuiala eligibila. Deasemenea consilierea este gratuita. Noul PNDR 2014-2020 continua o serie de masuri cuprinse in vechiul program, dar aduce si masuri noi.
PNDR 2014-2020 a utilizat, intr-o mare masura, experienta programului anterior si, din acest punct de vedere, se poate spune ca adreseazamai bine nevoile reale ale spatiului rural. O importanta deosebita a fost acordata sectorului pomicol, prin promovarea unui subprogram tematic special, ale carui masuri sunt evidentiate separat, avand alocari financiare distincte.
Programul este structurat pe masuri si submasuri. Multe dintre acestea au fost cuprinse si in vechiul PNDR, cum sunt investitiile in modernizarea exploatatiilor agricole si pomicole, in procesarea produselor agricole si pomicole, in infrastructura agricola si silvica sau sprijinul acordat tinerilor fermieri si grupurilor de producatori.
In ceea ce priveste serviciile de baza si reinnoirea satelor, in zonele rurale vor fi promovate in continuare investitiile in crearea si modernizarea infrastructurii de baza la scara mica (drumuri, alimentare cu apa, canalizare) si in protejarea patrimoniului cultural.
PNDR 2014-2020 cuprinde si sprijin pentru activitati care nu s-au regasit in programul anterior, cum ar fi schema pentru micii fermieri. O masura noua este Cooperarea, prin care se acorda sprijin pentru infiintarea si functionarea grupurilor operationale (GO) in sectorul agricol si in sectorul pomicol si pentru cooperare intre actorii din lantul de aprovizionare din aceste sectoare. O alta masura noua este cea de gestionare a riscurilor, pentru pierderile fermierilor cauzate de fenomene nefavorabile.
In noul program exista si doua masuri care finanteaza activitatile neagricole: una dintre ele este asemanatoare cu cea din vechiul program, dar cumuleaza activitatile neagricole si turismul rural, iar a doua se adreseaza fermierilor si membrilor familiilor acestora, prin care se acorda sprijin de pana la 70.000 de euro pentru dezvoltarea unei activitati neagricole pentru prima data (start-up). Sprijinul se acorda in doua transe, prima transa de 70% dupa semnarea contractului de finantare, a doua dupa realizarea obiectivelor din planul de afaceri.
O diferenta fata de vechiul PNDR o constituie depunerea online pentru masurile de investitii. Cererea de Finantare si anexele tehnice si administrative conform listei documentelor vor fi scanate si depuse numai online pe pagina de internet www.afir.info.
Aceasta noua abordare conduce la economie de timp (completarea si incarcarea documentelor se poate face in orice moment de catre solicitant), reducerea cheltuielilor (sunt eliminate costurile de deplasare a solicitantului), o mai mare transparenta (prin evitarea contactului direct al solicitantului cu personalul care inregistreaza si instrumenteaza proiectul) si un acces permanent la propriul dosar (prin vizualizarea si consultarea in orice moment a Cererii de Finantare si a documentelor anexate).
Pentru a veni in sprijinul solicitantilor, vor fi lansate sesiuni continue anuale de depunere a cererilor de finantare in cadrul masurilor. In acest caz, fiecare sesiune va fi impartita in mai multe etape lunare, fiecare etapa avand anuntat punctajul de selectie aferent, denumit prag de calitate. Valoarea punctajului de selectie pentru pragurile de calitate lunare este descrescatoare.
Pragurile de calitate (punctajele) sunt stabilite pentru fiecare sesiune si se gasesc in anuntul de lansare. Scopul acestui sistem este ca in prima etapa sa fie evaluate doar proiectele care ating sau depasesc pragul de calitate al etapei, urmand ca celelalte proiecte depuse sa fie amanate pentru evaluare pana in etapa in care punctajul lor se incadreaza in pragul de calitate. Deci, proiectele nu se resping, se amana.
Procedura le permite solicitantilor sa aiba o mai mare predictibilitate pentru elaborarea si depunerea documentatiei. Totodata, Autoritatea de Management poate astfel sa asigure promovarea cu prioritate a proiectelor care raspund cel mai bine obiectivelor respectivei masuri.
Un alt aspect care s-a avut in vedere se refera la diversitatea spatiului rural romanesc, in acest sens fiind prevazute alocari financiare distincte, in functie de specificul domeniilor care urmeaza sa fie sprijinite (productie vegetala, zootehnie), tipurile de ferme (ferma de familie), amplasare (zona montana).
Programul beneficiaza de o noua abordare si in ceea ce priveste consultanta pentru obtinerea fondurilor europene si consilierea acordata individual fermierilor, tinerilor si altor gestionari de terenuri. Serviciile de consiliere oferite trebuie sa fie legate de cel putin una dintre prioritatile Uniunii Europene in materie de dezvoltare rurala necesara pregatirii fermierilor.
Consultanta are ca scop elaborarea documentatiei pentru obtinerea fondurilor europene, se realizeaza de catre firme specializate pe anumite domenii. Cheltuielile privind consultanta sunt specifice fiecarei masuri si sunt eligibile pentru decontare.
Cheltuielile de consultanta, de proiectare, de obtinere a avizelor si de management al proiectului sunt decontate, in limita a 5-10% din totalul cheltuielilor eligibile, in functie de tipul investitiilor.
Cadrul general de implementare (aprobat prin HG nr. 226/2015), mentioneaza „costurile generale ale proiectului – reprezinta acele costuri necesare pentru pregatirea si implementarea proiectului, constand in cheltuieli pentru consultanta, proiectare, monitorizare si management, inclusiv onorariile pentru consiliere privind durabilitatea economica si de mediu, taxele pentru eliberarea certificatelor, potrivit art. 45 din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013, precum si cele privind obtinerea avizelor si autorizatiilor necesare implementarii proiectelor, prevazute in legislatia nationala”.
In conformitate cu precizarile din cadrul general de implementare a masurilor, cheltuielile de consultanta si pentru managementul proiectului vor fi decontate proportional cu valoarea fiecarei transe de plata aferente proiectului.
Costurile generale ale proiectului sunt plafonate si trebuie sa se incadreze in maximum 10% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele care prevad constructii-montaj si in limita a 5% pentru proiectele care prevad investitii in achizitii, altele decat cele referitoare la constructii-montaj.
Un element de noutate in procesul de achizitii aplicabil PNDR il constituie faptul ca, pe langa beneficiari si furnizori, incepand cu data de 6 iulie 2015, solicitantii de fonduri europene care vor depune cereri de finantare prin PNDR 2014-2020 vor fi obligati sa utilizeze modulul de achizitii online al AFIR. Astfel, inaintea semnarii contractului de finantare cu AFIR, solicitantii vor derula online procedura de achizitii aplicabila serviciilor de consultanta si pentru intocmirea studiilor de fezabilitate, cu o valoare mai mare de 15.000 de euro, in conformitate cu prevederile procedurii de achizitii pentru beneficiarii privati ai PNDR, publicata pe pagina de internet a AFIR.
Procedura are scopul de a elimina situatiile in care consultantul concepe proiectul in asa fel incat sa asigure obtinerea finantarii, dar fara sa reflecte cu adevarat capacitatea solicitantului de a-l derula in mod satisfacator. Astfel de situatii pot duce la grave probleme in implementare, cand beneficiarul descopera ca nu poate indeplini tot ce a trecut consultantul in proiect. Totodata, elimina situatiile in care costurile solicitate de consultant nu sunt justificate de serviciile prestate.
Autoritatile au pus la dispozitia solicitantilor proiecte-tip, in special pentru fermele de familie, pentru a-i sprijini in elaborarea documentatiei si pentru a reduce cheltuielile de consultanta. Proiectele sunt accesibile pe site-urile AFIR si MADR si se refera la ferma de legume in camp, sera de legume, livada, ferma de vaci de lapte, ferma de gaini ouatoare, ferma de porci. In situatia in care un solicitant considera ca un astfel de proiect poate sa fie utilizat pentru exploatatia sa agricola, tot ceea ce trebuie sa faca este sa solicite consultantului doar o adaptare a proiectului, situatie in care costurile consultantei se pot diminua semnificativ.
In cazul unor proiecte mai mari, consultanta este necesara pentru a asigura elaborarea unor proiecte de calitate. Firmele de consultanta pot aduce in plus elementele necesare pentru introducerea unor tehnologii inovatoare, instalatii pentru utilizarea energiilor neconventionale, modalitati de economisire a apei, a energiei electrice si a combustibililor conventionali, produse cu valoare adaugata ridicata.
Solicitantii pot gasi pe site-ul AFIR (sectiunea Informatii utile) o lista cu date de contact ale firmelor de consultanta si informatii despre acestea: zonele in care activeaza, domeniile si masurile pentru care au elaborat proiecte in perioada anterioara.
Consilierea este un serviciu personalizat, orientat pentru a rezolva o cerere specifica a unui fermier sau a unui alt gestionar de teren sau IMM, cu privire la o anumita problema. Este o evaluare punctuala, precisa si de calitate pe o problema tehnica si trebuie realizata de personal bine instruit. Chiar daca poate fi furnizata partial in grup, furnizorul de consiliere ar trebui sa evalueze situatia specifica a fiecarui individ. Astfel, ar trebui sa fie clar ca aceste servicii de consiliere nu reprezinta o simpla diseminare de informatii si nici doar prezentarea de informatii generale.
Serviciile de consiliere agricola trebuie sa ajute fermierii sa evalueze performanta exploatatiei lor agricole si sa identifice imbunatatirile necesare in ceea ce priveste cerintele de reglementare in materie de gestionare a exploatatiilor, prevazute in Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 si masurile la nivel de exploatatie agricola prevazute in programul de dezvoltare rurala care vizeaza modernizarea exploatatiilor, consolidarea competitivitatii, integrarea sectoriala, inovarea, orientarea catre piata, precum si promovarea antreprenoriatului.
Astfel, in cadrul PNDR 2014-2020, furnizarea de consiliere este sustinuta in mod distinct, cu o alocare financiara aferenta prin submasura 2.1. „Servicii de consiliere pentru fermieri, tinerii fermieri, microintreprinderi si intreprinderi mici”. Prin aceasta submasura vor fi sprijiniti cu prioritate tinerii fermieri si micii fermieri in elaborarea si implementarea planului de afaceri pentru dezvoltarea si orientarea spre piata a exploatatiilor agricole. Acest sprijin urmareste totodata si practicarea unei agriculturi sustenabile si prietenoase cu mediul si indeplinirea cerintelor in materie de sanatate, siguranta si protectia mediului.
Se preconizeaza selectarea furnizorilor de consiliere la nivel judetean, regional, national, in functie de tematica. Pentru a garanta ca este selectat prestatorul de servicii care prezinta oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic, selectia autoritatilor sau a organismelor care furnizeaza servicii de consiliere trebuie sa respecte normele nationale aplicabile in materie de achizitii publice.
Tematica poate sa se refere la: managementul fermei (culturi de camp, legumicultura, pomicultura, zootehnie etc.), adaptarea la standarde, respectarea conditiilor de bune practici privind aspectele de mediu, metode de lucru pentru agricultura ecologica etc.
Masura va completa nevoia de servicii gratuite oferite de sistemul public de consiliere, in special pentru fermele mici si mijlocii, tinerii fermieri, cooperativele si grupurile de producatori. Ea poate fi utila si micilor intreprinzatori din mediul rural, potentiali beneficiari ai masurilor de investitii in PNDR 2014-2020, care nu au resursele de a achizitiona serviciile necesare private, prestate contra cost de sistemul privat. Serviciile de consiliere se acorda in scopul initierii si dezvoltarii afacerii, inclusiv pentru pregatirea si implementarea planului de afaceri necesar accesarii masurilor din PNDR, in special pentru tinerii fermieri si micii fermieri.
Valoarea sprijinului de consiliere este de maximum 1.500 euro/beneficiar. Beneficiarii primesc acest sprijin in mod gratuit. Furnizorii de consiliere pot fi entitati publice sau private, ca de exemplu institute si statiuni de cercetare, licee cu profil agricol, silvic sau alimentar, organizatii profesionale si intreprinderi din sectorul agricol, silvic sau alimentar, grupuri de producatori.
In prezent, in Romania sunt recunoscute patru Organizatii Interprofesionale pentru Produse Agroalimentare:
Sunt in curs de recunoastere de catre MADR:
Cunostinte in domeniu. Persoana care doreste sa investeasca in domeniul agroalimentar trebuie ori sa aiba cunostinte temeinice in acest domeniu, ori sa angajeze un specialist – viitorul responsabil de proiect. Acesta il va ajuta sa elaboreze tematica documentatiei pe care urmeaza sa o prezinte pentru obtinerea fondurilor.
Analiza a complexitatii investitiei. In situatia in care investitia pe care isi propune sa o realizeze nu este foarte complicata, exista posibilitatea ca documentatia sa fie intocmita de viitorul responsabil de proiect, iar daca este o investitie complexa, solicitantul poate angaja un consultant.
Selectarea consultantului. Consultantul va asigura si managementul proiectului, adica elaborarea documentatiilor de plata pana la finalizarea investitiei, costuri care vor fi decontate proportional cu valoarea fiecarei transe de plata aferente proiectului.
In conditiile in care consultantul este ales printr-un proces transparent de achizitie publica, iar solicitantul are cunostinte asupra domeniului pe care doreste sa il dezvolte sau beneficiaza de cunostintele unui specialist, posibilitatea aparitiei unor probleme in relatia solicitant-consultant este diminuata.
In cazul in care consultantul incearca sa impuna o anumita investitie, de o anumita capacitate si avand costuri cat mai ridicate, sau nu se achita la timp de obligatiile contractuale, pot exista suspiciuni intemeiate ca relatia cu respectivul consultant nu decurge corect.
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>