Noul PNDR 2014-2020: Consultanta este cheltuiala eligibila, iar consilierea este gratuita

Consultanta si consiliere finantare agricola PNDR 2014-2020Pentru a ajuta potentialii solicitanti in accesarea fondurilor si in implementarea unor proiecte de calitate, noul PNDR ofera si posibilitatea ca serviciile de consultanta sa fie rambursate, respectiv consultanta pentru beneficiar este acum o cheltuiala eligibila. Deasemenea consilierea este gratuita. Noul PNDR 2014-2020 continua o serie de masuri cuprinse in vechiul program, dar aduce si masuri noi.

PNDR 2014-2020 a utilizat, intr-o mare masura, experienta programului anterior si, din acest punct de vedere, se poate spune ca adreseazamai bine nevoile reale ale spatiului rural. O importanta deosebita a fost acordata sectorului pomicol, prin promovarea unui subprogram tematic special, ale carui masuri sunt evidentiate separat, avand alocari financiare distincte.

Programul este structurat pe masuri si submasuri. Multe dintre acestea au fost cuprinse si in vechiul PNDR, cum sunt investitiile in modernizarea exploatatiilor agricole si pomicole, in procesarea produselor agricole si pomicole, in infrastructura agricola si silvica sau sprijinul acordat tinerilor fermieri si grupurilor de producatori.

In ceea ce priveste serviciile de baza si reinnoirea satelor, in zonele rurale vor fi promovate in continuare investitiile in crearea si modernizarea infrastructurii de baza la scara mica (drumuri, alimentare cu apa, canalizare) si in protejarea patrimoniului cultural.

PNDR 2014-2020 cuprinde si sprijin pentru activitati care nu s-au regasit in programul anterior, cum ar fi schema pentru micii fermieri. O masura noua este Cooperarea, prin care se acorda sprijin pentru infiintarea si functionarea grupurilor operationale (GO) in sectorul agricol si in sectorul pomicol si pentru cooperare intre actorii din lantul de aprovizionare din aceste sectoare. O alta masura noua este cea de gestionare a riscurilor, pentru pierderile fermierilor cauzate de fenomene nefavorabile.

In noul program exista si doua masuri care finanteaza activitatile neagricole: una dintre ele este asemanatoare cu cea din vechiul program, dar cumuleaza activitatile neagricole si turismul rural, iar a doua se adreseaza fermierilor si membrilor familiilor acestora, prin care se acorda sprijin de pana la 70.000 de euro pentru dezvoltarea unei activitati neagricole pentru prima data (start-up). Sprijinul se acorda in doua transe, prima transa de 70% dupa semnarea contractului de finantare, a doua dupa realizarea obiectivelor din planul de afaceri.


In sprijinul solicitantilor: sesiuni anuale continue si depunere online pentru masurile de investitii din noul PNDR

O diferenta fata de vechiul PNDR o constituie depunerea online pentru masurile de investitii. Cererea de Finantare si anexele tehnice si administrative conform listei documentelor vor fi scanate si depuse numai online pe pagina de internet www.afir.info.

Aceasta noua abordare conduce la economie de timp (completarea si incarcarea documentelor se poate face in orice moment de catre solicitant), reducerea cheltuielilor (sunt eliminate costurile de deplasare a solicitantului), o mai mare transparenta (prin evitarea contactului direct al solicitantului cu personalul care inregistreaza si instrumenteaza proiectul) si un acces permanent la propriul dosar (prin vizualizarea si consultarea in orice moment a Cererii de Finantare si a documentelor anexate).

Pentru a veni in sprijinul solicitantilor, vor fi lansate sesiuni continue anuale de depunere a cererilor de finantare in cadrul masurilor. In acest caz, fiecare sesiune va fi impartita in mai multe etape lunare, fiecare etapa avand anuntat punctajul de selectie aferent, denumit prag de calitate. Valoarea punctajului de selectie pentru pragurile de calitate lunare este descrescatoare.

Pragurile de calitate (punctajele) sunt stabilite pentru fiecare sesiune si se gasesc in anuntul de lansare. Scopul acestui sistem este ca in prima etapa sa fie evaluate doar proiectele care ating sau depasesc pragul de calitate al etapei, urmand ca celelalte proiecte depuse sa fie amanate pentru evaluare pana in etapa in care punctajul lor se incadreaza in pragul de calitate. Deci, proiectele nu se resping, se amana.

Procedura le permite solicitantilor sa aiba o mai mare predictibilitate pentru elaborarea si depunerea documentatiei. Totodata, Autoritatea de Management poate astfel sa asigure promovarea cu prioritate a proiectelor care raspund cel mai bine obiectivelor respectivei masuri.

Un alt aspect care s-a avut in vedere se refera la diversitatea spatiului rural romanesc, in acest sens fiind prevazute alocari financiare distincte, in functie de specificul domeniilor care urmeaza sa fie sprijinite (productie vegetala, zootehnie), tipurile de ferme (ferma de familie), amplasare (zona montana).


Consultanta si consilierea – abordari noi

Programul beneficiaza de o noua abordare si in ceea ce priveste consultanta pentru obtinerea fondurilor europene si consilierea acordata individual fermierilor, tinerilor si altor gestionari de terenuri. Serviciile de consiliere oferite trebuie sa fie legate de cel putin una dintre prioritatile Uniunii Europene in materie de dezvoltare rurala necesara pregatirii fermierilor.

Consultanta are ca scop elaborarea documentatiei pentru obtinerea fondurilor europene, se realizeaza de catre firme specializate pe anumite domenii. Cheltuielile privind consultanta sunt specifice fiecarei masuri si sunt eligibile pentru decontare.

Cheltuielile de consultanta, de proiectare, de obtinere a avizelor si de management al proiectului sunt decontate, in limita a 5-10% din totalul cheltuielilor eligibile, in functie de tipul investitiilor.

Cadrul general de implementare (aprobat prin HG nr. 226/2015), mentioneaza „costurile generale ale proiectului – reprezinta acele costuri necesare pentru pregatirea si implementarea proiectului, constand in cheltuieli pentru consultanta, proiectare, monitorizare si management, inclusiv onorariile pentru consiliere privind durabilitatea economica si de mediu, taxele pentru eliberarea certificatelor, potrivit art. 45 din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013, precum si cele privind obtinerea avizelor si autorizatiilor necesare implementarii proiectelor, prevazute in legislatia nationala”.

In conformitate cu precizarile din cadrul general de implementare a masurilor, cheltuielile de consultanta si pentru managementul proiectului vor fi decontate proportional cu valoarea fiecarei transe de plata aferente proiectului.

Costurile generale ale proiectului sunt plafonate si trebuie sa se incadreze in maximum 10% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele care prevad constructii-montaj si in limita a 5% pentru proiectele care prevad investitii in achizitii, altele decat cele referitoare la constructii-montaj.

Un element de noutate in procesul de achizitii aplicabil PNDR il constituie faptul ca, pe langa beneficiari si furnizori, incepand cu data de 6 iulie 2015, solicitantii de fonduri europene care vor depune cereri de finantare prin PNDR 2014-2020 vor fi obligati sa utilizeze modulul de achizitii online al AFIR. Astfel, inaintea semnarii contractului de finantare cu AFIR, solicitantii vor derula online procedura de achizitii aplicabila serviciilor de consultanta si pentru intocmirea studiilor de fezabilitate, cu o valoare mai mare de 15.000 de euro, in conformitate cu prevederile procedurii de achizitii pentru beneficiarii privati ai PNDR, publicata pe pagina de internet a AFIR.

Procedura are scopul de a elimina situatiile in care consultantul concepe proiectul in asa fel incat sa asigure obtinerea finantarii, dar fara sa reflecte cu adevarat capacitatea solicitantului de a-l derula in mod satisfacator. Astfel de situatii pot duce la grave probleme in implementare, cand beneficiarul descopera ca nu poate indeplini tot ce a trecut consultantul in proiect. Totodata, elimina situatiile in care costurile solicitate de consultant nu sunt justificate de serviciile prestate.


Proiecte-tip, in special pentru fermele de familie: costuri de consultanta mai mici

Autoritatile au pus la dispozitia solicitantilor proiecte-tip, in special pentru fermele de familie, pentru a-i sprijini in elaborarea documentatiei si pentru a reduce cheltuielile de consultanta. Proiectele sunt accesibile pe site-urile AFIR si MADR si se refera la ferma de legume in camp, sera de legume, livada, ferma de vaci de lapte, ferma de gaini ouatoare, ferma de porci. In situatia in care un solicitant considera ca un astfel de proiect poate sa fie utilizat pentru exploatatia sa agricola, tot ceea ce trebuie sa faca este sa solicite consultantului doar o adaptare a proiectului, situatie in care costurile consultantei se pot diminua semnificativ.

In cazul unor proiecte mai mari, consultanta este necesara pentru a asigura elaborarea unor proiecte de calitate. Firmele de consultanta pot aduce in plus elementele necesare pentru introducerea unor tehnologii inovatoare, instalatii pentru utilizarea energiilor neconventionale, modalitati de economisire a apei, a energiei electrice si a combustibililor conventionali, produse cu valoare adaugata ridicata.

Solicitantii pot gasi pe site-ul AFIR (sectiunea Informatii utile) o lista cu date de contact ale firmelor de consultanta si informatii despre acestea: zonele in care activeaza, domeniile si masurile pentru care au elaborat proiecte in perioada anterioara.


Consilierea pentru fermieri poate fi asigurata prin PNDR, ceea ce inseamna costuri zero pentru agricultori

Consilierea este un serviciu personalizat, orientat pentru a rezolva o cerere specifica a unui fermier sau a unui alt gestionar de teren sau IMM, cu privire la o anumita problema. Este o evaluare punctuala, precisa si de calitate pe o problema tehnica si trebuie realizata de personal bine instruit. Chiar daca poate fi furnizata partial in grup, furnizorul de consiliere ar trebui sa evalueze situatia specifica a fiecarui individ. Astfel, ar trebui sa fie clar ca aceste servicii de consiliere nu reprezinta o simpla diseminare de informatii si nici doar prezentarea de informatii generale.

Serviciile de consiliere agricola trebuie sa ajute fermierii sa evalueze performanta exploatatiei lor agricole si sa identifice imbunatatirile necesare in ceea ce priveste cerintele de reglementare in materie de gestionare a exploatatiilor, prevazute in Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 si masurile la nivel de exploatatie agricola prevazute in programul de dezvoltare rurala care vizeaza modernizarea exploatatiilor, consolidarea competitivitatii, integrarea sectoriala, inovarea, orientarea catre piata, precum si promovarea antreprenoriatului.

Astfel, in cadrul PNDR 2014-2020, furnizarea de consiliere este sustinuta in mod distinct, cu o alocare financiara aferenta prin submasura 2.1. „Servicii de consiliere pentru fermieri, tinerii fermieri, microintreprinderi si intreprinderi mici”. Prin aceasta submasura vor fi sprijiniti cu prioritate tinerii fermieri si micii fermieri in elaborarea si implementarea planului de afaceri pentru dezvoltarea si orientarea spre piata a exploatatiilor agricole. Acest sprijin urmareste totodata si practicarea unei agriculturi sustenabile si prietenoase cu mediul si indeplinirea cerintelor in materie de sanatate, siguranta si protectia mediului.

Se preconizeaza selectarea furnizorilor de consiliere la nivel judetean, regional, national, in functie de tematica. Pentru a garanta ca este selectat prestatorul de servicii care prezinta oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic, selectia autoritatilor sau a organismelor care furnizeaza servicii de consiliere trebuie sa respecte normele nationale aplicabile in materie de achizitii publice.

Tematica poate sa se refere la: managementul fermei (culturi de camp, legumicultura, pomicultura, zootehnie etc.), adaptarea la standarde, respectarea conditiilor de bune practici privind aspectele de mediu, metode de lucru pentru agricultura ecologica etc.

Masura va completa nevoia de servicii gratuite oferite de sistemul public de consiliere, in special pentru fermele mici si mijlocii, tinerii fermieri, cooperativele si grupurile de producatori. Ea poate fi utila si micilor intreprinzatori din mediul rural, potentiali beneficiari ai masurilor de investitii in PNDR 2014-2020, care nu au resursele de a achizitiona serviciile necesare private, prestate contra cost de sistemul privat. Serviciile de consiliere se acorda in scopul initierii si dezvoltarii afacerii, inclusiv pentru pregatirea si implementarea planului de afaceri necesar accesarii masurilor din PNDR, in special pentru tinerii fermieri si micii fermieri.

Valoarea sprijinului de consiliere este de maximum 1.500 euro/beneficiar. Beneficiarii primesc acest sprijin in mod gratuit. Furnizorii de consiliere pot fi entitati publice sau private, ca de exemplu institute si statiuni de cercetare, licee cu profil agricol, silvic sau alimentar, organizatii profesionale si intreprinderi din sectorul agricol, silvic sau alimentar, grupuri de producatori.



Un rol important poate sa revina organizatiilor interprofesionale de profil in scopul pregatirii membrilor lor

In prezent, in Romania sunt recunoscute patru Organizatii Interprofesionale pentru Produse Agroalimentare:

    • Organizatia Interprofesionala pe Produs „Cereale si Produse Derivate" din Romania - O.I.P.C.P.D.R. ca organizatie interprofesionala pe filiera cereale (prin Ordinul nr. 99 din 29 aprilie 2011);
    • Organizatia Interprofesionala PRODCOM Legume-Fructe din Romania, ca organizatie interprofesionala pe filiera - „legume si fructe proaspete si procesate” (prin Ordinul nr. 269 din 29 noiembrie 2011);
    • Organizatia Interprofesionala Carne de Porc - O.I.C.P., ca organizatie interprofesionala pe filiera „carne de porc” (Ordinul nr. 310 din 24 februarie 2014);
    • Organizatia Nationala Interprofesionala Vitivinicole O.N.I.V. ca organizatie interprofesionala pe filiera „struguri, vin, produse pe baza de vin” (Ordinul nr. 111 din 17 mai 2011).


Sunt in curs de recunoastere de catre MADR:

    • Organizatia Interprofesionala Nationala a Asociatiilor din Domeniul Plantelor Medicinale si Aromatice – filiera sectorului plante medicinale si aromatice si produse procesate;
    • Asociatia Interprofesionala Bio Romania – filiera agricultura ecologica;
    • Organizatia Interprofesionala Zaharul din Romania – filiera zahar.

 


Recomandari inainte de a porni la drum

Cunostinte in domeniu. Persoana care doreste sa investeasca in domeniul agroalimentar trebuie ori sa aiba cunostinte temeinice in acest domeniu, ori sa angajeze un specialist – viitorul responsabil de proiect. Acesta il va ajuta sa elaboreze tematica documentatiei pe care urmeaza sa o prezinte pentru obtinerea fondurilor.

Analiza a complexitatii investitiei. In situatia in care investitia pe care isi propune sa o realizeze nu este foarte complicata, exista posibilitatea ca documentatia sa fie intocmita de viitorul responsabil de proiect, iar daca este o investitie complexa, solicitantul poate angaja un consultant.

Selectarea consultantului. Consultantul va asigura si managementul proiectului, adica elaborarea documentatiilor de plata pana la finalizarea investitiei, costuri care vor fi decontate proportional cu valoarea fiecarei transe de plata aferente proiectului.

In conditiile in care consultantul este ales printr-un proces transparent de achizitie publica, iar solicitantul are cunostinte asupra domeniului pe care doreste sa il dezvolte sau beneficiaza de cunostintele unui specialist, posibilitatea aparitiei unor probleme in relatia solicitant-consultant este diminuata.

In cazul in care consultantul incearca sa impuna o anumita investitie, de o anumita capacitate si avand costuri cat mai ridicate, sau nu se achita la timp de obligatiile contractuale, pot exista suspiciuni intemeiate ca relatia cu respectivul consultant nu decurge corect.

 

 logo RNDR

 


 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>