Stadiul primului an de implementare a PNDR 2014-2020

2015 - Primul an de implementare PNDR 2014-2020Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a prezentat stadiul primului an de implementare a PNDR 2014-2020 in cadrul conferintei de presa din data de 17 decembrie 2015. Achim Irimescu a prezentat prioritatile strategice de dezvoltare la nivelul PNDR 2014-2020, masurile lansate in 2015, precum si informatii privind lansarea de noi masuri in cursul anului 2016.

 

 

 

 

Prioritati strategice de dezvoltare la nivelul PNDR 2014-2020

In contextul Politicii Agricole Comune, a Strategiei Europa 2020 si Strategiei de dezvoltare a sectorului agroalimentar pe termen mediu si lung 2020-2030, indeplinirea obiectivelor strategice din PNDR 2014-2020 se va realiza prin cele 6 prioritati de dezvoltare rurala:

  • Incurajarea transferului de cunostinte si a inovarii in agricultura, in silvicultura si in zonele rurale – prioritate orizontala la nivelul programului;
  • Cresterea viabilitatii exploatatiilor si a competitivitatii tuturor tipurilor de agricultura in toate regiunile si promovarea tehnologiilor agricole inovative si a gestionarii durabile a padurilor;
  • Promovarea organizarii lantului alimentar, inclusiv procesarea si comercializarea produselor agricole, a bunastarii animalelor si a gestionarii riscurilor in agricultura;
  • Refacerea, conservarea si consolidarea ecosistemelor care sunt legate de agricultura si silvicultura;
  • Promovarea utilizarii eficiente a resurselor si sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii reduse de carbon si rezilienta la schimbarile climatice in sectoarele agricol, alimentar si silvic;
  • Promovarea incluziunii sociale, reducerea saraciei si dezvoltare economica in zonele rurale.


Toate aceste prioritati sunt transpuse prin urmatoarele interventii:

Sprijin destinat fermelor de mici dimensiuni

  • Sprijin pentru micii fermieri in scopul orientarii spre piata
        • Prin PNDR micii fermieri pot beneficia de sprijinul forfetar de 15 000 euro, pe baza unui plan de afaceri Acest sprijin va fi completat de cel pentru formare profesionala si consiliere.
  • Sprijin pentru tinerii fermieri
        • In PNDR 2014-2020 se acorda tinerilor fermieri pana in 40 de ani, cu pregatire profesionala, un sprijin forfetar de pana la 50 000 Euro, in baza unui plan de afaceri pentru a deveni pentru prima data sefi de exploatatie. Totodata, tinerii fermieri pot beneficia de formare profesionala si consiliere in scopul atingerii obiectivelor stabilite prin planul de afaceri.
  • Schema pentru micii fermieri
        • In scopul comasarii exploatatiilor, fermierii care se angajeaza sa transfere exploatatia prin cedarea pe termen lung a terenurilor in favoarea altui fermier, beneficiaza de sprijin anual de pana la 120% din plata pe care micul fermier ar fi primit-o pe Pilonul I.

Sprijinul pentru tinerii si micii fermieri, raspunde orientarilor PAC, vizand restructurarea activitatii agricole si orientarea catre piata.

 

Sprijin pentru formare si consultanta

  • Servicii de consultanta agricola
      • Pentru a sustine programele de formare profesionala si consilierea tinerilor fermieri, a fermierilor mici si a microintreprinderilor in vederea reorientarii calitative a productiei, respectarea standardelor comunitare si angajamentelor pe agro-mediu, aplicarea practicilor de productiei competitiva, in PNDR au fost introduse masuri specifice.

 

Sprijin investitional destinat fermelor

  • Investitii in competitivitate si inovare. In PNDR sunt abordate si masuri care incurajeaza restructurarea si cresterea competitivitatii exploatatiilor agricole.
        • Exploatatiile agricole vizate pentru sprijin, prin aceasta sub-masura au o dimensiune economica minima de 8.000 SO (valoare productie standard) fiind prioritizate exploatatiile agricole de dimensiuni medii si asocieri ale fermierilor, care detin exploatatii de dimensiuni micii si/sau medii, in cooperative sau grupurilor de producatori cu scopul stimularii comasarii si consolidarii exploatatiilor de mici dimensiuni.
        • Astfel se va stimula restructurarea exploatatiilor si cresterea competitivitatii. Sprijinul pentru restructurare si modernizare va fi directionat in principal catre sectoarele identificate ca sectoare prioritare in cadrul analizei si anume porcine, bovine, pasari, legumicultura (inclusiv productia de material saditor) si culturile de camp, si va fi de asemenea orientat in functie de potentialul agricol al zonei. In mod special, sprijinul are in vedere cresterea productivitatii culturilor de camp (cereale, plante oleaginoase si proteice, cartofi) avand in vedere marja larga de productie neexploatata, care sa acopere lacunele pietei interne si europene.
        • Parteneriatul European pentru Inovare reprezinta unul din instrumentele de cooperare ce are ca scop imbinarea rezultatelor cercetarii si aplicarea tehnicilor inovative la nivel de ferma.
        • Introducerea metodelor inovative si a cooperarii intre fermieri si alti actori implicati este sprijinita prin intermediul masurii de cooperare, in sensul dezvoltarii de proiecte pilot, scheme de mediu comune, lanturi scurte de aprovizionare.

 

Crearea si dezvoltarea grupurilor de producatori si dezvoltarea cooperativelor agricole

  • O prioritate a PNDR, este sprijinul acordat pentru infiintare si functionare a grupurilor de producatori printr-o masura distincta. Cooperativele si grupurile de producatori au un rol important in mai buna corelare dintre oferta si cerintele de piata si in furnizarea unei eficiente marite prin vanzarea in comun al produselor produse de catre membrii acestora, in special in cazul fermelor mici. De aceea, acestea vor fi incurajate si prioritizate in a realiza investitii pentru dezvoltare si in interesul membrilor. Astfel va fi abordata intr-un mod coerent problematica consolidarii si restructurarii fermelor de mici dimensiuni prin intermediul cooperativelor si a grupurilor de producatori.

 

Sprijin investitional destinat restructurarii sectorului pomicol

  • Sub-programul tematic pentru modernizare si restructurarea exploatatiilor pomicole
        • Romania a inclus in PNDR un subprogram tematic dedicat pomiculturii prin care fermierii pot fi sustinuti in vederea infiintarii si reconversiei plantatiilor pomicole, precum si in scopul dezvoltarii activitatilor de prelucrare si comercializare a produselor pomicole.
        • Sprijinirea sectorului pomicol printr-un subprogram dedicat si nu prin masurile clasice ale PNDR 2014-2020 este o abordare necesara pentru a elimina problematicile structurale ce afecteaza plasarea pe piata de fructe proaspete, materie prima pentru procesare si implicit competitivitatea sectorului in general.
        • Aceasta abordare permite identificarea nevoilor specifice, in contextul unei analize detaliate a sectorului, zonarea interventiei, adresarea mai eficienta a acestora pe tot lantul, de la productie si procesare pana la comercializare si sporirea interesului beneficiarilor, datorita constientizarii oportunitatilor oferite de acest sector si de PNDR 2014-2020, prin intermediul Sub-programului tematic.

 

Crearea lanturilor alimentare integrate si a lanturilor scurte

  • Consolidarea pozitiei agricultorilor in cadrul lantului alimentar
        • Abordarea integrata a investitiilor legate de productie, procesare si distributie este sprijinita si stimulata prin promovarea conceptului de lant alimentar prin care se urmareste imbunatatirea performantelor generale ale exploatatiilor agricole si cresterea valorii adaugate a produselor agricole prin procesarea produselor la nivelul fermei si comercializarea directa a acestora. PNDR are in vedere stimularea implicarii fermierilor in scheme de prevenire si gestionare a riscurilor prin intermediul fondurilor mutuale pentru agricultura.

 

Dezvoltarea sistemelor de irigatii secundare

  • Adaptarea infrastructurii la noua structura agricola si forestiera, precum si folosirea eficienta a infrastructurii utilizabile reclama investitii, in special, pentru modernizare si dezvoltare. Secetele, inundatiile si alte amenintari legate de schimbarile climatice au un impact semnificativ asupra stabilitatii productiei si a securitatii alimentare nationale, iar lipsa unei infrastructuri adecvate contribuie la limitarea oportunitatilor de dezvoltare economica in pofida existentei potentialului din agricultura.
  • In vederea adaptarii la efectele schimbarilor climatice si pentru protectia mediului si din motive de competitivitate, este necesara modernizarea instalatiilor de irigatii, care sa asigure utilizarea eficienta a apei, prin folosirea de tehnologii noi care sa conduca la o reducere reala a consumului de apa la nivelul investitiei, precum si pentru a se reduce presiunea asupra corpurilor de apa de suprafata.

 

Sprijin pentru masurile de agro-mediu si clima

  • Sprijin pentru o agricultura ”verde ”si pentru agricultura ecologica
        • Agricultura ecologica promoveaza practici specifice agricole extensive contribuind la protejarea biodiversitatii, a reducerii poluarii solului si a resurselor de ape, prin sprijinul acordat incurajand fermierii in contextul schimbarilor climatice.
        • Prin masurile de investitii se stimuleaza cultivarea suprafetelor in sistem ecologic si obtinerea de produse ecologice prin acordarea unei intensitati marite sau prioritizare in cadrul criteriilor de selectie.

 

Sprijin pentru crearea si dezvoltarea infrastructurii rurale si a economiei rurale

  • Investitii pentru dezvoltarea economiei rurale
        • Spatiul rural romanesc va beneficia de suport in vederea imbunatatirii infrastructurii rurale si a serviciilor de baza, precum si de sprijin pentru microintreprinderi si intreprinderi mici in scopul dezvoltarii economiei rurale.

 

 

Stadiul implementarii masurilor lansate in 2015

Alocarea FEADR pentru implementarea PNDR 2014-2020 este de 8,13 mld.euro. La aceasta, se adauga contributia nationala in valoare de 1,34 mld. euro.

Incepand cu luna martie 2015 au fost lansate apeluri de proiecte in cadrul masurilor M 4, M 6, M 7, M 19 – alocare 2015 pentru masurile lansate – 1,56 mld. euro.

Numarul proiectelor depuse (din cadrul masurilor implementate de catre AFIR) este de 6.852 cu o valoare publica de 1,17 mld. euro, din care s-au selectat pentru finantare 1.109 proiecte in valoare publica de 67,17 mil. euro.

Stadiul implementarii la nivel de submasura:

Submasura 4.1 „Investitii in exploatatii agricole”

      • alocare in anul 2015 de 205,78 mil. euro;
      • 668 proiecte depuse in valoare de 266,27 mil. euro;
      • 87 proiecte selectate in valoare de 29,11 mil. euro prin rapoartele de selectie aferente lunilor iunie, iulie si august.

Submasura 4.1a „Investitii in exploatatii pomicole”

      • alocare in anul 2015 de 70,59 mil. euro;
      • 55 proiecte depuse in valoare de 24,37 mil. euro.

Submasura 4.2 „Sprijin pentru investitii in procesarea/ marketingul produselor agricole”

      • alocare in anul 2015 de 93,49 mil. euro;
      • 50 proiecte depuse in valoare de 44,08 mil. euro.

Submasura 4.2a „Sprijin pentru investitii in procesarea/ marketingul produselor din sectorul pomicol”

      • alocare in anul 2015 de 8,63 mil.euro;
      • 4 proiecte depuse in valoare de 1,15 mil.euro.

Submasura 4.3 „Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea si adaptarea infrastructurii agricole si silvice - componenta irigatii”

      • alocare in anul 2015 de 218,00 mil. euro;
      • 9 proiecte depuse in valoare de 9,98 mil. euro.

Submasura 4.3 „Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea si adaptarea infrastructurii agricole si silvice - componenta infrastructura de acces agricola”

      • alocare in anul 2015 de 25,00 mil. euro;
      • 35 proiecte depuse in valoare de 33,69 mil. euro.

Submasura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”

      • alocare in anul 2015 de 111,21 mil. euro;
      • 2.874 proiecte depuse in valoare de 120,86 mil. euro;
      • 834 proiecte selectate in valoare de 35,49 mil. euro prin rapoartele de selectie aferente lunilor aprilie, mai, iunie, iulie si august.

Submasura 6.2 „Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale”

      • alocare in anul 2015 de 44,16 mil. euro;
      • 1.000 proiecte depuse in valoare de 60,06 mil. euro.

Submasura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”

      • alocare in anul 2015 de 72,85 mil. euro;
      • 928 proiecte depuse in valoare de 13,92 mil. euro;
      • 13 proiecte selectate in valoare de 0,20 mil. euro prin raportul de selectie aferent lunii august.

Submasura 6.4 „Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole”

      • alocare in anul 2015 de 57,21 mil. euro;
      • 502 proiecte depuse in valoare de 76,16 mil. euro.

Submasura 7.2 „Investitii in crearea si modernizarea infrastructurii de baza la scara mica”

      • alocare in anul 2015 de 552,00 mil. euro;
      • 507 proiecte depuse in valoare de 502,76 mil. euro.

Submasura 7.6 „Investitii asociate cu protejarea patrimoniului cultural”

      • alocare in anul 2015 de 97,00 mil. euro;
      • 40 proiecte depuse in valoare de 12,64 mil. euro.

Submasura 19.1 „Sprijin pregatitor pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare locala”

      • alocare in anul 2015 de 2,40 mil. euro;
      • 180 proiecte depuse in valoare de 2,43 mil. euro;
      • 175 proiecte selectate in valoare de 2,38 mil. euro aferente raportului de selectie.

 

De asemenea, pana in 10 iulie, s-a desfasurat de catre APIA Campania de primire a cererilor unice de plata pentru anul 2015, fiind solicitate urmatoarele sume:

      • Masura 10 „Agromediu si clima” – 28,91 mil. euro;
      • Masura 11 „Agricultura ecologica” – 12,22 mil. euro;
      • Masura 13 „Plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau cu alte constrangeri specifice” – 231,53 mil. euro.

 

 

Lansare de noi masuri in cursul anului 2016

Pilonul II PNDR

Prima lansare a sesiunii de proiecte Alocare totala 2014-2020 -mil. euro-
M1 Transfer de cunostinte 67
M2 Consiliere 71
sM4.2 Schemele de ajutor de stat regional si de minimis (pentru consultanta) aferente submasurilor 4.2 - Sprijin pentru investitii in procesarea/ marketingul produselor agricole si 4.2.a - Investitii in procesarea/ marketingul produselor agricole din sectorul pomicol 137
sM4.3 Infrastructura de acces silvica 100
sM 6.5 Schema pentru micii fermieri 112
M8 Impadurirea si crearea de suprafete impadurite 125
M 9 Grupuri de producatori 20
M15 Plati pentru silvo-mediu 118
M16 Cooperare 31
M 17 Fond Mutual 200
M 19.2 +19.4 Leader- Implementarea SDL 636

(Alocarea anului 2016 va fi propusa si adoptata in Comitetul de monitorizare)

M.A.D.R.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

 

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>