Intalniri de lucru ale AFIR cu solicitantii si beneficiarii PNDR din Alba Iulia si Satu Mare

Intalniri de lucru ale AFIR cu solicitantii si beneficiarii PNDR din Alba Iulia si Satu MareSecretarul de stat din cadrul Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Alexandru POTOR, impreuna cu directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, Adrian - Ionut CHESNOIU, au luat parte joi, 20 iulie si vineri, 21 iulie 2017, la o serie de intalniri de lucru la Alba Iulia si Satu Mare.


Rolul acestor intalniri il reprezinta analizarea problemelor si spetelor concrete identificate de solicitantii sau beneficiarii Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020) si solutionarea acestora pentru a evita eventuale intarzieri sau blocaje de ordin procedural.

La Alba Iulia, Secretarul de Stat al MADR, Alexandru POTOR a precizat: „Am avut mai multe intalniri in teritoriu pe aceasta tema, la Tulcea, Constanta, Craiova, Targoviste si Satu Mare. Dupa fiecare intalnire, pot spune ca au fost inregistrate doua tipuri de rezultate: fie s-au dat solutii pe loc la diverse spete, fie problemele ridicate au fost transmise spre solutionare departamentelor tehnice din minister, AFIR sau APIA, acolo unde e cazul, pentru a analiza si evalua oportunitatea adaptarii procedurilor sau legislatiei”.

Vineri, la Alba Iulia, intalnirea de lucru cu beneficiarii PNDR 2020 s-a desfasurat la Prefectura Judetului Alba. Alaturi de reprezentantii MADR si AFIR, la intalnire a participat si Prefectul Judetului, Danut Emil Halalai, dar si reprezentantii institutiilor publice deconcentrate, implicate in derularea fondurilor europene din judet (Directia Agricola Judeteana, Directia Sanitar Veterinara, Garda de Mediu, Administratia Finantelor Publice, Serviciul de Verificare a Achizitiilor Publice). Scopul intalnirii a vizat gasirea celor mai bune solutii care sa faciliteze obtinerea de avize si autorizatii necesare derularii proiectelor finantate de catre AFIR in bune conditii. 

„Este foarte important sa avem un schimb real de informatii cu beneficiarii nostri in cadrul acestor intalniri de lucru, astfel incat toate deciziile pe care le luam si procesul de simplificare pe care l-am initiat la nivelul Agentiei sa poata sa-si produca efectele. Ne asteapta in continuare o perioada extrem de incarcata si fara sa vedem impactul real al masurilor lansate de Agentie ne va fi foarte greu sa evaluam rezultatele. Suntem direct interesati sa fim parteneri cu beneficiarii nostri in implementarea proiectelor si toate aceste probleme pe care le identificam impreuna, le vom analiza si, daca este cazul, le vom aduce in atentia Guvernului Romaniei” a declarat directorul general al AFIR, Adrian – Ionut CHESNOIU.

Reprezentantii AFIR au raspuns intrebarilor venite din partea celor prezenti si au clarificat anumite aspecte legate de procedurile de lucru si de legislatia specifica implementarii PNDR 2020, dar si cea privind achizitiile publice. Cele mai importante probleme de care se lovesc beneficiarii Programului au vizat intarzieri in derularea procedurilor de achizitii publice, dificultatea in a obtine credite pentru cofinantarea investitiilor finantate prin PNDR 2020, eliberarea de autorizatii si avize, in special de mediu, probleme comune si altor regiuni ale tarii.

O sugestie venita din parte participantilor la discutii a fost implementarea unui sistem informatic prin care expertii AFIR sa verifice doar electronic documentatia solicitata beneficiarilor, sa nu mai fie cazul de depunere a unor dosare intregi cu documente tiparite, care ocupa spatii vaste pentru arhivarea fizica.

De asemenea, dupa intalnirea cu beneficiarii si cu reprezentantii institutiilor publice, Secretarul de stat din cadrul MADR, Alexandru POTOR, si Directorul general al AFIR, Adrian - Ionut CHESNOIU, s-au intalnit la sediul CRFIR 7 Alba cu intreaga echipa de conducere din regiune (directorii Centrului Regional si cei ai Oficiilor Judetene Alba, Sibiu, Brasov, Covasna, Harghita si Mures). Subiectul principal al discutiilor l-a reprezentat simplificarea procedurilor de lucru, ca urmare a observatiilor primite in cadrul intalnirilor cu beneficiarii din mai multe regiuni ale tarii, astfel incat, intregul proces de implementare a fondurilor europene sa fie cat mai accesibil.

 

20 iulie 2017 - Intalnire de lucru la Satu Mare cu beneficiarii PNDR si cu autoritatile publice locale

Secretarul de stat din cadrul Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Alexandru POTOR si Directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, Adrian – Ionut CHESNOIU, au participat joi, 20 iulie 2017, la o serie de intalniri de lucru cu beneficiarii Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020) si cu reprezentantii institutiilor publice din judetul Satu Mare.

„Motivul pentru care suntem azi la aceasta intalnire este ca am inceput la nivel national o serie de intalniri cu beneficiarii PNDR prin care ne propunem sa identificam principalele probleme reale pe care le intampinati in implementarea proiectelor si sa gasim solutii, fie pe loc, fie sa le dam in lucru departamentelor tehnice din cadrul MADR si AFIR pentru a gasi rapid solutii. Obiectivul pe care il avem este sa acceleram implementarea fondurilor europene si absorbtia eficienta a acestora.” a precizat Secretarul de Stat al MADR, Alexandru POTOR.

Intalniri de lucru ale AFIR cu solicitantii si beneficiarii PNDR din Satu Mare


Pentru ziua de joi au fost programate mai multe intalniri si dezbateri tehnice. La sediul Prefecturii Satu Mare a avut loc o prima sesiune de discutii cu beneficiarii proiectelor finantate de AFIR, unde acestia au prezentat problemele intalnite in implementarea proiectelor derulate prin PNDR 2020 in vederea solutionarii acestora. Alaturi de oficialii MADR si AFIR, la intalnire a participat si Prefectul Judetului, Darius Filip, dar si beneficiari privati, primari, secretari de primarii sau consultanti din judet. 

Dintre problemele aduse in discutie, amintim acordarea de credite necesare pentru asigurarea cofinantarii si termenele prea lungi in desfasurarea procedurii de achizitii publice. De asemenea, cei prezenti au solicitat realocarea fondurilor intre submasuri (de exemplu sa se ia fonduri de la submasurile mai putin populare si sa fie suplimentate alocarile pentru submasurile care au prezentat un interes foarte mare, iar fondurile disponibile s-au epuizat rapid). Aceasta posibilitate este deja in atentia MADR si se cauta rezolvare. O alta observatie a vizat simplificarea procedurii de acordare a avansului pentru beneficiarii publici ai PNDR si de emitere a scrisorilor de garantie bancara. 

„Am constatat o oarecare reticenta in accesarea fondurilor europene din diverse motive (controale, legislatie rigida, teama de a reziliere a contractului de finantare). Rolul nostru este sa cream punti de legatura si sa redam increderea celor care doresc sa investeasca in agricultura si mediul rural, sa construim un parteneriat care sa duca la atingerea scopurilor comune, reusita proiectului. Vreau sa stiti ca, asa cum pe dumneavoastra, beneficiarii, va intereseaza sa indepliniti obiectivele din proiect, la fel de mult ne intereseaza si pe noi ca aceste obiective sa fie atinse. Dezvoltarea Romaniei, cel putin pe zona rurala, nu se va putea face in urmatoarea perioada decat prin atragerea acestor fonduri europene si mentinerea lor in tara” a declarat directorul general al AFIR, Adrian - Ionut CHESNOIU.

Alaturi de directorul general al AFIR, la discutii au luat parte si directorul Centrului Regional pentru Finantarea Investitiilor Rurale (CRFIR) 6 Nord – Vest, Mihaela Mahalean. De asemenea, la intalnire au participat si reprezentantii institutiilor publice deconcentrate, implicate in accesarea si in derularea fondurilor europene pentru agricultura si mediul rural din judet (Directia Agricola Judeteana, Directia Sanitar Veterinara, Garda de Mediu, Administratia Finantelor Publice, Serviciul de Verificare a Achizitiilor Publice din regiunea de nord-vest). 

Ultima intalnire programata a directorului general al AFIR s-a desfasurat la sediul CRFIR 6 Satu Mare cu intreaga conducere a Centrului Regional si cu directorii Oficiilor Judetene din subordine (Satu Mare, Bihor, Salaj, Cluj, Bistrita Nasaud si Maramures). Tema discutiilor a reprezentat-o, ca si in cazul celorlalte intalniri din tara, eficientizarea fluxului procedural in vederea atingerii obiectivelor propuse pentru acest an si pentru obtinerea unui grad de absorbtie cat mai ridicat a fondurilor europene derulate prin PNDR 2020.

A.F.I.R.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>