Stiri privind Masurile PNDR, ianuarie 2009

 
  • Nou director general la APDRP;
  • Proiecte de 3,5 milioane euro;
  • Instruire si simulare practica;
  • Interes crescut pentru fonduri;






Nou director general la APDRP

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) are un nou director general interimar, Ciprian Alic, dupa ce fostului interimar delegat, Sorin Radu, i-a expirat mandatul.

Sorin Radu a asigurat interimatul institutiei din 15 septembrie 2008, dupa demisia lui Laszlo Klarik, in urma opririi platilor SAPARD catre beneficiari. Mandatul lui Radu a expirat in luna ianuarie, iar acesta s-a intors la functia de director al Centrului Regional APDRP Satu Mar, pe care o ocupa anterior.

Noul director interimar, Ciprian Alic a preluat conducerea luni, 12 ianuarie, si vine de pe postul de director general adjunct responsabil pentru implementare tehnica, pe care de asemenea il ocupa ca interimar




Proiecte in valoare de peste 3,5 milioane de euro

OJCA Teleorman a intocmit si a obtinut conformitatea pentru un numar de 11 proiecte pe Masura 121 ,,Modernizarea exploatatiilor agricole”. Valoarea eligibila a celor 11 proiecte este de 3 573 273 de euro.

Unul dintre aceste proiecte este deja finalizat, constituindu-se inclusiv dosarul cu cerearea de plata, la al doilea s-a ajuns in faza semnarii contractul de finantare, iar celelalte 9 proiecte urmeaza a fi selectate.

In continuare, echipa de elaborare si implementare va acorda sprijin titularilor de proiecte in vederea semnarii contractelor de finantare, a intocmirii dosarelor de achizitii si de plata, misiunea acesteia incheindu-se odata cu finalizarea cererii de plata.

In alta ordine de idei, in data de 14.01.2009, la sediul OJCA Teleorman din localitatea Alexandria, a avut loc o intalnire cu intreg personalul institutiei, prilej cu care s-a facut analiza activitatii desfasurate in anul 2008 si s-au stabilit prioritatiile pentru anul 2009.

Totodata, intrucat sesiunea de depunere a proiectelor pentru Masurile112 si 141 se va incheia in data de 27.02.2009, s-a stabilit ca actiunea de intocmire a proiectelor pe aceste masuri sa continuie si la nivelul unor C.L.C.A.-uri, unde se gaseste o baza de date cu potentiali beneficiar.

La aceasta data s-au intocmit 4 proiecte pe masura 141, iar numarul solicitantilor este in continua crestere.




Instruire si simulare practica

pentru aplicarea Masurilor 112, 141, 142 si 214

Luni, 12.01.2009, la sediul O.J.C.A. Constanta a avut loc sedinta de instruire teoretica si de simulare practica pentru aplicarea Masurilor 112 referitoare la stabilirea tinerilor la sate; 141 cu privire la sprijinirea fermelor de semi-subzistenta; 142 care priveste constituirea grupurilor de producatori şi 214 referitoare la masurile de agromediu.

Prezentarile au fost facute de drd. ing. Ghinea Mihaela si ing. Dogaru Gheorghe de la compartimentul de proiectare, care au participat la astfel de instruiri organizate de A.N.C.A. Bucuresti. De mentionat ca a fost invitat si un reprezentant al D.A.D.R.

In judetul Constanta exista un numar mare de exploatatii de semi-subzistenta intre 2 si 8 UDE, acestea pretandu-se la restructurare prin Masura 141- Sprijinirea fermelor de semi-subzistenta -, exploatatii luate in considerare pentru transformarea lor in ferme comerciale de catre Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Constanta, prin intocmirea gratuita a cererii de finantare si a planului de afaceri. Planul de afaceri va pune accent pe vanzarea productiei si nu pe realizarea de investitii, acestea din urma reprezentand baza care va permite o schimbare a orientarii exploatatiei, dar linia directoare o va costitui identificarea oportunitatilor de valorificare a productiei.

La simularile facute pe fiecare masura in parte, de intocmire a documentatiei necesare, toti consilierii consultanti au reactionat pozitiv, fapt ce ne face sa avem incredere in derularea actiunilor. Pana la sfarsitul lunii ianuarie, O.J.C.A. Constanta, in colaborare cu 52 de Primarii, adica 73% din totalul unitatilor administrativ-teritoriale din judet, va organiza caravana de prezentare a masurilor sus-mentionate, in prezenta potentialilor beneficiari.

De mentionat ca, din diagnoza facuta de consilierii consultanti din cele 16 C.L.C.A.-uri, au rezultat peste 120 de potentiali beneficiari. Pentru buna desfasurare a acestor actiuni ample si de mare responsabilitate, s-a stabilit ca documentele primare si informatiile necesare sa fie lucrate in teritoriu si apoi prelucrate si finisate la O.J.C.A. prin cele 2 colective de lucru formate din 6 specialisti.

Pentru aplicarea Masurii 141 sunt deja in lucru 5 proiecte, care urmeaza a fi finalizate in cateva zile.




Creste interesul pentru accesarea fondurilor nerambursabile

Finantarea proiectelor prin Masura 141 - Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta - cu suma maxima nerambursabila de 1500 Euro/an/ferma a suscitat un mare interes in randul fermierilor vizati.

Termenul-limita al primei sesiuni de cereri de proiecte - 27.02.2009 - a facut ca numarul solicitantilor care se adreseaza Oficiului Judetean de Consultanta Agricola Ilfov pentru lamuriri si intocmirea acestor proiecte sa fie in crestere.

Pentru a raspunde acestor solicitari in timp util, consultantii agricoli, dupa o prima analiza a cazului in comun cu solicitantul, inmaneaza acestuia din urma o lista cu actele necesare intocmirii proiectului, precizand si termenele la care trebuie aduse pentru finalizarea in timp util a documentatiei.

In speranta ca o suma cat mai mare din cei 47 607 740 Euro disponibili pentru aceasta masura va fi folosita si in scopul realizarii efective a proiectelor din judetul Ilfov, se depun eforturi sustinute in comun atat de catre fermieri, cat si de catre consultantii agricoli.




Campanie de informare

privind Masurile 112 si 141 din PNDR

OJCA Suceava a initiat, la inceputul acestui an, o ampla campanie de informare cu privire la punerea in aplicare a Masurii 112 – INSTALAREA TINERILOR FERMIERI, respectiv a Masurii 141- SPRIJIN PENTRU FERMELE DE SEMISUBZISTENTA.

Scopul acestei campanii este acela de a-i informa pe toti fermierii despre oportunitatile de finantare nerambursabila acordate prin cele doua masuri ale PLANULUI NATIONAL DE DEZVOLTARE RURALA (PNDR) si despre serviciile de consultanta oferite de consultantii OJCA, servicii care includ intocmirea cererilor de finantare si a planurilor de afaceri. Campania de informare a inceput cu instruirea intregului personal specializat al OJCA cu privire la metodologia de intocmire a proiectelor pentru Masurile 112 si 141.

Sursa: www.consultantaagricola.ro

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>