Sprijinirea fermelor de semi -subzistenta

1pic.jpg

Masura 141 „Sprijinirea fermelor agricole de semi – subzistenta” se incadreaza in Axa I – „Cresterea competitivitatii sectoarelor agricol si forestier” si are ca obiectiv general cresterea competitivitatii exploatatiilor agricole in curs de restructurare.

Obiectivele specifice ale masurii se refera la: cresterea volumului productiei destinate comercializarii pentru ca fermele de semi - subzistenta sa devina viabile economic; Diversificarea productiei in functie de cerintele pietei si introducerea de noi produse.

Obiectivele operationale se refera la: stimularea spiritului antreprenorial; diversificarea activitatilor si veniturilor.

Sprijinul financiar pentru aceasta masura este nerambursabil si este de 476.077.390 Euro.

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul nerambursabil acordat prin Masura 141 sunt persoanele fizice in varsta de pana la 62 de ani (neimpliniti la data depunerii Cererii de finanţare), care desfasoara activitati economice, in principal activitati agricole si a caror exploatatie agricola:

  • are o dimensiune economica cuprinsa intre 2 si 8 UDE;
  • este situata pe teritoriul tarii;
  • este inregistrata in Registrul fermelor/Registrul agricol;
  • comercializeaza o parte din productia agricola obtinuta.

Persoanele fizice pot desfasura activitati economice si se pot inregistra si autoriza in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008:

  • individual si independent, ca persoane fizice autorizate;
  • ca intreprizatori titulari ai unei intreprinderi individuale;
  • ca membri ai unei întreprinderi familiale.

IMPORTANT ! Persoanele fizice neautorizate la data depunerii Cererii de finanţare, pot fi beneficiari eligibili ai acestei masuri, daca se inregistreaza si autorizeaza in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 pana la data incheierii Contractului de finanare cu APDRP.

Persoanele fizice autorizate si inregistrate la Oficiul Registrului Comertului in temeiul unor acte normative anterioare Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 pot solicita sprijin in baza certificatului de inregistrare un an de la data intrarii in vigoare a acestei ordonanate, respectiv pana la data de 24 aprilie 2009.

Pentru a putea primi sprijin in cadrul Masurii 141, solicitantul va trebui sa intocmeasca un Plan de afaceri pentru o perioada de cinci ani.

Dupa o perioada de trei ani de la acordarea sprijinului se verifica respectarea cerintelor minime din Planul de afaceri depus initial la solicitarea sprijinului. La aceasta data, solicitantul trebuie sa demonstreze ca fata de situatia initiala a activitatii precizata in Planul de afaceri: productia agricola obtinuta destinata comercializarii inregistreaza o crestere de 20%; si dimensiunea economica a exploatatiei agricole creste cu minim 3 UDE.

O data cu verificarea indeplinirii conditiilor minime de acordare a sprijinului din Planul de afaceri, beneficiarul trebuie sa prezinte documente care atesta faptul ca a urmat un curs de pregatire profesionala prin Masura 111 “Formare profesionala, informare si difuzare de cunostinte”, in raport cu proiectul.

ATENTIE Elaborarea Planului de afaceri se realizeaza cu titlu gratuit prin accesarea Masurii 143 ”Furnizarea de servicii de consiliere si consultanta pentru agricultori”.

IMPORTANT ! In cazul in care, la verificarea Planului de afaceri, se constata ca nu sunt indeplinite conditiile minime de acordare a sprijinului, beneficiarul nu va mai primi ajutorul pentru urmatorii doi ani, dar nu va returna sumele primite.

ATENTIE!

Sectiunea A a Planului de afaceri, se va completa de catre solicitant pentru obtinerea sprijinului in cadrul Masurii 141, in situatia in care solicitantul nu prevede obtinerea de sprijin nerambursabil prin Masura 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole”.

Secţiunea B a Planului de afaceri impreuna cu sectiunea A, se va completa de catre solicitant pentru proiect care nu prevede lucrari de constructii montaj realizate prin Masura 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole”.

Sectiunea C a Planului de afaceri impreuna cu sectiunea A, se va completa de catre solicitant pentru proiect care prevede lucrari de constructii montaj realizate prin Masura 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole”.

Proiectele se depun in cadrul mai multor sesiuni de depunere anuale. In situatia in care valoarea totala a proiectelor eligibile depuse in cadrul unei sesiuni, se situeaza peste valoarea totala alocată acesteia, atunci proiectele prin care se solicita sprijin pentru fermele de semi – subzistenta sunt supuse unui sistem de selectie, in baza caruia fiecare proiect este punctat, conform urmatoarelor criterii de selecţie:

  • Solicitantul este membru al unei forme asociative recunoscute conform legislatiei nationale in vigoare - 20 puncte;
  • Solicitantul accesează Masura 214 „Plati de Agro - mediu” din cadrul PNDR -15 puncte;
  • Ferma de semi – subzistenta se afla in zona defavorizata - 20 puncte;
  • Ferma de semi – subzistenta este detinuta de fermier cu varsta de sub 40 de ani, la data depunerii proiectului -20 puncte;
  • Solicitantul realizeaza o investitie pentru indeplinirea conformitatii cu standardele comunitare - 25 puncte;

IMPORTANT ! Toate activitatile pe care solicitantul se angajeaza sa le efectueze in cadrul Planului de afaceri si pentru care a primit punctaj la selectie, devin conditii obligatorii.

IMPORTANT ! In situatia in care Planul de afaceri cuprinde realizarea de investitii prin Masura 121, solicitantul va completa Cererea de finantare specifica acestei masuri.

IMPORTANT ! In situatia in care un criteriu de selectie nu este indeplinit, punctajul de selectie pentru aceste criteriu este 0.

Prin Masura 141 se acorda sprijin public nerambursabil de 1.500 de Euro / an / ferma de semi – subzistenta. Sprijinul se acorda pentru o perioada de cinci ani.

In cazul fermelor de semi-subzistenta, principiul finantarii nerambursabile este acela al acordarii unei sume fixe anuale, in vederea adaptarii acestora la conditiile pietii si transformarii in ferme comerciale.

Un solicitant al sprijinului prin Masura 141 poate depune in acelasi timp proiecte pentru alte masuri din cadrul PNDR pentru a fi cofinanţate prin FEADR.

Dosarul cererii de finantare contine Cererea de finantare insotita de Planul de afaceri si documentele justificative, legate intr-un singur dosar, astfel incat sa nu permita detasarea si/sau inlocuirea acestora.

Completarea Cererii de finantare, inclusiv a anexelor acesteia, se va face conform modelului standard. Modificarea modelului standard (eliminarea, renumerotarea sectiunilor, anexarea documentelor suport in alta ordine decat cea specificata etc.) poate conduce la respingerea Dosarului cererii de finantare pe motiv de neconformitate administrativa.

IMPORTANT ! Cererea de finantare trebuie redactata pe calculator, in limba romana. Nu sunt acceptate Cereri de finantare completate de mana.

IMPORTANT ! Numai Cererea de finantare si documentele justificative completate dupa modelul standard prezentat, sunt eligibile pentru finantare in cadrul Masurii 141.

Dosarul cererii de finantare, intocmit in doua exemplare - original si o copie - impreuna cu formatul electronic al Cererii de finantare (CD) se depune la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala a judetului unde are loc implementarea proiectului.

IMPORTANT ! Pentru acele documente justificative originale care raman in posesia solicitantului (ex: act de proprietate, act de identitate, etc.), copiile depuse in Dosarul cererii de finantare trebuie sa contina menţiunea „Conform cu originalul” si sa fie semnate de catre solicitant.

In cazul in care proiectul este amplasat pe teritoriul mai multor judete, acesta va fi depus la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala a judetului pe raza caruia este inregistrat solicitantul.

IMPORTANT ! Solicitantul trebuie sa se asigure ca ramane in posesia unui exemplar complet al Dosarului cererii de finantare in afara celor 2 exemplare pe care le depune.

Controlul conformitatii consta in verificarea Cererii de finantare daca: este corect completata; este prezentata atat in format tiparit, cat si in format electronic; documentele justificative solicitate sunt prezente in doua exemplare: un original si o copie si, dupa caz, se verifica valabilitatea acestora la data depunerii.

IMPORTANT ! In cazul In care expertul verificator descopera o eroare de forma, proiectul nu este considerat neconform.

Verificarea conditiilor minime de acordare a sprijinului se efectueaza de catre expertii DADR-urilor judetene pentru toate Cererile de finantare pe baza documentatiei conforme primite de la solicitant si consts in:

· verificarea eligibilitatii solicitantului;

· verificarea Planului de afaceri;

· verificarea documentelor justificative;

· evaluarea criteriilor de selectie.

Verificarea pe teren se realizează de catre: expertii DADR-urilor judetene – pentru toate Cererile de finantare conforme. Scopul efectuarii vizitei pe pe teren, este de a se verifica datele si informatiile cuprinse in Planul de afaceri si documentele justificative, cu situatia existenta la solicitant, pentru a se asigura expertul verificator de corectitudinea informatiilor declarate in Cererea de finantare. In urma efectuarii acestor verificari, pot exista doua situarii: proiectul este eligibil si va avea un punctaj; proiectul este neeligibil.

IMPORTANT ! Pentru Masura 141 „Sprijinirea fermelor agricole de semi - subzistenta” nu exista punctaj minim.

Dupa publicarea Raportului de selectie, in care sunt incluse proiectele aprobate pentru a fi finantate, DADR –urile judetene notifica solicitantul cu privire la acceptarea Cererii de finantare.

IMPORTANT ! In termen de 30 zile lucratoare de la primirea notificarii, solicitantul trebuie sa se prezinte la sediul Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) de care apartine, pentru semnarea Contractului de finantare.

IMPORTANT ! Se recomanda consultarea textului integral al Contractului de finantare

IMPORTANT ! In cazul in care solicitantul nu se prezinta in termenul precizat in Notificare, pentru a semna Contractul de finantare si nici nu anunta OJPDRP, atunci se considera ca acesta a renuntat la ajutorul financiar nerambursabil.

Dosarul cererii de plata se depune de beneficiar la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, in doua exemplare, pe suport de hartie, si pe suport magnetic. Dosarul cererii de plata trebuie sa cuprinda documentele justificative prevazute in INSTRUCTIUNILE DE PLATA (vezi Anexa II la Contractul de finantare)

Beneficiarul poate depune prima transa a cererii de plata in maxim 30 de zile de la data semnarii Contractului de finantare.



Documentele obligatorii care trebuie atasate Cererii de finantare pentru întocmirea proiectului sunt:

Declaratie pe propria raspundere a solicitantului prin care acesta se angajeaza sa se autorizeze pana la data semnarii Contractului de finantare, urmand ca pana la aceasta data sa prezinte urmatoarele documente:

Certificatul de inregistrare eliberat de catre Oficiul Registrului Comertului in conformitate cu legislatia nationala in vigoare;

Cazierul judiciar fara inscrieri care privesc sanctiuni economico-financiare ale solicitantului;

Cazierul fiscal eliberat de Directia Generala a Finantelor Publice in conformitate cu legislatia nationala in vigoare;

Document de la banca cu datele de identificare ale bancii si ale contului aferent proiectului FEADR (denumirea, adresa bancii, codul IBAN al contului in care se deruleaza operatiunile cu APDRP).

(Pentru solicitantul autorizat, aceste documente se vor prezenta la data depunerii Cererii de finantare.)

Planul de afaceri, conform modelului.

Documente de proprietate / folosinta teren si /sau cladiri:

  • Documente solicitate pentru terenul agricol:
    • Copie dupa actul de proprietate al terenului si/sau tabel centralizator- emis de Primarie, semnat de persoanele autorizate conform legii, continand sumarul contractelor de arendare cu suprafetele luate in arenda pe categorii de folosinta, perioada de arendare si/sau orice alt document care sa certifice dreptul de folosinta al terenului;
    • si, dupa caz, Extras din Registrul Fermelor, care trebuie sa contina date privind exploatatia agricola: codul unic de inregistrare al solicitantului, suprafata utilizata, valoarea sprijinului public primit, etc. sau Extras din Registrul Agricol emis de Primariile locale.
  • Documente solicitate pentru imobilul (cladirile si / sau terenurile) pe care sunt / vor fi realizate investitiile (in cazul realizarii de investitii):
    • Actul de proprietate asupra imobilului;
    • Documentul care atesta dreptul de proprietate asupra terenului, sau alt document incheiat la notariat, care sa certifice dreptul de folosinta al terenului (contract de concesionare, contract de închiriere, contract de comodat) valabil pe o perioada de minim 5 ani;
  • Documente solicitate pentru animale, pasari si familii de albine (dupa caz):
    • Extras din Registrul Exploatatiei emis de DSVSA din care sa reiasa inregistrarea animalelor;
    • Document eliberat de la Primaria comunei pe raza careia isi desfasoara activitatea ferma agricola de semi-subzistenta cu profil de apicultura.

Certificat de producator si dupa caz, dovada cotei individuale de lapte pentru vanzari directe, eliberate conform legislatiei nationale in vigoare.

Document eliberat de catre autoritatile competente (mediu, sanitar, sanitar-veterinar si fitosanitar) prin care se certifica faptul ca, investitia propusa pentru adaptarea la standarde respecta termenele limita impuse de legislatie (perioada de gratie). (Acest document se ataseaza numai cand solicitantul acceseaza Masura 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole” pentru investitii referitoare la indeplinirea conformitatii cu standardele comunitare).

Document care atesta ca solicitantul este inregistrat intr-o forma asociativa emis de catre grupul de producatori / cooperativa agricola / organizatii de imbunatatiri funciare / asociatia profesionala cu profil agricol, in conformitate cu legislatia nationala in vigoare. (Acest document se ataseaza numai pentru dovedirea criteriului de selectie „Solicitantul este membru al unei forme asociative, recunoscute conform legislatiei nationale in vigoare”).

Copia actului de identitate al solicitantului.

Declaratie pe propria raspundere a solicitantului prin care acesta se angajeaza ca toate activitatile prevazute in Planul de afaceri sa fie realizate cu respectarea legislatiei nationale in vigoare si dupa caz, sa obtina Autorizatia de functionare in acord cu aceasta, pana la prima verificare a conformitatii cu Planul de afaceri.

Declaratie pe propria raspundere a solicitantului prin care acesta se obliga sa urmeze, in primii trei ani de la primirea sprijinului, un curs de formare profesionala prin Masura 111 „Formare profesionala, informare si difuzare de cunostinte” in cel putin unul din domeniile: managementul exploatatiei agricole, contabilitatea fermei, protectia mediului, agricultura ecologica, etc.

Noutati

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>