Masura 141 „Sprijinirea fermelor agricole de semi – subzistenta” se incadreaza in Axa I – „Cresterea competitivitatii sectoarelor agricol si forestier” si are ca obiectiv general cresterea competitivitatii exploatatiilor agricole in curs de restructurare.
Obiectivele specifice ale masurii se refera la: cresterea volumului productiei destinate comercializarii pentru ca fermele de semi - subzistenta sa devina viabile economic; Diversificarea productiei in functie de cerintele pietei si introducerea de noi produse.
Obiectivele operationale se refera la: stimularea spiritului antreprenorial; diversificarea activitatilor si veniturilor.
Sprijinul financiar pentru aceasta masura este nerambursabil si este de 476.077.390 Euro.
Beneficiarii eligibili pentru sprijinul nerambursabil acordat prin Masura 141 sunt persoanele fizice in varsta de pana la 62 de ani (neimpliniti la data depunerii Cererii de finanţare), care desfasoara activitati economice, in principal activitati agricole si a caror exploatatie agricola:
Persoanele fizice pot desfasura activitati economice si se pot inregistra si autoriza in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008:
IMPORTANT ! Persoanele fizice neautorizate la data depunerii Cererii de finanţare, pot fi beneficiari eligibili ai acestei masuri, daca se inregistreaza si autorizeaza in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 pana la data incheierii Contractului de finanare cu APDRP.
Persoanele fizice autorizate si inregistrate la Oficiul Registrului Comertului in temeiul unor acte normative anterioare Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 pot solicita sprijin in baza certificatului de inregistrare un an de la data intrarii in vigoare a acestei ordonanate, respectiv pana la data de 24 aprilie 2009.
Pentru a putea primi sprijin in cadrul Masurii 141, solicitantul va trebui sa intocmeasca un Plan de afaceri pentru o perioada de cinci ani.
Dupa o perioada de trei ani de la acordarea sprijinului se verifica respectarea cerintelor minime din Planul de afaceri depus initial la solicitarea sprijinului. La aceasta data, solicitantul trebuie sa demonstreze ca fata de situatia initiala a activitatii precizata in Planul de afaceri: productia agricola obtinuta destinata comercializarii inregistreaza o crestere de 20%; si dimensiunea economica a exploatatiei agricole creste cu minim 3 UDE.
O data cu verificarea indeplinirii conditiilor minime de acordare a sprijinului din Planul de afaceri, beneficiarul trebuie sa prezinte documente care atesta faptul ca a urmat un curs de pregatire profesionala prin Masura 111 “Formare profesionala, informare si difuzare de cunostinte”, in raport cu proiectul.
ATENTIE Elaborarea Planului de afaceri se realizeaza cu titlu gratuit prin accesarea Masurii 143 ”Furnizarea de servicii de consiliere si consultanta pentru agricultori”.
IMPORTANT ! In cazul in care, la verificarea Planului de afaceri, se constata ca nu sunt indeplinite conditiile minime de acordare a sprijinului, beneficiarul nu va mai primi ajutorul pentru urmatorii doi ani, dar nu va returna sumele primite.
ATENTIE!
Sectiunea A a Planului de afaceri, se va completa de catre solicitant pentru obtinerea sprijinului in cadrul Masurii 141, in situatia in care solicitantul nu prevede obtinerea de sprijin nerambursabil prin Masura 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole”.
Secţiunea B a Planului de afaceri impreuna cu sectiunea A, se va completa de catre solicitant pentru proiect care nu prevede lucrari de constructii montaj realizate prin Masura 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole”.
Sectiunea C a Planului de afaceri impreuna cu sectiunea A, se va completa de catre solicitant pentru proiect care prevede lucrari de constructii montaj realizate prin Masura 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole”.
Proiectele se depun in cadrul mai multor sesiuni de depunere anuale. In situatia in care valoarea totala a proiectelor eligibile depuse in cadrul unei sesiuni, se situeaza peste valoarea totala alocată acesteia, atunci proiectele prin care se solicita sprijin pentru fermele de semi – subzistenta sunt supuse unui sistem de selectie, in baza caruia fiecare proiect este punctat, conform urmatoarelor criterii de selecţie:
IMPORTANT ! Toate activitatile pe care solicitantul se angajeaza sa le efectueze in cadrul Planului de afaceri si pentru care a primit punctaj la selectie, devin conditii obligatorii.
IMPORTANT ! In situatia in care Planul de afaceri cuprinde realizarea de investitii prin Masura 121, solicitantul va completa Cererea de finantare specifica acestei masuri.
IMPORTANT ! In situatia in care un criteriu de selectie nu este indeplinit, punctajul de selectie pentru aceste criteriu este 0.
Prin Masura 141 se acorda sprijin public nerambursabil de 1.500 de Euro / an / ferma de semi – subzistenta. Sprijinul se acorda pentru o perioada de cinci ani.
In cazul fermelor de semi-subzistenta, principiul finantarii nerambursabile este acela al acordarii unei sume fixe anuale, in vederea adaptarii acestora la conditiile pietii si transformarii in ferme comerciale.
Un solicitant al sprijinului prin Masura 141 poate depune in acelasi timp proiecte pentru alte masuri din cadrul PNDR pentru a fi cofinanţate prin FEADR.
Dosarul cererii de finantare contine Cererea de finantare insotita de Planul de afaceri si documentele justificative, legate intr-un singur dosar, astfel incat sa nu permita detasarea si/sau inlocuirea acestora.
Completarea Cererii de finantare, inclusiv a anexelor acesteia, se va face conform modelului standard. Modificarea modelului standard (eliminarea, renumerotarea sectiunilor, anexarea documentelor suport in alta ordine decat cea specificata etc.) poate conduce la respingerea Dosarului cererii de finantare pe motiv de neconformitate administrativa.
IMPORTANT ! Cererea de finantare trebuie redactata pe calculator, in limba romana. Nu sunt acceptate Cereri de finantare completate de mana.
IMPORTANT ! Numai Cererea de finantare si documentele justificative completate dupa modelul standard prezentat, sunt eligibile pentru finantare in cadrul Masurii 141.
Dosarul cererii de finantare, intocmit in doua exemplare - original si o copie - impreuna cu formatul electronic al Cererii de finantare (CD) se depune la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala a judetului unde are loc implementarea proiectului.
IMPORTANT ! Pentru acele documente justificative originale care raman in posesia solicitantului (ex: act de proprietate, act de identitate, etc.), copiile depuse in Dosarul cererii de finantare trebuie sa contina menţiunea „Conform cu originalul” si sa fie semnate de catre solicitant.
In cazul in care proiectul este amplasat pe teritoriul mai multor judete, acesta va fi depus la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala a judetului pe raza caruia este inregistrat solicitantul.
IMPORTANT ! Solicitantul trebuie sa se asigure ca ramane in posesia unui exemplar complet al Dosarului cererii de finantare in afara celor 2 exemplare pe care le depune.
Controlul conformitatii consta in verificarea Cererii de finantare daca: este corect completata; este prezentata atat in format tiparit, cat si in format electronic; documentele justificative solicitate sunt prezente in doua exemplare: un original si o copie si, dupa caz, se verifica valabilitatea acestora la data depunerii.
IMPORTANT ! In cazul In care expertul verificator descopera o eroare de forma, proiectul nu este considerat neconform.
Verificarea conditiilor minime de acordare a sprijinului se efectueaza de catre expertii DADR-urilor judetene pentru toate Cererile de finantare pe baza documentatiei conforme primite de la solicitant si consts in:
· verificarea eligibilitatii solicitantului;
· verificarea Planului de afaceri;
· verificarea documentelor justificative;
· evaluarea criteriilor de selectie.
Verificarea pe teren se realizează de catre: expertii DADR-urilor judetene – pentru toate Cererile de finantare conforme. Scopul efectuarii vizitei pe pe teren, este de a se verifica datele si informatiile cuprinse in Planul de afaceri si documentele justificative, cu situatia existenta la solicitant, pentru a se asigura expertul verificator de corectitudinea informatiilor declarate in Cererea de finantare. In urma efectuarii acestor verificari, pot exista doua situarii: proiectul este eligibil si va avea un punctaj; proiectul este neeligibil.
IMPORTANT ! Pentru Masura 141 „Sprijinirea fermelor agricole de semi - subzistenta” nu exista punctaj minim.
Dupa publicarea Raportului de selectie, in care sunt incluse proiectele aprobate pentru a fi finantate, DADR –urile judetene notifica solicitantul cu privire la acceptarea Cererii de finantare.
IMPORTANT ! In termen de 30 zile lucratoare de la primirea notificarii, solicitantul trebuie sa se prezinte la sediul Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) de care apartine, pentru semnarea Contractului de finantare.
IMPORTANT ! Se recomanda consultarea textului integral al Contractului de finantare
IMPORTANT ! In cazul in care solicitantul nu se prezinta in termenul precizat in Notificare, pentru a semna Contractul de finantare si nici nu anunta OJPDRP, atunci se considera ca acesta a renuntat la ajutorul financiar nerambursabil.
Dosarul cererii de plata se depune de beneficiar la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, in doua exemplare, pe suport de hartie, si pe suport magnetic. Dosarul cererii de plata trebuie sa cuprinda documentele justificative prevazute in INSTRUCTIUNILE DE PLATA (vezi Anexa II la Contractul de finantare)
Beneficiarul poate depune prima transa a cererii de plata in maxim 30 de zile de la data semnarii Contractului de finantare.
Documentele obligatorii care trebuie atasate Cererii de finantare pentru întocmirea proiectului sunt:
Declaratie pe propria raspundere a solicitantului prin care acesta se angajeaza sa se autorizeze pana la data semnarii Contractului de finantare, urmand ca pana la aceasta data sa prezinte urmatoarele documente:
Certificatul de inregistrare eliberat de catre Oficiul Registrului Comertului in conformitate cu legislatia nationala in vigoare;
Cazierul judiciar fara inscrieri care privesc sanctiuni economico-financiare ale solicitantului;
Cazierul fiscal eliberat de Directia Generala a Finantelor Publice in conformitate cu legislatia nationala in vigoare;
Document de la banca cu datele de identificare ale bancii si ale contului aferent proiectului FEADR (denumirea, adresa bancii, codul IBAN al contului in care se deruleaza operatiunile cu APDRP).
(Pentru solicitantul autorizat, aceste documente se vor prezenta la data depunerii Cererii de finantare.)
Planul de afaceri, conform modelului.
Documente de proprietate / folosinta teren si /sau cladiri:
Certificat de producator si dupa caz, dovada cotei individuale de lapte pentru vanzari directe, eliberate conform legislatiei nationale in vigoare.
Document eliberat de catre autoritatile competente (mediu, sanitar, sanitar-veterinar si fitosanitar) prin care se certifica faptul ca, investitia propusa pentru adaptarea la standarde respecta termenele limita impuse de legislatie (perioada de gratie). (Acest document se ataseaza numai cand solicitantul acceseaza Masura 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole” pentru investitii referitoare la indeplinirea conformitatii cu standardele comunitare).
Document care atesta ca solicitantul este inregistrat intr-o forma asociativa emis de catre grupul de producatori / cooperativa agricola / organizatii de imbunatatiri funciare / asociatia profesionala cu profil agricol, in conformitate cu legislatia nationala in vigoare. (Acest document se ataseaza numai pentru dovedirea criteriului de selectie „Solicitantul este membru al unei forme asociative, recunoscute conform legislatiei nationale in vigoare”).
Copia actului de identitate al solicitantului.
Declaratie pe propria raspundere a solicitantului prin care acesta se angajeaza ca toate activitatile prevazute in Planul de afaceri sa fie realizate cu respectarea legislatiei nationale in vigoare si dupa caz, sa obtina Autorizatia de functionare in acord cu aceasta, pana la prima verificare a conformitatii cu Planul de afaceri.
Declaratie pe propria raspundere a solicitantului prin care acesta se obliga sa urmeze, in primii trei ani de la primirea sprijinului, un curs de formare profesionala prin Masura 111 „Formare profesionala, informare si difuzare de cunostinte” in cel putin unul din domeniile: managementul exploatatiei agricole, contabilitatea fermei, protectia mediului, agricultura ecologica, etc.
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>