Investitii in infrastructura de acces agricola: Modificarile aduse Ghidul solicitantului

AFIR a publicat Ghidul solicitantului pentru obtinerea finantarii pentru proiectele de investitii in infrastructura de acces agricolaAgentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat, pe pagina oficiala de internet www.afir.info, Ghidul solicitantului pentru obtinerea sprijinului financiar acordat prin submasura 4.3 –componenta infrastructura de acces agricola din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020). Submasura finanteaza Investitiile pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice – componenta infrastructura de acces agricola.


Sesiunea pentru primirea cererilor de finantare se va desfasura on-line in intervalul 28 octombrie 2021, ora 9.00 – 27 ianuarie 2022, ora 16.00. Suma totala disponibila pentru investitii in cadrul acestei sesiuni este de aproape 105 milioane euro.

Scopul investitiilor sprijinite prin submasura 4.3-A trebuie sa fie imbunatatirea performantei economice a fermelor si facilitarea modernizarii acestora, in special in vederea cresterii participarii si orientarii catre piata, dar si pentru a asigura diversificarea agricola. In mod direct, finantarea pe care o pot obtine unitatile administrativ teritoriale prin PNDR trebuie sa asigure imbunatatirea accesibilitatii exploatatiilor agricole prin realizarea sau modernizarea cailor de acces, asigurand totodata o mai buna aprovizionare si un acces mai facil catre consumatori si pietele de desfacere.” a precizat Directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), Mihai MORARU.

Sprijinul nerambursabil va fi de 100% din totalul cheltuielilor eligibile si nu va depasi 1.000.000 Euro pentru un proiect.

Beneficiari ai submasurii sunt unitatile administrativ teritoriale si/ sau asociatii ale acestora, constituite conform legislatiei nationale in vigoare.

Una din conditiile de finantare este ca investitia sa fie racordata la un drum existent. Totodata, solicitantii trebuie sa faca dovada proprietatii sau a dreptului de administrare a terenului pe care se realizeaza investitia.

Prin proiectele depuse vor fi finantate investitii in constructia, extinderea si/sau modernizarea drumurilor de acces agricole catre ferme (cai de acces din afara exploatatiilor agricole).

 

Modificarile aduse Ghidului solicitantului pentru sesiunea din 2021 au ca scop alinierea la noile prevederi din legislatia nationala si europeana, dar si simplificarea procedurii de depunere a Cererilor de finantare.


Astfel, ca urmare a modificarii si completarii HG 226/2015 privind stabilirea cadrului general de implementare a masurilor programului national de dezvoltare rurala cofinantate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala si de la bugetul de stat, solicitantii trebuie sa faca dovada, la depunerea Cererii de finantare, ca au demarat procedura de evaluare a impactului asupra mediului. In acest sens, prin Declaratie pe propria raspundere solicitantul se angajeaza ca va depune, la contractare, documentul final emis de autoritatea teritoriala competenta de protectia mediului.

Tot in conformitate cu noile prevederi din HG 226/2015 s-a prevazut posibilitatea de a prelungi durata de executie a contractului de finantare doar in cazul in care au fost efectuateplati de minimum 45% din valoarea ajutorului public nerambursabil contractat. Este prevazuta, de asemenea, posibilitatea de prelungire a termenului pentru depunerea cererii pentru prima transa de plata (de 6/ 12 luni) cu cel mult 3 luni, cu plata penalitatilor aferente mentionate in contractul de finantare.

Pentru aceasta sesiune s-a introdus conditia de eligibilitate care prevede ca,in cazul proiectelor din aria de aplicabilitate a ITI Delta Dunarii, solicitantul trebuie sa prezinte avizul de conformitate cu obiectivele Strategiei Integrate de Dezvoltare Durabila pentru Delta Dunarii (SIDD DD).

Ca urmare a intrarii in vigoare a OUG 57/2019 - Codul administrativ, s-au introdus precizari privind inventarul bunurilor apartinand domeniului public al Unitatii Administrativ Teritoriale (UAT), precum si modalitatea de actualizare a acestuia.

Au fost introduse costuri medii totale pe km de investitie in functie de tipurile de drum, costuri care vor trebui avute in vedere la incadrarea cheltuielilor totale eligibile din bugetul proiectului per km de investitie.

Evident, este prevazuta posibilitatea utilizarii de catre solicitanti a semnaturii electronice pentru semnarea documentelor depuse la AFIR.

Detalii privind tipurile de investitii si conditiile specifice accesariide fonduri europene pentru Infrastructura de acces agricolapot fi consultate gratuit pe www.afir.info Ghidul solicitantului si anexele aferente acestuia, la sectiunea Investitii PNDR, pagina dedicata submasurii4.3 - Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice - Infrastructura de acces agricola. Cererile de finantare se depun on-line, pe site-ul Agentiei, de la momentul lansarii sesiunii.

AFIR
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale

    

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>