S-a propus simplificarea si clarificarea unor plati in agricultura

S-a propus simplificarea si clarificarea unor platilor in agriculturaPentru a evita dificultatile din campania 2017 in implementarea unor scheme de plati, s-a propus o Ordonanta de urgenta pentru clarificarea, flexibilizarea si simplificarea unor prevederi precum si a unor conditii de eligibilitate referitoare la plata pentru practicile agricole benefice pentru clima si mediu, accesul tinerilor fermieri la plata specifica si schema de sprijin cuplat.


Pentru a veni in sprijinul fermierilor si a creste capacitatea de absorbtie a fondurilor europene la nivelul statelor membre, proiectul se refera la modificarea Ordonantei de urgenta nr.3/2015, care constituie cadrul legislativ national ce reglementeaza schemele de plati care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020.

In acest sens, proiectul vizeaza urmatoarele modificari:

    • La art. 2 alin. (1) se modifica la litera i) definitia parloagei, cu precizarea termenului de mentinere de minim 6 luni, lunile aprilie-septembrie, in conformitate cu prevederile art. 1 pct. 4 lit. a) din Regulamentul (UE) 1155/2017, termen considerat eficient pentru aceste terenuri in ceea ce priveste mediul si pentru evitarea oricaror confuzii cu alte suprafete, de exemplu cu pasunile.
    •  La art. 2 alin. (1) dupa litera s) se introduce o noua litera, litera s) prin care se defineste terenul in pregatire destinat infiintarii de culturi permanente, pentru stabilirea perioadei maxime in care astfel de terenuri se declara cu aceasta utilizare in cererea unica de plata.
        • Perioada de maximum trei ani a fost stabilita pentru corelare cu prevederile documentelor de implementare ale masurilor de investitii agricole, inclusiv cele pomicole, finantate din FEADR prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020. Astfel, perioada de implementare a proiectelor de investitii aferente infiintarii si reconversiei plantatiilor de vita de vie pentru struguri de masa si alte tipuri de plantatii, dar si pentru cele pomicole sustinute prin Sub-programul Tematic Pomicol este de cel mult 3 ani de la momentul contractarii.
        • Se asigura in acest fel, coerenta sprijinului acordat prin intermediul celor doi Piloni ai Politicii Agricole Comune, prin aplicarea unei perioade unitare de maximum 3 ani necesari pregatirii terenurilor pentru culturile permanente, atat in cazul sprijinului FEADR cat si FEGA.
    • La art. 2 alin. (2) litera e) se modifica definitia activitatii minime din vii si livezi in sensul mentinerii in bune conditii atat a culturii cat si a terenului, prin efectuarea pe parcursul unui an a cel putin o taiere de intretinere si, respectiv, o cosire a ierbii intre randuri sau o lucrare de intretinere a solului.
    • La art. 4, alin. (1) se modifica in sensul formularii mai clare si cuprinzatoare a rolului MADR ca autoritate competenta pentru gestionarea fondurilor Uniunii Europene pentru agricultura si dezvoltare rurala, respectiv Fondul european pentru garantare in agricultura (FEGA), Fondul european pentru agricultura si dezvoltare rurala (FEADR) si fondurilor din bugetul national aferente FEGA si FEADR, incluzand elaborarea legislatiei specifice.
    • La art. 6, prin noul alineat (6¹) se introduce prevederea ca incepand cu anul de cerere 2019, statutul de fermier activ se stabileste si prin verificarea inregistrarii persoanelor fizice si juridice si a formelor asociative de persoane fizice sau juridice, pentru activitatile lor agricole, in Registrul contribuabililor/platitorilor, organizat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in sensul prevederilor art. 3, pct. 3 alin. (a) din Regulamentul (UE) 2017/2393.
    • La art. 8 alin. (1) se reformuleaza litera f) pentru claritate si preluarea modificarilor aduse de Regulamentul (UE) 2017/2393 privind obligatia declararii parcelelor agricole cu suprafete sub 0,1 ha. Totodata se introduce lit. (f¹) pentru claritatea textului si evidentierea, in mod distinct, a obligatiei declararii zonelor de interes ecologic.
    •  La art. 10, alin. (1) definitia pentru hectarul eligibil se completeaza cu sintagma ”este impadurita in temeiul articolului 22 din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013 sau in temeiul unei scheme nationale ale carei conditii respecta dispozitiile articolului 22 din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013.”
        • Modificarea este necesara din urmatoarele considerente: In cadrul intalnirii bilaterale care a avut loc in perioada 7-8.12.2017 intre reprezentantii autoritatii de management pentru PNDR si cei ai DG Agri, acestia din urma au comunicat faptul ca platile acordate din FEGA nu pot face obiectul pierderii de venit prevazute la art.22 din Regulamentul (UE) 1305/2013. Prin urmare acestea nu trebuie incluse in compensatia privind pierderea de venit agricol in cadrul submasurii 8.1 “impaduriri si crearea de suprafete impadurite”. In prima varianta a Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, aprobat de catre Comisia Europeana, in cadrul fisei submasurii 8.1, plata aferenta schemei de plata unica pe suprafata (SAPS) era inclusa in pierderea de venit. In prezent, DG Agri si-a modificat perspectiva asupra eligibilitatii compensarii platii pentru SAPS prin submasura 8.1, ca urmare a unei analize efectuate la nivelul Comisiei Europene. In opinia DG Agri, terenurile impadurite prin submasura 8.1 se incadreaza in categoria terenurilor eligibile pentru schemele de plati directe prevazute la art.32 alin. (2) lit. (b) (ii) din Regulamentul (UE) 1307/2013, iar beneficiarii pot solicita platile directe din FEGA prin cererea unica de plata.
    • La art. 10 alin. (4) se amana termenul de la care hectarul eligibil pentru terenurile ocupate cu pajisti permanente care contin elemente disparate neeligibile, precum elemente de peisaj si arbori, se determina prin aplicarea unui sistem proportional de reducere a suprafetei bazat pe procentajul de suprafata neeligibila in cadrul blocului fizic. Amanarea termenului de la 2018 la 2020 este motivata de faptul ca identificarea acestor terenuri este intr-un stadiu incipient si introducerea acestui mod de calcul implica modificari majore ale sistemului informatic, modificari care nu sunt realizate pentru anul 2018.
    • Articolul 13 se modifica prin eliminarea sintagmei “precum si cuantumul acestor plati”, intrucat pentru plata ANT, atat suprafetele, cat si efectivele de animale se stabilesc in urma controalelor administrative si de la fata locului.
    • La art. 18 alin. (1), se modifica litera c) prin introducerea si a cazului in care suprafata de teren arabil este acoperita in proportie de peste 75% cu culturi aflate sub apa o mare parte a ciclului de productie. Aceasta modificare este in conformitate cu prevederile art. 3, punctul 8 lit. a) din Regulamentul (UE) 2017/2393.
    • La art. 18 alin. (2) la lit. d) se introduce ca si cultura distincta cultura de Alac - Triticum spelta, in conformitate cu prevederile art. 3, punctul 8 lit c) din Regulamentul (UE) 2017/2393.
    • La art. 18 alin. (3) se modifica literele b) si c) prin introducerea culturilor de leguminoase la litera b) si eliminarea limitei superioare de 30 de hectare, de la literele b) si c). Aceste modificari sunt in conformitate cu prevederile art. 3, punctul 8 lit. b) din Regulamentul (UE) 2017/2393.
    • La art. 20 alin. (1) se completeaza litera e) terenuri impadurite, prin mentionarea masurilor in baza carora se impaduresc terenurile: masura 221 "Prima impadurire a terenurilor agricole" din cadrul PNDR 2007-2013, prin submasura 8.1 "Impaduriri si crearea de suprafete impadurite" din cadrul PNDR 2014-2020 sau in temeiul unei scheme nationale ale carei conditii respecta dispozitiile articolului 43 alineatele (1), (2) si (3) din Regulamentul (CE) nr. 1698/2005 sau ale articolului 22 din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013.
    • La art. 20 alin. (1) se adauga litera h) zone cu Iarba elefantului - Miscanthus, introduse prin art. 3 punctul 9 alin. (b) litera (i) din Regulamentul (UE) 2017/2393, avand in vedere potentialele beneficii ecologice indirecte pentru biodiversitate a suprafetelor cultivate cu aceasta specie, prezenta in cultura in Romania.
    • La art. 20 alin. (4) s-a eliminat limita superioara de 30 de hectare de la literele a) si b), in conformitate cu prevederile art. 3, punctul 9 lit. c) din Regulamentul (UE) 2017/2393, pentru a simplifica derogarile de la obligatiile cu privire la zonele de interes ecologic.
    • La art. 22 se modifica alin. (3) si se completeaza cu alin. (3¹) si (3²) in conformitate cu prevederile art. 3, punctul 10 lit. a) din Regulamentul (UE) 2017/2393, pentru a se facilita accesul tinerilor fermieri la perioada completa de 5 ani de plata in cazurile in care acestia nu au solicitat sprijin imediat dupa infiintare.
    • La art. 23 alin. (2) se introduce posibilitatea de a mari cuantumul platii pentru tinerii fermieri de la 25% la maximum 50% din cuantumul pe ha al schemei de plata unica pe suprafata, procent care se stabileste prin hotarare a Guvernului. Majorarea cuantumului platii pentru tinerii fermieri pana la maximum 50% se face in conformitate cu prevederile art. 3, punctul 10 lit. b) din Regulamentul (UE) 2017/2393, pentru a spori perspectivele de participare a tinerilor fermieri la activitatile agricole.
    • La art. 25 alin. (1) se modifica prin eliminarea sintagmelor „suprafetele” si „efectivele”, intrucat pentru plata sprijinului cuplat atat suprafetele, cat si efectivele de animale se stabilesc in urma controalelor administrative si de la fata locului. Avand in vedere ca pentru sectorul vegetal cuantumul platii pe unitatea de masura se stabileste prin hotarare a Guvernului s-a introdus sintagma „dupa caz”, in textul prezentului alineat.
    • La art. 25 se modifica alin. (3), in sensul ca modalitatea de aplicare a sprijinului cuplat sa poata fi revizuita anual, pana la 1 august, cu efect asupra anului urmator. Modificarea se face pentru conformitate cu prevederile art. 3, punctul 12 din Regulamentul (UE) 2017/2393, pentru a creste flexibilitatea aplicarii sprijinului cuplat.
    • La art. 39 alin. (1) se modifica, fiind adaugate si masurile de sprijin, intrucat OUG nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea si sanctionarea neregulilor aparute in obtinerea si utilizarea fondurilor europene si/sau a fondurilor publice nationale aferente acestora, reglementeaza inclusiv debitele pentru acestea.

Proiectul de OUG este postat pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, iar cetatenii si institutiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii in termen de 10 zile.

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>