S-a propus simplificarea si clarificarea unor plati in agricultura

S-a propus simplificarea si clarificarea unor platilor in agriculturaPentru a evita dificultatile din campania 2017 in implementarea unor scheme de plati, s-a propus o Ordonanta de urgenta pentru clarificarea, flexibilizarea si simplificarea unor prevederi precum si a unor conditii de eligibilitate referitoare la plata pentru practicile agricole benefice pentru clima si mediu, accesul tinerilor fermieri la plata specifica si schema de sprijin cuplat.


Pentru a veni in sprijinul fermierilor si a creste capacitatea de absorbtie a fondurilor europene la nivelul statelor membre, proiectul se refera la modificarea Ordonantei de urgenta nr.3/2015, care constituie cadrul legislativ national ce reglementeaza schemele de plati care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020.

In acest sens, proiectul vizeaza urmatoarele modificari:

    • La art. 2 alin. (1) se modifica la litera i) definitia parloagei, cu precizarea termenului de mentinere de minim 6 luni, lunile aprilie-septembrie, in conformitate cu prevederile art. 1 pct. 4 lit. a) din Regulamentul (UE) 1155/2017, termen considerat eficient pentru aceste terenuri in ceea ce priveste mediul si pentru evitarea oricaror confuzii cu alte suprafete, de exemplu cu pasunile.
    •  La art. 2 alin. (1) dupa litera s) se introduce o noua litera, litera s) prin care se defineste terenul in pregatire destinat infiintarii de culturi permanente, pentru stabilirea perioadei maxime in care astfel de terenuri se declara cu aceasta utilizare in cererea unica de plata.
        • Perioada de maximum trei ani a fost stabilita pentru corelare cu prevederile documentelor de implementare ale masurilor de investitii agricole, inclusiv cele pomicole, finantate din FEADR prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020. Astfel, perioada de implementare a proiectelor de investitii aferente infiintarii si reconversiei plantatiilor de vita de vie pentru struguri de masa si alte tipuri de plantatii, dar si pentru cele pomicole sustinute prin Sub-programul Tematic Pomicol este de cel mult 3 ani de la momentul contractarii.
        • Se asigura in acest fel, coerenta sprijinului acordat prin intermediul celor doi Piloni ai Politicii Agricole Comune, prin aplicarea unei perioade unitare de maximum 3 ani necesari pregatirii terenurilor pentru culturile permanente, atat in cazul sprijinului FEADR cat si FEGA.
    • La art. 2 alin. (2) litera e) se modifica definitia activitatii minime din vii si livezi in sensul mentinerii in bune conditii atat a culturii cat si a terenului, prin efectuarea pe parcursul unui an a cel putin o taiere de intretinere si, respectiv, o cosire a ierbii intre randuri sau o lucrare de intretinere a solului.
    • La art. 4, alin. (1) se modifica in sensul formularii mai clare si cuprinzatoare a rolului MADR ca autoritate competenta pentru gestionarea fondurilor Uniunii Europene pentru agricultura si dezvoltare rurala, respectiv Fondul european pentru garantare in agricultura (FEGA), Fondul european pentru agricultura si dezvoltare rurala (FEADR) si fondurilor din bugetul national aferente FEGA si FEADR, incluzand elaborarea legislatiei specifice.
    • La art. 6, prin noul alineat (6¹) se introduce prevederea ca incepand cu anul de cerere 2019, statutul de fermier activ se stabileste si prin verificarea inregistrarii persoanelor fizice si juridice si a formelor asociative de persoane fizice sau juridice, pentru activitatile lor agricole, in Registrul contribuabililor/platitorilor, organizat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in sensul prevederilor art. 3, pct. 3 alin. (a) din Regulamentul (UE) 2017/2393.
    • La art. 8 alin. (1) se reformuleaza litera f) pentru claritate si preluarea modificarilor aduse de Regulamentul (UE) 2017/2393 privind obligatia declararii parcelelor agricole cu suprafete sub 0,1 ha. Totodata se introduce lit. (f¹) pentru claritatea textului si evidentierea, in mod distinct, a obligatiei declararii zonelor de interes ecologic.
    •  La art. 10, alin. (1) definitia pentru hectarul eligibil se completeaza cu sintagma ”este impadurita in temeiul articolului 22 din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013 sau in temeiul unei scheme nationale ale carei conditii respecta dispozitiile articolului 22 din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013.”
        • Modificarea este necesara din urmatoarele considerente: In cadrul intalnirii bilaterale care a avut loc in perioada 7-8.12.2017 intre reprezentantii autoritatii de management pentru PNDR si cei ai DG Agri, acestia din urma au comunicat faptul ca platile acordate din FEGA nu pot face obiectul pierderii de venit prevazute la art.22 din Regulamentul (UE) 1305/2013. Prin urmare acestea nu trebuie incluse in compensatia privind pierderea de venit agricol in cadrul submasurii 8.1 “impaduriri si crearea de suprafete impadurite”. In prima varianta a Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, aprobat de catre Comisia Europeana, in cadrul fisei submasurii 8.1, plata aferenta schemei de plata unica pe suprafata (SAPS) era inclusa in pierderea de venit. In prezent, DG Agri si-a modificat perspectiva asupra eligibilitatii compensarii platii pentru SAPS prin submasura 8.1, ca urmare a unei analize efectuate la nivelul Comisiei Europene. In opinia DG Agri, terenurile impadurite prin submasura 8.1 se incadreaza in categoria terenurilor eligibile pentru schemele de plati directe prevazute la art.32 alin. (2) lit. (b) (ii) din Regulamentul (UE) 1307/2013, iar beneficiarii pot solicita platile directe din FEGA prin cererea unica de plata.
    • La art. 10 alin. (4) se amana termenul de la care hectarul eligibil pentru terenurile ocupate cu pajisti permanente care contin elemente disparate neeligibile, precum elemente de peisaj si arbori, se determina prin aplicarea unui sistem proportional de reducere a suprafetei bazat pe procentajul de suprafata neeligibila in cadrul blocului fizic. Amanarea termenului de la 2018 la 2020 este motivata de faptul ca identificarea acestor terenuri este intr-un stadiu incipient si introducerea acestui mod de calcul implica modificari majore ale sistemului informatic, modificari care nu sunt realizate pentru anul 2018.
    • Articolul 13 se modifica prin eliminarea sintagmei “precum si cuantumul acestor plati”, intrucat pentru plata ANT, atat suprafetele, cat si efectivele de animale se stabilesc in urma controalelor administrative si de la fata locului.
    • La art. 18 alin. (1), se modifica litera c) prin introducerea si a cazului in care suprafata de teren arabil este acoperita in proportie de peste 75% cu culturi aflate sub apa o mare parte a ciclului de productie. Aceasta modificare este in conformitate cu prevederile art. 3, punctul 8 lit. a) din Regulamentul (UE) 2017/2393.
    • La art. 18 alin. (2) la lit. d) se introduce ca si cultura distincta cultura de Alac - Triticum spelta, in conformitate cu prevederile art. 3, punctul 8 lit c) din Regulamentul (UE) 2017/2393.
    • La art. 18 alin. (3) se modifica literele b) si c) prin introducerea culturilor de leguminoase la litera b) si eliminarea limitei superioare de 30 de hectare, de la literele b) si c). Aceste modificari sunt in conformitate cu prevederile art. 3, punctul 8 lit. b) din Regulamentul (UE) 2017/2393.
    • La art. 20 alin. (1) se completeaza litera e) terenuri impadurite, prin mentionarea masurilor in baza carora se impaduresc terenurile: masura 221 "Prima impadurire a terenurilor agricole" din cadrul PNDR 2007-2013, prin submasura 8.1 "Impaduriri si crearea de suprafete impadurite" din cadrul PNDR 2014-2020 sau in temeiul unei scheme nationale ale carei conditii respecta dispozitiile articolului 43 alineatele (1), (2) si (3) din Regulamentul (CE) nr. 1698/2005 sau ale articolului 22 din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013.
    • La art. 20 alin. (1) se adauga litera h) zone cu Iarba elefantului - Miscanthus, introduse prin art. 3 punctul 9 alin. (b) litera (i) din Regulamentul (UE) 2017/2393, avand in vedere potentialele beneficii ecologice indirecte pentru biodiversitate a suprafetelor cultivate cu aceasta specie, prezenta in cultura in Romania.
    • La art. 20 alin. (4) s-a eliminat limita superioara de 30 de hectare de la literele a) si b), in conformitate cu prevederile art. 3, punctul 9 lit. c) din Regulamentul (UE) 2017/2393, pentru a simplifica derogarile de la obligatiile cu privire la zonele de interes ecologic.
    • La art. 22 se modifica alin. (3) si se completeaza cu alin. (3¹) si (3²) in conformitate cu prevederile art. 3, punctul 10 lit. a) din Regulamentul (UE) 2017/2393, pentru a se facilita accesul tinerilor fermieri la perioada completa de 5 ani de plata in cazurile in care acestia nu au solicitat sprijin imediat dupa infiintare.
    • La art. 23 alin. (2) se introduce posibilitatea de a mari cuantumul platii pentru tinerii fermieri de la 25% la maximum 50% din cuantumul pe ha al schemei de plata unica pe suprafata, procent care se stabileste prin hotarare a Guvernului. Majorarea cuantumului platii pentru tinerii fermieri pana la maximum 50% se face in conformitate cu prevederile art. 3, punctul 10 lit. b) din Regulamentul (UE) 2017/2393, pentru a spori perspectivele de participare a tinerilor fermieri la activitatile agricole.
    • La art. 25 alin. (1) se modifica prin eliminarea sintagmelor „suprafetele” si „efectivele”, intrucat pentru plata sprijinului cuplat atat suprafetele, cat si efectivele de animale se stabilesc in urma controalelor administrative si de la fata locului. Avand in vedere ca pentru sectorul vegetal cuantumul platii pe unitatea de masura se stabileste prin hotarare a Guvernului s-a introdus sintagma „dupa caz”, in textul prezentului alineat.
    • La art. 25 se modifica alin. (3), in sensul ca modalitatea de aplicare a sprijinului cuplat sa poata fi revizuita anual, pana la 1 august, cu efect asupra anului urmator. Modificarea se face pentru conformitate cu prevederile art. 3, punctul 12 din Regulamentul (UE) 2017/2393, pentru a creste flexibilitatea aplicarii sprijinului cuplat.
    • La art. 39 alin. (1) se modifica, fiind adaugate si masurile de sprijin, intrucat OUG nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea si sanctionarea neregulilor aparute in obtinerea si utilizarea fondurilor europene si/sau a fondurilor publice nationale aferente acestora, reglementeaza inclusiv debitele pentru acestea.

Proiectul de OUG este postat pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, iar cetatenii si institutiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii in termen de 10 zile.

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>