Controalele pe teren pentru cererile APIA 2019. Ce trebuie sa stie fermierii?

Controalele pe teren pentru cererile APIA - Ce trebuie sa stie fermieriiIn perioada 1 iunie - 1 iulie 2019, APIA stabileste esantionul de fermieri care vor fi selectati la efectuarea controlului in teren. Conform regulamentelor europene, un esantion de minimum 5 % din totalul cererilor sa fie controlate efectiv pe teren. Aceste ferme sunt alese prin analiza de risc care se face automat prin softul utilizat. Aceste ferme sunt selectate cumulativ, atat in baza unor factori de risc (marimea subventiei cerute, marimea suprafetei agricole, tipul de cultura etc.), cat si in baza unui proces de selectie aleator.


Esantionul de control de la acest punct este separat in doua categorii: ferme care vor fi controlate la fata locului si ferme care vor fi controlate prin teledetectie, cu ajutorul imaginilor prin satelit.

Inspectorii APIA controleaza la fata locului sau prin teledetectie fermele selectate si intocmesc rapoarte de control care vor fi introduse in baza de date IACS. Este important ca fermierii controlati pe teren sa nu refuze accesul in ferma al inspectorului APIA care efectueaza controlul pe teren pentru ca vor fi exclusi de la plata.

Esantionul de control contine fermierii selectati pentru controlul pe teren, ale caror solicitari de sprijin urmeaza a fi verificate din punct de vedere al suprafetelor declarate cat si din punct de vedere al ecoconditionalitatii si al conditiilor de eligibilitate generale si specifice din legislatia nationala, al cerintelor de baza relevante masurilor de dezvoltare rurala.

Acesta este transmis de la nivel APIA central catre APIA judetean, in vederea pregatirii dosarelor de control si a realizarii graficului de executare a controalelor pe teren.

Controalele la fata locului vizeaza toate parcelele agricole pentru care se solicita ajutor in cadrul schemelor enumerate in anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 si/sau pentru care se solicita sprijin in cadrul masurilor de dezvoltare rurala care intra in sfera de aplicare a sistemului integrat si consta, in functie de scopul controlului, in masurarea suprafetelor si verificarea conditiilor de eligibilitate generale, a cerintelor de baza relevante, a cerintelor specifice angajamentelor si altor obligatii privind suprafata declarata de beneficiar in cadrul schemei de ajutoare si/sau al masurilor de sprijin solicitat.

In prezent, sunt identificate urmatoarele tipuri de controale:

    • verificare si control pe anexele 17, generate la depunerea cererilor de plata;
    • control clasic APIA;
    • control prin teledetectie;
    • supracontrol clasic APIA - pentru dosare controlate clasic cat si pentru dosare controlate prin teledetectie;
    • supracontrol AFIR;
    • controale pe parcelele posibil abandonate;
    • controale pe ecocondionalitate;
    • alte tipuri de control - pentru dosarele selectate in urma sesizarilor, autosesizarilor, contestatii, supracontroale solicitate de alte organisme de control.


In esantionul de control APIA, intra si ferme de crestere a animalelor. Pe langa controlul inspectorilor APIA se adauga verificarile facute de reprezentantii structurilor judetene ale Agentiei Nationale de Zootehnie, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si Autoritatea Nationala Fitosanitara.

 

Controlul pe teren propriu-zis

In principiu, controalele la fata locului vor acoperi toate parcelele agricole pentru care a fost depusa o cerere, pentru stabilirea conformitatii cu criteriile de eligibilitate, angajamente si alte obligatii.

Este important sa se localizeze toate parcelele declarate, inclusiv cele pentru care nu se solicita niciun ajutor, pentru a verifica cerintele de eco-conditionalitate.

In vederea verificarii beneficiarilor care sunt exclusi de la cerintele de ecologizare, controlul trebuie sa determine toate suprafetele utilizate de fermier pentru a verifica daca acesta respecta cerintele privind practicile agricole benefice pentru clima si mediu.

In cazul verificarii masurilor de dezvoltare rurala pe suprafata, controalele trebuie sa acopere toate parcelele angajate, precum si toate criteriile de eligibilitate, angajamentele si obligatiile beneficiarului, atat la nivel de parcela cat si la nivel de exploatatie.

Verificarea pe teren se realizeaza pe toate parcelele care fac obiectul controlului pe teren, in functie de scopul de control:

 

Schema de plata unica pe suprafata (SAPS): 

    • se masoara/verifica toate parcelele solicitate la plata de catre fermier, se constata cultura pe aceste parcele si se inregistreaza neconformitatile privind normele de ecoconditionalitate identificate pe teren.

 

Plata redistributiva (RED): 

    • se masoara/verifica toate parcelele solicitate la plata de catre fermier, se constata cultura existenta pe aceste parcele si se inregistreaza neconformitatile privind normele de ecoconditionalitate identificate pe teren.

 

Plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu (G):

    • Diversificarea culturilor - se masoara/verifica si se calculeaza conditia de diversificare prin masurarea tuturor parcelelor cu TA, si a culturilor pe genuri dintro parcela si calcularea ponderii acestora; se inregistreaza neconformitatile privind normele de ecoconditionalitate identificate pe teren;
    • Mentinerea pajistilor permanente existente - se masoara/verifica toate parcelele solicitate la plata de catre fermier, se constata cultura pe aceste parcele si se inregistreaza neconformitatile privind normele de ecoconditionalitate identificate pe teren;
    • Prezenta unei zone de interes ecologic pe suprafata agricola – se identifica elementele ZIE declarate de fermier sau identificate in timpul controlului pe teren, se masoara si se calculeaza indeplinirea conditiei de ZIE; se inregistreaza neconformitatile privind normele de eco-conditionalitate identificate pe teren.

 

Plata pentru tinerii fermieri (TF): 

    • se masoara/verifica toate parcelele solicitate la plata de catre fermier, se constata cultura existenta pe aceste parcele si se inregistreaza neconformitatile privind normele de eco-conditionalitate identificate pe teren; se completeaza chestionarul din raportul de control.

 

Schema de sprijin cuplat (SC1,2,...18):

    • Se masoara/verifica toate parcelele pentru care fermierul a solicitat plata pentru sprijinul cuplat selectat, se constata cultura existenta pe aceste parcele, se masoara cultura pentru care s-a solicitat sprijinul cuplat, si se inregistreaza neconformitatile privind normele de ecoconditionalitate identificate pe teren. In cazul in care fermierul a solicitat sprijinul cuplat pe o cultura care face parte dintr-o parcela cu mai multe culturi, cultura pentru care se solicita sprijinul cuplat va fi masurata si confirmata, in functie de toleranta aplicata (trebuie sa indeplineasca cerinta privind suprafata minima eligibila a parcelei, conform art. 8 alin. (1) lit. c) din OUG 3/2015)).

 

Schema simplificata pentru micii fermieri: 

    • se masoara/verifica toate parcelele solicitate la plata de catre fermier, se constata cultura existenta pe aceste parcele si se inregistreaza neconformitatile privind normele de eco-conditionalitate identificate pe teren.

 

Masura 13 - Plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau alte constrangeri specifice:

    • se masoara/verifica toate parcelele, declarate de fermier in zonele care se confrunta cu constrangeri naturale sau specifice, se constata cultura pe aceste parcele si se inregistreaza neconformitatile privind normele de eco-conditionalitate identificate pe teren.

 

Masura 10 - Agro-mediu si clima

    • se masoara/verifica toate parcelele cu angajament si se verifica:
        • sa mentina angajamentul pentru o perioada de minimum 5 ani de la data semnarii acestuia,
        • sa tina o evidenta a activitatilor agricole corelate cu implementarea cerintelor de baza si specifice la nivelul suprafetelor agricole aflate sub angajament, prin completarea caietului de agro-mediu,
        • sa respecte cerintele de baza relevante pachetelor pentru care se aplica, stabilite pentru fiecare angajament prin fisele tehnice ale masurilor, pe parcelele agricole angajate,
        • sa respecte cerintele specifice aferente angajamentului asumat.

 

Masura 11 - Agricultura ecologica

    • se masoara/verifica toate parcelele cu angajament si se verifica:
        • sa mentina angajamentul pentru o perioada de minimum 5 ani de la data semnarii acestuia,
        • sa tina o evidenta a activitatilor agricole corelate cu implementarea cerintelor de baza si specifice la nivelul suprafetelor agricole aflate sub angajament, prin completarea caietului de agricultura ecologica,
        • sa respecte cerintele de baza relevante pachetelor pentru care aplica stabilite pentru fiecare angajament prin fisele tehnice ale masurilor, pe parcelele agricole angajate,
        • sa respecte cerintele specifice aferente angajamentului asumat.

 

Ecoconditionalitatea (conformitatea incrucisata) – ca parte componenta a Politicii Agricole Comune, este un mecanism care conditioneaza acordarea sprijinului financiar din fonduri europene si nationale (plati directe, ajutoare nationale tranzitorii, plati prin masurile de dezvoltare rurala si masuri de piata), de respectarea unor norme obligatorii privind mediul, siguranta alimentara, sanatatea animalelor si a plantelor, bunastarea animalelor, precum si mentinerea terenurilor in bune conditii agricole si de mediu.

Potrivit art. 94 al Regulamentului (UE) nr. 1306 /2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 17 decembrie 2013 - „Statele membre se asigura ca toate terenurile agricole, in special cele care nu mai sunt exploatate in scopul productiei, sunt mentinute in bune conditii agricole si de mediu. Statele membre definesc, la nivel national sau regional, cerintele minime pentru bunele conditii agricole si de mediu (GAEC), in baza cadrului stabilit in Anexa III, tinand seama de caracteristicile zonelor in cauza, in special de conditiile pedologice si climatice, de tipurile de exploatatii existente, de gradul de utilizare a terenurilor in cauza, de rotatia culturilor, de practicile agricole si de structura exploatatiilor”.

Potrivit art. 93 si 94, respectiv Anexei II din Regulamentul nr. 1306/2013, fermierii care solicita sprijin financiar trebuie sa respecte:

    • Cerintele legale in materie de gestionare (13 SMRuri)
    • Standardele privind Bunele conditii agricole si de mediu ale terenurilor (7 GAEC-uri), referitoare la urmatoarele domenii:
        • Mediu, schimbari climatice si bune conditii agricole ale terenurilor;
        • Sanatatea publica, sanatatea animalelor si sanatatea plantelor;
        • Bunastarea animalelor.


Nerespectarea de catre fermieri a normelor de ecoconditionalitate conduce la reducerea platilor sau excluderea de la plata, la una sau mai multe scheme de sprijin, pentru unul sau mai multi ani (conform art. 91, 97 si 99 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 si in conformitate cu Ordinului MADR nr. 999/2016 privind aprobarea sistemului de sanctiuni privind ecoconditionalitatea, cu exceptia cazurilor de forta majora sau circumstante exceptionale care au impiedicat respectarea acestor norme potrivit art. 2, alin. (2) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 si anume:

    • decesul agricultorului;
    • incapacitatea profesionala de lunga durata a agricultorului;
    • o catastrofa naturala de proportii care afecteaza grav suprafetele agricole ale exploatatiei;
    • distrugerea accidentala a cladirilor destinate cresterii animalelor, aflate pe exploatatie;
    • o epizootie care afecteaza partial sau integral septelul agricultorului;
    • exproprierea intregii exploatatii agricole sau a unei parti a acesteia, daca exproprierea respectiva nu ar fi putut fi anticipata.


Constatarea respectarii sau nerespectarii cerintelor de ecoconditionalitate se realizeaza prin actiunile de control (administrativ si control clasic ) desfasurate de inspectorii APIA, respectiv ANSVSA/ANF, sau prin teledetectie, conform prevederilor legislatiei europene.

  

Noutati

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>

Finalizarea Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025

16-06-2025 APIA

Finalizarea Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 13 iunie a.c. s-a încheiat Campania de primire a Cererilor de plată aferente anului 2025. Astfel, în perioada 03 martie  – 13 iunie 2025, au fost depuse 708.012 cereri de plată pentru o suprafață de 9.875.710,11 milioane hectare. Mai multe>>

Artesana desemnată „Artisan Dairy Innovator of the Year” la Global Brand Awards 2025

16-06-2025 Stiri agricole

Artesana desemnată „Artisan Dairy Innovator of the Year” la Global Brand Awards 2025

Brandul românesc Artesana a fost distins cu titlul de „Artisan Dairy Innovator of the Year” în cadrul prestigioasei competiții internaționale Global Brand Awards 2025, organizată de Global Brands Magazine, cu sediul în Marea Britanie. Ceremonia de decernare a avut loc în seara zilei de 13 iunie, la The Grand Hyatt Dubai, și a reunit lideri ai industriei din întreaga lume. Mai multe>>