Controalele pe teren pentru cererile APIA 2019. Ce trebuie sa stie fermierii?

Controalele pe teren pentru cererile APIA - Ce trebuie sa stie fermieriiIn perioada 1 iunie - 1 iulie 2019, APIA stabileste esantionul de fermieri care vor fi selectati la efectuarea controlului in teren. Conform regulamentelor europene, un esantion de minimum 5 % din totalul cererilor sa fie controlate efectiv pe teren. Aceste ferme sunt alese prin analiza de risc care se face automat prin softul utilizat. Aceste ferme sunt selectate cumulativ, atat in baza unor factori de risc (marimea subventiei cerute, marimea suprafetei agricole, tipul de cultura etc.), cat si in baza unui proces de selectie aleator.


Esantionul de control de la acest punct este separat in doua categorii: ferme care vor fi controlate la fata locului si ferme care vor fi controlate prin teledetectie, cu ajutorul imaginilor prin satelit.

Inspectorii APIA controleaza la fata locului sau prin teledetectie fermele selectate si intocmesc rapoarte de control care vor fi introduse in baza de date IACS. Este important ca fermierii controlati pe teren sa nu refuze accesul in ferma al inspectorului APIA care efectueaza controlul pe teren pentru ca vor fi exclusi de la plata.

Esantionul de control contine fermierii selectati pentru controlul pe teren, ale caror solicitari de sprijin urmeaza a fi verificate din punct de vedere al suprafetelor declarate cat si din punct de vedere al ecoconditionalitatii si al conditiilor de eligibilitate generale si specifice din legislatia nationala, al cerintelor de baza relevante masurilor de dezvoltare rurala.

Acesta este transmis de la nivel APIA central catre APIA judetean, in vederea pregatirii dosarelor de control si a realizarii graficului de executare a controalelor pe teren.

Controalele la fata locului vizeaza toate parcelele agricole pentru care se solicita ajutor in cadrul schemelor enumerate in anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 si/sau pentru care se solicita sprijin in cadrul masurilor de dezvoltare rurala care intra in sfera de aplicare a sistemului integrat si consta, in functie de scopul controlului, in masurarea suprafetelor si verificarea conditiilor de eligibilitate generale, a cerintelor de baza relevante, a cerintelor specifice angajamentelor si altor obligatii privind suprafata declarata de beneficiar in cadrul schemei de ajutoare si/sau al masurilor de sprijin solicitat.

In prezent, sunt identificate urmatoarele tipuri de controale:

    • verificare si control pe anexele 17, generate la depunerea cererilor de plata;
    • control clasic APIA;
    • control prin teledetectie;
    • supracontrol clasic APIA - pentru dosare controlate clasic cat si pentru dosare controlate prin teledetectie;
    • supracontrol AFIR;
    • controale pe parcelele posibil abandonate;
    • controale pe ecocondionalitate;
    • alte tipuri de control - pentru dosarele selectate in urma sesizarilor, autosesizarilor, contestatii, supracontroale solicitate de alte organisme de control.


In esantionul de control APIA, intra si ferme de crestere a animalelor. Pe langa controlul inspectorilor APIA se adauga verificarile facute de reprezentantii structurilor judetene ale Agentiei Nationale de Zootehnie, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si Autoritatea Nationala Fitosanitara.

 

Controlul pe teren propriu-zis

In principiu, controalele la fata locului vor acoperi toate parcelele agricole pentru care a fost depusa o cerere, pentru stabilirea conformitatii cu criteriile de eligibilitate, angajamente si alte obligatii.

Este important sa se localizeze toate parcelele declarate, inclusiv cele pentru care nu se solicita niciun ajutor, pentru a verifica cerintele de eco-conditionalitate.

In vederea verificarii beneficiarilor care sunt exclusi de la cerintele de ecologizare, controlul trebuie sa determine toate suprafetele utilizate de fermier pentru a verifica daca acesta respecta cerintele privind practicile agricole benefice pentru clima si mediu.

In cazul verificarii masurilor de dezvoltare rurala pe suprafata, controalele trebuie sa acopere toate parcelele angajate, precum si toate criteriile de eligibilitate, angajamentele si obligatiile beneficiarului, atat la nivel de parcela cat si la nivel de exploatatie.

Verificarea pe teren se realizeaza pe toate parcelele care fac obiectul controlului pe teren, in functie de scopul de control:

 

Schema de plata unica pe suprafata (SAPS): 

    • se masoara/verifica toate parcelele solicitate la plata de catre fermier, se constata cultura pe aceste parcele si se inregistreaza neconformitatile privind normele de ecoconditionalitate identificate pe teren.

 

Plata redistributiva (RED): 

    • se masoara/verifica toate parcelele solicitate la plata de catre fermier, se constata cultura existenta pe aceste parcele si se inregistreaza neconformitatile privind normele de ecoconditionalitate identificate pe teren.

 

Plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu (G):

    • Diversificarea culturilor - se masoara/verifica si se calculeaza conditia de diversificare prin masurarea tuturor parcelelor cu TA, si a culturilor pe genuri dintro parcela si calcularea ponderii acestora; se inregistreaza neconformitatile privind normele de ecoconditionalitate identificate pe teren;
    • Mentinerea pajistilor permanente existente - se masoara/verifica toate parcelele solicitate la plata de catre fermier, se constata cultura pe aceste parcele si se inregistreaza neconformitatile privind normele de ecoconditionalitate identificate pe teren;
    • Prezenta unei zone de interes ecologic pe suprafata agricola – se identifica elementele ZIE declarate de fermier sau identificate in timpul controlului pe teren, se masoara si se calculeaza indeplinirea conditiei de ZIE; se inregistreaza neconformitatile privind normele de eco-conditionalitate identificate pe teren.

 

Plata pentru tinerii fermieri (TF): 

    • se masoara/verifica toate parcelele solicitate la plata de catre fermier, se constata cultura existenta pe aceste parcele si se inregistreaza neconformitatile privind normele de eco-conditionalitate identificate pe teren; se completeaza chestionarul din raportul de control.

 

Schema de sprijin cuplat (SC1,2,...18):

    • Se masoara/verifica toate parcelele pentru care fermierul a solicitat plata pentru sprijinul cuplat selectat, se constata cultura existenta pe aceste parcele, se masoara cultura pentru care s-a solicitat sprijinul cuplat, si se inregistreaza neconformitatile privind normele de ecoconditionalitate identificate pe teren. In cazul in care fermierul a solicitat sprijinul cuplat pe o cultura care face parte dintr-o parcela cu mai multe culturi, cultura pentru care se solicita sprijinul cuplat va fi masurata si confirmata, in functie de toleranta aplicata (trebuie sa indeplineasca cerinta privind suprafata minima eligibila a parcelei, conform art. 8 alin. (1) lit. c) din OUG 3/2015)).

 

Schema simplificata pentru micii fermieri: 

    • se masoara/verifica toate parcelele solicitate la plata de catre fermier, se constata cultura existenta pe aceste parcele si se inregistreaza neconformitatile privind normele de eco-conditionalitate identificate pe teren.

 

Masura 13 - Plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau alte constrangeri specifice:

    • se masoara/verifica toate parcelele, declarate de fermier in zonele care se confrunta cu constrangeri naturale sau specifice, se constata cultura pe aceste parcele si se inregistreaza neconformitatile privind normele de eco-conditionalitate identificate pe teren.

 

Masura 10 - Agro-mediu si clima

    • se masoara/verifica toate parcelele cu angajament si se verifica:
        • sa mentina angajamentul pentru o perioada de minimum 5 ani de la data semnarii acestuia,
        • sa tina o evidenta a activitatilor agricole corelate cu implementarea cerintelor de baza si specifice la nivelul suprafetelor agricole aflate sub angajament, prin completarea caietului de agro-mediu,
        • sa respecte cerintele de baza relevante pachetelor pentru care se aplica, stabilite pentru fiecare angajament prin fisele tehnice ale masurilor, pe parcelele agricole angajate,
        • sa respecte cerintele specifice aferente angajamentului asumat.

 

Masura 11 - Agricultura ecologica

    • se masoara/verifica toate parcelele cu angajament si se verifica:
        • sa mentina angajamentul pentru o perioada de minimum 5 ani de la data semnarii acestuia,
        • sa tina o evidenta a activitatilor agricole corelate cu implementarea cerintelor de baza si specifice la nivelul suprafetelor agricole aflate sub angajament, prin completarea caietului de agricultura ecologica,
        • sa respecte cerintele de baza relevante pachetelor pentru care aplica stabilite pentru fiecare angajament prin fisele tehnice ale masurilor, pe parcelele agricole angajate,
        • sa respecte cerintele specifice aferente angajamentului asumat.

 

Ecoconditionalitatea (conformitatea incrucisata) – ca parte componenta a Politicii Agricole Comune, este un mecanism care conditioneaza acordarea sprijinului financiar din fonduri europene si nationale (plati directe, ajutoare nationale tranzitorii, plati prin masurile de dezvoltare rurala si masuri de piata), de respectarea unor norme obligatorii privind mediul, siguranta alimentara, sanatatea animalelor si a plantelor, bunastarea animalelor, precum si mentinerea terenurilor in bune conditii agricole si de mediu.

Potrivit art. 94 al Regulamentului (UE) nr. 1306 /2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 17 decembrie 2013 - „Statele membre se asigura ca toate terenurile agricole, in special cele care nu mai sunt exploatate in scopul productiei, sunt mentinute in bune conditii agricole si de mediu. Statele membre definesc, la nivel national sau regional, cerintele minime pentru bunele conditii agricole si de mediu (GAEC), in baza cadrului stabilit in Anexa III, tinand seama de caracteristicile zonelor in cauza, in special de conditiile pedologice si climatice, de tipurile de exploatatii existente, de gradul de utilizare a terenurilor in cauza, de rotatia culturilor, de practicile agricole si de structura exploatatiilor”.

Potrivit art. 93 si 94, respectiv Anexei II din Regulamentul nr. 1306/2013, fermierii care solicita sprijin financiar trebuie sa respecte:

    • Cerintele legale in materie de gestionare (13 SMRuri)
    • Standardele privind Bunele conditii agricole si de mediu ale terenurilor (7 GAEC-uri), referitoare la urmatoarele domenii:
        • Mediu, schimbari climatice si bune conditii agricole ale terenurilor;
        • Sanatatea publica, sanatatea animalelor si sanatatea plantelor;
        • Bunastarea animalelor.


Nerespectarea de catre fermieri a normelor de ecoconditionalitate conduce la reducerea platilor sau excluderea de la plata, la una sau mai multe scheme de sprijin, pentru unul sau mai multi ani (conform art. 91, 97 si 99 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 si in conformitate cu Ordinului MADR nr. 999/2016 privind aprobarea sistemului de sanctiuni privind ecoconditionalitatea, cu exceptia cazurilor de forta majora sau circumstante exceptionale care au impiedicat respectarea acestor norme potrivit art. 2, alin. (2) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 si anume:

    • decesul agricultorului;
    • incapacitatea profesionala de lunga durata a agricultorului;
    • o catastrofa naturala de proportii care afecteaza grav suprafetele agricole ale exploatatiei;
    • distrugerea accidentala a cladirilor destinate cresterii animalelor, aflate pe exploatatie;
    • o epizootie care afecteaza partial sau integral septelul agricultorului;
    • exproprierea intregii exploatatii agricole sau a unei parti a acesteia, daca exproprierea respectiva nu ar fi putut fi anticipata.


Constatarea respectarii sau nerespectarii cerintelor de ecoconditionalitate se realizeaza prin actiunile de control (administrativ si control clasic ) desfasurate de inspectorii APIA, respectiv ANSVSA/ANF, sau prin teledetectie, conform prevederilor legislatiei europene.

  

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>