Utilajul apicol


.

 

 

Utilajul apicol se compune din: centrifuga 4 R inox; tava de descapacit; furculita de descapacit; cutit de descapacit; strecuratoare miere; colector de polen; hranitor; dalta apicola; afumator; perie apicola; ladita de transport rame; gratie de urdinis; rama de ventilatie; suport pentru stup; inchizator de urdinis; gratie separatoare; colivie matca; pulverizator; stupi de rezerva si rame goale; cantar de control.

 

Centrifuga 4 R inox. Centrifuga este un aparat care se foloseste pentru extragerea mierii. Se achizitioneaza o centrifuga tangentiala, ce cuprinde 3 rame asezate perpendicular pe diametrul rotorului in niste casete special amenajate in rotor, astfel incat mierea se extrage mai intai de pe o fata, iar apoi de pe fata cealalta a ramei. Acesta se compune din trei parti principale: Un rezervor colector cilindric, din inox de 1 mm grosime. Fundul rezervorului este conic si inclinat spre partea in care se monteaza robinetul de scurgere, pentru a usura evacuarea mierii. Un rotor confectionat din bare metalice cu sectiunea de 25-30/3-5 mm, avand in centru un ax care se sprijina la partea inferioara printr-un lagar cu rulment pe fundul rezervorului, iar la partea superioara se fixeaza intr-o bara transversala, fixata la randul ei prin doua suruburi de marginile rezervorului. Un mecanism de actionare format dintr-un cuplu de roti dintate conice. Pentru strecurarea si conditionarea mierii dupa extractie se folosesc strecuratoare si filtre, maturatoare, butoaie, in care mierea este lasata sa se limpezeasca si sa piarda surplusul de apa pe care-l contine.

Tava de descapacit. Tava (inox) pentru descapacit este folosita la asezarea ramei intr-o pozitie comoda pentru descapacit. Este formata dintr-o rama metalica, cu peretii oblici, in care se monteaza doua stinghii suport, pe care se aseaza rama de miere, o sita care acopera fata interioara a ramei metalice si o tava colectoare montata sub sita. In felul acesta capacelele de miere in urma descapacirii, se aduna pe sita, mierea scurgandu-se apoi in tava colectoare.

Furculita de descapacit. Furculita pentru descapacit se foloseste mai ales in cazul ramelor de cuib, care se descapacesc in vederea hranirilor stimulente sau a ramelor cu suprafata neuniform capacita. Este formata dintr-o placa metalica in care sunt montate 18 ace de otel in plan inclinat la 340 fata de placa, prinsa intr-un maner de lemn.

Cutit de descapacit. Cutitul pentru descapacit este format dintr-o lama de otel avand grosimea de 3 mm, lungimea de 220 mm si latimea de 45 mm, montata intr-un maner de lemn.

Strecuratoare miere. Formata dintr-un cadru metalic si o sita prin care se strecoara mierea, in vederea retinerii impuritatilor.

Colector de polen. Colectorul de polen este din material lemnos si se amplaseaza la urdinis folosindu-se la strangerea incarcaturilor de polen. Piesele principale din care se compune un colector de polen sunt: Placa activa care retine polenul de pe picioarele albinelor este confectionata din  plastic, orificiile de trecere fiind rotunde cu latimea de 4 mm. Sertarasul de depozitare a incarcaturilor de polen retinute de placa activa permite o mai buna ventilatie si deci o mai rapida evaporare a apei. Sertarasul trebuie sa aiba fundul din plasa de sarma cu ochiuri foarte mici (0,5 mm).

Hranitor. Hranitoarele achizitionate sunt din material plastic. Se folosesc pentru hranirea familiile in perioadele lipsite de cules si familiile bolnave, prin administrarea diferitelor sortimente de hrana de calitate.

Dalta apicola. Dalta apicola este formata dintr-o placa de otel groasa de 5 mm, avand un capat indoit in unghi drept pe o lungime de 20 mm. Capetele sunt latite si ascutite in forma de dalta; se foloseste la desprinderea partilor imbinate in falt sau lipite de albine cu propolis sau cu ceara, la curatirea ramelor si a partilor componente ale stupului de propolis sau de ceara, precum si la alte lucrari in stupina ca de exemplu, curatirea afumatorului, pregatirea materialului pentru afumat, etc.

Afumator. Afumatorul este format dintr-un corp cilindric facut din tabla zincata groasa de 0,5 mm, cu capac mobil, in forma de cos, acoperit in partea de jos cu un gratar. In interiorul corpului se gaseste un pahar mobil, pentru combustibil, facut din tabla de 1 mm grosime, avand de asemenea la partea inferioara un gratar care permite trecerea aerului. De corp este montata cu ajutorul a doua suruburi, o pereche de foale formate din doua scandurele prinse pe o latura in unghi mobil, celelalte trei parti fiind unite printr-un burduf. Prin actionarea foalelor se antreneaza in partea inferioara a corpului un curent de aer care impinge, prin orificiul corpului, fumul produs ca urmare a arderii diferitelor materiale (carpe, iasca etc.).

Perie apicola. Este confectionata din lemn si ajuta la usurarea lucrarilor apicole, prin indepartarea cu blandete a albinelor de pe rame.

Ladita de transport rame. Ladita de transport face parte din inventarul stupinei. Este o ladita de lucru usoara, facuta din P.F.L., avand o capacitate de 4-8 rame STAS, prevazuta cu manere si cu o curea de pus pe umar, precum si un capac telescopic, pentru ca nici o albina sa nu poata patrunda inauntru. Va fi folosita la punerea, adapostirea provizorie a ramelor scoase din stupii ce se controleaza, la transportul ramelor cu miere pentru extractie si a ramelor ce se folosesc in stupina la diverse lucrari, la formarea si transportarea roilor etc. Va fi dezinfectata regulat pentru a se preveni raspandirea bolilor in stupina.

Gratie de urdinis. Gratia de urdinis este confectionata dintr-un cadru de lemn prevazut cu plasa de sarma, si se pozitioneaza la urdinis.

Rama de ventilatie. Rama de ventilatie se compune dintr-o rama cu plasa de sarma, folosita pentru ventilatie.

Scaun apicol. Se confectioneaza din lemn. Are mai multe compartimente in care se tin diferite scule si materiale necesare in timpul lucrului, servind in acelasi timp ca scaun.

Suport pentru stup. Se prezinta sub forma unui cadru metalic pe care se sprijina stupul.

Inchizator de urdinis. E confectionat fie din tabla, perforata din loc in loc pentru accesul albinelor si impiedicarea accesului rozatoarelor, fie dintr-un leat, numit inchizator bloc, care inchide golul urdinisului pe toata deschiderea, pe una din parti avand taiata o deschizatura de 15-20 cm lungime si 8 mm inaltime. In partea de sus a blocului e practicata o alta taietura mai mica de 7-8 cm, folosita ca urdinis de iernare la familiile mai putin puternice. Cand se ajunge la marele cules, sau atunci cand e nevoie de o aerisire mai mare, blocul se inlatura cu totul.

Gratie separatoare. Este o rama de 12 x 12 mm grosime al carei perimetru corespunde cu cel al stupului, pe ambele fete ale ramei fiind fixate 2 panze metalice galvanizate, cu ochiuri de 1,5-2 mm. Rama se aseaza intre corpurile superioare ale stupului ME izoland albinele din corpul de sus fata de cele de jos, fara ca albinele sa se poata atinge. Corpul de sus fiind fara matca, poate fi folosit ca nucleu de imperechere a matcilor si, dupa imperecherea noii matci, separatorul se poate retrage in vederea schimbarii matcii batrane.

Colivie matca. Coliviile sunt mici dispozitive de diferite tipuri folosite pentru protectia matcilor sau a botcilor atunci cand acestea sunt introduse in alte colonii. De fiecare data cand sunt folosite acestea se oparesc cu apa fiarta si sunt lasate sa se usuce in vederea indepartarii mirosului matcii precedente si dezinfectarii. Daca nu vom proceda asa, matca introdusa in cusca, simtind mirosul unei rivale, incepe sa se agite in colivie, fapt ce va contribui la ingreunarea primirii ei de catre albinele stupului. Coliviile trebuie sa fie prevazute cu pasta de miere, zahar pudra si polen iar ochiurile sitei sa fie de 2-2,5 mm marime pentru ca schimburile dintre albine si matca sa se faca in cele mai bune conditii.

Pulverizator. Pulverizatorul are o pompa de aer, cu care se creeaza presiune in bazinul aparatului. Aparatul poate fi folosit ca inlocuitor al afumatorului, cand in el se pune apa cu putin acid acetic, care pulverizat linisteste albinele. Cu ajutorul lui se pot pulveriza solutii medicamentoase sau se pot umple cu sirop faguri pentru hranire, sau cu apa calda, atunci cand ei sunt lasati 2-3 zile pentru inmuierea invelisurilor nimfelor ramase dupa numeroasele generatii de puiet, dand astfel posibilitatea albinelor sa le poata roade si elimina din celule.

Stupi de rezerva si rame goale. In inventarul stupinei trebuie sa existe stupi de rezerva si rame goale. Este bine sa utilizam in stupina un singur model de rama, din cele ce se comercializeaza prin retelele ACA, orice modificare marind pretul de cost al produsului finit.

Cantar de control. Cantarul de control da indicatii apicultorului despre felul cum se desfasoara culesul. Datele si indicatiile aratate de cantar se inregistreaza seara, dupa ce albinele au incetat zborul, si se trec in agenda de lucrari zilnice. Aceste date nu reprezinta numai nectarul adus din camp ci si cantitatea de puiet crescuta datorita culesului.


Noutati

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

18-10-2023 Albine

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>

Producatorii europeni de miere trag un semnal de alarma asupra mierii falsificate de pe piata

29-03-2023 Albine

Producatorii europeni de miere trag un semnal de alarma asupra mierii falsificate de pe piata

Articol de opinie realizat de Stanislav JAS - Presedintele Grupului de lucru Copa-Cogeca „Miere”: La ce va ganditi prima data cand auziti de produse europene contrafacute? Parfumuri, genti sau articole de marca? Daca da, mai ganditi-va! Mierea ar trebui sa ocupe primul loc in randul acestor produse! Comisia Europeana tocmai a publicat un raport privind o investigatie la nivel comunitar privind calitatea mierii importate in UE. Constatarile sunt socante: 46 % din toate esantioanele analizate1 de ... Mai multe>>

Cele mai intalnite sortimente de miere

13-09-2022 Albine

Cele mai intalnite sortimente de miere

Aurul dulce, cel mai bun si sanatos desert si alte cateva zeci de denumiri sunt atribuite unui singur produs natural de care ne putem bucura datorita uneia dintre cele mai importante insecte din lume, albina. Daca te afli printre persoanele care vor sa dedice timp cercetarii mierii, ai inceput perfect, deoarece in urmatoarele randuri vei afla care sunt principalele tipuri de miere din tara noastra si cateva informatii despre fiecare dintre ele. Mai multe>>

Povestea extraordinarei miere de Manuka din Noua Zeelanda

19-07-2022 Albine

Povestea extraordinarei miere de Manuka din Noua Zeelanda

Mierea de Manuka este deja binecunoscuta ca un superaliment care ne ofera o multitudine de beneficii pentru sanatate si este de cateva ori mai puternica decat mierea obisnuita. Mierea de Manuka castiga in prezent mult interes datorita beneficiilor sale pentru sanatate. Sa aflam despre istoria acestei mieri uimitoare. Mai multe>>

European Bee Award 2022

10-06-2022 Albine

European Bee Award 2022

Faceti parte dintr-un proiect inovator care protejeaza albinele sau alti polenizatori? European Bee Award lanseaza apelul de candidaturi pentru 2022. Organizatia Europeana a Proprietarilor de Pamant (ELO) si Asociatia Europeana a Industriei de Masini Agricole (CEMA) va invita sa va depuneti proiectul pana vineri, 9 septembrie 2022. Mai multe>>

Beneficiile laptisorului de matca

12-01-2022 Albine

Beneficiile laptisorului de matca

Denumit si „elixirul tineretii”, laptisorul de matca si-a castigat denumirea de hiperaliment, asigurand organismului toti nutrientii de care are nevoie. Astfel, aceasta substanta vascoasa secretata de albine devine cel mai complet si cel mai puternic aliment cunoscut de om. Mai multe>>

Albina romaneasca se digitalizeaza

29-10-2021 Albine

Albina romaneasca se digitalizeaza

In 19 octombrie a.c., a avut loc seminarul “Produse apicole de la producator la consumator: constrangeri si solutii in asigurarea trasabilitatii si autenticitatii “, eveniment organizat de Asociatia Inter-Bio si USH Pro Business in parteneriat cu Apiary Book, cu suportul Smart eHub si Wallachia eHub. La eveniment au fost prezenti reprezentanti de asociatii apicole si apicultori care au manifestat interes pentru tema centrala a evenimentului: cresterea productivitatii fermelor apicole prin implem... Mai multe>>

Sfaturi de la apicultori pentru pastrarea mierii

06-03-2021 Albine

Sfaturi de la apicultori pentru pastrarea mierii

Apicultura este una dintre acele pasiuni care se poate transforma rapid intr-o afacere de succes. Mierea si produsele derivate sunt foarte apreciate, in contextul in care preocuparea pentru alimentatia sanatoasa castiga tot mai multi adepti. Pentru a putea beneficia, insa, de proprietatile curative ale mierii si de savoarea sa originala este important sa respectam anumite reguli legate de pastrarea sa in conditii optime. Apicultorii romani ne ofera astazi cateva sfaturi utile in acest sens: Mai multe>>

Consultare publica: Evaluarea riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine

20-01-2021 Albine

Consultare publica: Evaluarea riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine

Comitetul stiintific al EFSA a lansat o consultare deschisa pentru proiectul sau de aviz cu privire la o abordare bazata pe sisteme a evaluarii riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine. Avizul stiintific este aliniat la aspiratiile declarate in Acordul Verde al UE (Green Deal) si in Strategia EFSA 2027, prezentand oportunitati si idei care faciliteaza discutiile pentru a avansa evaluarea riscului de mediu al factorilor multipli de stres ai albinelor. In acest sens, este prez... Mai multe>>

Structura coloniei de albine in perioada de primavara

08-01-2021 Albine

Structura coloniei de albine in perioada de primavara

Coloniile suficient aprovizionate cu hrana si nederanjate incep sa se ocupe de puiet din cea de a doua parte a lunii ianuarie. Dezvoltarea ascendenta a inceput, ea duce fireste la o revigorare a coloniei. Primele oua depuse de matca sunt hranite cu sucul nutrititiv din rezervele corporale proprii ale albinelor de iarna. Puietul timpuriu consuma din rezervele de albumina depuse toamna. Mai multe>>

Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie de management apicol la nivel global, targeteaza 200.000 de euro pe SeedBlink

19-10-2020 Albine

Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie de management apicol la nivel global, targeteaza 200.000 de euro pe SeedBlink

Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie pentru managementul stupinei la nivel global, vizeaza sa obtina 150.000 de euro prin equity crowdfunding pe SeedBlink, cea mai mare platforma din Europa de Sud-Est pentru startup-uri tehnologice. Runda totala de finantare este de 200.000 de euro, aceasta fiind condusa de fondul de investitii GapMinder. Listarea va avea loc maine, 20 octombrie, la ora 10.00. Apiary Book este o aplicatie pentru managementul activitatilor dintr-o stupina, monitorizarea stupi... Mai multe>>