Producatorii europeni de miere trag un semnal de alarma asupra mierii falsificate de pe piata

Insasi existenta mierii europene va fi pusa la bataie in urmatoarele luni la BruxellesArticol de opinie realizat de Stanislav JAS - Presedintele Grupului de lucru Copa-Cogeca „Miere”: La ce va ganditi prima data cand auziti de produse europene contrafacute? Parfumuri, genti sau articole de marca? Daca da, mai ganditi-va! Mierea ar trebui sa ocupe primul loc in randul acestor produse! Comisia Europeana tocmai a publicat un raport privind o investigatie la nivel comunitar privind calitatea mierii importate in UE. Constatarile sunt socante: 46 % din toate esantioanele analizate1 de organismele publice ale UE au fost considerate suspecte din punctul de vedere al unei posibile fraude.


Totusi, importurile reprezinta in continuare 40 % din consumul anual de miere al UE.

Sunt apicultor profesionist si detin 150 de stupi in sudul Finlandei. La fel ca si colegii mei apicultori de pe continent, am grija de albine, ofer servicii de polenizare producatorilor de fructe si agricultorilor finlandezi, colectez si vand miere locala. O parte din activitatea mea vizeaza, de asemenea, conservarea albinei negre europene, o specie protejata, care aproape a disparut in regiunea mea.

M-am hotarat sa vorbesc astazi pentru ca nu vreau sa fiu redus la a fi un simplu spectator al decaderii tacite a apiculturii in Europa. De ani de zile, apicultorii europeni trag un semnal de alarma cu privire la starea pietei europene a mierii. Situatia a devenit disperata pentru majoritatea apicultorilor comerciali. Acest lucru se datoreaza in principal faptului ca fortele traditionale ale pietei, modelate de cerere si oferta, au fost corupte de ani de zile de trucuri scandaloase menite sa insele consumatorul de miere. Acest lucru se datoreaza, in principal, faptului ca legislatia europeana privind mierea nu este indeajuns de robusta. La ora actuala, consumatorii sunt adesea in imposibilitatea de a identifica in mod clar locul exact de provenienta al mierii, in special in cazul amestecurilor comerciale de miere in care se pun laolalta miere din UE si miere din afara UE. La aceasta se adauga faptul ca mierea falsificata importata, adica un amestec de miere cu siropuri complexe, duce la scaderea preturilor in magazine la niveluri atat de mici incat perceptia consumatorilor cu privire la valoarea reala a mierii autentice ajunge sa fie complet distorsionata.

Scaderea vanzarilor apicultorilor, cresterea stocurilor de miere locala si pierderea rentabilitatii erodeaza treptat productia europeana. Suntem pur si simplu incapabili sa concuram cu produsele importate, care nu corespund definitiei legale a mierii. Ca un exemplu graitor, valoarea declarata pentru mierea importata din Asia se situeaza de ani de zile in jurul valorii de 1,5 EUR/kg, in timp ce costul mediu de productie pentru mierea produsa in Finlanda poate ajunge la 15 EUR/kg: de zece ori mai mult Rata actuala a inflatiei si cresterea costului energiei nu fac decat sa accelereze aceasta tendinta. Nu putem sa coboram preturile la nivelul celor ale produselor importate care contin siropuri decuplate de inflatie si de fluctuatiile naturale determinate de conditiile meteorologice.

 

Valoarea apiculturii pentru UE isi depaseste cu mult propria pondere economica

Unii ar putea sustine ca mierea nu este o componenta vitala a economiei europene si nationale. Cu toate acestea, trebuie sa analizam situatia critica a pietei intr-un context social mai larg. Initiativa privind polenizatorii a UE, revizuita recent, subliniaza importanta luarii unor actiuni imediate pentru a stopa declinul polenizatorilor. Albinele crescute de apicultori joaca un rol vital in polenizare pentru a obtine alimentele pe care le consuma cetatenii nostri, ca sa nu mai vorbim de conservarea biodiversitatii care ne inconjoara. Copa si Cogeca estimeaza ca distrugerea mijloacelor de subzistenta ale apicultorilor comerciali europeni ar putea duce la pierderea a mai mult de 5 milioane de colonii de albine de pe intregul continent. Este vorba despre aproape o treime din cifrele actuale. In fata celor mai mari provocari societale, cum ar fi schimbarile climatice, nu ne putem permite o astfel de reducere, deoarece alte populatii de insecte polenizatoare pur si simplu nu exista pentru a inlocui pierderea coloniilor de albine detinute de apicultori.

 

Solutii la criza pietei cunoscute si disponibile

Pentru a face fata acestei situatii este necesar sa facem mai mult decat sa observam ca spectatori, avand in vedere ca solutiile politice au fost deja identificate in mod clar. Comisia trebuie sa ia rapid decizii politice pentru a pune in aplicare astfel de solutii, iar Copa si Cogeca, statele membre si deputatii din Parlamentul European sunt gata sa colaboreze.

In primul rand, urmeaza revizuirea Directivei Consiliului privind mierea (2001/110/CE). Directiva trebuie sa abordeze urmatoarele trei prioritati pentru a produce efecte reale: informatii transparente pentru operatorii din lantul alimentar si consumatori cu privire la originea si ponderea amestecurilor de miere, punerea la dispozitia a instrumentelor de combatere eficienta a fraudei in domeniul mierii si mentinerea calitatii mierii, spre folosul atat al consumatorilor, cat si al producatorilor. Trasabilitatea si testarea in laborator pentru a verifica originea mierii vor fi componente esentiale ale cadrului juridic consolidat, ca mijloc de verificare a conformitatii cu o etichetare mai transparenta.

Infiintarea unui centru comunitar de referinta pentru miere ar fi la fel de importanta. Cu ajutorul unui astfel de organism specializat, vom avea cu totii un loc unde sa dezvoltam si sa testam metode moderne pentru a dovedi autenticitatea si calitatea mierii inainte ca acestea sa fie facute oficiale de catre Comisie Pur si simplu nu putem continua sa testam mierea si sa certificam in mod legal loturile importate folosind un cadru legal invechit, cu metode de laborator care nu au mai fost actualizate de zeci de ani!

Comisia si autoritatile nationale trebuie sa aiba, de asemenea, capacitatea de a preveni fenomenul falsificarii si al comertului cu miere frauduloasa. Trebuie sa stabilim o lista rosie a importatorilor si producatorilor carora le este interzis sa exporte pe piata UE, in paralel cu testarea sistematica a loturilor de miere importate si comercializate in vrac.

In ultimul rand, este la fel de important sa punem la dispozitie sisteme clare de etichetare a originii pentru a da consumatorilor puterea sa aleaga. Am depus eforturi enorme in aceasta directie, in prezent sectorul nostru fiind pregatit. In intalnirile recente pe care le-am avut la Bruxelles, oficialii Comisiei au subliniat riscul pe care l-ar putea crea o astfel de etichetare: un risc la adresa comertului intracomunitar de "promovare a nationalismului prin etichetare". Ce ingrijorare inutila in Europa de astazi! Cata lipsa de consecventa in Pactul verde! Noi, producatorii de miere, suntem cu totii mandri sa aratam clientilor nostri aceasta diversitate geografica. Afisarea obligatorie a tarii de origine pe eticheta mierii, fara nicio exceptie in cazul amestecurilor, nu va afecta in niciun fel o piata atat de dependenta de importurile din afara UE.

Impreuna cu colegii mei de la Copa si Cogeca, suntem convinsi ca trebuie luate masuri de politica urgente pentru a inversa declinul productiei europene si pentru a proteja imaginea mierii. In lipsa unor astfel de decizii politice, sectorul nostru apicol va fi redus la un simplu hobby de muzeu in aer liber, cu consecinte profunde asupra mediului, productiei alimentare si increderii consumatorilor.

Stanislav JAS
Presedinte, Grupul de lucru Copa-Cogeca „Miere”

 

Copa si Cogeca reprezinta vocea unita a agricultorilor si a cooperativelor agricole din Uniunea Europeana. Impreuna, ne asiguram ca agricultura UE este durabila, inovatoare si competitiva, garantand siguranta alimentara pentru cinci sute de milioane de oameni din ansamblul Europei. 

Noutati

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

18-10-2023 Albine

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>

Producatorii europeni de miere trag un semnal de alarma asupra mierii falsificate de pe piata

29-03-2023 Albine

Producatorii europeni de miere trag un semnal de alarma asupra mierii falsificate de pe piata

Articol de opinie realizat de Stanislav JAS - Presedintele Grupului de lucru Copa-Cogeca „Miere”: La ce va ganditi prima data cand auziti de produse europene contrafacute? Parfumuri, genti sau articole de marca? Daca da, mai ganditi-va! Mierea ar trebui sa ocupe primul loc in randul acestor produse! Comisia Europeana tocmai a publicat un raport privind o investigatie la nivel comunitar privind calitatea mierii importate in UE. Constatarile sunt socante: 46 % din toate esantioanele analizate1 de ... Mai multe>>

Cele mai intalnite sortimente de miere

13-09-2022 Albine

Cele mai intalnite sortimente de miere

Aurul dulce, cel mai bun si sanatos desert si alte cateva zeci de denumiri sunt atribuite unui singur produs natural de care ne putem bucura datorita uneia dintre cele mai importante insecte din lume, albina. Daca te afli printre persoanele care vor sa dedice timp cercetarii mierii, ai inceput perfect, deoarece in urmatoarele randuri vei afla care sunt principalele tipuri de miere din tara noastra si cateva informatii despre fiecare dintre ele. Mai multe>>

Povestea extraordinarei miere de Manuka din Noua Zeelanda

19-07-2022 Albine

Povestea extraordinarei miere de Manuka din Noua Zeelanda

Mierea de Manuka este deja binecunoscuta ca un superaliment care ne ofera o multitudine de beneficii pentru sanatate si este de cateva ori mai puternica decat mierea obisnuita. Mierea de Manuka castiga in prezent mult interes datorita beneficiilor sale pentru sanatate. Sa aflam despre istoria acestei mieri uimitoare. Mai multe>>

European Bee Award 2022

10-06-2022 Albine

European Bee Award 2022

Faceti parte dintr-un proiect inovator care protejeaza albinele sau alti polenizatori? European Bee Award lanseaza apelul de candidaturi pentru 2022. Organizatia Europeana a Proprietarilor de Pamant (ELO) si Asociatia Europeana a Industriei de Masini Agricole (CEMA) va invita sa va depuneti proiectul pana vineri, 9 septembrie 2022. Mai multe>>

Beneficiile laptisorului de matca

12-01-2022 Albine

Beneficiile laptisorului de matca

Denumit si „elixirul tineretii”, laptisorul de matca si-a castigat denumirea de hiperaliment, asigurand organismului toti nutrientii de care are nevoie. Astfel, aceasta substanta vascoasa secretata de albine devine cel mai complet si cel mai puternic aliment cunoscut de om. Mai multe>>

Albina romaneasca se digitalizeaza

29-10-2021 Albine

Albina romaneasca se digitalizeaza

In 19 octombrie a.c., a avut loc seminarul “Produse apicole de la producator la consumator: constrangeri si solutii in asigurarea trasabilitatii si autenticitatii “, eveniment organizat de Asociatia Inter-Bio si USH Pro Business in parteneriat cu Apiary Book, cu suportul Smart eHub si Wallachia eHub. La eveniment au fost prezenti reprezentanti de asociatii apicole si apicultori care au manifestat interes pentru tema centrala a evenimentului: cresterea productivitatii fermelor apicole prin implem... Mai multe>>

Sfaturi de la apicultori pentru pastrarea mierii

06-03-2021 Albine

Sfaturi de la apicultori pentru pastrarea mierii

Apicultura este una dintre acele pasiuni care se poate transforma rapid intr-o afacere de succes. Mierea si produsele derivate sunt foarte apreciate, in contextul in care preocuparea pentru alimentatia sanatoasa castiga tot mai multi adepti. Pentru a putea beneficia, insa, de proprietatile curative ale mierii si de savoarea sa originala este important sa respectam anumite reguli legate de pastrarea sa in conditii optime. Apicultorii romani ne ofera astazi cateva sfaturi utile in acest sens: Mai multe>>

Consultare publica: Evaluarea riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine

20-01-2021 Albine

Consultare publica: Evaluarea riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine

Comitetul stiintific al EFSA a lansat o consultare deschisa pentru proiectul sau de aviz cu privire la o abordare bazata pe sisteme a evaluarii riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine. Avizul stiintific este aliniat la aspiratiile declarate in Acordul Verde al UE (Green Deal) si in Strategia EFSA 2027, prezentand oportunitati si idei care faciliteaza discutiile pentru a avansa evaluarea riscului de mediu al factorilor multipli de stres ai albinelor. In acest sens, este prez... Mai multe>>

Structura coloniei de albine in perioada de primavara

08-01-2021 Albine

Structura coloniei de albine in perioada de primavara

Coloniile suficient aprovizionate cu hrana si nederanjate incep sa se ocupe de puiet din cea de a doua parte a lunii ianuarie. Dezvoltarea ascendenta a inceput, ea duce fireste la o revigorare a coloniei. Primele oua depuse de matca sunt hranite cu sucul nutrititiv din rezervele corporale proprii ale albinelor de iarna. Puietul timpuriu consuma din rezervele de albumina depuse toamna. Mai multe>>

Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie de management apicol la nivel global, targeteaza 200.000 de euro pe SeedBlink

19-10-2020 Albine

Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie de management apicol la nivel global, targeteaza 200.000 de euro pe SeedBlink

Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie pentru managementul stupinei la nivel global, vizeaza sa obtina 150.000 de euro prin equity crowdfunding pe SeedBlink, cea mai mare platforma din Europa de Sud-Est pentru startup-uri tehnologice. Runda totala de finantare este de 200.000 de euro, aceasta fiind condusa de fondul de investitii GapMinder. Listarea va avea loc maine, 20 octombrie, la ora 10.00. Apiary Book este o aplicatie pentru managementul activitatilor dintr-o stupina, monitorizarea stupi... Mai multe>>