Ingrijirea albinelor in perioada de iarna

INGRIJIREA ALBINELOR Familiile de albine ierneaza obisnuit in aer liber in unele zone se aplica iernarea in cojoc si cu totul izolat in adapost. Iernarea in aer liber a familiilor de albine prezinta avantajul ca permite albinelor sa execute zboruri de curatare in zilele calduroase din timpul iernii ramanand sub influenta directa a factorilor de mediu sporind rezistenta organismului.

 

 

 

In vederea iernarii familiilor de albine in aer liber este necesara amplasarea acestora pe vetre ferite de vanturi puternice, asigurarea de suficiente rezerve de hrana si protejarea cuibului cu materiale izolatoare.

INGRIJIREA ALBINELOR 2Iernarea in cojoc a familiilor de albine se practica in zonele cu vanturi puternice in timpul iernii. Iernarea dupa acest sistem consta in protejarea colectiva a familiilor de albine la exterior cu materiale izolatoare.

In vederea iernarii, familiile de albine se aseaza la o distanta de 10-15 centimetri una de alta, pe suporti, la o inaltime de 15-30 centimetri de sol, pe care s-a asternut un strat subtire de paie. Stupii se impacheteaza din toate partile cu paie formandu-se in acest fel un strat izolator. Paiele de deasupra stupilor se acopera cu carton asfaltat.

Familiile de albine se introduc la iernarea in cojoc in momentul in care timpul a devenit rece si nu mai sunt perspective ca albinele sa execute zboruri de curatire. Pentru a preveni patrunderea vantului prin urdinisurile stupilor, in fata acestora se aseaza stuf, papura sau snopi de coceni. In zilele calduroase si insorite din timpul iernii peretele de protectie din fata stupilor se inlatura pentru a da posibilitatea albinelor sa execute zboruri de curatire. Familiile de albine iernate in cojoc sunt bine protejate impotriva curentilor de aer rece si reactioneaza mai greu la schimbarile de temperatura din timpul iernii. Iernarea albinelor in cojoc inceteaza si familiile sunt amplasate din nou pe locurile din vatra stupinei odata cu incalzirea vremii si inceperea zborului de curatire de primavara.

Iernarea familiilor de albine in adaposturi se practica in cazuri rare, in special in cazul familiilor de albine slabe si rezerve de hrana insuficiente. Supravegherea iernarii familiilor de albine se face cu scopul de a cunoaste modul in care decurge iernarea in vederea stabilirii masurilor de indreptare. In general pe timpul iernii familiile se lasa sa ierneze linistite. Periodic se executa ascultarea familiilor de albine, se curata urdinisul de familiile moarte si se urmareste ca apa sa nu patrunda in stup. In cazul ninsorilor abundente se curata zapada de la urdinisurilor stupilor, iar in zilele calduroase se stimuleaza zborul de curatire al albinelor.

Starile anormale intalnite la familiile de albine in timpul iernii se stabilesc fara a deschide stupii prin ascultarea lor pentru aprecierea intensitatii zumzetului produs de albine si dupa cantitatea si starea albinelor moarte gasite pe fundul stupilor.

Ascultarea familiilor se face apropiind urechea de urdinis, lipind-o de peretele din fata al stupului sau folosind un tub de cauciuc cu diametrul de 1cm si lungime de 1 m, care se introduce cu unul din capetele in interiorul stupului prin urdinis, iar celalalt capat se apropie de ureche. Se poate folosi de asemenea si un carton ce se aseaza pe fundul stupilor unde cad albinele moarte si rumegusul de ceara provenit din descapacirea mierii din faguri consumata de albine.

Zumzetul foarte slab asemanator fosnetului frunzelor uscate indica ca familiile de albine sunt lipsite de hrana. Completarea rezervelor de hrana se realizeaza cu miere in faguri sau cu zahar. Asfel, in cazul existentei unor rezerve de miere in faguri, acestia se aseaza langa ghemul de iernare de o parte si de alta a acestuia. In lipsa fagurilor cu miere se administreaza familiilor lipsite de hrana pasta de zahar cu miere, preparata din patru parti zahar pudra si o parte miere lichefiata, care se toarna peste zaharul pudra si se framanta pana la consistenta aluatului. Pasta de zahar cu miere se administreaza sub forma de turte invelite in tifon sau hartie perforata care se aseaza deasupra ramelor din ghemul de iernare.

In hranirea albinelor se foloseste cu rezultate bune si siropul de zahar, in proportie de 2:1-2 parti zahar si 1 parte apa. Siropul caldut se administreaza albinelor in faguri.

Zumzetul puternic si existenta pe fundul stupilor sau al urdinisului a albinelor moarte cu abdomen umflat ne indica ca albinele sunt pe cale de a se imbolnavi de diaree din cauza proviziilor de o calitate necorespunzatoare (miere de mana) sau a consumului exagerat de hrana. In asemenea cazuri se recomanda sa se asigure conditii pentru executarea zborurilor de curatire pentru ca albinele sa-si goleasca intestinul gros supraincarcat. Asemenea zboruri de curatire se executa in aer liber in orice zi insorita si calduroasa din timpul iernii. In cazul in care zborul de curatire nu se poate efectua afara din cauza temperaturilor scazute se recurge la zborul de curatire in camera.

Bazaitul puternic si nelinistit al albinelor precum si prezenta pe foaia de control a albinelor roase, fara capete si a excrementelor de soarece arata ca acestia au patruns in stup unde consuma proviziiile de miere si pastura, degradeaza fagurii si nelinistesc albinele producand imbolnavirea lor de diaree. Pentru a inlatura soarecii stupul se deschide, se desface cuibul, se omoara soarecii, inlaturandu-se neajunsurile produse de acestia.

Excesul de umiditate creaza o stare de disconfort si se observa prin prezenta pe foaia de control a albinelor mucegaite. In acest caz fagurii mucegaiesc, mierea se subtiaza si se altereaza, provocand imbolnavirea albinelor de diaree. Acest lucru se poate inlatura prin mutarea familiilor pe un loc insorit din vatra stupinei.

Cand la controlul familiilor de albine se constata un zumzet prelungit, plangator, se constata lipsa matcii din stup. In aceste cazuri familiile ramase orfane primesc o matca de rezerva iernata in afara ghemului sau familia de baza se unifica cu un nucleu cu matca.

Medic veterinar,
Dr. Diana Galatanu

 

Noutati

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

18-10-2023 Albine

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>

Producatorii europeni de miere trag un semnal de alarma asupra mierii falsificate de pe piata

29-03-2023 Albine

Producatorii europeni de miere trag un semnal de alarma asupra mierii falsificate de pe piata

Articol de opinie realizat de Stanislav JAS - Presedintele Grupului de lucru Copa-Cogeca „Miere”: La ce va ganditi prima data cand auziti de produse europene contrafacute? Parfumuri, genti sau articole de marca? Daca da, mai ganditi-va! Mierea ar trebui sa ocupe primul loc in randul acestor produse! Comisia Europeana tocmai a publicat un raport privind o investigatie la nivel comunitar privind calitatea mierii importate in UE. Constatarile sunt socante: 46 % din toate esantioanele analizate1 de ... Mai multe>>

Cele mai intalnite sortimente de miere

13-09-2022 Albine

Cele mai intalnite sortimente de miere

Aurul dulce, cel mai bun si sanatos desert si alte cateva zeci de denumiri sunt atribuite unui singur produs natural de care ne putem bucura datorita uneia dintre cele mai importante insecte din lume, albina. Daca te afli printre persoanele care vor sa dedice timp cercetarii mierii, ai inceput perfect, deoarece in urmatoarele randuri vei afla care sunt principalele tipuri de miere din tara noastra si cateva informatii despre fiecare dintre ele. Mai multe>>

Povestea extraordinarei miere de Manuka din Noua Zeelanda

19-07-2022 Albine

Povestea extraordinarei miere de Manuka din Noua Zeelanda

Mierea de Manuka este deja binecunoscuta ca un superaliment care ne ofera o multitudine de beneficii pentru sanatate si este de cateva ori mai puternica decat mierea obisnuita. Mierea de Manuka castiga in prezent mult interes datorita beneficiilor sale pentru sanatate. Sa aflam despre istoria acestei mieri uimitoare. Mai multe>>

European Bee Award 2022

10-06-2022 Albine

European Bee Award 2022

Faceti parte dintr-un proiect inovator care protejeaza albinele sau alti polenizatori? European Bee Award lanseaza apelul de candidaturi pentru 2022. Organizatia Europeana a Proprietarilor de Pamant (ELO) si Asociatia Europeana a Industriei de Masini Agricole (CEMA) va invita sa va depuneti proiectul pana vineri, 9 septembrie 2022. Mai multe>>

Beneficiile laptisorului de matca

12-01-2022 Albine

Beneficiile laptisorului de matca

Denumit si „elixirul tineretii”, laptisorul de matca si-a castigat denumirea de hiperaliment, asigurand organismului toti nutrientii de care are nevoie. Astfel, aceasta substanta vascoasa secretata de albine devine cel mai complet si cel mai puternic aliment cunoscut de om. Mai multe>>

Albina romaneasca se digitalizeaza

29-10-2021 Albine

Albina romaneasca se digitalizeaza

In 19 octombrie a.c., a avut loc seminarul “Produse apicole de la producator la consumator: constrangeri si solutii in asigurarea trasabilitatii si autenticitatii “, eveniment organizat de Asociatia Inter-Bio si USH Pro Business in parteneriat cu Apiary Book, cu suportul Smart eHub si Wallachia eHub. La eveniment au fost prezenti reprezentanti de asociatii apicole si apicultori care au manifestat interes pentru tema centrala a evenimentului: cresterea productivitatii fermelor apicole prin implem... Mai multe>>

Sfaturi de la apicultori pentru pastrarea mierii

06-03-2021 Albine

Sfaturi de la apicultori pentru pastrarea mierii

Apicultura este una dintre acele pasiuni care se poate transforma rapid intr-o afacere de succes. Mierea si produsele derivate sunt foarte apreciate, in contextul in care preocuparea pentru alimentatia sanatoasa castiga tot mai multi adepti. Pentru a putea beneficia, insa, de proprietatile curative ale mierii si de savoarea sa originala este important sa respectam anumite reguli legate de pastrarea sa in conditii optime. Apicultorii romani ne ofera astazi cateva sfaturi utile in acest sens: Mai multe>>

Consultare publica: Evaluarea riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine

20-01-2021 Albine

Consultare publica: Evaluarea riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine

Comitetul stiintific al EFSA a lansat o consultare deschisa pentru proiectul sau de aviz cu privire la o abordare bazata pe sisteme a evaluarii riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine. Avizul stiintific este aliniat la aspiratiile declarate in Acordul Verde al UE (Green Deal) si in Strategia EFSA 2027, prezentand oportunitati si idei care faciliteaza discutiile pentru a avansa evaluarea riscului de mediu al factorilor multipli de stres ai albinelor. In acest sens, este prez... Mai multe>>

Structura coloniei de albine in perioada de primavara

08-01-2021 Albine

Structura coloniei de albine in perioada de primavara

Coloniile suficient aprovizionate cu hrana si nederanjate incep sa se ocupe de puiet din cea de a doua parte a lunii ianuarie. Dezvoltarea ascendenta a inceput, ea duce fireste la o revigorare a coloniei. Primele oua depuse de matca sunt hranite cu sucul nutrititiv din rezervele corporale proprii ale albinelor de iarna. Puietul timpuriu consuma din rezervele de albumina depuse toamna. Mai multe>>

Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie de management apicol la nivel global, targeteaza 200.000 de euro pe SeedBlink

19-10-2020 Albine

Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie de management apicol la nivel global, targeteaza 200.000 de euro pe SeedBlink

Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie pentru managementul stupinei la nivel global, vizeaza sa obtina 150.000 de euro prin equity crowdfunding pe SeedBlink, cea mai mare platforma din Europa de Sud-Est pentru startup-uri tehnologice. Runda totala de finantare este de 200.000 de euro, aceasta fiind condusa de fondul de investitii GapMinder. Listarea va avea loc maine, 20 octombrie, la ora 10.00. Apiary Book este o aplicatie pentru managementul activitatilor dintr-o stupina, monitorizarea stupi... Mai multe>>