Beneficiile administrarii laptisorului de matca

laptisor de matca BeneficiiLaptisorul de matca este un produs de secretie al glandelor faringiene ale albinelor lucratoare destinat hranirii larvelor in primele zile si a larvelor de matca pe toata perioada de viata a acestora. Are o consistenta cremoasa, este de culoare alb-galbui, cu gust acrisor.


Efectul extraordinar al acestui aliment asupra dezvoltarii puietului de albine, asupra determinarii formarii matcilor puietului de albine, asupra determinarii formarii matcilor (din aceleasi larve din care, daca se intrerupe administrarea lui din a 4-a zi dupa ecloziune, se formeaza albine lucratoare) si mai ales efectul surprinzator pe care il are asupra matcilor in perioada depunerii oualor a situat laptisorul de matca in centrul atentiei. El este folosit imediat ce este secretat si nu este niciodata stocat, precum celelalte produse ale stupului.


In sezonul activ, o matca poate depune intr-o singura zi o cantitate de oua care depaseste greutatea ei corporala, perioada in care este hranita exclusiv cu laptisor de matca, care de fapt este responsabil de metabolismul care are loc in organismul matcii.

laptisor de matca recoltareSe poate produce laptisor de matca prin transvazarea (mutarea) larvelor in cupe de botci artificiale introduse in familii orfanizate (ramase fara matca). Se poate lucra de asemenea si in familii cu matca; Important este sa se obtina cat mai multe albine doici si acestea sa fie obligate a lua imediat in crestere cat mai multe larve pe care sa le hraneasca din abundenta. Pentru productia de laptisor de matca este necesar sa se asigure regimul optim de temperatura.

Recoltarea laptisorului de matca se face dupa inlaturarea larvei, la trei zile din momentul transvazarii. Pentru recoltare se foloseste un aparat cu o pompa de vacuum. Dupa filtrare laptisorul se pastreaza in frigider pentru a nu se degrada.

Cunoscut drept „elixir al tineretii”, laptisorul de matca este deosebit de apreciat atat in medicina naturista, cat si in industria cosmeticelor, valoarea sa fiind asigurata de compozitia chimica complexa si variata.


Compozitia laptisorului de matca

Produs cu aspect vascos, de culoare alb-cremoasa si gust acrisor, laptisorul de matca are in compozitia sa elemente esentiale precum: acetilconila (cu rol in transmiterea influxului nervos), substante cu actiune antibiotica si antibacteriana, lipide, intre care se pot mentiona acizii grasi nesaturati superiori, in special Omega3, fosfolipide, procursori hormonali si factori de crestere alaturi de enzime si microelemente precum: K, Ca, Na, Zn, Fe, Cu, Mn – cu o preponderenta clara a potasiului.

Un fapt mai putin cunoscut este acela ca laptisorul de matca este mai bogat in complexul de vitamine B - respectiv B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12 - decat drojdia de bere.

Acidul Pantotenic (vitamina B5), se transforma in coenzima A, in organism, actionand benefic asupra sistemului nervos si glandelor suprarenale, de unde si denumirea de "vitamina antistres". De asemenea, participa la formarea si regenerarea pielii si mucoaselor, in metabolismul lipidic. Laptisorul de matca este cunoscut ca produsul natural cel mai bogat in vitamina B5.

Laptisorul de matca este singurul produs natural care contine substanta 10 HDA acid, fapt ce transforma laptisorul de matca intr-un super aliment.

In compozitia laptisorului de matca se gasesc si aminoacizi, substante indispensabile in sinteza proteinelor, ce reprezinta piatra de temelie a masei musculare. Opt dintre acesti aminoacizi au fost identificati ca fiind esentiali, intrucat nu pot fi sintetizati in organismul omului si trebuie asimilati zilnic din alimente.


Efecte terapeutice

Efectele terapeutice ale laptisorului de matca sunt:

    • Rezistenta la efort (examene, competitii sportive);
    • Tonifiant psihic, sexual si intelectual;
    • Refacerea organismului dupa interventii chirurgicale si tratamente agresive;
    • Menopauza si anemii;
    • Reface celulele nervoase;
    • Reduce colesterolul din sange;
    • Contribuie la metabolismul celular.


Mod de administrare

Doza de intretinere cu laptisor de matca este de 0,5 – 1 g pe zi (1-2 lingurite) la adulti si de 0,5 g pe zi (o lingurita) la copii, sublingual, cu 30 de minute inainte de prima masa a zilei.

Optional, laptisorul de matca se poate amesteca cu miere, fara a-i altera proprietatile terapeutice. Se amesteca 10 g laptisor de matca cu 500 g miere pana la omogenizare si se consuma 1-2 linguri pe zi. Laptisorul de matca se recomanda in cure de minim 6 saptamani, primavara si toamna.

Gratie proprietatilor sale regeneratoare si tonifiante, laptisorul de matca este folosit si in compozitia cremelor, lotiunilor, mastilor ce se adreseaza tenurilor ridate prematur sau a tenurilor aspre, lipsite de suplete.


Medic veterinar

Dr. Diana Galatanu



Noutati

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

18-10-2023 Albine

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>

Producatorii europeni de miere trag un semnal de alarma asupra mierii falsificate de pe piata

29-03-2023 Albine

Producatorii europeni de miere trag un semnal de alarma asupra mierii falsificate de pe piata

Articol de opinie realizat de Stanislav JAS - Presedintele Grupului de lucru Copa-Cogeca „Miere”: La ce va ganditi prima data cand auziti de produse europene contrafacute? Parfumuri, genti sau articole de marca? Daca da, mai ganditi-va! Mierea ar trebui sa ocupe primul loc in randul acestor produse! Comisia Europeana tocmai a publicat un raport privind o investigatie la nivel comunitar privind calitatea mierii importate in UE. Constatarile sunt socante: 46 % din toate esantioanele analizate1 de ... Mai multe>>

Cele mai intalnite sortimente de miere

13-09-2022 Albine

Cele mai intalnite sortimente de miere

Aurul dulce, cel mai bun si sanatos desert si alte cateva zeci de denumiri sunt atribuite unui singur produs natural de care ne putem bucura datorita uneia dintre cele mai importante insecte din lume, albina. Daca te afli printre persoanele care vor sa dedice timp cercetarii mierii, ai inceput perfect, deoarece in urmatoarele randuri vei afla care sunt principalele tipuri de miere din tara noastra si cateva informatii despre fiecare dintre ele. Mai multe>>

Povestea extraordinarei miere de Manuka din Noua Zeelanda

19-07-2022 Albine

Povestea extraordinarei miere de Manuka din Noua Zeelanda

Mierea de Manuka este deja binecunoscuta ca un superaliment care ne ofera o multitudine de beneficii pentru sanatate si este de cateva ori mai puternica decat mierea obisnuita. Mierea de Manuka castiga in prezent mult interes datorita beneficiilor sale pentru sanatate. Sa aflam despre istoria acestei mieri uimitoare. Mai multe>>

European Bee Award 2022

10-06-2022 Albine

European Bee Award 2022

Faceti parte dintr-un proiect inovator care protejeaza albinele sau alti polenizatori? European Bee Award lanseaza apelul de candidaturi pentru 2022. Organizatia Europeana a Proprietarilor de Pamant (ELO) si Asociatia Europeana a Industriei de Masini Agricole (CEMA) va invita sa va depuneti proiectul pana vineri, 9 septembrie 2022. Mai multe>>

Beneficiile laptisorului de matca

12-01-2022 Albine

Beneficiile laptisorului de matca

Denumit si „elixirul tineretii”, laptisorul de matca si-a castigat denumirea de hiperaliment, asigurand organismului toti nutrientii de care are nevoie. Astfel, aceasta substanta vascoasa secretata de albine devine cel mai complet si cel mai puternic aliment cunoscut de om. Mai multe>>

Albina romaneasca se digitalizeaza

29-10-2021 Albine

Albina romaneasca se digitalizeaza

In 19 octombrie a.c., a avut loc seminarul “Produse apicole de la producator la consumator: constrangeri si solutii in asigurarea trasabilitatii si autenticitatii “, eveniment organizat de Asociatia Inter-Bio si USH Pro Business in parteneriat cu Apiary Book, cu suportul Smart eHub si Wallachia eHub. La eveniment au fost prezenti reprezentanti de asociatii apicole si apicultori care au manifestat interes pentru tema centrala a evenimentului: cresterea productivitatii fermelor apicole prin implem... Mai multe>>

Sfaturi de la apicultori pentru pastrarea mierii

06-03-2021 Albine

Sfaturi de la apicultori pentru pastrarea mierii

Apicultura este una dintre acele pasiuni care se poate transforma rapid intr-o afacere de succes. Mierea si produsele derivate sunt foarte apreciate, in contextul in care preocuparea pentru alimentatia sanatoasa castiga tot mai multi adepti. Pentru a putea beneficia, insa, de proprietatile curative ale mierii si de savoarea sa originala este important sa respectam anumite reguli legate de pastrarea sa in conditii optime. Apicultorii romani ne ofera astazi cateva sfaturi utile in acest sens: Mai multe>>

Consultare publica: Evaluarea riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine

20-01-2021 Albine

Consultare publica: Evaluarea riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine

Comitetul stiintific al EFSA a lansat o consultare deschisa pentru proiectul sau de aviz cu privire la o abordare bazata pe sisteme a evaluarii riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine. Avizul stiintific este aliniat la aspiratiile declarate in Acordul Verde al UE (Green Deal) si in Strategia EFSA 2027, prezentand oportunitati si idei care faciliteaza discutiile pentru a avansa evaluarea riscului de mediu al factorilor multipli de stres ai albinelor. In acest sens, este prez... Mai multe>>

Structura coloniei de albine in perioada de primavara

08-01-2021 Albine

Structura coloniei de albine in perioada de primavara

Coloniile suficient aprovizionate cu hrana si nederanjate incep sa se ocupe de puiet din cea de a doua parte a lunii ianuarie. Dezvoltarea ascendenta a inceput, ea duce fireste la o revigorare a coloniei. Primele oua depuse de matca sunt hranite cu sucul nutrititiv din rezervele corporale proprii ale albinelor de iarna. Puietul timpuriu consuma din rezervele de albumina depuse toamna. Mai multe>>

Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie de management apicol la nivel global, targeteaza 200.000 de euro pe SeedBlink

19-10-2020 Albine

Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie de management apicol la nivel global, targeteaza 200.000 de euro pe SeedBlink

Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie pentru managementul stupinei la nivel global, vizeaza sa obtina 150.000 de euro prin equity crowdfunding pe SeedBlink, cea mai mare platforma din Europa de Sud-Est pentru startup-uri tehnologice. Runda totala de finantare este de 200.000 de euro, aceasta fiind condusa de fondul de investitii GapMinder. Listarea va avea loc maine, 20 octombrie, la ora 10.00. Apiary Book este o aplicatie pentru managementul activitatilor dintr-o stupina, monitorizarea stupi... Mai multe>>