Indicii de calitate a mierii de albina



Calitatea organoleptica

Analiza senzoriala, ca metoda stiintifica de apreciere a proprietatilor organoleptice ale alimentelor, are un rol important in stabilirea autenticitatii produselor, fiind folosita indeosebi pentru compararea cu produsele de referinta, in clasificare si standardizare, precum si in decelarea prospetimii, defectelor si a altor neajunsuri mai greu sesizabile prin celelalte mijloace.

Desi analiza senzoriala este inca tributara aprecierii umane, avand un anumit grad de subiectivism, datorita profesionalizarii corpului de degustatori si interpretarii statistice, constituie un instrument util, iar in unele cazuri devine de neinlocuit in aprecierea calitatii.

Principiile de analiza senzoriala a mierii de albine sunt redate in STAS 784/3 – 1989.

Mierea fluida se examineaza organoleptic, initial pe proba ca atare. Se noteaza daca prezinta spuma si/sau impuritati.

Mierea se omogenizeaza cu ajutorul unei baghete de sticla pentru dispersia uniformă a impuritatilor in toata masa. Apoi, mierea se filtreaza printr-un tifon dublu la prima intrebuintare, se omogenizeaza si se lasa in repaus pentru eliminarea aerului inglobat, pana la limpezirea completa, dupa care se supune examenului organoleptic complet (aspect, consistenta, culoare, miros si gust).

Mierea cristalizata se examineaza organoleptic, initial pe proba ca atare. Se noteaza daca prezinta spuma si/sau impuritati, felul cristalizării (incipienta, partiala sau totala) si caracteristicile cristalelor (fine, potrivite, grosiere).

Borcanul cu miere inchis etans se supune fluidificarii prin incalzire la temperatura de 40...45 grade C, pana la topirea completa a cristalelor. Dupa racire se indeparteaza capacul, se omogenizeaza bine cu ajutorul unei baghete de sticla pentru dispersia uniforma a impuritatilor in toata masa.

Aspectul se apreciaza dupa gradul de transparenta pe care il prezinta mierea introduse intr-o epubeta de sticlă incolora, cu diametrul de 16 mm, examinata in lumina directa a zilei. Se noteaza in mod detaliat diferitele nuante, ca de exemplu: transparent, stralucitor, opalescent, tulbure etc.

Consistenta se apreciaza dupa modul de curgere a mierii de pe o bagheta de sticla sau de pe o lopatica de lemn, precizandu-se starea respectiva: apoasa, fluida-subtire, fluida-vascoasă, cleioasă.

Culoarea se apreciaza prin examinare vizuala directa, la lumina zilei, pe un fond alb, a mierii introduse intr-o eprubeta din sticla incolora, cu diametrul de 16 mm.

Mirosul si gustul se apreciaza prin mirosirea si gustarea probei. Se noteaza nuanta de aroma dominanta (pentru mierea poliflora) si intensitatea acesteia (pronuntata, bine evidentiata, moderata, discreta). De asemenea, se apreciaza intensitatea gustului dulce (pronuntat, bine evidentiat, moderat) si eventualele nuante secundare (acrisor, amarui, astringent, fad etc.).

Mierea poseda o serie de caracteristici senzoriale specifice: aspect fara spuma, fara corpuri straine vizibile, culoare de la slab incolor pana la galben deschis, galben auriu, galben - portocaliu, galben -inchis, rubiniu, galben brun, brun - inchis, miros si gust specifice mierii, cu aroma mai putin sau mai mult pronuntata, gust dulce, consistenta omogena, fluida, vascoasa, cristalizata.




Calitatea fizico - chimica

Conform STAS 784/3-1989, mierea de salcam si de mana se livreaza in trei calitati: calitate superioara, calitatea I si calitatea a II- a.

Celelalte tipuri de miere se livreaza in doua calitati: I si a II-a.

Principalele caracteristici fizico-chimice la mierea de salcam, calitatea superioara sunt: apa, % max. 20; aciditate, ml NaOH sol.1N/100g max. 4; zahar reducator, exprimat in zahar invertit, %, min. 70; zahar usor hidrolizabil, exprimat in zaharoza, %, max 5; indice amilazic, min. 6,5; cenusa, %, max. 0,5,etc.

In afara principalelor componente mentionate mai sus, mierea de albine mai contine un ansamblu de compusi importanţi, printre care: substante proteice (in medie 0,5% la mierea florala si doze putin mai mari la cea de mana); un spectru larg de microelemente (beriliu, galiu, vanadiu, zirconiu, nichel, argint s.a.); vitamine (B1, B2, B6,

C, K, PP, H, s.a.); mici cantitati de acizi organici (malic, citric, lactic, oxalic, succinic etc.), gume vegetale numite impropriu dextrine, substante colorante si odorante etc.




Calitatea igienica

Cercetarile in domeniul microbiologiei mierii de albine sunt destul de sarace. Ca origine, microorganismele din miere provin din nectar si polen, din salile de lucru, de pe aparatele insuficient spalate sau de la ambalaje.

Drojdiile sunt prezente in numar mic in miere si sunt reprezentate mai ales de Saccharomyces melis, care se dezvolta in medii in care continutul in apă este mai mare de 20-25%, si Saccharomyces rosei, capabila sa fermenteze medii cu 60% glucide. Drojdiile pot sa produca defecte de natură microbiologica la mierea ce contine mai mult de 102 celule /g miere, pastrata la temperaturi mai mari de 150 C.

Fungii filamentosi provin din contaminare cu praf, din apa de spalare a instalatiilor sau a recipientelor si, intr-o masura mai mica, de la albine. Daca ajung in miere in stare vegetativa sunt capabili sa metabolizeze glucidele, aminoacizii si chiar polenul, fiind responsabili de diverse modificari organoleptice (gust si miros de mucegai)


Drd. Ing. Gabriela LENCO


Noutati

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

18-10-2023 Albine

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>

Producatorii europeni de miere trag un semnal de alarma asupra mierii falsificate de pe piata

29-03-2023 Albine

Producatorii europeni de miere trag un semnal de alarma asupra mierii falsificate de pe piata

Articol de opinie realizat de Stanislav JAS - Presedintele Grupului de lucru Copa-Cogeca „Miere”: La ce va ganditi prima data cand auziti de produse europene contrafacute? Parfumuri, genti sau articole de marca? Daca da, mai ganditi-va! Mierea ar trebui sa ocupe primul loc in randul acestor produse! Comisia Europeana tocmai a publicat un raport privind o investigatie la nivel comunitar privind calitatea mierii importate in UE. Constatarile sunt socante: 46 % din toate esantioanele analizate1 de ... Mai multe>>

Cele mai intalnite sortimente de miere

13-09-2022 Albine

Cele mai intalnite sortimente de miere

Aurul dulce, cel mai bun si sanatos desert si alte cateva zeci de denumiri sunt atribuite unui singur produs natural de care ne putem bucura datorita uneia dintre cele mai importante insecte din lume, albina. Daca te afli printre persoanele care vor sa dedice timp cercetarii mierii, ai inceput perfect, deoarece in urmatoarele randuri vei afla care sunt principalele tipuri de miere din tara noastra si cateva informatii despre fiecare dintre ele. Mai multe>>

Povestea extraordinarei miere de Manuka din Noua Zeelanda

19-07-2022 Albine

Povestea extraordinarei miere de Manuka din Noua Zeelanda

Mierea de Manuka este deja binecunoscuta ca un superaliment care ne ofera o multitudine de beneficii pentru sanatate si este de cateva ori mai puternica decat mierea obisnuita. Mierea de Manuka castiga in prezent mult interes datorita beneficiilor sale pentru sanatate. Sa aflam despre istoria acestei mieri uimitoare. Mai multe>>

European Bee Award 2022

10-06-2022 Albine

European Bee Award 2022

Faceti parte dintr-un proiect inovator care protejeaza albinele sau alti polenizatori? European Bee Award lanseaza apelul de candidaturi pentru 2022. Organizatia Europeana a Proprietarilor de Pamant (ELO) si Asociatia Europeana a Industriei de Masini Agricole (CEMA) va invita sa va depuneti proiectul pana vineri, 9 septembrie 2022. Mai multe>>

Beneficiile laptisorului de matca

12-01-2022 Albine

Beneficiile laptisorului de matca

Denumit si „elixirul tineretii”, laptisorul de matca si-a castigat denumirea de hiperaliment, asigurand organismului toti nutrientii de care are nevoie. Astfel, aceasta substanta vascoasa secretata de albine devine cel mai complet si cel mai puternic aliment cunoscut de om. Mai multe>>

Albina romaneasca se digitalizeaza

29-10-2021 Albine

Albina romaneasca se digitalizeaza

In 19 octombrie a.c., a avut loc seminarul “Produse apicole de la producator la consumator: constrangeri si solutii in asigurarea trasabilitatii si autenticitatii “, eveniment organizat de Asociatia Inter-Bio si USH Pro Business in parteneriat cu Apiary Book, cu suportul Smart eHub si Wallachia eHub. La eveniment au fost prezenti reprezentanti de asociatii apicole si apicultori care au manifestat interes pentru tema centrala a evenimentului: cresterea productivitatii fermelor apicole prin implem... Mai multe>>

Sfaturi de la apicultori pentru pastrarea mierii

06-03-2021 Albine

Sfaturi de la apicultori pentru pastrarea mierii

Apicultura este una dintre acele pasiuni care se poate transforma rapid intr-o afacere de succes. Mierea si produsele derivate sunt foarte apreciate, in contextul in care preocuparea pentru alimentatia sanatoasa castiga tot mai multi adepti. Pentru a putea beneficia, insa, de proprietatile curative ale mierii si de savoarea sa originala este important sa respectam anumite reguli legate de pastrarea sa in conditii optime. Apicultorii romani ne ofera astazi cateva sfaturi utile in acest sens: Mai multe>>

Consultare publica: Evaluarea riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine

20-01-2021 Albine

Consultare publica: Evaluarea riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine

Comitetul stiintific al EFSA a lansat o consultare deschisa pentru proiectul sau de aviz cu privire la o abordare bazata pe sisteme a evaluarii riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine. Avizul stiintific este aliniat la aspiratiile declarate in Acordul Verde al UE (Green Deal) si in Strategia EFSA 2027, prezentand oportunitati si idei care faciliteaza discutiile pentru a avansa evaluarea riscului de mediu al factorilor multipli de stres ai albinelor. In acest sens, este prez... Mai multe>>

Structura coloniei de albine in perioada de primavara

08-01-2021 Albine

Structura coloniei de albine in perioada de primavara

Coloniile suficient aprovizionate cu hrana si nederanjate incep sa se ocupe de puiet din cea de a doua parte a lunii ianuarie. Dezvoltarea ascendenta a inceput, ea duce fireste la o revigorare a coloniei. Primele oua depuse de matca sunt hranite cu sucul nutrititiv din rezervele corporale proprii ale albinelor de iarna. Puietul timpuriu consuma din rezervele de albumina depuse toamna. Mai multe>>

Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie de management apicol la nivel global, targeteaza 200.000 de euro pe SeedBlink

19-10-2020 Albine

Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie de management apicol la nivel global, targeteaza 200.000 de euro pe SeedBlink

Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie pentru managementul stupinei la nivel global, vizeaza sa obtina 150.000 de euro prin equity crowdfunding pe SeedBlink, cea mai mare platforma din Europa de Sud-Est pentru startup-uri tehnologice. Runda totala de finantare este de 200.000 de euro, aceasta fiind condusa de fondul de investitii GapMinder. Listarea va avea loc maine, 20 octombrie, la ora 10.00. Apiary Book este o aplicatie pentru managementul activitatilor dintr-o stupina, monitorizarea stupi... Mai multe>>