Piata mierii din UE: Sprijin mai mare pentru apicultori, sanatatea albinelor si promovarea produselor apicole

Piata mierii din UE - Sprijin mai mare pentru apicultori sanatatea albinelor si promovarea produselor apicoleEurodeputatii au stabilit o strategie UE pe termen lung pentru miere si apicultori. Deputatii cer UE si statelor membre sa investeasca mai mult in protejarea sanatatii albinelor, in lupta impotriva contaminarii mierii si pentru sprijinirea apicultorilor.

Aproximativ 600,000 apicultori UE produc aproximativ 250,000 tone de miere pe an, UE fiind a doua mare producatoare mondiala, dupa China. Cei mai mari producatori din UE in 2016 erau Romania, Spania, Ungaria, urmate de Germania, Italia si Grecia.

UE are nevoie de o strategie larga, pe termen lung pentru a imbunatati sanatatea albinelor si a reface populatia lor, spune PE in rezolutia adoptata cu 560 de voturi la 27 si 28 de abtineri, joi. In acest scop, deputatii cer:

    • un plan de actiune la nivel UE pentru a combate mortalitatea albinelor.
    • programe pentru a creste rezistenta la specii invadatoare, cum ar fi Varroa destructor, gandacul mic de stup (Aethina tumida), viespea asiatica (o specie extrem de agresiva cu celelalte insecte) si loca americana.
    • mai multa cercetare pentru a dezvolta medicamente inovatoare pentru albine si a le face mai disponibile.
    • interzicerea tuturor pesticidelor cu efective negative asupra sanatatii albinelor, dovedite stiintific, inclusiv substantele neonicotinoide si sa ofere alternative sigure pentru fermieri.
    • avertizari avansate privind perioadele de stropire a recoltelor pentru a evita ranirea albinelor.

 

Mai mult ajutor pentru apicultori si promovarea produselor apicole

UE ar trebui sa creasca bugetul pentru programele nationale apicole cu 50% si sa creeze scheme specifice de ajutor pentru apicultori in politica agricola de dupa 2020, spun deputatii. Ei sugereaza compensatii pentru pierderea coloniilor de albine.

Statele membre are trebui sa faca mai mult pentru a informa publicul, mai ales copiii, despre beneficiile consumului de miere si despre utilizarile terapeutice ale produselor apicole, spun deputatii.

 

Stoparea importurilor de miere contrafacuta

Pentru a se asigura ca mierea importata respecta standardele inalte ale UE, inspectiile la frontiere si verificarile pe piata unica ar trebui armonizate, toata mierea ar trebui testata, iar cerintele privind mentionarea sursei ar trebui sa fie mai stricte, spun deputatii. Ei cer Comisiei sa dezvolte proceduri de testare in laborator mai eficiente, iar statelor membre sa impuna penalitati mai aspre pentru cei care incalca regulile.

Produsele de miere si apicole trebuie considerate ”sensibile” in negocierile cu statele terte sau ar trebui chiar excluse complet din negocieri, se mai arata in rezolutie.

“Trebuie sa facem tot ce putem pentru a proteja mierea si albinele, intrucat 76% din productia alimentara din Europa se bazeaza pe polenizare, albinele fiind indispensabile pentru securitatea noastra alimentara. Parlamentul a propus astazi o strategie de supravietuire pentru albine si apicultori si un plan pentru a creste transparenta pentru consumatori prin inlocuirea etichetei actuale - confuze si, deci, inacceptabile - ”amestec de miere UE si non-UE” cu o indicatie clara a tarilor din care vine mierea - inclusiv procentul in amestecul final. Este momentul pentru Comisie si statele membre sa implementeze propunerea noastra, astfel incat mierea si apicultorii sa poata din nou prospera”, a spus raportorul Norbert Erdős (PPE, HU).

UE importa aproximativ 200 000 tone de miere, mai ales din China, Ucraina, Argentina si Mexic. Testele efectuate de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei a aratat ca 20% dintre mostrele luate la granitele externe ale UE sau in locatiile importatorilor nu respectau standardele UE.

 

Piata mierii din UE in cifre (infografic)

Ce tari produc mai multa miere? Cata miere importa UE? Unde exporta? Aflati mai multe despre piata mierii in UE din infograficul nostru.

Piata mierii din UE - Infografic

 

Piata mierii din UE in cifre 

Uniunea Europeana este al doilea cel mai mare producator mondial de miere dupa China. In fiecare an, aproximativ 600.000 de apicultori si 17 milioane de stupi produc aproximativ 250.000 de tone de miere.

Cu toate acestea, productia nu acopera cererea: in UE, in anul 2016, au fost importate aproximativ 200.000 de tone de miere, in principal din China, din care vin aproximativ 40% din importurile UE.

In comparatie cu concurentii lor din alta parte, apicultorii din UE se confrunta cu costuri de productie relativ ridicate, iar exporturile limitate ale UE se fac la preturi mai mari decat importurile. In medie, un kilogram de miere importat in UE in 2016 costa 2,23 euro, in timp ce un kilogram de miere exportat in tari din afara UE costa 5,69 euro.

 

Importanta albinelor 

Sectorul apicol din UE este redus, dar este important pentru agricultura, securitatea alimentara si biodiversitate, deoarece albinele polenizeaza culturile si plantele salbatice.

Epidemiile, agricultura intensiva, expunerea la substante chimice, precum si pierderea habitatelor si conditiile climatice nefavorabile pot ameninta capacitatea productiva a stupilor.

 

Protectia albinelor si a producatorilor de miere 

Parlamentul European solicita Comisiei Europene si tarilor UE sa vina cu noi masuri pentru a proteja albinele si pentru a ajuta apicultorii. Deputatii europeni solicita in special o mai buna protectie a speciilor de albine, mai mult sprijin financiar pentru apicultori, precum si interzicerea pesticidelor daunatoare si combaterea importului de miere falsa.

Parlamentul European

 

Noutati

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

18-10-2023 Albine

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>

Producatorii europeni de miere trag un semnal de alarma asupra mierii falsificate de pe piata

29-03-2023 Albine

Producatorii europeni de miere trag un semnal de alarma asupra mierii falsificate de pe piata

Articol de opinie realizat de Stanislav JAS - Presedintele Grupului de lucru Copa-Cogeca „Miere”: La ce va ganditi prima data cand auziti de produse europene contrafacute? Parfumuri, genti sau articole de marca? Daca da, mai ganditi-va! Mierea ar trebui sa ocupe primul loc in randul acestor produse! Comisia Europeana tocmai a publicat un raport privind o investigatie la nivel comunitar privind calitatea mierii importate in UE. Constatarile sunt socante: 46 % din toate esantioanele analizate1 de ... Mai multe>>

Cele mai intalnite sortimente de miere

13-09-2022 Albine

Cele mai intalnite sortimente de miere

Aurul dulce, cel mai bun si sanatos desert si alte cateva zeci de denumiri sunt atribuite unui singur produs natural de care ne putem bucura datorita uneia dintre cele mai importante insecte din lume, albina. Daca te afli printre persoanele care vor sa dedice timp cercetarii mierii, ai inceput perfect, deoarece in urmatoarele randuri vei afla care sunt principalele tipuri de miere din tara noastra si cateva informatii despre fiecare dintre ele. Mai multe>>

Povestea extraordinarei miere de Manuka din Noua Zeelanda

19-07-2022 Albine

Povestea extraordinarei miere de Manuka din Noua Zeelanda

Mierea de Manuka este deja binecunoscuta ca un superaliment care ne ofera o multitudine de beneficii pentru sanatate si este de cateva ori mai puternica decat mierea obisnuita. Mierea de Manuka castiga in prezent mult interes datorita beneficiilor sale pentru sanatate. Sa aflam despre istoria acestei mieri uimitoare. Mai multe>>

European Bee Award 2022

10-06-2022 Albine

European Bee Award 2022

Faceti parte dintr-un proiect inovator care protejeaza albinele sau alti polenizatori? European Bee Award lanseaza apelul de candidaturi pentru 2022. Organizatia Europeana a Proprietarilor de Pamant (ELO) si Asociatia Europeana a Industriei de Masini Agricole (CEMA) va invita sa va depuneti proiectul pana vineri, 9 septembrie 2022. Mai multe>>

Beneficiile laptisorului de matca

12-01-2022 Albine

Beneficiile laptisorului de matca

Denumit si „elixirul tineretii”, laptisorul de matca si-a castigat denumirea de hiperaliment, asigurand organismului toti nutrientii de care are nevoie. Astfel, aceasta substanta vascoasa secretata de albine devine cel mai complet si cel mai puternic aliment cunoscut de om. Mai multe>>

Albina romaneasca se digitalizeaza

29-10-2021 Albine

Albina romaneasca se digitalizeaza

In 19 octombrie a.c., a avut loc seminarul “Produse apicole de la producator la consumator: constrangeri si solutii in asigurarea trasabilitatii si autenticitatii “, eveniment organizat de Asociatia Inter-Bio si USH Pro Business in parteneriat cu Apiary Book, cu suportul Smart eHub si Wallachia eHub. La eveniment au fost prezenti reprezentanti de asociatii apicole si apicultori care au manifestat interes pentru tema centrala a evenimentului: cresterea productivitatii fermelor apicole prin implem... Mai multe>>

Sfaturi de la apicultori pentru pastrarea mierii

06-03-2021 Albine

Sfaturi de la apicultori pentru pastrarea mierii

Apicultura este una dintre acele pasiuni care se poate transforma rapid intr-o afacere de succes. Mierea si produsele derivate sunt foarte apreciate, in contextul in care preocuparea pentru alimentatia sanatoasa castiga tot mai multi adepti. Pentru a putea beneficia, insa, de proprietatile curative ale mierii si de savoarea sa originala este important sa respectam anumite reguli legate de pastrarea sa in conditii optime. Apicultorii romani ne ofera astazi cateva sfaturi utile in acest sens: Mai multe>>

Consultare publica: Evaluarea riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine

20-01-2021 Albine

Consultare publica: Evaluarea riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine

Comitetul stiintific al EFSA a lansat o consultare deschisa pentru proiectul sau de aviz cu privire la o abordare bazata pe sisteme a evaluarii riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine. Avizul stiintific este aliniat la aspiratiile declarate in Acordul Verde al UE (Green Deal) si in Strategia EFSA 2027, prezentand oportunitati si idei care faciliteaza discutiile pentru a avansa evaluarea riscului de mediu al factorilor multipli de stres ai albinelor. In acest sens, este prez... Mai multe>>

Structura coloniei de albine in perioada de primavara

08-01-2021 Albine

Structura coloniei de albine in perioada de primavara

Coloniile suficient aprovizionate cu hrana si nederanjate incep sa se ocupe de puiet din cea de a doua parte a lunii ianuarie. Dezvoltarea ascendenta a inceput, ea duce fireste la o revigorare a coloniei. Primele oua depuse de matca sunt hranite cu sucul nutrititiv din rezervele corporale proprii ale albinelor de iarna. Puietul timpuriu consuma din rezervele de albumina depuse toamna. Mai multe>>

Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie de management apicol la nivel global, targeteaza 200.000 de euro pe SeedBlink

19-10-2020 Albine

Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie de management apicol la nivel global, targeteaza 200.000 de euro pe SeedBlink

Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie pentru managementul stupinei la nivel global, vizeaza sa obtina 150.000 de euro prin equity crowdfunding pe SeedBlink, cea mai mare platforma din Europa de Sud-Est pentru startup-uri tehnologice. Runda totala de finantare este de 200.000 de euro, aceasta fiind condusa de fondul de investitii GapMinder. Listarea va avea loc maine, 20 octombrie, la ora 10.00. Apiary Book este o aplicatie pentru managementul activitatilor dintr-o stupina, monitorizarea stupi... Mai multe>>