Produsele Stupului: mierea, polenul, propolisul, laptisorul de matca, veninul de albine, ceara de albine

Produsele Stupului - mierea, polenul, propolisul, laptisorul de matca, veninul de albine, ceara de albineRasa Apis mellifera carpatica este cea mai cunoscuta si raspandita albina, exploatata de om pentru calitatile sale productive. Albinele sunt insectele cele mai utile omului, iar functia principala a lor in natura si economie este, in primul rand, de polenizator.


Albinele melifere polenizeaza plantele in procent de 75-90% in functie de o serie de factori: cantitatea de polen, de nectar, timpul de secretie, etc, restul polenizarii fiind efectuat de bondari, muste, furnici, viespi, etc. in urma polenizarii cu ajutorul albinei melifere, sporurile de productie la culturile agricole entomofile si la pomii fructiferi sunt semnificativ mai mari decat la cele nepolenizate cu albine (Cirnu, L, Hociota, E,1973; Viaceslav Harnaj, 1973).

Spre deosebire de ceilalti agenti polenizatori (insecte), albina melifera manifesta un grad inalt al instinctului de acumulare, depozitand in faguri nectarul si polenul care depasesc necesarul ei de consum. De aici reiese importanta ei economica privind obtinerea produselor apicole: miere, polen, propolis, laptisor de matca, ceara, venin, apilarnil.

Produsele stupului stau la baza obtinerii produselor apiterapeutice (suplimente nutritive si medicamente de uz uman) sau sunt consumate ca atare pentru mentinerea starii de sanatate a omului.

 

MIEREA

Mierea este unul dintre cele mai importante produse ale stupului. Obtinuta din nectarul florilor sau din secretiile dulci de pe plante, mierea este cunoscuta ca extraordinara sursa de energie, dar si ca un excelent produs pentru sanatate, datorita continutului sau in minerale, enzime, aminoacizi, vitamine etc. Mierea este regasita pe tot parcursul istoriei umanitatii, ea contribuind la bunastarea omului pentru care a reprezentat si reprezinta un aliment sanatos, dar cunoscuta in egala masura si pentru numeroasele sale aplicatii terapeutice. In functie de sursele vegetale vizitate de albine, mierea poate fi monoflorala, poliflorala sau mierea de mana (miere de padure, miere neagra, etc.). La noi in tara se regasesc urmatoarele tipuri de miere:

    • Mierea de salcam - caracteristici: culoare galben deschis spre chihlimbariu, cu aroma fina florala si o cristalizare lenta si foarte fina. Proprietati: emolienta pentru tractusul digestiv, usor expectoranta, stimuleaza transpiratia in caz de raceala.
    • Mierea de tei - caracteristici: chihlimbarul cu usoare reflexe verzui, cu aroma si gust specifice teiului, cristalizare naturala lenta cu cristale neregulate. Proprietati: actiune sedativa, antispastica, calmanta pentru sistemul nervos, usureaza digestia stimuland secretia biliara, usor hipnotica, are efect asupra durerilor de stomac, atenuandu-le. Este un tonic puternic cu efecte antiseptice si neurosedative.
    • Mierea de floarea soarelui - caracteristici: culoare galbena, consistenta solida, miros specific si gust dulce si delicat. Proprietati specifice: hipolipemianta (scade nivelul lipidelor sanguine). Recomandari speciale: arteroscleroza, in hipercolesterolemie, tulburari de dinamica sexuala, etc.
    • Mierea poliflora - contine nectar de la mai multe plante melifere, avand ca principale proprietati actiunea antispastica si sedativa determinata de prezenta unor uleiuri volatile specifice.
    • Mierea de menta - are efecte analgezice, usureaza digestia si elimina balonarea, este tonica, antispastica, cu efecte pozitive in diskineziile biliare si gastro-intestinale.
    • Mierea de mana (de conifere sau miere de padure) - in afara unor cantitati importante de glucoza, fructoza si elemente minerale, contine uleiuri volatile si rasini care ii ofera efecte specifice. Este recomandata ca agent antiseptic si antiinflamator natural. Se foloseste impotriva tusei.

 

POLENUL

Polenul este elementul reproducator masculin al florilor pe care albinele il colecteaza si il amesteca cu secretiile lor salivare si nectar pentru a-l depozita in stup ca hrana proteica, sub forma de pastura, fara de care viata coloniei ar fi imposibila.

Polenul contine numeroase elemente esentiale pentru viata. Este bogat mai ales in aminoacizi, proteine, enzime, elemente minerale si oligoelemente. Contine deasemenea toate vitaminele grupului B, cantitati insemnate de beta-caroten, vitaminele C, D si E substante cu actiune antibiotica, substante de tiphormonal si factori de crestere.

Polenul ca si derivatul sau natural, pastura, se consuma sub forma de supliment nutritiv in scopul fortificarii organismului si a cresterii rezistentei naturale a acestuia la infectii. In medicina, are largi aplicatii in special in boli hepatice, afectiuni de prostata, afectiuni psihice. Este un excelent factor natural de prevenire a fenomenele degenerative asociate procesului de imbatranire.

 

PROPOLISUL

Propolisul este un amestec de substante rasinoase naturale, ceara vegetala si ceara de albine, colectat de albine din mugurii, scoarta si ramurile unor arbori, arbusti, in scopul izolarii termice a cuibului, polizarea celulelor fagurilor inainte de ponta matcilor si igenizarii cuibului.

Compozitia naturala a propolisului consta din flavonoizi, compusi fenolici, aldehide aromatice, cumarine, vitamine si elemente minerale, care confera produsului excelente proprietati menite sa asigure mentinerea bunei functionalitati a orgamsmului.

Propolisul are proprietati antioxidante, antiinflamatorii, antimicrobiene, cicatrizante, anestezice locale etc.

Ca si mierea, propolisul a fost cunoscut inca din antichitate si este actualmente utilizat in intreaga lume ca remediu de uz intern (diabet, cancer, reumatism, afectiuni cardiovasculare, bronhopulmonare si hepatice) si extern (afectiuni dermatologice, arsuri, rani, etc). Lipsa sa de nocivitate a atras atentia si interesul specialistilor din nutritie si terapeutica, fiind actualmente considerat unul dintre cele mai interesante si promitatoare resurse naturale ale viitorului.

 

LAPTISORUL DE MATCA

Laptisorul de matca este o secretie glandulara a albinelor tinere destinata hranirii matcilor pe toata perioada vietii acestora precum si pentru prima faza de crestere a puietului.

Produs cu aspect vascos, de culoare alba cremoasa, laptisorul de matca are in compozitia sa elemente esentiale printre care: un larg spectru de aminoacizi, proteine, lipide intre care se pot mentiona acizii grasi nesaturati superiori, fosfolipide, etc, o impresionanta concentratie de vitamine (poate fi considerat un adevarat cocktail de vitamine B), minerale (microelemente), acetilcolina (cu rol in transmiterea influxului nervos), substante cu actiune antibiotica, precursori hormonali si factori de crestere.

Administrat in alimentatie, laptisorul de matca este recomandat impotriva oboselii, pentru ameliorarea fortei fizice si pentru refacerea echilibrului fizic si psihic, pentru prevenirea si tratamentul a numeroase maladii.

 

VENINUL DE ALBINE

Veninul este secretat de glandele specializate ale albinelor lucratoare si ale matcilor. Lucratoarele il utilizeaza pentru apararea stupului impotriva intrusilor, iar matcile pentru a-si ucide si elimina rivalele.

Contine o mare varietate de substante: amine biogene, peptide, enzime, care in ciuda conotatiei neplacute asociate denumirii de "venin" sunt foarte importante pentru organismul uman. Efectele veninului de albine sunt cunoscute din vechime, motiv pentru care produsul a fost utilizat in medicina traditionala. Metode recente de tratament constau in aplicarea de injectii, aplicarea terapiei cu venin de albine in centre de acupunctura. Pentru evitarea durerilor asociate tratamentului clasic cu intepaturi de albine sau injectiilor, veninul de albine este componetul activ al unor unguente si linimente cu aplicare locala sau tehnici apifitoterapeutice. Principalele afectiuni in care veninul de albine isi probeaza eficacitatea sunt cele reumatismale, nevralgiile, scleroza multipla, dar si ca stimulent al sistemului imunitar.

 

CEARA DE ALBINE

Ceara de albine este un amestec omogen si complex de produse chimice organice, fiecare din ele oferindu-i caracteristici bine definite si care in ansamblu sunt cele ce determina proprietatile extraordinare care fac din ea un produs inestimabil, de neinlocuit intr-o serie de domenii. Din timpuri stravechi ea a fost utilizata pentru o mare varietate de produse intre care cataplasmele, pomezile, cremele de infrumusetare. In industria farmaceutica ceara de albine este utilizata in unguente, pentru filmarea tabletelor ca adeziv.

Romania detine o traditie indelungata in domeniul cresterii albinelor si realizarii de produse apicole, apicultura impunandu-se ca ocupatie de sine statatoare inca din cele mai vechi timpuri, conform marturiilor istorice existente in acest sens. In prezent, in contextul globalizarii, apicultura capata noi valente, practicarea acesteia vizand nu doar importanta sa economica, ci si importanta stiintifica, ecologica, sociala.

In Romania, activitatea de crestere a rasei de albine Apis mellifera carpatica s-a dezvoltat in conditii naturale deosebit de favorabile, ce au contribuit la dezvoltarea continua a acestei activitati si, implicit, la obtinerea unor productii apicole insemnate.

In prezent, Romania se situeaza printre tarile cu o apicultura bine dezvoltata, aceasta situatie fiind o consecinta a efectivelor insemnate de familii de albine (Apis mellifera carpatica) de care dispunem, cantitatii de miere obtinuta, diversificarii productiei apicole, rezultatelor activitatilor de cercetare stiintifica si de pregatire a specialistilor etc.

Abundenta si varietatea resurselor melifere din flora spontana si cultivata asigura hrana albinelor, de primavara timpuriu, pana toamna tarziu.

Din perspectiva economica, rolul albinelor este deosebit si poate fi evidentiat cu usurinta, nu doar prin valoarea produselor directe pe care le recolteaza apicultorul de la familiile de albine, ci si prin valoarea sporului de produse agricole care se obtin de la plantele cultivate si spontane, prin polenizare.

Se apreciaza ca sporurile de productie si cresterile calitative prin polenizarea facuta de albine depasesc de cel putin 20 de ori valoarea produselor apicole directe obtinute de la familiile de albine. Anual, de la fiecare familie de albine, se pot obtine miere si alte produse apicole in echivalent valoric de peste 50 Kg miere.

ANZ
Agentia Nationala pentru Zootehnie

  

Noutati

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

18-10-2023 Albine

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>

Producatorii europeni de miere trag un semnal de alarma asupra mierii falsificate de pe piata

29-03-2023 Albine

Producatorii europeni de miere trag un semnal de alarma asupra mierii falsificate de pe piata

Articol de opinie realizat de Stanislav JAS - Presedintele Grupului de lucru Copa-Cogeca „Miere”: La ce va ganditi prima data cand auziti de produse europene contrafacute? Parfumuri, genti sau articole de marca? Daca da, mai ganditi-va! Mierea ar trebui sa ocupe primul loc in randul acestor produse! Comisia Europeana tocmai a publicat un raport privind o investigatie la nivel comunitar privind calitatea mierii importate in UE. Constatarile sunt socante: 46 % din toate esantioanele analizate1 de ... Mai multe>>

Cele mai intalnite sortimente de miere

13-09-2022 Albine

Cele mai intalnite sortimente de miere

Aurul dulce, cel mai bun si sanatos desert si alte cateva zeci de denumiri sunt atribuite unui singur produs natural de care ne putem bucura datorita uneia dintre cele mai importante insecte din lume, albina. Daca te afli printre persoanele care vor sa dedice timp cercetarii mierii, ai inceput perfect, deoarece in urmatoarele randuri vei afla care sunt principalele tipuri de miere din tara noastra si cateva informatii despre fiecare dintre ele. Mai multe>>

Povestea extraordinarei miere de Manuka din Noua Zeelanda

19-07-2022 Albine

Povestea extraordinarei miere de Manuka din Noua Zeelanda

Mierea de Manuka este deja binecunoscuta ca un superaliment care ne ofera o multitudine de beneficii pentru sanatate si este de cateva ori mai puternica decat mierea obisnuita. Mierea de Manuka castiga in prezent mult interes datorita beneficiilor sale pentru sanatate. Sa aflam despre istoria acestei mieri uimitoare. Mai multe>>

European Bee Award 2022

10-06-2022 Albine

European Bee Award 2022

Faceti parte dintr-un proiect inovator care protejeaza albinele sau alti polenizatori? European Bee Award lanseaza apelul de candidaturi pentru 2022. Organizatia Europeana a Proprietarilor de Pamant (ELO) si Asociatia Europeana a Industriei de Masini Agricole (CEMA) va invita sa va depuneti proiectul pana vineri, 9 septembrie 2022. Mai multe>>

Beneficiile laptisorului de matca

12-01-2022 Albine

Beneficiile laptisorului de matca

Denumit si „elixirul tineretii”, laptisorul de matca si-a castigat denumirea de hiperaliment, asigurand organismului toti nutrientii de care are nevoie. Astfel, aceasta substanta vascoasa secretata de albine devine cel mai complet si cel mai puternic aliment cunoscut de om. Mai multe>>

Albina romaneasca se digitalizeaza

29-10-2021 Albine

Albina romaneasca se digitalizeaza

In 19 octombrie a.c., a avut loc seminarul “Produse apicole de la producator la consumator: constrangeri si solutii in asigurarea trasabilitatii si autenticitatii “, eveniment organizat de Asociatia Inter-Bio si USH Pro Business in parteneriat cu Apiary Book, cu suportul Smart eHub si Wallachia eHub. La eveniment au fost prezenti reprezentanti de asociatii apicole si apicultori care au manifestat interes pentru tema centrala a evenimentului: cresterea productivitatii fermelor apicole prin implem... Mai multe>>

Sfaturi de la apicultori pentru pastrarea mierii

06-03-2021 Albine

Sfaturi de la apicultori pentru pastrarea mierii

Apicultura este una dintre acele pasiuni care se poate transforma rapid intr-o afacere de succes. Mierea si produsele derivate sunt foarte apreciate, in contextul in care preocuparea pentru alimentatia sanatoasa castiga tot mai multi adepti. Pentru a putea beneficia, insa, de proprietatile curative ale mierii si de savoarea sa originala este important sa respectam anumite reguli legate de pastrarea sa in conditii optime. Apicultorii romani ne ofera astazi cateva sfaturi utile in acest sens: Mai multe>>

Consultare publica: Evaluarea riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine

20-01-2021 Albine

Consultare publica: Evaluarea riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine

Comitetul stiintific al EFSA a lansat o consultare deschisa pentru proiectul sau de aviz cu privire la o abordare bazata pe sisteme a evaluarii riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine. Avizul stiintific este aliniat la aspiratiile declarate in Acordul Verde al UE (Green Deal) si in Strategia EFSA 2027, prezentand oportunitati si idei care faciliteaza discutiile pentru a avansa evaluarea riscului de mediu al factorilor multipli de stres ai albinelor. In acest sens, este prez... Mai multe>>

Structura coloniei de albine in perioada de primavara

08-01-2021 Albine

Structura coloniei de albine in perioada de primavara

Coloniile suficient aprovizionate cu hrana si nederanjate incep sa se ocupe de puiet din cea de a doua parte a lunii ianuarie. Dezvoltarea ascendenta a inceput, ea duce fireste la o revigorare a coloniei. Primele oua depuse de matca sunt hranite cu sucul nutrititiv din rezervele corporale proprii ale albinelor de iarna. Puietul timpuriu consuma din rezervele de albumina depuse toamna. Mai multe>>

Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie de management apicol la nivel global, targeteaza 200.000 de euro pe SeedBlink

19-10-2020 Albine

Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie de management apicol la nivel global, targeteaza 200.000 de euro pe SeedBlink

Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie pentru managementul stupinei la nivel global, vizeaza sa obtina 150.000 de euro prin equity crowdfunding pe SeedBlink, cea mai mare platforma din Europa de Sud-Est pentru startup-uri tehnologice. Runda totala de finantare este de 200.000 de euro, aceasta fiind condusa de fondul de investitii GapMinder. Listarea va avea loc maine, 20 octombrie, la ora 10.00. Apiary Book este o aplicatie pentru managementul activitatilor dintr-o stupina, monitorizarea stupi... Mai multe>>