Sistemul cotelor de zahar ia sfarsit

Sistemul UE al cotelor de zahar ia sfarsitCel din urma sistem de cote agricole existent, care gestioneaza productia de zahar in Uniunea Europeana, va fi eliminat la 30 septembrie 2017, dupa aproape 50 de ani. Decizia de a pune capat cotelor de zahar acum a fost luata de comun acord de Parlamentul European si statele membre in cadrul reformei din 2013 a politicii agricole comune (PAC), in urma unui amplu proces de reforma si restructurare initiat in 2006.


Intre anii 2006 si 2010, sectorul zaharului a fost restructurat profund cu un sprijin de 5,4 miliarde EUR. In consecinta, sectorul a putut sa se pregateasca temeinic pentru acest moment, iar productivitatea a crescut substantial in ultimii ani. Sfarsitul sistemului cotelor le ofera producatorilor posibilitatea de a-si adapta productia la oportunitatile comerciale reale, in special prin sondarea unor noi piete de export. Eliminarea cotelor simplifica totodata in mod semnificativ actuala gestionare a politicilor si sarcina administrativa existenta pentru operatori, cultivatori si comercianti.

Phil Hogan, comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, a declarat: „Sfarsitul sistemului cotelor reprezinta un punct de cotitura important pentru sectorul nostru, european, al zaharului si marcheaza o alta etapa insemnata din orientarea catre piata a politicii agricole comune. Producatorii vor avea acum posibilitatea de a-si extinde schimburile comerciale pe piete internationale, iar cu sprijinul adecvat in materie de politici din partea Comisiei Europene – cum este Observatorul pietei zaharului, care furnizeaza informatii prompte si relevante despre piata – ei ar trebui sa dispuna de toate posibilitatile care sa le asigure reusita. Sunt convins ca, din momentul in care a fost hotarata data la care vor lua sfarsit cotele de zahar, industria si-a asigurat o pozitie favorabila care sa-i permita sa beneficieze de oportunitatile pe care le prezinta eliminarea acestor cote.”


Sprijinirea in continuare a sectorului zaharului din UE

Pot fi folosite diverse masuri din cadrul politicii agricole comune pentru a se sprijini in continuare sectorul zaharului din UE astfel incat acesta sa faca fata unor perturbari neasteptate de pe piata. Printre acestea se numara un tarif la import substantial al UE (in afara acordurilor comerciale preferentiale) si posibilitatea de a oferi sprijin pentru depozitarea privata si masuri de criza care sa permita Comisiei sa ia masuri in cazul unor crize grave ale pietei implicand cresterea sau scaderea brusca a preturilor pietei. Este disponibil si sprijinul pentru venit destinat fermierilor sub forma platilor directe, inclusiv posibilitatea statelor membre ale UE de a acorda asa-numitul sprijin cuplat facultativ pentru sectoarele aflate in dificultate, printre care si productia de sfecla de zahar.

Dupa eliminarea cotelor, se mentine posibilitatea de a negocia colectiv, in contractele incheiate intre producatorii de sfecla si prelucratorii de zahar din UE, conditii de repartizare a valorii.

Comisia Europeana a ameliorat, de asemenea, transparenta pe piata zaharului, anticipand sfarsitul sistemului cotelor. Un nou Observator al pietei zaharului furnizeaza analize si statistici pe termen scurt cu privire la piata zaharului, precum si analize si perspective care sa-i ajute pe fermieri si pe prelucratori sa isi administreze intreprinderile in mod mai eficace.

De asemenea, in data de 26 septembrie 2017, in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Comisia Europeana a publicat urmatorul Aviz pentru operatorii din domeniul zaharului cu privire la modul de gestionare a anumitor contingente tarifare pentru zahar in anul de piata 2017/2018:

    1. Articolul 192 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 prevede ca licentele de import pentru zaharul destnat rafinarii se elibereaza in cursul primelor trei luni ale fiecarui an de piata doar rafinariilor cu activitate permanenta, cu conditia ca respectivele cantitati sa fie mai mici decat cantitatile capacitatii exclusive de import pentru rafinariile cu activitate permanenta stabilite la alineatul (1) al articolului mentionat. In conformitate cu articolul 192 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, capacitatea exclusiva de import pentru rafinariile cu activitate permanenta a fost acordata doar pana la sfarsitul anului de piata 2016/2017.
    2. Articolul 14 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 891/2009 prevede ca numai rafinariile cu activitate permanenta pot depune cereri de licente de import pentru zaharul destinat rafinarii a caror perioada de valabilitate sa inceapa in primele trei luni ale fiecarui an de piata.
    3. In conformitate cu articolul 5 alineatul (1) al doilea paragraf din Regulamentul (CE) nr. 891/2009, cererile de licenta pentru prima subperioada a perioadei de aplicare a contingentului tarifar de import 2017/2018 urmau sa fie depuse incepand cu a opta si pana in a 14-a zi a lunii septembrie 2017.
    4. Din motive de securitate juridica in ceea ce priveste dreptul altor operatori decat rafinariile cu activitate permanenta de a depune cereri de licente de import pentru prima subperioada a perioadei de aplicare a contingentului tarifar de import 2017/2018, Comisia va publica, inainte de 1 octombrie 2017, un regulament de punere in aplicare care:
        • elimina articolul 14 din Regulamentul (CE) nr. 891/2009 incepand de la 1 octombrie 2017;
        • prelungeste pana la 9 octombrie 2017, ora 13.00 (ora Bruxelles-ului), perioada de depunere a cererilor pentru prima subperioada a perioadei de aplicare a contingentului tarifar de import 2017/2018;
        • ajusteaza in consecinta perioada eliberarii de licente de import si perioada de notificare a cererilor primite de statele membre; si
        • permite solicitantilor sa retraga, pana la data de 9 octombrie 2017, ora 13.00 (ora Bruxelles-ului), cererile deja depuse intre 8 si 14 septembrie 2017 in cazul in care acestia doresc sa isi reconsidere cererea sau sa introduca o cerere revizuita.
    5. Toate cererile depuse intre 8 septembrie si 9 octombrie 2017, ora 13.00 (ora Bruxelles-ului), vor fi examinate simultan.


Sistemul cotelor de zahar a fost introdus in 1968, odata cu primele reguli din cadrul PAC referitoare la zahar si cu un pret de sprijin pentru producatori fixat la un nivel semnificativ mai mare decat pretul de pe piata mondiala. Decizia de a elimina sistemul cotelor de zahar a fost luata de statele membre in 2006. Sfarsitul sistemului cotelor urmeaza reformei semnificative a sectorului din perioada 2006-2010. Pretul mediu al zaharului in UE a crescut de la finele anului 2016 pana la aproximativ 500 EUR/t si de cateva luni este stabil.

UE este cel mai mare producator de zahar din sfecla din lume (in jur de 50 % din cantitatea totala). Zaharul din sfecla reprezinta insa doar 20 % din productia mondiala de zahar; restul de 80 % este produs din trestie de zahar. Majoritatea sfeclei de zahar din UE este cultivata in jumatatea nordica a Europei, acolo unde clima este mai propice pentru sfecla. UE detine si o importanta industrie de rafinare care prelucreaza zahar din trestie brut provenit din importuri.

Comisia Europeana

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>