Laptele livrat direct din ferma

Laptele certificat STG, este un produs cu titlul "Sanidad Comprobada", din clasa “Alte produse de ferma” care este produs in SPANIA.

 









Descriere a metodei de productie.

Laptele certificat este un produs cu titlul "Sanidad Comprobada", si ambalat la ferma.


 

Facilitati pentru obtinerea materiei prime.

In obtinerea de lapte crud, conditiilor de igiena, de muls, de adapost, de echipament, de personal si productie, sunt conforme cu cele din codul general de igiena si de sanatate stabilite de catre comunitatea europeana si de legislatia nationala.

Laptele trebuie sa provina de la exploatatiile agricole ganaderias si / sau Sanidad Comprobada, care prezinta Dovada de Sanatate iar vacile apartin unei rase pure.

In acest sens bovine trebuie sa fie supuse controlului oficial.

Animalele de turma trebuie sa fie identificate in mod clar individual, pentru acest scop.

De asemenea, bovinele trebuie sa fie libere de bruceloza, Perineumonía, mastita, tuberculoza, si leucoza Trichomoniasis.

Ferma trebuie sa tina o evidenta a controalelor pentru lapte, de grasime si de calitate pentru a verifica daca depasesc standardele de calitate si performanta stabilita.

Ferma va avea standuri de tip deschis sau inchis, precum si urmatoarele anexe:

a) Camera speciale dotate cu mulsul mecanic, furtun pentru curatarea inainte de fiecare muls, si un sistem pentru a permite trecerea lapte direct in rezervor, fara nici un contact cu mediul ambient.

b) Nursing

c) Teste de laborator si determinari de analiza de lapte.

d) Loc de filtrare, daca este cazul, instalatii sanitare, de racire, de ambalare si de inchidere.

e) Depozitare la rece pentru conservarea laptelui imbuteliat, cu o capacitate de productie de cel putin o zi.

f) Curte si padoc pentru animale.

Stabilimentul de tip inchis are o capacitate de 20 - 30 metri cubi pe cap de animal, in functie de caracteristicile climatice ale regiunii (nu mai mic de 16 metri cubi). Aerisirea trebuie sa se faca automat.


 

Metoda de preparare

Laptele proaspat este certificat ca lapte crud si lapte pasteurizat.

Laptele crud dupa muls trebuie sa respecte urmatoarele: curatenia laptelui prin filtrare, racirea la o temperatura mai mica de 4 grade C; ambalat in containere sau recipiente curate; depozitare si pastrarea pentru livrare la temperatura de maxim 4 grade C.

Laptele pasteurizat trebuie sa respecte urmatoarele conditii: este muls mecanic; este filtrat; sa fie pastrat in rezervorul de stocare la maxim 6 grade C pana in momentul  pasteurizarii. Pasteurizarea, se face prin incalzire uniforma a laptelui la cel putin 72 grade C .

Etichetare si ambalare, se va face in recipiente sigilate sau in pachete etanseizate mecanic sau automat in conformitate cu Legislatiea comunitara si nationala.

De asemenea, laptele crud certificat, trebuie sa fie vandut in cel mult douazeci si patru de ore de la ambalare.

Caracteristici organoleptice:

  • Culori standard alb sau usor galbuie.

  • Miros si gust caracteristic.

Caracteristici fizice şi chimice:

  • Grasimi: min 3,5% din greutate.

  • Punctului de congelare: maxim - 0.52 grade C

  • Proteine: minim 3,2% din greutate.

  • Lactoza: minim 4,2% din greutate.

  • Ash: 0.65% minim de greutate.

  • Aciditatea: 0.19 g max/100 ml de lapte, exprimat in acid lactic.

  • Impuritati macroscopice: 0 grade, in functie de dimensiunile de impuritati.

  • Total lipsa de reziduuri de antibiotice si antiseptice.


 

Caracteristici microbiologice:

a) Lapte pentru consumul direct sau pentru obtinerea de lapte pasteurizat:

Continut de bacterii la 30 grade C (+ -1 ° C): maxim de 50000 pe ml

Continut in celule somatice: maxim de 200.000 pe ml

b) Lapte pasteurizat:

Continut de bacterii la 30 grade C (+ - 1 ° C): maxim de 30000 pe ml.


Intregul procesul, de la muls la imbuteliere, are loc la ferma de circuit inchis, imediat, in mod continuu si in conformitate cu controalele stricte. Prin urmare, laptele isi mentine din plin valoarea nutritiva, fiind un produs alimentar absolut natural, cu minimum de prelucrare si de comercializare.

Distributia laptelui certificat este traditionala prin livrare acasa la client datorita termenului scurt de valabilitate. Livrarea se efectueaza in zona aproapiata de centru de productie.

Controlul caracteristicilor specifice, se face in Spania de catre Asociatia Nationala, organism profesional, format din reprezentanti ai fermelor producatoare.

Asociatia are un director general si un consiliu de administratie, acesta din urma, constand din un presedinte, secretar, trezorier.

Pentru a urmarii, Ministerul Agriculturii, Pescuitului si Alimentatiei din SPANIA, imputerniceste inspectorii, care actioneaza impartial si independent, in a controla producatorii. Analiza de verificare a caietului de sarcini trebuie sa fie efectuate in laboratoare oficiale sau private recunoscute oficial. De asemenea, producătorii de lapte in cadrul asociatiei au un statut in care sunt cuprinse responsabilitatile si actiunile specifice prin care le sunt aparate interesele in certificarea laptelui livrat direct din ferma.




 

Sursa: www.agriculturae.ro


 

Noutati

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

25-01-2024 Pajisti pasuni fanete

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea unui concurs inedit, cu premii consistente, destinat fermierilor romani care integreaza pasunatul in cresterea animalelor (vaci, oi, capre, cai etc). Concursul are loc in cadrul Proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), in care USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, si in parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrica de furaje din comuna Sanpaul (jud. Mures). Mai multe>>

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

15-01-2024 Bovine

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

27-07-2023 Bovine

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

Peste 90% dintre romani consuma carne cel putin o data pe saptamana, iar in aceasta perioada, cel mai popular mod de a o gati este, bineinteles, la gratar. In acest context, Premium Angus va invita sa va bucurati de experienta unica a gratarului cu carne premium, produsa in tara noastra, intr-un sistem complet integrat, si sa profitati de oportunitatea de a castiga premii inedite. Cu fiecare moment petrecut la gratar, creati amintiri de neuitat si savurati adevaratul gust al carnii de vita. Mai multe>>

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

07-03-2023 Pajisti pasuni fanete

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, in calitate de partener, in cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), care sustine fermierii prin promovarea unor solutii inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pasunat sa devina viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sanatoase si cu un impact mai scazut asupra mediului. Mai multe>>

Carmen Avram: Romania are cel mai scump lapte din Europa, iar fermierii disperati isi sacrifica vacile

10-11-2022 Bovine

Carmen Avram: Romania are cel mai scump lapte din Europa, iar fermierii disperati isi sacrifica vacile

Criza energetica si penuria de furaje au adus sectorul laptelui din Romania in pragul falimentului. Paradoxul Romaniei e ca, desi, la lapte, are cea mai mare crestere de pret la raft din Uniunea Europeana - 64% - crescatorii de vaci primesc cel mai mic pret pe lapte din toata UE. Adica, 3 lei pe litru, in conditiile in care la raft laptele a ajuns si la 12 lei. Mai multe>>

Finalizarea lucrarilor de modernizare la ferma Apold si achizitia a 400 de vaci

15-10-2022 Bovine

Finalizarea lucrarilor de modernizare la ferma Apold si achizitia a 400 de vaci

DN AGRAR Group, cea mai mare ferma zootehnica integrata din Romania, cu productie de lapte de vaca si productie vegetala, a finalizat lucrarile de modernizare a salilor de muls la Ferma Apold. Investitia a constat in constructia unei noi sali de muls, la standarde internationale, care a fost finalizata in luna iunie si a fost finantata printr-un imprumut bancar, precum si renovarea salii de muls curente, a carei valoare de renovare s-a ridicat la suma de 100.000 euro si a fost finantata integral... Mai multe>>

Carnea de vita din rasa Sura de stepa, livrata direct de la Ferma de Biodiversitate Cobor

19-09-2022 Bovine

Carnea de vita din rasa Sura de stepa, livrata direct de la Ferma de Biodiversitate Cobor

Transilvania devine reper pe harta carnii de vita, prin introducerea pe piata a Surei de stepa. Ferma de Biodiversitate Cobor si-a deschis portile pentru o degustare de preparate din carne de Sura de stepa, urmand sa puna pe piata acest produs in luna octombrie. Numarul vitelor din aceasta rasa in pericol de disparitie nu este mai mare de 500 in Romania, iar la Cobor sunt aproximativ 100. Mai multe>>

Acetonemia (acetonurie) la vacile de lapte

15-07-2022 Bovine

Acetonemia (acetonurie) la vacile de lapte

Un metabolism in buna stare de functionare este important pentru toate mamiferele. La vacile de lapte cu productivitate mare el este si mai important, deoarece cantitatile zilnice de lapte produse sunt foarte ridicate si afecteaza nu numai nivelul substantelor minerale din organism (febra laptelui, de exemplu), ci mai ales metabolismul carbohidratilor. Mai multe>>

FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa eficientizam fermele de vaci?

18-04-2022 Bovine

FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa eficientizam fermele de vaci?

In data de 7 aprilie 2022, Asociatia Crescatorilor de Vaci – Baltata Romaneasca, Tip Simmental (ACVBR SIM) alaturi de Centrul de Inovare Digitala „Futures of Innovation Technologies” (CID FIT), coordonat de Iceberg Plus (ICE), au organizat evenimentul „FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa ne eficientizam fermele de vaci?”, parte din proiectul Smart Agri Hubs finantat prin Programul Orizont 2020 pentru Cercetare si Inovare al Comisiei Europene. Mai multe>>

Jurnalul unei vaci | Fertilitatea vacilor de lapte

31-03-2022 Bovine

Jurnalul unei vaci | Fertilitatea vacilor de lapte

Fertilitatea este unul dintre factorii majori care afecteaza eficienta oricarui efectiv de ferma. Poate reprezenta unul dintre costurile majore de productie si reprezinta, de asemenea, un domeniu in care se pot face imbunatatiri semnificative. Mai multe>>

Jurnalul unei vaci | Reproductia

17-03-2022 Bovine

Jurnalul unei vaci | Reproductia

Incepand de azi vom prezenta aspectele pe care atat cei care detin bovine in gospodarii dar si cei care au ferme ar trebui sa le ia in considerare. Vaca a reprezentat mereu pentru noi romanii un animal care ne-a fost alaturi la greu. Oferind tot ce aveam nevoie, a inceput sa dispara pe masura ce supermarket-ul a castigat teren in Romania. Mai multe>>